0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar aracımın garantisi (hybrid garantisi değil, normal motor, şanzıman vs garantisi) Temmuz 2022'de doluyor. Garanti uzatma için 1220 lira fiyat verdi servis.Gerek var mı dersiniz, yaptırayım mı sizce?
Pil dolumu sırasında stop edilse birsey olmaz ki,Zaten ilk calistirma icin %30 surekli kendine saklıyor.NİMH pillerin zaman ile bosalmasida cok uzun sürüyor.O nedenle gereksiz bir uygulama,%30 da batarya aylarca kalabilir, sorun olmaz.Ama 12 volt akü icin aynisini diyemem.
Ben garantinin 2-3 sene olduğunu düşünüyordum. Geçen gün servis arabanızın 5 sene 100bin km garantisi olduğunu, +2 sene mekanik, +5 sene hibrit garantisini uzatabileceğimi söyledi. Sanırım 2019 veya 2020 sonrası için geçerli bu. Sizin aracınız ne?
Sorun olmaz da şu anlamda sorun olur deniyor. %40 yerine %50-60’ta bırakırsak pil ömrü daha uzun olur.
Tansu Bey, aslında şehir içi için en mantıklı (tüketim verimi açısından) düşük kütleli, küçük hacimli araçların kullanılması. Aslında biraz da bu yüzden, bazı markalar 50km elektrik menzilli hybrid sistemler sunuyor. Fİşli şarj imkanı olduğunda çok anlamlı şehir içi için. Aslında taksi vb. araçların bunlardan seçilmesi gerekir.Akü kimyasına göre ortalama (kullanım koşulu ve akü yaşına da bağlıdır) kendi kendine deşarj süreleri bellidir. Önemli olan, uzun süre bekleme koşulu öncesi aküyü hazırlamak ve uzun süre bekleme sonrası kullanmadan direk tam şarj etmektir. NiMh için dikkat edilecek bir konu da deşarj olmadan şarjdan, şarj olmadan deşarjdan kaşınmaktır. Bunun için işletim sistemi muhtemelen tampon bölgeler bırakmıştır. Fikir yürütüyorum, hücreleri bölüp, farklı şekilde kullanan sistemler de olabilir. Aslında en mantıklı yaklaşım budur. Ionix'de yüksek gerilimle 10 dakikada 80 şarj gibi değerler konuşuluyor. Akü özelliklerine bakmak gerek.
Pilli araba veya plug in hybrid konusuna biraz uzağım. Belki phev bir derece mantıklı. Neden? Çünkü piller pahalı. Bugün aliexpress’te bile çin yapımı 10kwh li-ion piller 5000 dolar civarında. Standart bir elektrikli araba 40-50kwh pile sahip. 10-15 sene sonra yeniden bir araba parası kadar para verip pilleri yenilemek çok mantıklı değil. Phev’ler ise 8-15kwh pile sahip. Bunları da 10-15 yıl sonra değiştirmek ciddi maliyet. Ayrıca bu arabalarda motor da var. Yani biz hibritte pil değişim masrafı 2000 dolar. Çıkacak motor masrafları da idare edilir. Ama 10 kwh batarta üstüne bir de motor masrafı yük olur. Ama burada motoru çok daha az kullanma söz konusu. Bu avantaj. Yinede 10-15 sene sonra 10bin dolar pil değişimi çok ciddi para. Şarj süreleri ve altyapı olayına girmiyorum zaten. Çok zaman istiyor
10 , 15 sene sonra o pillerin ederi çok düşük olacak,şuanda bile yaygınlaşmaya başladı 15 sene sonra cebe dokunur bir maliyeti olmaz, önemli olan o pili 15 sene başarılı kullanabilmek.
@Hakan Öztürk (3676) bey, şarj etme yöntemlerini güzel söylüyorsunuz ama reelde araç kullanılırken sık sık şarj ve deşarj oluyor. Hele hybrid arabalarda batarya zaten %80 üstüne hiç çıkmıyor ve sık sık %40’a düşüyor. Tam doldurma veya boşaltma hiçbir zaman olmuyor. Ama 10 sene garanti verebiliyor. 2-3 sene de biz götürsek yeter bence. Sonra değişir elbet.
10 sene NiMh için iyi denebilecek bir süre Tansu Bey burada gözden kaçmaması gereken nokta, 10 sene sonundaki pilin kapasitesi. Bu da araç yakıt tüketiminden, şarj-deşarj döngüsüne kadar her noktaya yansıyacaktır.Akü ünitelerinin nasıl bölündüğüne, hat bağlantılarına bakmak gerek, daha önce bahsettiğim gibi hücreleri paketler halinde gruplandırmış da olabilirler. Eğer sistem bu şekilde işliyorsa, paketler kendi içinde tam dolu hale geliyor olabilir. Bir çeşit İlk şarj olan ilk deşarja geçer yaklaşımı gibi. Böyle bir durum varsa ekranda görünen sadece genel bilgi olur.
Dik rampayı çıkarken piller %55-60 üstündeyse şöyle bir durum oluyor. Mg1’ ciddi bir elektrik üretiyor. Mg2 direkt harcıyor. Pile giriş çıkış yok denecek kadar az. ICE çoğunlukla mg1’e destek veriyordu anladığım kadarıyla. Hızım düşüktü. Bunu videolayıp sunacağım.
İce nin güç vermesi için hızın artması gerekiyor. 60 kmh gibi hızlarda genelde boşa dönüyor efekti veriyor. motorun torku olmadığından düşük devirde üretilen enerjiyi elektriğe çevirip tork sağlamaya çalışmasından kaynaklanıyor. Pil genelde tam gaza yakın yerlerde devreye giriyor. Girince de epeyce bir etki hissediyorsunuz. Gaz pedalı ile güç ile güçsüzlük arasındaki farkı ayarlamak zor. Enerji monitöründe pwr kısmına geçseniz dahi ice ile gitmeye çalışıyor. ice ve ürettiği elektrik beraber çalışsa bile bence yeterince güç gelmiyor. ama eğer pwr bölümünün ortalarına kadar gaz basarsak , batarya bitiyor ve çekiş de geliyor. Hızlı giderken ise tam tersi bir durum var. İce özellikle 120 gibi hızlarda çok devirli dönüyor. küçük gazlarda bile devir çabuk artıyor. düşük hızda ki hantallık ve sanki motor kavrama yapmıyormuş hissi yaşanmıyor. Yaptığım denemelerde 1.2 turbolu araçlarla baş edecek kadar da güç verebildiğini gördüm. Şaşırtıcı derecede tezat bir durum var. Ben , bataryalar bittiğinde kesinlikle kendim bir batarya sistemi kuracağım. yazılımsal olarak en ideal doldurma boşaltma sistemi kurmuşlar. sadece ısınmaya dikkat ederek güvenli bir batarya kurulabilir. Bunu söylerken garantisini uzatmak istediğimi söyleyeyim. 10 yıl sorun istemiyorum. sonra bir proje yaparız gibi..