Gönderen Konu: E210 Corolla Periyodik Bakım  (Okunma sayısı 113046 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '23
  • 105 kere teşekkür etti
Ynt: E210 Corolla Periyodik Bakım
« Yanıtla #780 : Aralık 20, 2024, 10:02:27 »
LM 0w20 motor yağı special Tec AA olan motor yağı Toyota'ya daha uygun gibi görünüyor,ancak Liqui Moly Oil Guide başlığından aracınıza uygun olan motor yağını kontrol edebilirsiniz,yağlar artık sentetik kökenli ve tam sentetik olarak değerlendiriliyor.

Tokay hocam sitesinde yağ seçim aracı var fakat 1.5 dynamic force motoru göremedim ben. Teşekkürler.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #780 : Aralık 20, 2024, 10:02:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 53350
  • Model Yılı: '16
  • 208 kere teşekkür etti
  • 1262 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #781 : Aralık 20, 2024, 11:04:58 »
Siteler sadece İlSAC GF6B yeterli diyor ve 0w/16 yağı öneriyor,sizin sorunuza gelince Synthoil tam sentetik (PAO),top tech yarı sentetik ile tam sentetik arası anlamına geliyor(hc sentetik),siz motorunuza 2 bakımda 1 engine flush yaparsanız daha uzun vadeli kullanırsınız,kullanmış olduğunuz motor ile ilgili geniş bir araştırma yapılmış,Donanım Haberde,motor 1.5 dynamıc force ile ilgili,epeyce uzun ve kapsamlı bilgiler var,hatta forum üyemiz Anıl Köksal Bayburt'un Toyota forumunda yazdığı yorumda alıntı olarak orada örnek olarak alınmış,tüm bilgilere oradan ulaşabilirsiniz.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 105 kere teşekkür etti
« Yanıtla #782 : Ocak 17, 2025, 10:40:02 »
Motor soğutma suyu(Antifrizi) için kitapcık "İlk değişim 160bin km'de. Sonrasında her 80 bin km'de." böyle diyor ama gerçekten o kadar uzun gidiyor mu? Yoksa belli aralıklarda kendimin mi kontrol etmesi lazım? Teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #783 : Ocak 17, 2025, 12:55:55 »
Toyota soğutma suyu kaliteli ve pahalı,diğerlerinin bir kaç katı ancak önce 160.000 km de sonra 80.000 km de değişim oluyor,kontrol için bakılır eksiltme yoksa devam edilir,yaşanılan bölgeye göre ölçüm yapılır ,ben geçen yıl ölçtürdüm sorun yoktu yeterli korumayı sağlıyordu,eğer eksilme varsa mutlaka nedeni araştırılmalı ve yine Toyota ürünü ile tamamlanmalı,farklı markalar korozyon yaratır paslanma olur,radyatör vs değişirse o zaman ustalar Toyota pahalı diye Castrol kullanıyorlar fiyat makul ancak 160.000 km gitmesi mümkün değil elbette..
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #784 : Ocak 17, 2025, 14:11:22 »
Motor soğutma suyu(Antifrizi) için kitapcık "İlk değişim 160bin km'de. Sonrasında her 80 bin km'de." böyle diyor ama gerçekten o kadar uzun gidiyor mu? Yoksa belli aralıklarda kendimin mi kontrol etmesi lazım? Teşekkürler.

E160'ın kitapçığında ilk dolum antifrizin ömrü 96 ay veya 160 bin km olarak belirtilmiş. E210'da farklı mi, Kitapciginizi tekrar kontrol edip buraya dönüş yapabilir misiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 105 kere teşekkür etti
« Yanıtla #785 : Ocak 17, 2025, 14:36:33 »
Toyota soğutma suyu kaliteli ve pahalı,diğerlerinin bir kaç katı ancak önce 160.000 km de sonra 80.000 km de değişim oluyor,kontrol için bakılır eksiltme yoksa devam edilir,yaşanılan bölgeye göre ölçüm yapılır ,ben geçen yıl ölçtürdüm sorun yoktu yeterli korumayı sağlıyordu,eğer eksilme varsa mutlaka nedeni araştırılmalı ve yine Toyota ürünü ile tamamlanmalı,farklı markalar korozyon yaratır paslanma olur,radyatör vs değişirse o zaman ustalar Toyota pahalı diye Castrol kullanıyorlar fiyat makul ancak 160.000 km gitmesi mümkün değil elbette..

