0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Şehiriçinde 70kmh gibi hızlarda daha çok elektrikle gitmek zaten tasarruflu bir sürüş getiriyor. Ben süzülmek yerine ice kapalıyken çok az gaz basmayı tercih ediyorum. Ufak sürtünme kayıplarını karşılacak kadar elektrik gücü veriyor. Böylece uğraşmadan elektrikle gidebiliyorum. Bataryanın bir miktar bitiyor olması çok önemli değil, aracın hızlı korumak veya enerjiyi dengeli kullanmak önemli. Eğim takip etmek gerek. Eğim sizden yana ise karar vermek size düşer, araç hızlanacaksa bataryayı şarj edebilirsiniz, araç yavaşlayacaksa süzülebilir veya hızı korumak için gaza elektrikle gidecek kadar basabilirsiniz. Eğim bizden yana değilse (bence) doğrudan ice çalıştırılmalı.Peki ama yüksek hızda ( 100 den sonrası için ) ne yapılmalı ? youtube kanalı weberauto nun ( understanding the toyota rav4 hybrid ) videosunda veya 2016 - 2022 prius, prius prime transaxle - p610 quick look videolarında bahsedilen tork aktarımı kısmına takıldım. ( işyerinde olmadığımdan link veremiyorum. )Belirli bir hızdan sonra mg1 in ice torkunu tam aktarabildiğinden bahsetmiş. Diğer yandan ice nin en verimli çalıştığı devir aralığı söylemiş. Bu bilgilere bakarak bizim araç ile 105 kmh civarı hızlarda ve eco bölgesi tamamı dolu olacak şekilde gaza basıldığında ( devir 2500 ü geçmeden ) olabilecek en ekonomik sürüşü yakalayabiliyoruz. Bu durum hem şarj için hem aktarım için. Yavaşlama, düz gitme veya hafif eğim koşullarında nasıl davranacağınız size kalmış. Özellikle bayır çıkarken veya uzun yolda eco göstergesi altında dolan mavi çizgiye dikkat etmek gerek.
Çok güzel veriler toplamışsınız. Aracın en az yaktığı hızlar ortaya çıkmıştı. Fakat şehir dışında düşük süratte gidilmiyor. Benim yolum yaklaşık 8 - 10 saat kadar sürüyor. Bu nedenle diyorum ki bir nebze daha hız yapmak istersek eğer 105 kmh hızı baz alabiliriz. Böylelikle aynı 70 kmh hızı gibi bir mihenk noktası olabilir.
otto atkinson çevirim meselesi bence çok önemli. Ben bu durumu tam olarak çözemedim. fxe motor tek vvt valfe sahip. lift teknolojisi yok. subap ayarı giriş, emme subaplarında olmalı. otto çevrimine geçtiğinde daha çok güç üretecektir. Daha fazla güç daha çok verim midir ? fxe motoru yeni üretilen motorlar gibi otto çevrimine geçiyor mu ? Örn : http://australiancar.reviews/8AR-FTS-engine.phptorku maksimum verdiği devirin bence bir önemi yok. ekonomi aracı olduğundan az yakıp mümkün olduğunca çok gitmesini istiyorum. harcadığım benzine karşılık ürettiği güç veya tork önemli. En verimli devir 1800 - 2100 arası gibi görünüyor. Bu devirlerde gidildiğinde gerekirse şarj edilip, ice nin gücünü elektriğe çevirip anında kullanma hususunda daha iyi olacaktır. Böylelikle çok yüksek devir çevirmeden bayırlar hariç yola gidilebiliyor. Sadece sabırlı olmak, sakin davranmak ve gazla oynamamak gerekiyor gibi.
Çin sitelerinde 7,2v ni-mh silindirik batarya satışı çok var. Bize de gelecektir. Hücre fiyatı 50-55 dolar civarı. Umarım 10 seneye iyice ucuzlar ve ülkemizde de olur.
https://www.n11.com/urun/profuse-1200-mah-37-v-bassiz-18650-li-ion-sarj-edilebilir-pil-1952138?magaza=motorobit18650 Piller 3.6v - iki tanesi 7,2v ediyor. Yani şuan kullandığımız bir hücre voltajıdır. 28 hücreli olduğuna göre 7,2 * 28 = 201,6 volt ediyor. toyotanın bataryasının bir hücresinin içindekileri bilemiyoruz. seri veya paralel hücreler olabilir. Isıyı ve ömürü arttırmak için inanıyorum ki birşeyler yapmışlardır. 56 adet 3.6v luk 18650 pil ile 56*15,21tl = 851.76tl para ediyor. Ben bu parayı çöpe atmaya razıyım. Pil fabrikasından bu pilleri alıp. ısınmayacak şekilde dizip bir batarya grubu oluşturabilirim.
Anıl Bey, arkadaşımın akrabasında bahsettiğiniz hybrid Rav4 var ve bildiğim kadarı ile elektrik motoru arka aksa güç veriyor ve bu şekilde 4 çeker işlevi görüyor. Yani bataryalar boş ise araç sadece önden çeker oluyor. Kullanımda aslında buna dikkat etmek gerek.Bu arada arkadaşımın geldiği ülkedekilerle Türkiye'deki Corolla hybridleri karşılaştırmak istedik, orada sadece 2.0 hybrid görünüyor.
Yani diğeceğim şu: vvt teknolojine sahip bir motor da emme subabını daha geç kapatarak atkinson taklidi yapabilir mi? yapamaz ise neden yapamaz?
100km’lik boş bir yolumuz var. 1.5 benzinli corolla ve 1.8 hybrid corolla bu yolda 100km hızla aynı şekilde sürüyorlar. Yol sonunda hangisi daha az yakmış olur? Hybrid sabit 100km hızla giderken benzinli motoru hiç kapatmaz