0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Volvo tüm araçlarında hız sınırını 180’e çekti. Elektrikli araçlarda menzil çok önemli. O yüzden hız sınırları da artacaktır. Bu arada rampa inişte 192’yi gördüm ben orada kaldı ibrehttps://www.media.volvocars.com/tr/tr-tr/media/pressreleases/268578/artik-her-volvo-modelinde-180-kms-hiz-siniri-ve-care-key-yer-alacak
MAX hızı 180km/h olan bi araba,Ve deutschland autobahn
11.13’te gaz veriyorum. Motor soğumuş biraz. İlk gaz vermemde benzinli motor yine az güç veriyor. Sonra toparlıyor. Aynı durum 11.35’te daha belirgin. Gaz veriyorum benzinli motor çalışıyor fakat 5kw üstünde güç üretmiyor. Pillere yükleniyoruz.
Arkadaşlar 2021 Corolla Hybrid Flam X Pack aldım geçen hafta. Nelere dikkat etmem gerekir ve az yakıt harcamak için ne yapmam gerekir kısaca anlatırsanız sevinirim. Şuan 250 Km civarı yol yaptım ortalama 5.3 civarı tüketim var.
Diğer dikkatimi çeken şey ise rejenere frenleme. Corolla’da hybrid asistant’taki fren tablosunu yeşil yapabilmek için oldukça hassas olunması gerekirken yaris’te daha sert frenlerde bile yeşil tablo bozulmuyor. Şarj alıp verme kapastesi daha farklı aralıkta
Maksimum batarya dolumu için ne kadar fren yapmamız gerekyor ? yani fren gücünün tamamını bataryaya doldurabilmek için corollada ne ölçüde fren kuvveti uygulamalıyız ?
Max 10km/s fren ile tamamen rejenere fren yapılıyor diye okumuştum bir yerde. Daha fazlasında balata artı jeneratör.
Saniyede 10 km/h yavaşlama sonucu geri kazanacağınız enerji hangi hızda olduğunuza bağlı değişkendir. Yani 100km/h hızdan 80km/h hıza düşerken gerekli olan enerji, 60km/h hızdan 40'a düşerkenki enerjiden çok daha fazladır. Hatta 60km/h hızdan 0 a düşeceğiniz enerjiye eşittir. Yani 100km/h hızdan yaptığınız fren ile 80km/h hıza düşerken geri kazanımınız, 60km/h hızla giden aracı durdurma sırasında geri kazanacağınız enerjiye eşittir. Bu nedenle her hızda saniyede 10km/h yavaşlama aynı miktarda enerji barındırmaz.Ayrıca CCL(Charge Current Limit) denilen akülerin o anki sıcaklık ve doluluk miktarına bağlı şarj olma limiti de freninizin rejenere mi balata mı olduğunda esas etkendir. Bu nedenle net bir şekilde şu miktarda fren ile şu kadar şarj olur diyemiyoruz.
Pil ömrü ile ilgili bir konuda bilgi arıyorum. Hibrit araçlardaki Nimh piller çok fazla değişikliğe uğramadı fakat pil yönetim sistemleri gelişti. Corolla hybrid’de batarya doluluğunu %80 üstünde ve %37 altında hiç görmedim. Bunun anlamı tam olarak nedir? Yani 6,5ah kapasitedeki batarya bize ilk başta yaklaşık %40’lık kullanım alanı sunuyor. Yani 2,6ah kadarını kullanıyoruz. Peki km arttıkça zaman geçtikçe bu oran sabit midir? Yoksa pil yönetimi, düşen pil kapasitesine rağmen yakıt tüketiminin etkilenmemesi için 2,6ah’lık kapasiteyi sabit tutmaya mı çalışır?