Bölgeden kastınız nedir hocam. Ben Ankarada yaşıyorum.

E160'ın kitapçığında ilk dolum antifrizin ömrü 96 ay veya 160 bin km olarak belirtilmiş. E210'da farklı mi, Kitapciginizi tekrar kontrol edip buraya dönüş yapabilir misiniz?

"İlk değişim 160bin km'de. Sonrasında her 80 bin km'de." Bu ifade direk olarak Kitapçıktan alındı hocam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #786 : Ocak 17, 2025, 15:16:05 »
Örnek olsun diye yazıyorum,diyelim ki Adana'da yaşanıyorsa antifriz soğutma suyu -25 C dereceye kadar (ölçüm yapıldığında ) korur diyorsa başkadır,Ardahanda yaşanıyorsa -40 C dereceler görülüyorsa acilen tedbir alınır ve o derecelere kadar koruyacak şekilde yoğun antifrize soğutma suyuna ayarlanır,burada esas olan araba markası ilk çıktığında soğutma suyunu kaç C dereceye ayarladıysa en azından onu korumak olmalı hiç bir zaman yazın boşalt kışın doldur yoluna gidilmemelidir.Çünkü motorlar soğutma  suyunu hem yazın hem kışın dengede tutan ısı sıcaklığına göre ayarlıdır.Çok önceleri 1960 lı yıllarda kışın bölgeye göre radyatöre antifriz konur yaz ayları gelince motor ısısını arttırıyor diye o su boşaltılır,radyatöre çeşme suyu konurdu.Bu gün artık böyle yanlış uygulamalar yok.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #787 : Ocak 17, 2025, 16:44:21 »
Bölgeden kastınız nedir hocam. Ben Ankarada yaşıyorum.

"İlk değişim 160bin km'de. Sonrasında her 80 bin km'de." Bu ifade direk olarak Kitapçıktan alındı hocam.
E160'in kitapçığının ilgili sayfasını (bakım programı) yüklemeye çalıştım, 96 ay mevzusu bu sayfada belirtiliyor:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 105 kere teşekkür etti
« Yanıtla #788 : Ocak 22, 2025, 09:32:12 »
E160'in kitapçığının ilgili sayfasını (bakım programı) yüklemeye çalıştım, 96 ay mevzusu bu sayfada belirtiliyor:

Bu da E210 kasanın kitapçığı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #789 : Ocak 22, 2025, 11:27:39 »
Bu da E210 kasanın kitapçığı

Paylaşımınız için teşekkürler, zahmet oldu. 2 kitapçık arasında küçük bir tutarsızlık var gibi görünüyor zira 2 araçta da kullanılan antifriz bire bir aynı. Sizinki daha güncel olduğu için sizin kitapçığı esas alabiliriz diye düşünüyorum.

96 ay geçtikten sonra yağ değişimine gittiğimde özel servise antifrize de bakmasını rica etmiştim, incelediklerinde antifrizimin çok iyi durumda olduğunu, degistirmeme gerek olmadığını filan söylemişlerdi.

Sizden rica etsem "motor soğutma suyu"nün hemen yanındaki 2 no.lu dipnotun ne olduğunu da paylaşabilir misiniz? Görselde çıkmamış.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 105 kere teşekkür etti
« Yanıtla #790 : Ocak 24, 2025, 14:39:27 »
Paylaşımınız için teşekkürler, zahmet oldu. 2 kitapçık arasında küçük bir tutarsızlık var gibi görünüyor zira 2 araçta da kullanılan antifriz bire bir aynı. Sizinki daha güncel olduğu için sizin kitapçığı esas alabiliriz diye düşünüyorum.

