0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Madem Wikipedya'dan gidiyoruz.. verdiğim o linkte MG1 ve MG2 tarifi var.MG1'in ana motorYanlış: Ana motor MG2 53kW ve jeneratör olduğunu ve bir kaç üst satırda da Wheels -> MG1 -> ICE (Termik) şeklinde fren yaptığını, B moduMG2'nin ise 2. motor ve jeneratör olduğunuHAyır. Esas motor MG2 yani elektrik modda aracı süren MG2 ve bir kaç üst satırda Wheels -> MG2 ->HVB (pil) şeklinde fren yaptığını, D moduMG2 (Secondary motor-generator): Drives the wheels and regenerates power for the HV battery energy storage while braking the vehicle.Ve ben bunları yukardaki yazılarda paylaştım ama dikkatinizden kaçtı galiba..Üretilen elektrik ile başka bir elektrik motorunu çevirerek tekerlekler üzerinde hareket eden bir aracı yavaşlatamazsınız, durduramazsınız.YAvaşlatırsınız. Üretilen elektriği güçlü bir pil paketine yönlendirerek jeneratörü statik basınç altına alabilirsiniz. Statik basınç nedir? lütfen bilimsel tabirler kullanınVeya yukardaki gibi üretilen elektrik ile Termik motoru çevirmeye çalışarak.Tamam işte birleşim noktasını yakaladık. Difransiyel örneğini çok güzel detaylandırdınız.Tekerden gelen gücün gezegen üzerinden MG1'e ve oradan Termiğe ulaşmasını sağlayan kilit, MG2. HAyır MG2 teker ile aynı aksta. teker hangi hızda dönerse mg2 de orantılı hızda döner. Tekerden bağımsız düşünmeyin. Tekeri yavaşlatmak için MG' rejenere fren yapabilir yada hızlanmak için tekeri hızlandırı. o kadar. başka işi yok. ECU MG2'ye gezegenin boşa dönmesini engelleyecek güç uygulayarak tersine dönmesini sağlıyor.MG2 ile teker orantılı hızda döner. teker ileri dönerken MG2 terse dönmez.Gördüğünüz gibi siz yazdıkça sizi düzeltmekten ana konuya dönemiyoruz. Çok temel mekanik bilgisi hatalarınız var. En iyisi dediğim gibi Ankara'ya yolunuz düşerse ODTÜ'ye gelin bir çayımı için. Ben size ayrıntılı olarak bütün mekanik ve elektriksel prensipleri anlatayım. Hatta benim araçta söylediğim OBD2 adaptörü de var. Anlık olarak hangi motor kaç KW üretiyor ya da çekiyor tekere kaç kwatt gidiyor görebiliyoruz. Oradan kendi gözlerinizle görürsünüz B modunda MG2'nin elektrik ürettiğini , MG1'in de elektrik harcadığını ve bu sayede termik motoruu döndürdüğünü. Sevgiler saygılar.
Statik yerine Manyetizmanın gücü diyelim. Rejenerasyon anında oluşan tersine güç. Benim mesleğim bu olmadığı için halk dili kullanıyorum.MG1'in ana motor olduğunu wikipedya diyor, onları bilgilendirin, benim için pek önemi yok. Ana veya 2. motor, MG1 aslında birçok görev üstleniyor. Marş motoru, şarj jeneratörü, vites oran seçici(yani termik motorun tekere aktarılacak vites oranını belirliyor, ama tekere direkt güç aktarımını MG2 yapıyor çünkü MG2 direkt tekere bağlı.Aracı götüren motorun MG2 diye isimlendirilen motor olduğunu zaten biliyoruz.Evet 53kWatt lık güçlü olan motorÇok hızlı okuduğunuz için bir çok şeyi kaçırıyorsunuz.. hatta doğru yazdıklarıma yanlış deyip düzeltiyorsunuz buda ilginç, o yüzden bol miktarda aynı şeyleri tekrarlattınız.Evet bazı şeyler gözümden kaçmış yanlış anlamışım."ECU MG2'ye gezegenin boşa dönmesini engelleyecek güç uygulayarak tersine dönmesini sağlıyor." Yani MG2'nin değil, gezegenin 3 dişlisinden birinin tersine dönmesini sağlıyor olabilir dedim sonra bunu PSD yapıyor olabilir dedim.PSD denilen şey zaten gezegensel dişli, MG1 ve MG2'den oluşan sistem. 3 ayaklı gezegensel dişlinin bir ayağını kilitlerseniz(difransiyel kilidi gibi düşünün) diğer iki ayak doğrudan bağlı gibi çalışır. Bunu kastettiniz sanırım ama bunu uygulamak için MG1 i kilitlemek lazım yani 0 devirde çevirmek lazım. Bu öyle olmuyor , Böyle bir kilit yok. B modunda MG1 de çalışıyor.Benim için enerjinin soğurulduğu son mekan önemlidir ve onu da vikipedya termik motor olduğunu söyleyerek beni destekliyor.