Max 10km/s fren ile tamamen rejenere fren yapılıyor diye okumuştum bir yerde. Daha fazlasında balata artı jeneratör. Sizde hybrid asistant vardı sanırım. Bu arada arkadaşımın 2015 yaris’inde bu olay farklı. Daha az hassas davransanız da frenlemede rejenerasyon daha fazla oluyor. 4. Nesil hybridlerde neden bu kadar hassas acaba. Ben hybrid asistant’tan bakıyorum. Çoğunlukla rejenere fren için epey hassas olmak gerekirken yaris’te daha umursamaz sürseniz bile rejenere fazla oluyor. 4.nesilde bunun olmaması için aklıma gelem tek şey pil sağlığını korumak için olması. ————arkadaşımın 1.5 motor 55bin km’de 2015 model 3.jenerasyon hybrid yaris’i var. Mevcut 6,5ah nimh pilleri var ve araç bunun sadece %40’lık dilimini kullanılabiliyor. Yani batarya %40 altına inmiyor ve %80 üstüne çıkmıyor. Dolayısıyla toyota bize kullanımda 2,6ah’lık alan veriyor. Bunlar bilinen şeyler. Bugün pil testimizde bazı hücrelerde deformasyonun başladığını gördük fakat bu ilk seviye ile sınırlı. Tek hücrede 0.49’luk voltaj farkı ise ikinci seviyede. Seviyeler şöyle belirlenmiş. 0.20V = 100% acceptable efficiency0.45V = 75% acceptable efficiency0.70V = 50% acceptable efficiency0.95V = 25% acceptable efficiency1.20V = 0% acceptable efficiency 6,5ah’lık batarya kapasitesi tahmini olarak 5,46ah’a düşmüş. Kısacası piller %85 kapasiteye düşmüş. Fakat başta belirttiğim gibi toyota bu kapasitenin bize 2,6ah kullanımına izin veriyordu. Dolayısıyla ticari bir olay var. Toplam kapasite 2,6ah’ın altına düşmedikçe biz bunun handikapını yaşamıyoruz. Aracımız aynı tasarrufta gitmeye devam ediyor. Yani bu araç en az 15 sene sorun yaşatmadan kullanılabilir. değişim bugünkü fiyatla 2000-2250$ Yani senelik 1200₺ pil gideri var. Fakat bakımları diğer araçlardan daha seyrek ve disk balata değişimi olmadığı için buradan avantajı var. Motor yarı yarıya daha az çalışıyor. Ve yakıt tasarrufu yoğun şehir içi trafikte senelik 2000₺. Muadil bir araca göre gayet tasarruflu.
Fren balatasi ve disk degisiminin gerekmemesi hk.da yazdiklariniz dikkatimi cekti. Mumkunse bu konuyu ve fren sistemini biraz daha detayli anlatabilir misiniz?
Bildiğim kadarıyla NiMh pillerin %100 %0 arası gidip gelmesi ömürlerini kısaltan en önemli faktör bu nedenle hibrit araçlarda bu oranı mümkün olduğu kadar %50-60 civarlarında tutmak aslında pil ömrü açısından en iyisi. Dediğiniz olayı ben de gözlemledim. bendeki corollada %80 ve %34 dışına çıkmadı. Kapasite olarak da tabi ki %40-50 civarı bir serbestlik var kullanabildiğimiz. Tabi kapasiteyi %100 kullanmak, plug-in hibrit ya da elektrikli olmadığı için çok da önemli değil, sonuçta menzil limiti gibi bir derdimiz yok o yüzden pilin düşük kapasiteli olarak kullanılıyor olmasına ben açıkçası pek takılmıyorum. Esas çok yokuş inişlerde rejenere ile %80 i geçemediğinden motor freni devreye giriyor ve enerji boşa harcanıyor. Bir tek bu noktada yakıt sarfiyatı artıyor. Bunun dışında zaten hibrit sistem iki motoru da aynı anda çalıştırdığı için sadece elektrik modu sessiz olunması gereken durumlar hariç pek bir anlam ifade etmiyor.
Aslında sormak istediğim kapasiteyi neden tam olarak kullanmadığımız değil de 10 sene sonraki durum. Bazı yorumlarda yakıt sarfiyatının uzun süre değişmeyeceği ve pil ömrünün son zamanına kadar yakıt sarfiyatının aynı kalacağı yönünde şeyler yazılmış. Yani yakıt sarfiyatımız pillerin ömrünün azalışına oranla sürekli yükselir mi? Yoksa pil ömrü %50 azalana kadar sarfiyat etkilenmez ve daha ilerisinde sarfiyat artar mı?