Merhabalar,
Uzun zamandır yazmıyordum ki 10 yaşına gelen arabam geçen hafta sorun çıkardı

2014 Auris 1.6 benzin otomatik LPG yok, 116.000 kmde araç.
Kışın genelde AC kapalı otomatikte 24 veya 25 dereceye ayarlı şekildedir. Geçen hafta da bu şekilde iken normalde motor bir kademe ısındığında hafiften sıcak vermeye başlar. Motor bir tık ısınmasına hatta yola devam ettikçe ideal sıcaklığa gelmesine rağmen hala soğuk hava veriyordu bir türlü ısınması, hatta dereceyi arttırıp en sona getirdim buna rağmen buz gibi dışarının havasını veriyordu.
Ertesi gün aynı şey oldu ancak bir şey daha farkettim, normalde aracı bir önceki gün, bir saat önce farketmez nasıl stop ettiysem tekrar çalıştırdığımda aynı şekilde açılır. Fakat bu sefer açılmadı, klima paneli üzerindeki tuşlar da tepki vermiyordu. Ama aradan 30 sn.-1 dk kadar bir süre geçtikten sonra kendi kendine açııyor 22 derecede AC açık şekilde açılıyor. Ancak yine motor ısınmasına rağmen dereceyi arttırmama rağmen sıcak hava vermiyordu bir türlü.
Biraz araştırınca forumdaki Klima Test modu olduğunu gördüm. Auto ve İç sirkülasyna basılı tutarken start tuşuna basıp kontağı açtım. Klima ışıklarının tamamı yanıp söndü sonra ekranda 41 yazdı. Yine aynı konudan öğrendiğime göre 41: AC/Heater air mix flap motor yani klima/ısıtıcı hava karışımı kapağı motoru. Buradan anlaşılan hava karışımı motorunda problem olduğu ve soğuk tarafta takılı kaldığı için sıcak hava vermiyordu bir türlü.
Tokat'ta yaşadığım için araştırınca oto elektrik ve klima işiyle ilgilenen sanayide bir usta olduğunu gördüm. Ertesi sabah (geçen hafta Cuma günü oluyor) ona gittim, durumu anlattım. Klimayı denedi, yolcu tarafı torpidoyu açıp hava karışım motorunu (klape motoru diyorlar) söktü. Akü kutup başını söküp 5-10 dk kadar bekledi. Yeniden takıp çalıştırınca klima paneli yine ilk etapta açılmadı (normalde araç çalışır çalışma hatta kontak açılır açılmaz çalışması lazım) Öyle olunca eliyle havayı sıcağa ayarladı, şimdilik işini görür haftaya arayıp getirin daha geniş zamanda bakalım dedi. Şu an sadece sıcak veriyor, bu sefer de soğuk vermiyor doğal olarak.
Dün sabah götürüp bıraktım, usta motor ve klima kontrol panelini söküp elektronikçi bir elemana göndermiş ancak tamir vs mümkün olmamış. Klima kontrol panelinin ve klape motorunun alınması gerektiğini söyledi. Tokat'ta bulamazsın ya servisten veya çıkmacılardan bulacaksın dedi. Bir yandan da bu iki parça değişse de kesin düzeleceği belli değil, deneme yanılma ile yapılacak maalesef, şartlar böyle.
Eğer klima panelinin geç devreye girme sorunu olmasa durum sadece klape motoru, sadece o değişse yeter diyeceğim ancak panel geç devreye giriyor. Öte yandan panel hiç devreye girmese panel bozuk diyeceğim ancak geç de olsa (araç çalıştıktan 30 sn-1 dk sonrasında) devreye giriyor ve tuşlar çalışıyor, derece arttırıp azaltınca hava üflemesi değişiyor, hava yönlendirme doğru çalışıyor vs. Sadece şu an tamamen sıcak veriyor. Panelin geç devreye girmesine neden olan başka bir problem mi var acaba diye düşündürüyor bu durum.
Bu sabah arayışa başladım. Tem otomotivden parçaların fiyatını sordum öncelikle, panel 22.000 TL, klape motoru 6300 TL ve stokat olmadığı için 30-90 gün yurtdışından gelme süresi var. Fiyat yüksek, süre uzun olduğu için çıkmacıları araştırdım internetten. Burada da fiyatlar çok değişken, kontrol paneline 3500 diyen de var 7000 diyen de. Klape motoruna da bir yerde buldum 7000 diyor. Bir yer klape motoru tek satılmaz, kalorifer sistemi olarak komple satıyoruz diyor. Bu parçalarla sorunun kesin olarak çözüleceğini bilsem alacağım.
Tokat'ta servis yok, en yakın yetkili servis Sivas'ta, orası da muhtemelen orijinal parçalarla değiştirerek çözse 40-50 binlik olurum muhtemelen.
Yarın sabah büyük ihtimal ustaya da danışıp panel ve kalorifer sistemi veya klape motoru (artık hangisi mantıklı gelirse) sipariş vereceğim.
Buraya da belki benzer durumu daha önce tecrübe etmiş birisi vardır, denk gelip okursa yol gösterir diye yazıyorum.