0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bu 0W20 konusunda epeyce tartışmıştık Mutlu, bu sefer tartışmayacağım bir gün aynı şekilde, LPG ile farklı özelliklerde yağ kullanılması konusunda hem fikir olacağımızdan eminim
Sağolasın Ufuk abi, teşekkür ederim.Neden Ufuk abi, müsait zamanında bahsedersen sevinirim.
Konunun içinde konu var Mutlu, benim kör gözlerimde bu telefon klavyesiyle zor baş ediyor Şöyle özetleyeyim, yağın temas noktalarının tamamı soğutma sisteminin etkisi altında değil maalesef, yağlamayı da, soğutmayı da motor yağının üstlendiği bir çok kısım var, motor yağı ısısı karterde maksimum 100c'de tutuluyor ama çoğu zaman 20cc altında bir yağın 180c'ye ulaştığı kısımlar var, bu kısımlar tam da supapların ısı emilimi ile ilintili, bu kısımlardaki yağ buharlaştığında hem o kısım gerektiği kadar yağlanma sağlayamıyor, hem buharlaşan yağ miktarı artıyor, buharlaşan yağ sebebi ile karter havalandırması sürekli çalışıyor, buharlaşan yağ soğurma noktalarında katranlaşıyor, bu kısmı özet
Ben 1000 km bakımında keyfiyen yağ değiştirip (0w20 beklentisiyle hareket ettim) 5w30 yağ konulunca yetkili servisteki formenle mahkemelik olan adamım yani ince yağ kullanma taraftarıyım.5w30 dan sonra aracımın çekişi düştü,sesi ve yakıtı arttı.Siz ya beni yanlış anladınız ya da tarzınız biraz agresif olsa gerek...Ben konuya ilk mesajımda Ufuk Bey'e sordum zaten,izin verin de kendisinden yanıt alayım.
Haklısın kesinlikle, o nedenle müsait zamanında dedim. Öyle, temas eden sınırdaki yağ tabakasının maruz kaldığı sıcaklık tabiki fazla olacak. Ama adyabatik yanma sıcaklığı çok yakın. Benzin 1977, lpgde 1980-2008 derece. Aradaki fark ihmal edilebilir bir fark.Supaplardaki durum daha farklı. Aslında şu lpg firmaları lpg takılmış motora lpg avansı için ek beyin takıp da tamamen lpg uyumlu çalıştırsa durumlar nasıl olur çok merak ediyorum. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/202882Supap sıcaklıkları artsa da, her yeni üretilen sentetik yağların da parlama sıcaklığı ve buharlaşma sıcaklığı da yükseğe çekiliyor. 0-20 lerde de yüksek. Velev ki buharlaşsın çok az eksiltsin, bu motorlar hassas diyorsun. Geç ısınıyor. Bu nedenlerle soğuk motorda yağlama da hassas konu. yüksek rakamlı yağ kullanarak artan aşınmalar mı yoksa yağın buharlaşma sonucu kalitesinin düşmesi mi? Bunu da 100bin km. önceden anlayamayız sanırım. Perşembe TİK var, sunum hazırlamam gerekirken forumda dolanıyorum.
Alt ısıl değer farkı %5 adyabatik yanma ısı değeri yanma odasını ilgilendiren kısım,Lpg için avans verebilmesi için, valvematic motorlarda supap zamanlamasını kontrol etmek için de bir rom lazım, neredeyse imkansız Parlama noktasını yukarı çekmek kolay, kinematik viskozite ve hths stabilitesi sağlayarak parlama noktasını yukarı çekebilmeleri gerekli, buharlaşma ısısını yukarı çekmek için ise kullanılan baz sınıfını yükseltmeleri gerekli, grup v ester baz ile bu mümkün (bkz. Motul 300V 0W40) tabi bu da yağın maliyetini katlıyor, grup ıv ve altı bazlarda ise buharlaşma derecesini yükseltmek için bir gereklilikleri yok, hatta maliyetleri düşürmek için grup ııı hydracrack baz'a geçerek polimer miktarını arttırıyorlar, nasıl olsa paket yağın son kullanıcı fiyatı değişmiyor...0W sabit kaldığı sürece yağlama sürecinde bir değişiklik olmaz, yağın ısınma sürecinde de saniyeler ile ölçülebilir değişiklik olabilir ama biz zaten motor soğukken korunması bilincinde olunduğunu, önemli olan yüksek ısı altında, kullanıcının müdahale edemeyeceği durumlarda korumayı sağlamayı hedefliyoruz.
