0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Eylülün başı itibariyle aracı seyrek kullanmaya başlamam neticesinde havalar soğuduğu gibi akü su koyuverdi. Geçen hafta marş basmadı. Baktığımda 9.4 V'a kadar düşmüştü. Takviye yapıp 1-2 gün takip ettim ve 1 gün sonrasında 12.6v olması gerekirken 11.8v ile karşılaşıyordum. 2 gün kullanmasam akü tekrardan marş basmayabilirdi. Daha da soğukların gelmesiyle daha da sıkıntı olacağından mecbur akü değişimi yapmam gerekti.Öncelikle akü yuvasına hangi tip akülerin girebileceğini Varta, Mutlu, Yiğit akünün kataloglarından araştırdım. (Ediz hoca'nın yardımı oldu, sağolsun.) Varta'nın akü bulucunda 60 Ah akünün olacağı belirtiliyordu fakat bunun için en iyisi ölçüm yapmak dedim. Buyrun videoya.https://www.youtube.com/watch?v=a99i9I2KWaU&t=13s//www.youtube.com/watch?v=a99i9I2KWaUYuvanın kesme biçme uydurma yapmadan en fazla 21cmx19cm ölçülerinde olduğunu belirledikten sonra 60 Ah akünün hayal olduğunu keşfettim. Mutlu 50, 55, Yiğit 50, 55, Varta C22 52Ah, C30 55Ah aküler oluyor. Trendyolda da indirime girdiğinde Varta 52Ah aldım 436 TL'ye. Mutlu'nun 55'i 500'ün üstündeydi fiyatı. Montaj konusunda ise buyrun videoya. Daha büyük akü nasıl sığdırılabilir. Bunu da burada anlattım.https://www.youtube.com/watch?v=lnK5wzdLsxs&t=4s//www.youtube.com/watch?v=lnK5wzdLsxs
Yeni corolla' ya neden 45 amper akü konulmuş acaba? bizim 17 en son makyajlı kasada 60 amper var,erken bitmesinin sebebi sanırım 45 amper olması,masraf yapmak hoş değil ama önümüz kış,riske girmeden değişmek iyi olmuş,iyi günlerde uzun süre kullanın.
Benim de Nisan ayında 1.5 yıllık varta aküm teklemişti, sonrasında mutlu aldım. akülerin üzerindeki yeşil ışık uygulaması bence faydalı bir durum, vartada bu yok maalesef.
Mutlu hocam yeni aküyü güle güle sorunsuz şekilde kullanirsiniz insallah. Benim akü de henüz bir yili dolmasina ragmen bu aralar eskisi gibi kullanmayinca gecen gun marş basmadi takviye ettiim biraz toparladi ama guvenim sarsildi ölçme aletim yok fakat elm327 cihazi var ordan görebilir miyim acaba voltajini ? Bayiyle gorusmedim ama sarj edip yolladıklarını okudum mutlu aku bayisini aradim farkini verip 55lik takabilir miyiz diye sordum servise gitmemiz gerektigini soylediler. Sonuç olarak beklemedeyim bu sekilde idare ediyorum okudugum bir yazida da akunun kapasitesinden cok bir de marş gucunun onemli olduğu yazıyordu 45lik ve 55lik mutlu aku mars gucleri nedir sizin 52lik vartanin marş gücü nedir ?
Geçmiş olsun. Akü çok erkenden su koyvermiş. Araç fazla kullanılmıyorsa, sık sık kısa mesafeli yolçuluklar yapılıyorsa akü yeterince şarj olamıyor akü gerilimi 12 Voltun altına düştüğü zaman akü plakalarında sülfatlaşma meydana gelip akünün erkenden ömrünü tamamlamasıa sebep oluyor. Sanırım orijinal akü sizde. Basit bir desülfatör yardımıyla akü plakalarında oluşan sülfatı bertaraf ederek akünüzü ilk günkü haline getirebilirsiniz.
bu işlem nasıl yapılıyor bilgi verebilirmisiniz?
Hüseyin bey sağolun bilgi için. Araç sık kullanılıyordu fakat son 2 aydır pek kullanılmayınca ortaya çıktı. Hüsnü bey, 1kHz frekansla akım vererek plakalar üstündeki sülfatları döküyor sanırım. Özel devreleri varmış. Aslında uygun fiyatlı bir şeyse kenarda tutmak çok mantıklı.Orjinal aküyü de vermedim hurdaya, en kötü kampta telefon şarj eder, laptop şarj eder diye kenarda tutuyorum.
Bugün elm327 cihazi ile Bluetooth baglatidan torque programi yardimiyla aku voltajina baktim arac calismadan 12.3-12.4 degerler gorunurken araci calistirdiktan sonra 13.9-14.0 degerlerini gördüm Kisa bir arastirma ile 12.6 yuzde 10012.4 yuzde 7512.2 yuzde 50 12.0 yuzde 25Bu degerlerin aku sarj durumunu gosterdigini öğrendimYani benim aku yuzde70-75 aralığında gorunuyor sonradan taktirdigim multimedya ekran var geri gorus kamerali ve on yol kayit kamerali bu multimedya arac calistirmadan yani mars basmadan saati tarihi sifirlayinca akunun zayif olduğunu anliyorum simdi servise gitsem sonradan ekran takmissiniz lpg takmissiniz diyecek sarj edip yollayacak bosa zaman kaybi bu sekilde idare ediyorum bakalim