0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Aracımız ile deneysel çalımalarım devam ediyor. Yakın zamanda boşta(N) süzülmenin çok daha verimli olabileceğini keşfettim ve kullanım tarzımı bu doğrultuda geliştirdim. Bunu sayılara dökerek aracımızın yuvarlanma oranını buldum. Şöyle ki:941 metre rakımlı bir noktada 34 km/h hız ile seyrederken vitesi boşa aldım ve süzülmeye başladım. 6350 metre boyunca süzüldüm ve 845 metrelik rakıma ulaştığımda hızım yine 34 km/h idi. Yani herhangi bir kinetik enerji kazanmamış, potansiyel enerjinin tamamını yoldaki süzülmeye harcamış olduğum bir sürüş oldu.96 metrelik iniş ile 6350 metre boyunca süzüldüm. Buradan 1 metrelik yüksekliğin(potansiyel enerjinin) 66 metrelik bir yol süzülmeye karşılık geldiğini söyleyebilirim. Ya da sayıları genişletip, 1000 metrelik bir iniş ile (tabi ki ideal şartlarda) 66 km'lik bir yol boyunca süzülebilirsiniz.Rakım farkı olan güzergahlarda, bu değeri kullanarak hesap yapabilirsiniz. Örneğin: Ankara'dan İzmir'e gidişte (600 km) rakım farklı olarak yaklaşık 1000 metre inersiniz. Yani aslında 600 km değil, 533 km'lik yakıt yakarsınız.(Yani rakım farkının yakıt hesabına düzeltmesini bu şekilde hesaplayabilirsiniz.) Dönüş yolunda ise 600 km yerine 666 km'lik yakıta ihtiyacınız var demektir.Deney boyunca, vites N konumunda kaldı ve çekiş aküsünden herhangi bir çekiş ya da şarj yapılmadı. Araç tamamen kendi ataleti ile yolun daha fazla ve eğimli ve daha düzlük kısımlarında hızlandı ve yavaşladı. Hatta 34 km/h ile başladığım deneyde yüksek eğimli bir noktada hız 70 km/h e kadar çıktı.Aynı deneyi yarım saat sonra tekrarladım ve yine aynı değerleri buldum. Hava yağışsız, 23 derece, lastik basınçları 36 psi, asfalt zemin, araç yüksüzdü.(Burada aracın yüklü olması aslında avantaj, hava sürtünmesini azaltacaktır)Ankara'yı bilenler için güzergah başlangıcı: Konya yolu, balgat çetin emeç katılım noktası, bitişi: Konya yolu AnkaMall kavşağı( İstanbul yolu bağlantı noktası)
Sizler verimlliğin sınırlarını zorlarken ben 8km de 500m çıkıp indiğim için olabilecek en verimsiz şekilde kullanıyorum
Bildiğim kadarıyla motor bloğu aluminyum, yani mıknatıs çekmez, bence de silindirden kaçan kurum olabilir. Tansu bey, kulak çöpüne sürüntü alıp gönderirseniz elementel analiz yapabilirim.