0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Benim arabada da şöyle bir durum oluyor. Araç hareket halinde iken ice kapanmıyor ama durduğumda kapanıyor. Sonra kalkış yaparken , ne kadar az basarsam basayım mutlaka ice çalışıyor ve geçişler vuruntulu hatta sesli oluyor. yola gittikten sonra normale dönüyor. Ben bir de bir şey merak ettim , acaba bizim pillerin sıcak havası arabanın altına mı veriliyor yoksa koltuk altında ortada duran hava deliklerinden mi veriliyor.. içerisini epeyce ısıtıyor çünkü..
@Sedat CANLI (50858) uzun yolda hybrid assistant açıkken dikkatimi çekti. Normalde böyle olmuyordu ama dün bir şey oldu. Motor S3 konumunda kaldı. S4’e geçmek için engine idle yazdı ama geçmedi. Akabinde 200km kullandım ve sabit S3’te takılı kaldı. Normalde müsait zamanda S4’e geçmek için tekrar denerdi. Fakat denemedi hiç
Bence şöyle bir hata var. Uzun yolda piller çoğunlukla %60 oluyor. Ekranda 6 diş civarı. Ve güç çoğunlukla ice’den sağlanıyor. Pil seviyesi sabit. Hata şurada; yolda rampa çıkarken piller yine sabit fakat inerken çok çabuk tam dolduğundan ice çalışmak zorunda kalıyor. Fazla enerji çöp oluyor. Bunun yerine uzun yolda piller %45 civarı beklese çok daha mantıklı olur bence. En azından rampa inerken depolanan enerji çıkarken %45’e kadar tekerlere destek verebilir.
Bence bir de gaz pedalı ayarlanmalı. Güç için gaza bastığımda pwr bölgesini ayarlamak için çok uğraşıyorum. amacım batarya bitirmeden biraz destek vermesi ve ice nin tork bandında olması. ama çok hassas bir noktada istediğimi yapabiliyor. fazla bassam batarya bitiyor az bassam arabanın hızı çok düşüyor.. Bataryanın sıcak havasını dışarı almamız önemli. ısınan havanın bir boşluk bulup çıkmaya çalışması saçma olmuş. keşke prius gibi olsaymış ..
Prius doğrudan sıcak havayı dışarı veriyor diye biliyorum ama Corolla'nın o şekilde olmadığından emin misiniz? Sıcak havayı tekrar içeri vermek ya da bagaja vermek çok saçma geldi bana.
O kadar anlayamaz tabi ama yine de bilgisayar belli bir sürede bir seyahat hız ortalamasını gördüğü an pil seviyesini %45’e sabitleyebilir. Mesela pedaldan ayağı çekince hafif gaza basarak süzülme yapmak çok zahmetli. Bunun için bir mod geliştirebilirlerdi. Şehir içinde trafikte süzülme yapamıyoruz, bu durumda gazdan ayağı çekince rejene enerji üretimine hemen başlamak mantıklı. Ama uzun yolda seçenek olmalı
Pil seviyesi 60'a ulaşınca da Heretical Mod denilen moda geçiyor. Ben bu moda bayılıyorum. ICE 1000 civarı sürekli çalışıyor. MG1 ve MG2 görev değiştiriyor. MG2 jenaratör, MG1 ise motor görevi görüyor. bu sayede çok düşük bir güç ile(ICE ürettiği güç) çekiş sağlanıyor. Hatta uygun hız ve ICE devrini yakalarsanız, MG1 tamamen duruyor. ICE gücünün tamamını tekere veriyor. Yani elektrik sistemi üzerinden hiç güç aktarımı olmuyor. Aslında güç transferi anlamında en verimli an bu an.
Bu mod içten yanmalının ısınma modu değil mi ? keşke hep o şekilde içten yanmalı devir çevirmeden yürüsek.
@Sedat CANLI (50858) bazen motor 1000 devirde götürüyor ama özellikle o modu bilmiyorum ben. Videosu var mı?
Yukarıda paylaştığım HA videsu dışında başka video bulamadım. Heretical mod (Türkçeleştirirsek: aksi mod diyebiliriz), içten yanmalı motorun çalışma modlarından birisi değil(s1,s2a s2b,s3 ve s4).Aktarma sistemiyle ilgili bir mod. heretical mod , sabit yüksek hızlarda (80 km/h 90 km/h civarı), içten yanmalı motorun overdrive çalışması diyebiliriz. Overdrive, yani çok düşük tork üretecek şekilde çalışması, yakıt tasarrufu için geleneksel araçlarda da kullanılan bir özellik ve rahatlama vitesi de denen en yüksek viteste, motorun tekerlerden daha az dönerek, çok az tork üretmesi ve bu şekilde tasarruf sağlayabilmesi olayı.Toyota hybridlerde ise overdrive şu şekilde oluyor: Düşük hızlarda jenaratör olarak görev yapan MG1, ICE'ın ürettiği tork'un %28'ini kendi üstüne alarak, geri kalan torkun (%72) gezegensel dişli aracılığyla tekerlere iletilmesini sağlar. Bunu yaparken de elektrik üretir ve ürettiği elektriği tekerlere doğrudan bağlı MG2'ye aktarır, ya da artan enerjiyi aküye depolar. Yüksek hızlarda ise, MG1, torkun %28ini alabilmesi için, kendisinin de güç harcaması gerekir ve bu şekilde geri kalan torku (%72) gezegensel dişli ile tekerlere aktarır. Tekere doğrudan bağlı olan MG2 ise, jeneratör olarak çalışır ve tekere giden gücün bir kısmını elektrik enerjisine çevirir. Bu enerji ise MG1 tarafından ICE'ı yavaşlatmak için kullanılır. Bu sayede ICE çok düşük tork gereksiniminde, çok düşük devirlerde kalıp sürüş sağlanabilir. MG2, MG1 e tam yetecek güç üretir ve pil ile enerji akışı sağlanmaz.Bu mod, pil %60 a gelince devreye giriyor. Bu sayede pil hep %60 da sabit kalıyor ve ICE ürettiği enerjinin tamamını tekere aktarabiliyor. ICE 1100 1200 civarında sabit devirde dönüyor. Tabi bu modda sürekli kalabilmek için, yokuş olmaması ve sabit hızda gitmeniz gerekli.Hybrid reporter, heretical mod yüzdesini veriyor. Grafiklerden de bakarsanız, ICE çalışırken, MG1 ters yöne dönüyorsa, heretical mod ile gidiyorsunuz demektir.
Bolu dağı’ndan inerken piller %77 oldu ve tam doldu. 40 derece sıcaklığı vardı. CCL sıfır oldu. 5dk sonra cll yavaş yavaş artmaya başladı. Tam yarım saat sonra tekrar eski haline gelebildi ve 31,92 oldu. Yarım saat koruma çok fazla değil mi?
Korumanın süresi olmaz , olmamalı.. acil durumda ancak pilleri kullanmalı. Doğrusu budur. Pillerin ömrünü etkileyecek hareketler yapamaz. wv mi bu cll değeri nedir ? şarj alma akımı mı ? benim obd cihazım veri vermiyor. bad obd hatası aldım. çoğu veri yok. bu nedenle kayıt da şimdilik yok..