Arkadaşlar yeniden selamlar,
Güncellemeleri yazayım dedim.
Servisten bahse konu parçayı aldım.Parça kutusu içerisinde montaj aşamalarını anlatan bir kağıt geliyor.Özetle kağıtta MMT aktüatörü montajı öncesi debriyaj çatalının ayarlanması gerekiyor diye belirtiyor.Tabi bu ayarlamayıda Techstream yazılımı ve OBD portuna bağlanan bir cihaz ile yapıyor.Bu cihazın ucuz muadili Mini-VCI J2534 olarak geçiyor forumda bilen arkadaşlar vardır.
Bende bunun üzerine mini vci cihazından spariş ettim ve cihaz geldi.Fakat ne yaptım ne ettiysem bu cihazı bilgisayara gösteremedim.Cihazı COM3 olarak bilgisayar görüyor ama MVCI Firmware Update Tool cihazın seri no vs gibi özelliklerini göstermiyor.Windows 7 32 Bit sistemde denedim bu anlattıklarımı.Sanıyorum cihaz arızalı, iade edeceğim.(Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaş var ise yazarsa sevinirim bu arada.)
Mini vci yi çalıştıramamam moralimi bozdu fakat internetten bulduğum bir dökümanda bu işlemi (hem debriyaj çatal ayarı hemde MMT ECU kalibrasyonu) manuel olarak nasıl yapılacağı anlatılıyordu bende denemeye karar verdim.İnternetten bulduğum döküman burda:
http://www.partinfo.co.uk/docs/8734Eski MMT robotunu
sökmeden önce debriyaj çatalını ve takımını ayarlamak için aşağıdaki adımları uyguladım:
1-Kontağın kapalı olduğundan, vitesin N konumunda olduğundan ve el freninin çekilmiş olduğundan emin olun.
2-OBD portu üzerindeki 4.ve13. bacakları bir kablo ile kısa devre edin.İnternetteki dökümanda fig 2 olarak geçiyor.
3-Ayağınız frende
olmadan kontağı ON pozisyonuna getirin.(ABS PS Emniyet kemeri ışıkları vs yanıp sönmeye başlıyacak disko topu gibi

)
4-Fren pedalına 7 kere hızlı hızlı basıp basıp çekin.
5-Araç 2 kere biiip biiip sesi çıkartacak.
6-Fren pedalına basın ve ayağınızı kaldırmayın.
7-Ayağınız hala frendeyken vitesi aşağıdaki sırada geçirin.
N E M+ M+ M+ M+ E N
8-Fren pedalından ayağınızı kaldırın.
9-Fren pedalına bir kere basıp çekin.Araçtan tek biip sesi gelecek.
Not:Eğer bu tek bip sesini bu aşamada duymaz iseniz kontağı kapatıp 15 saniye bekledikten sonra yukardaki işlemleri tekrar ediniz.
10-Fren pedalına 3 kez ayağınızı hızlı hızlı basıp çekin.Araçtan iki kere biip biip sesi gelecek.
11-Fren pedalına basılı tutarken vitesi M- pozisyonuna alın.
12-Fren pedalını bırakın.Araç M- pozisyonunda kalcak.
13-Kontağı kapatın ve 10 saniye bekleyin.
14-OBD'ye kısa devre yaptığınız kabloyu sökün.
Artık debriyaj çatalı ve takımı sökme pozisyonuna geldi.Akü kutup başlarını söküp 90 sn bekledikten sonra eski MMT aktüatörününü söküp yenisinin montajını yapın.Debriyaj çatalı ile aktüatör baş kısmında boşluk kalmamasına dikkat edin.Ben aktüatör başını çatala doğru hafifçe iterek montajladım.Zaten 3 vidanın yuvası olan kısımda hareket kabiliyetiniz var.Aktüatör motor ve sensör kablolarınının yerine doğru montajlandığından emin olun.MMT aktüatörünü sökmeden önce hava filtresini ve intercooler borusunu sökmem gerekmişti mesela bu gibi MMT aktüatörünü sökerken çıkardığınızı sensör kablo ekipman ne varsa yerine taktığınızdan emin olun.
