Gönderen Konu: 3000 Rpm üstünde motor arıza ışığının yanması (P0101)  (Okunma sayısı 546 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 270000
  • Model Yılı: '09
  • 24 kere teşekkür etti
Merhabalar değerli Toyota'cılar,
2009 D4D motorlu bir Corolla sahibiyim. Geçtiğimiz Eylül ayında başlayan ve ara ara yaşadığım bir sorun için bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacım var. Sorunum tam olarak şöyle:
Aracımla 3000 devirin üstüne çıktığım zaman Check Engine uyarısı alıyorum. ELM327'yi bağlayıp baktığımda MAF sensörü arızası (P0101) olduğunu görüyorum. Bunu ilk yaşadığımda MAF sensörünü söküp yağsız kontak temizleyici ile temizleyip geri takmış ve arızayı silmiştim. Sonra başka bir yolculuğumda tekrar 3000 devirin üstüne çıktığımda aynı arızayı tekrar verdi. Fark ettiğim bir detayı da paylaşayım; genelde çok uzun rampalardan aşağıya motor freni ile inerken 3000 devirin üstüne çıktığımda ve bu şekilde bir müddet gittiğimde arıza uyarısı alıyorum. Sorunun sensörden olduğuna emin değilim. Başka nerelere bakmamı tavsiye edersiniz?

Ek bilgi: Araçta çekiş kaybı, siyah duman, tüketimin artması vb. sorunlar olmadı.

İlgilenebilecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.
Fransız arabası sevmem, seveni de sevmem. Kahrolsun Fransız arabaları!

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
Ynt: 3000 Rpm üstünde motor arıza ışığının yanması (P0101)
« Yanıtla #1 : Mart 21, 2025, 00:04:48 »
Bence yağ valfinizi kontrol edin benimde rampa cıkarken devir bir anda 2000 sabitleniyor altına inmiyordu 6 ay bulamadım sökünce pislik tıkamıs temizledim düzeldi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 247 kere teşekkür etti
  • 689 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 21, 2025, 08:41:32 »
Mazot filtresi olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 53350
  • Model Yılı: '16
  • 211 kere teşekkür etti
  • 1270 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 21, 2025, 11:09:33 »
Katalitik konvektör veya dizel partikül filtresi tıkanmış olabilir temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekebilir,yine de sistematik olarak tüm şüpheli parçaların kontrolünde fayda vardır.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 270000
  • Model Yılı: '09
  • 24 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Nisan 01, 2025, 17:45:10 »
Bence yağ valfinizi kontrol edin benimde rampa cıkarken devir bir anda 2000 sabitleniyor altına inmiyordu 6 ay bulamadım sökünce pislik tıkamıs temizledim düzeldi.
Yağ valfi nerede ve nasıl ulaşabilirim? Kabaca tarif ederseniz ona bakayım. Cevabınız için teşekkürler.

Mesaj Birleştirildi: [time]Nisan 01, 2025, 17:47:38[/time]
Mazot filtresi olabilir.
Ustanın aklına uyup mazot filtresini 2 bakımda bir değiştirmeye karar vermiştim; inşallah ondandır. Geçen bakımdan kalan ve kullanmadığım Mann marka mazot filtresi kapalı kutusunda duruyor hatta.

Mesaj Birleştirildi: Nisan 01, 2025, 17:50:44
Katalitik konvektör veya dizel partikül filtresi tıkanmış olabilir temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekebilir,yine de sistematik olarak tüm şüpheli parçaların kontrolünde fayda vardır.
Tokay bey, ben İzmir Bayraklı'da dağın tepesi denilebilecek bir yerde oturduğum için sürekli yüksek devirde kullanmak zorunda kalıyorum, ondan dolayı katalitik konvektör veya dizel partikül filtresinde sorun oluşma ihtimalini elemiştim. Ama tavsiyenize uyup onlara da baktırayım. Ben asıl turbodan şüphelenmiştim. Arabam 280.000 KM'de olduğu için turbo revizyon zamanı gelmiş olabilir diye düşünüyordum.
Fransız arabası sevmem, seveni de sevmem. Kahrolsun Fransız arabaları!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 53350
  • Model Yılı: '16
  • 211 kere teşekkür etti
  • 1270 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 01, 2025, 20:49:10 »
Anlattığınıza göre çekişte düşme,yakıtta artma,siyah duman,ötme olmadığı için pek turbo arızası gibi durmuyor ancak dediğiniz gibi revizyon zamanı gelmiş olabilir,selenoid valfi de bu arada kontrol edilmiş olur.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '20
  • 2012 kere teşekkür etti
  • 2537 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 02, 2025, 10:11:28 »
PCV valfini kontrol ettirin sorun devam ederse (Hava filtresi yanındaki MAF değil) MAP sensörü temizliği veya değişimi yapın.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)