96 ay geçtikten sonra yağ değişimine gittiğimde özel servise antifrize de bakmasını rica etmiştim, incelediklerinde antifrizimin çok iyi durumda olduğunu, degistirmeme gerek olmadığını filan söylemişlerdi.

Sizden rica etsem "motor soğutma suyu"nün hemen yanındaki 2 no.lu dipnotun ne olduğunu da paylaşabilir misiniz? Görselde çıkmamış.

Buyrun hocam. Sizin paylaştığınız kısmın Not kısmında yazanlar yeni belgede direkt yazılmış anladığım kadarıyla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #791 : Ocak 29, 2025, 17:55:14 »
Buyrun hocam. Sizin paylaştığınız kısmın Not kısmında yazanlar yeni belgede direkt yazılmış anladığım kadarıyla.

YouTube'taki bazı Amerikali Toyota teknisyenleri (car mechanic) her tür sıvı değişiminin kilavuzdaki km (mil) ve periyottan çok daha önce yapılmasını öneriyor (bu adamlar ekmeğini bu isten kazanıyor, böyle  tavsiyelerde bulunmaları müşteri sayısını artirabilir ama kilavuzdaki bakım aralıklarını belirleyen Toyota mühendislerinden konuyu daha iyi bilecek halleri yok).

Öte yandan, hem E160 hem E210 kılavuzunda bakım aralıkları 12 ay/10000 km olarak belirtilmiş, yani bir bakıma bir kullanicinin yılda ortalama 10000km yol yapacağı varsayilmis. Bu varsayım esas alındığında, Toyota SLLC'nin (yani pembe antifrizin) 16 yıl sonra değiştirilebileceği düşünülebilir. SLLC gerçekten çok üst kalite bir antifriz ama ben bu kadar uzun bir süre dayanıklı olabileceğine inanamıyorum. Bu nedenle, E210'un kitapçığında tercüme eksikliği/hatası olabilecegi kanaatindeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 105 kere teşekkür etti
« Yanıtla #792 : Ocak 30, 2025, 14:39:49 »
Bunu buldum hocam burada da aşağı yukarı aynı gibi avrupa için.
https://www.toyota-tech.eu/ms/pdfs/6696e068e0d6447596e3cb088b347e84.pdf
Bunda da aşağı yukarı aynı (100,000 miles or 120 months)
https://www.toyota.com/content/dam/toyota/brochures/pdf/2023/T-MMS-23CorollaCross.pdf