Artık akü kutup başlığını yeniden takabilirsiniz.
Kutup başlığını iyi sıktığınıza emin olun çünkü birazdan yapacağımız işlem motor çalışmadığı için aküden baya amper çekecek.MMT ECU'sunun kalibrasyonu.(Bu işlem daha önceki kalibrasyonları siler ve MMT ile ilgili hata kodlarını temizler.)1-Kontağın kapalı ve vitesin N konumunda olduğundan emin olun.(Önceki işlemde M- pozisyonunda kaldığı için kontağı açıp vitesi N pozisyonuna alın kontağı kapatıp 15 sn bekledikten sonra aşağıdaki işlemleri yapın.)
2-Kısa devre kablosunu yeniden (yukardaki gibi 4. ve 13. bacaklar ile) takın.
3-Kısa devre kablosunu taktıktan sonra en az 10 sn bekleyin ve kontağı ON pozisyonuna alın.
4-Fren pedalına 7 kere hızlı hızlı basıp basıp çekin.
5-Araç 2 kere biiip biiip sesi çıkartacak.
6-Fren pedalına basın ve ayağınızı kaldırmayın.
7-Ayağınız hala frendeyken vitesi aşağıdaki sırada geçirin.
N E M- M- M- M- E N
8-Fren pedalından ayağınızı kaldırın.
9-Fren pedalına bir kere basıp çekin.Araçtan tek biip sesi gelecek.
Not:Eğer bu tek bip sesini bu aşamada duymaz iseniz kontağı kapatıp 15 saniye bekledikten sonra yukardaki işlemleri tekrar ediniz.
10-Fren pedalına 3 kez ayağınızı hızlı hızlı basıp çekin.Araçtan iki kere biip biip sesi gelecek.
11-Kontağı kapatın ve 10 saniye bekleyin.
12-OBD'ye kısa devre yaptığınız kabloyu sökün.
13-10 saniye bekeyin.
14-Kontağı ON pozisyonuna getirin ve biraz bekleyin
(bu sırada aracı dinleyin,vites seçici ve MMT aktüatörü saat gibi çalışmaya başlıyacak tıkırık tıkıtık tıkırık şeklinde.Bu aşamada aküden fazla amper çekmesi normal çünkü aracımız (alternatör) çalışmıyor.)İşlem başarılı biterse araç panelinde N yazacak.
15-Aracı çalıştırmadan kontağı kapatın.10 saniye bekleyin.
16-Kontağı ON pozisyonuna getirin.N işaretini yine görmeniz lazım.Frene basılı tutarak aracı çalıştırın.
17-Bu sırada gösterge panelinden N işaretinin 2-3 kere yanıp söndüğünü göreceksiniz.
Kalibrasyon tamamlandı vitesi E veya R'ye geçirip aracınızı test edebilirsiniz.
Aşağıda konu ile ilgili bir video bırakıyorum:
Tabi ben bu MMT kalibrasyonunu elle yapmak zorunda kaldım.Normalde techstream ve Mini VCI ile bu iş daha kolay yapılıyor bilgisayar üzerinden.
Sonuç olarak sorunum düzeldi gibi görünüyor

(Aracı yaklaşık 15 dk kullandım şuana kadar vites geçişleri normal ve ses yapmıyor eskiden vites geçişlerinde tıkırık tıkırık şeklinde ses yapıyordu.Ayağımı frenden çektiğim anda debriyaj kavramaya balşıyor.) ama mini vci olmadan diğer parametreleri (Vites geçerken aktüatör motoru kaç amper çekiyor, mmt aktüatöründe kaç newton yük var, pozisyon sensörleri sorunsuz çalışıyor mu gibi verileri) de öğrenmek istiyorum.İlerde belki buraya yine yaşadıklarımı ve deneyimlerimi yazarım.
Saygılar.