Çok sevinirim, yolum düşerse uğramak isterim, belki sizinde faydalanacağınız ilave bilgiler olur.tabi ki mutlaka benim de atladığım konular vardır Ben de sizi bir çok defa düzelttim özellikle baskı balata konusunda defalarcabaskı balatanın PSD nin temel işleyişiyle ilgisi yok. sadece termik devreye girerken titreşimi azaltıyor ve boş vites N modu için var. hyrid çalışma sistemi bu balata olmadan da çalışır. o yüzden yokmuş gibi konuşabiliriz, termiğin aynı şaft üzerinde oluşuylaevet termik ile baskı balata aynı şaftta. aksini iddia etmedim siz yanlış anlamışsınız ama baskı balata konu dışı. bu sistemle ilgisi yok., B modunda enerjinin Termik tarafından soğurulduğu konusunda gibi.evet sonuçta temrikte soğruluyor ama anlaşamadığımız nokta termik motora bu enerji hangi yolla geliyor? psd üstünden mi yoksa elektriğe dönüüşüp MG1 üstünden mi? Ama bizleri düzeltmeye bilgilendirmeye devam edin. Bizler paylaştıkça herkes faydalanıyor. Umarım OBD2 cihazınızdan sizi hayrete uğratacak veriler görebileceğiniz sürekli değişken yollarda seyahat edersiniz, zira evde oturmak çok sıkıcı.bununla ilgili youtube kanalı açmayı düşünüoyrum. sizden de gelecek katkılara her zaman açığıımŞu hareketsiz günlerde Sağlığınıza dikkat edin, sevgilerle. size de sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
..... evet sonuçta temrikte soğruluyor ama anlaşamadığımız nokta termik motora bu enerji hangi yolla geliyor? psd üstünden mi yoksa elektriğe dönüüşüp MG1 üstünden mi?
Tekerdeki gücün Termik motora PSD üzerinden geldiğini düşünüyorum..Neden?Bildiğiniz gibi pil %100 dolduğunda jeneratörler boşa dönmeye başlar. jenaratörler diye kastettiğiniz MG1 ve MG2 zaten. ayrıca başka jenaratör yok. Bu işlem %80'de başlıyor. Ekranda full çentik aslında %80 e tekamül ediyor. Ama jenaratör boşa dönmüyor. Boşa dönemez, üstüne yük bindirip elektrik üretiyor ve MG1' e gönderiyorsunuz. Dediğim gibi gezegensel dişli sisteminin çalışma prensibini ayrıntılı konuşmadan bunu konuşmayalım bence. Esas olay gezegensel dişlinin çalışma prensibi: Gezegensel dişli, 3 giriş-çıkışlı bir çark sistemidir. giriş-çıkış dedim çünkü kuvveti hangisinden girerseniz girin farketmez, diğerlerinden çıktı alırsınız. toyota sistemlerinde çark dişli oranları şöyle ayarlanmıştır: termikten giren kuvvet, %78 oranda MG2(ve tekerlere) verilir,(bu arada MG2 ile tekerler aynı aksa bağlıdır. Tekerler ne kadar dönüyrsa MG2 de o kadar döner.) %22 oranda MG1 e verilir. Yani termik motor güç ürettiği sürece bu üretilen güç, %78'i ancak tekere ulaşır. %22 MG1 tarafından şarj için kullanılır. MG2 ise o anki güç ihtiyacına bağlı olarak mesela yokuş tırmanırken, tekere olumlu güç takviyesinde de bulunabilir ki elektriği MG1'den alır(evet MG1 in o an ürettiği elektriği alır), yetmezse bataryadan da alır, ya da tekere çok güç gitmesine gerek yoksa o da rejenerif direnç oluşturup pil şarjına MG1 ile birlikte katkıda bulunur. Yani anlayacağınız termik motor ya da teker dönüyorsa, mutlaka bir elektrik üretimi ya da tüketimi hep vardır. Bu üretim ve tüketim miktarları, güç ihtiyacına bağlı olarak MG1 ve MG2'de + ya da - olarak gerçekleşir. MG2 de elektrik üretiliyorsa biz buna regeneretif fren diyoruz ki siz frene basmasanız bile süzülme esnasında az da olsa sistem regenere fren yapıyordur.