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #793 : Ocak 30, 2025, 16:07:46 »
Bunu buldum hocam burada da aşağı yukarı aynı gibi avrupa için.
https://www.toyota-tech.eu/ms/pdfs/6696e068e0d6447596e3cb088b347e84.pdf
Bunda da aşağı yukarı aynı (100,000 miles or 120 months)
https://www.toyota.com/content/dam/toyota/brochures/pdf/2023/T-MMS-23CorollaCross.pdf
Teşekkürler, inceledim, pembe Toyota antifriz için ilk değişimi 11 yıl (150000km) sonra, sonraki değişimleri 6 yıl (90000km) sonra yapın demişler yani bu yabancı kitapçık da farklı bir periyot önermiş, ne desem bilemedim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 69000
  • Model Yılı: '21
  • 73 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #794 : Şubat 10, 2025, 16:09:10 »
Merhaba üstadlar, https://www.speedol.com.tr/zeta-vcc-0w20/ motor yağı 70 bin bakımı için kullanacağım. Standartları hakkında fikriniz nedir, apı sn plus var, apı sn gf6b yok gibi anlayamadım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '20
  • 8 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #795 : Şubat 11, 2025, 01:42:42 »
Valla bu Toyota da ve servisleride beni soğuttu gerçekten, araba tam 4 yıl oldu, 1.5 yılında falan ses geliyordu balatalardan değişim olması lazım dediler, 2 yıl 2 gün sonra akü boşaldı garanti 2 günle garanti gitmiş onuda değiştirdik. bir geçen sene normal bakım harici bir iş yapılmadı. 2 veya 3 sene önce kar yağmıştı, tavan karla kaplıydı. Kar bir eridi tavana baktım arka camdan sunroofa doğru yamukluk var metal saçta. Götürdüm anlattım durumu dedilerki bu böyle olmaz, üzerine birşey düşmüştür. Resimlerini falan çekip Toyotaya gönderdiler, en son kedi atlamıştır bile dedi kendini bilmezin teki. Toyota her zamanki gibi garantiye sokmadı. 4. senesinde diskler çizilmiş balataları fazla kullanmışınz buda garantiye girmez dediler. Hem balatalar hemde diskler değişmesi gerekiyormuş. Devir daim kaçırıyor dediler onuda değiştirecekmişiz. Sanayide kendi ustama gittim kaldırdı lifte baktı herhangi bir kaçak maçak yok, araba su eksitmiyor, hararette yapmıyor. Anlam veremedim. 40 binde araç 6 kez falan servise gittim hepsinide Toyotoda yaptırdım. Zaten hiç kullanamayacağım bir garanti içinde boş yere extra para ödemeyede gerek yok, bundan sonra da Toyota denince düşünürüm artık. Zaten müşteri hizmetleri memnuniyetleri sadece servise gelmek için sizi muhattap alıyorlar geri hiç bir şeyde muhattap olmuyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 69000
  • Model Yılı: '21
  • 73 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #796 : Şubat 11, 2025, 16:50:43 »
Valla bu Toyota da ve servisleride beni soğuttu gerçekten, araba tam 4 yıl oldu, 1.5 yılında falan ses geliyordu balatalardan değişim olması lazım dediler, 2 yıl 2 gün sonra akü boşaldı garanti 2 günle garanti gitmiş onuda değiştirdik. bir geçen sene normal bakım harici bir iş yapılmadı. 2 veya 3 sene önce kar yağmıştı, tavan karla kaplıydı. Kar bir eridi tavana baktım arka camdan sunroofa doğru yamukluk var metal saçta. Götürdüm anlattım durumu dedilerki bu böyle olmaz, üzerine birşey düşmüştür. Resimlerini falan çekip Toyotaya gönderdiler, en son kedi atlamıştır bile dedi kendini bilmezin teki. Toyota her zamanki gibi garantiye sokmadı. 4. senesinde diskler çizilmiş balataları fazla kullanmışınz buda garantiye girmez dediler. Hem balatalar hemde diskler değişmesi gerekiyormuş. Devir daim kaçırıyor dediler onuda değiştirecekmişiz. Sanayide kendi ustama gittim kaldırdı lifte baktı herhangi bir kaçak maçak yok, araba su eksitmiyor, hararette yapmıyor. Anlam veremedim. 40 binde araç 6 kez falan servise gittim hepsinide Toyotoda yaptırdım. Zaten hiç kullanamayacağım bir garanti içinde boş yere extra para ödemeyede gerek yok, bundan sonra da Toyota denince düşünürüm artık. Zaten müşteri hizmetleri memnuniyetleri sadece servise gelmek için sizi muhattap alıyorlar geri hiç bir şeyde muhattap olmuyorlar.

