0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Geçen hafta Ayvalık'tan Ankara'ya döndüm. Ayvalık-İnegöl arasında hybrid asistant ile her zaman olduğu gibi data topladım ve çok ilginç sonuçlarla karşılaştım.
Hocam çok yakmış eğim önemli ama siz o eğimde rüzgara karşı gitmişsiniz. O farkettirmiş Bi arkadaş video çekmiş. Sabit 180 ile giderken 12-13 litre yakıyor gözüküyor. Hatta devam ettikçe az az düşüyordu ortalama. Etmedi Rüzgar ile 18 lt gördüğünü düşünüyorum
Elünize sağlık Sedat bey,benim tezimi doğrulamışsınız güzel bir çalışma olmuş, hybrit araçlarda az yaktıralım diye boşa çaba sarf etmeye gerek yok aracı trafik kurallarına uygun olarak kullandığınız sürece araç elinden geleni yapmaya çalışıyor ve başarıyor,tek dikkat edilmesi gereken nokta ani gazlazlamardan kaçınmak ki zaten bu araç gazlamaya uygun bir araç değil ekenomi için üretilmiş ve yazılım başarılı,aracı ilk test ettiğimde bunu çok iyi gözlemledim sarış temsilcisi hybrit asistan ile araca bağlanıp yola öyle çıkmıştık 7 km'lik %50/50 iniş çıkışlı ve trafik lambalı dur kalklı test güzergahını %70 elektrik ile geçmeyi başarmıştım ve sürüşte hiç kasmadan yolun hakkını vererek virajlarda aracın dinamiklerini görmek için hiç gaz kesmeden girmiştim,gerçekten araç az yakıyor ve başarılı.
Elinize sağlık. Tablolar benim için de önemli. Grefikleri biraz daha açıklayabilir miyiz ? renkler neyi ifade etmektedir ? 3. bölümde siyah ile gösterilen çizgi yakıt tüketimi mi?4. bölümde kırmızı ve koyu -açık maviler ne anlama gelir ? yeşil üretilen enerji mi ? yoksa bataryadan kullanım mı ? 7. numaralı grafik de tork nasıl sabit anlayamıyorum. Motor torku hep sabitse devir ile güç elde ediyorsak bu güç üretilen enerji ve teker hareketine mi gidiyor? Ben bayır çıkmak için power kısmının yarısını dolduracak kadar gaz basıyorum. Batarya bitirmeden en ideal çıkışı bu şekilde yakaladım. Fakat tork 4500 devir civarında yoksa güç nasıl torka çevriliyor merak ettim. Aracın son hızı göstergede 188 kmh
@Sedat CANLI (50858) hocam sanki yaz aylarında motor verimi daha kötü. Ben kısa mesafelerde deniyorum hep. Henüz uzun yola çıkmadım. Ama aynı yolda kışın sanki daha çok sarı mavi renkleri götüyordum hybrid assistant’tan. Şimdi sanki daha çok turuncu kırmızı görüyorum. Sizde böyle bir durum var mı ankara içinde?
motoru kapatmadan P modunda arabayı kitlemenin yolu yok mu? alışveriş yaparken bi markette bi kasapta bi fırında kısa mesafelerde sürekli aç kapa yapmak yerine P moduna alıp bırakıyorum ama kapıları kilitleyemiyorum.
Hava ısındıkça motora giren havda ısınır ve verim düşer bu gayet normaldir,çünkü Sıcak yaz günlerinde havanın yoğunluğu daha düşük olduğu için birim hacimdeki oksijen miktarı daha azdır. Oksijen miktarının az olması da yanma odasındaki hava - yakıt karışımının daha zayıf olmasına sebep olur ve bu durum motor performansını olumsuz etkiler,aynı şekilde havanın normalden nemli olması da motor üzerinde strese neden olur,pistonların daha fazla yük altında kalmasına sebeb olur, hybrit araçlarda pil desteği olduğu için ısı arttıkça pikkerşn perfonsıda olumsuz etkilenmekte piller ne kadar iyi soğutulursa o kadar iyi performans sergiler ama piller şarj&deşarj oldukçada olumsuz etkilenmekte aynı zamanda çok soğuk havalarda da yeterli performansı veremiyor,içten yanmalı motorlarda hava filtresi konumu bile yanmayı etkilemekte bazı araçlarda direk motor üzerinde olan hava filtreleri var ve belirli zaman sonra aşırı ısınıyor performans ta hissedilir derecede düşmeye sebeb oluyor.
Herkese iyi bayramlar. Verimle ilgili birkaç konu daha var. Sıcaklık yanında nemÖncelikle sıcaklığın motor verimini etkilediği nokta birim hacimdeki havada bulunan oksijen miktarı da olacaktır. Emilen havanın basıncı ve sıcaklık bilgisi ile silindire gönderilen yakıt elbette ayarlanıyor. Hava ısındıkça birim hacimdeki oksijen azaldığını varsayan ecu, daha az yakıt gönderiyor. Böylece performans düşüyor. Olması gereken sağlıklı yanma belki böyle oluşmuyordur. Verim bu yüzden de düşebilir. Nem konusunda artan nem miktarının verimi veya performansı kötü etkilediği söylenir. Ama aklıma takılan konu, bazı motorlarda silindir için su zerrecikleri püskürtüldüğünü biliyoruz. Bunun verimi artırdığı söylenmişti. O halde neden nem olumlu yönde etkilemiyor?
Atomize su püskürtülmesinin sebebi buhar fazına geçerken silindirden ısı soğurarak sıcaklık farkını artırmak ve performansı artırmak...Nem zaten buhar fazında olduğundan faydası olmayabilir.