Merhaba arkadaşlar bende bugün bakım için bilgi almaya gittim İzmir borovaliya burda gördüğüm için özellikle hangi yağı kullandıklarını sordum 5-30 kullandıklarını söylediler ne yapmam lazım sizce
AMesaj Birleştirildi: Aralık 22, 2019, 12:32:42Dün yaptırdım 680 tl tuttu 5-30 yağ koydurdum bence bukadar takmayın bırakın aracınız 300 bin değil 250 bin km gitsin birçok insan takıyor bu duruma fakat yabamcı forumlarda bile 5-30 yağlardan bahsediyorlar bence çok pinpirikli davranmayın ben bu yağ konusumda hiçbir yerde sorun yaşayan servis kaydı vede isyan duymadım 2 3 beygir performans düşersede düşsün ki sanmıyorum ama 5-30 koydum değipte araç rampa çıkamaz diyen duydum bana saçma geldi bu sektörde mühendis olan arkadaşlarım bile belirgin fark yoksa kafana takılacak bişi yok dedilet aksi gibi banada bakımda sonra daha arabam seri gibi bile geldi diyebilirim
Motorun ısınma süresinde eskisine göre bir değişiklik farkettiniz mi? Merak ettim.
0w20 yağ ile ile daha çabuk mu ısınıyordu onu tam net söyleyemem zira mevsim yaz idi..ortam zaten sıcak,az farkeder belk,bilemem...İlk yağ değişimini aracı aldıktan 15 gün sonra yaptım,özellikle çekiş düştü.Üstüne basa basa söylüyorum yakıt arttı.Ben aracı İstanbul'dan alıp fethiyeye geldim 1110 km yol yaptım,kontak kapattığımda ortalama tüketim 5.1 lt/100km idi..Atmosferik benzinlinin yakıtından çok çekiniyordum,yolda 110-120 tempolu sürdüm,5.1 ortalamayı görünce ''lenn dedim kendi kendime,bu böyle yakarsa lpg ye gerek yok'' çok sevindim çok mutluydum..sonra 1000 kontrolünde yağ değişince işin rengi değişti.araçta 3 4 kişi var gibi hızlanmaya başladı,hantallaştı..Hocam bu kadar fark edemezsin demeyin,ağır vasıta sürüyoruz operatör 3-4 ton fazla atsa çekişten farkederim..bu motorun yağı 0w20 dir.ama lpg faktörü işin içine girince sonraki 20 yetersiz kalabilir mi? bu konu tartışılır.
Bu konu defalarca sayfalarca konuşuldu ve her seferinde de sonuca varıldı.0W20'den 5W30'a geçen biri olarak söylüyorum, 5W30 pişmanlıktır.
Mehmet bey mesele kafaya takmak değil aracınızın fabrika verisini incelerseniz farkı görürsünüz kullanıcı el kitabı tavsiye olarak 0W20 vizkozite öneriyor bulamazsanız 5W30 kullanın ama bir sonraki bakımda 0/20 kullanmanız gerekir diyor sürekli 5W30 kullanımında aracınızdaki motor teknolojisinde sıkıntı çıkarır çünkü valfmatik sisteminin bir bölümü motor yağı ile temas ediyor kalın yağ o hassas parçaya zamanla zarar veriyor uzun süre uygun viskoziteden daha kalın yağ kullanımı ve bakım zamanını geçirmek bu arıza olasılığını daha erkene çeker,servisler 0W20 yağ pahalı olduğu için müşteriyi kaçırmamak adına 5W30 kullanıyor,dediğim gibi kısa vadede sıkıntı çıkarmaz ama uzun vadede zararlı çıkan yine siz olursunuz kullandıkları yağ yakıtı bile etkilemekte.
Merhaba sıcak yaz günlerinde, uzun otoyol kullanımlarında motor yük altındayken 0w-20 nin performansı nasıl?