Bende servise gitmemeye karar verdim, dışarıda yaptıracağım, luqiu moly ow20 yağ aldım, engine flush aldım. filtreleri bosch aldım, bakalım gidince işçilik vereğiz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 115000
  • Model Yılı: '20
  • 11 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #797 : Şubat 25, 2025, 13:05:01 »
Öncelikle iyi forumlar.
Aracım 5 yaşında, LPG kiti mevcut, 110.000km'de.
Kaputu açıp cam suyu eklerken, motor soğutma suyunun çok düşük olduğunu fark ettim. (1/10 doluluk diyelim)
Daha önce hiç değişiklik yapmadım. Ustama götürdüğümde herhangi bir kaçak olmadığını söyledi. Yalnızca akü arkasında yer alan bir hortumda kenarlardan pembe tortu şeklinde birikme olduğunu gördük. Oraya herhangi bir müdahale yapmadan, motor soğutma suyunu maksimumam kadar aynı özellikteki pembe antifiriz ile doldurduk. 1 ay  sonra tekrar çok düşük seviyede olduğunu gördüm. Motor hararet yapmıyor, zaten malum kış ayı. Hiçbir uyarı vs. de yok.
Şimdi ne yapmak lazım? Acaba tamamen suyu boşaltıp yeniden mi ekleme yapmalıyız? Şimdi gidip bir daha ekletsem ya da eklesem benzer bir durum mu olacak veya bu su nereye gidiyor kaçak da yok anlamadım doğrusu.
 :saygi:
Yaşlanarak değil, yaşayarak kemale erilir.
Zaman insanları değil, armutları olgunlaştırır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #798 : Şubat 25, 2025, 14:55:52 »
Sırasıyla önce aracı lifte kaldırarak alttan bir yerden başka kaçak var mı? iz bırakmış mı? diye bakın,üzerinde pembe antifriz kalıntısı tortusu olan hortumun başı ve sonu bağlantılarında bir tortu kaçak var mı? bakın, devir daim bölgesinde tortu  var mı? anlaşıldığına göre motor ısınınca damla damla kaçırıyor ve motor sıcakken buharlaşıyor,buralardan bir sonuç alınamaz ise radyatör ve conta kaçağı testi yaptırırsınız,motor yağına su karışmış mı? bakın ve motor sıcak iken yoldan geldiğinizde motor kaputunu açıp araba çalışırken gözle kontrol yapın,damla ve sonra buharlaşma olan yer görülüyor mu? Kaçak olayı belirlenmeden soğutma suyunu değiştirmek bir şeyi çözmez aynı markadan takviye yapın doldurun şimdilik.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '19
  • 157 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #799 : Şubat 25, 2025, 16:45:35 »
Öncelikle iyi forumlar.
Aracım 5 yaşında, LPG kiti mevcut, 110.000km'de.
Kaputu açıp cam suyu eklerken, motor soğutma suyunun çok düşük olduğunu fark ettim. (1/10 doluluk diyelim)
Daha önce hiç değişiklik yapmadım. Ustama götürdüğümde herhangi bir kaçak olmadığını söyledi. Yalnızca akü arkasında yer alan bir hortumda kenarlardan pembe tortu şeklinde birikme olduğunu gördük. Oraya herhangi bir müdahale yapmadan, motor soğutma suyunu maksimumam kadar aynı özellikteki pembe antifiriz ile doldurduk. 1 ay  sonra tekrar çok düşük seviyede olduğunu gördüm. Motor hararet yapmıyor, zaten malum kış ayı. Hiçbir uyarı vs. de yok.
Şimdi ne yapmak lazım? Acaba tamamen suyu boşaltıp yeniden mi ekleme yapmalıyız? Şimdi gidip bir daha ekletsem ya da eklesem benzer bir durum mu olacak veya bu su nereye gidiyor kaçak da yok anlamadım doğrusu.
 :saygi:
Aracınızı, LPG markasının olduğu bir bayiye ya da iyi bir LPG ustasına götürün. Bu şekildeki su kayıpları LPG kaynaklıdır. Soğutma suyu ile LPG'nin ısıtılması için bağlantının yapıldığı yerde kaçak vardır. Bu bağlantı T şeklinde bir boru aracılığı ile yapılır. Bu T şeklindeki bağlantı, genelde motor ile ön göğüs arasındaki boşlukğa monte edilir. Bu kısım motor ısısı aldığından dolayı buharlaşma olur, giderken pek damlama yapmaz. Motor stop edince de az da olsa damlama yapar. Sizin pembe tortu var dediğiniz kısım, benim bahsettiğim kısım da olabilir. Kontrol etmek gerek. Ayrıca, LPG'li araçlara sadece antifiriz koymamak gerek. Antifiriz çok ince ve kaygandır. Suyun sızmayacağı kadar küçük bir çatlakta dahi antifiriz sızabilir. Bunun için yaşadığınız bölgeye göre soğutma suyu deposuna  bir miktar su eklemekte fayda var. Selamlar.
O