(yelken mod da deniyor, bunu yazılım ile kapatamıyorsunuz ama süzülme esnasında çok az gaza basrak bu direnci sıfırlayabilirsiniz. aslında en verimli kullanım budur. ben genelde kullanırım) Diğer taraftan termik motor çalıştığında ise MG1 bu sefer sırf şarj etme işlemini değil,kendi devrini ayarlayarak motor devrini de ayarlamış olur yani CVT gibi davranır. Ayrıca başka bir CVT sitemde bulunmaz. Şimdi gezegensel dişliden hangisinden girerseniz girin diğerinden çıktı alırsınız dedim. bu yanıltıcı olmasın: şöyle bir çıktı alırsınız: giriş yaptığınız taraf diyelim ki MG2 olsun. yani tekerler. yani yokuş aşağı hızlanıp geliyorsunuz. Çıktı ya MG1 e gidecek ya da termik motora. Ya da belli bir oranla dağılacak. İşte siz MG1 e ters güç vermezseniz, bütün o gelen güç, MG1 e gelir. çünkü termik motorun iç direnci MG1 den çok daha yüksektir. Siz de demiştiniz termik motoru döndürmek kolay değil diye. Yani kolay yol hangisi ise güç oraya gider. MG1'e. Bu yüzden MG1 çok hızlı döner ve termik motor hiç dönmez. Termik motor dönemsini istiyorsak, MG1 i yavaşlatacak(ters yönde döndürecek) gücü mutlaka vermeliyiz.Uzun, hızlı ve dik yokuş aşağı, pilleri %100 dolu, saatte 170km/h ile giden 1.5 tonluk bir aracı sadece MG2 -> MG1'e gelen elektrik enerjisi ile yeterince güvenli şekilde yavaşlatamazsınız. MG2 den akım çekerek yavaşlatırsınız Unutmayın MG2 oldukça güçlü bir motor. 53kW. MG2 ile hızlandırabiliyorsanız, yavaşlatabilirsiniz de. Sonuçta enerji dönüşümü bu. Giren enerji=çıkan enerji. MG2 den çektiğiniz akımı MG1 e verip termik motorda harcarsınız o fazladan enerjiyi.)Ben ...B'ye aldığımızda, ECU planet dişli üzerindeki elektromanyetikleriplanet dişli üzerinde elektrmanyetik diyerek neyi kastettiniz?. Planet dişli var evet bir başka adı da PSD, bunun dışında MG1 var ve tekere bağlı MG2 var. Mg1, Mg2(ve tekerler) , Termik motor üçü zaten planet dişlinin 3 ayrı girişini oluşturuyor. Bunu dışında planet dişlisinde herhangi bir elektromanyetik bileşen bulunmuyor. kitliyor ve tekerden gelen güç MG1 yönüne dönüyor,Peki MG2'ye ne oluyor? MG2'nin CVT ile bağlantısı muhtemelen yine elektromanyetik olarak ayrılarak gerçekleşiyordur... diye düşünürken, sistemde CVT diye de bir birleşen yok. Birleşenleri tek tek sayalım: 1- Planet(gezegensel dişli):yani PSD dediğimiz dişli. Bu dişlinin 3 bağlantısı vardır. 2- Termik motor(önünde konumuzla ilgisi olmayan damper kavrama da var) 3- MG1 4- MG2(ki tekerler de MG2 ye direkt bağlı. Bunlar dışında sistemde başka birleşen yok. CVT diye ayrı birşey yok.MG1 devrini ayarlayarak CVT olacak şekilde sistemi çalıştırabilirsiniz. başka herhangi bir manyetik bileşen de yok. Sadece fonksyonel birkaç bileşen var(yağ pompası, fren kilidi,sensörler gibi. o kadar. Termik'ten çıkan krank mili damper aracılığıyla MG1,MG2 ve gezegensel dişlinin bulunduğu kutuya giriyor. Kutudan da, tekere giden aks çıkıyor. Ha bir de her iki tekere gücü dağıtan difransiyel var. Sonra şöyle bir video buldum..Bu video'da 1.40dk anlatıldığı gibi Çift Gezegen dişli kullanılmış. Burada farklı bir tasarım var. motor çok yüksek devir döndüğü için devir azaltmak için kullanılan bir başka çark bu. Benim bahsettiğim bizim corolla larda bulunan p610 transaxle.//www.youtube.com/watch?v=u1n_W7wGn1U
Devamında söylediği şey şu; B modunda ise hem MG2 hemde MG1 jeneratör görevi görerek boş olan pili hızla doldurur.
D modunda mg2 frenleme yapar, önceden söyledim, yukarda var. D modunda da B modunda da MG2 frenleme yapar. D modunu niye karıştırdınız ne alaka?
Şu videoda ise, taşlar yerine oturmuş oluyor.50.15dk itibaren 55.00'e kadar anlatılan..D modunda gaz verilmediğinde MG2 jeneratöre dönüşerek frenleme yapar. Ki bunu söylediğimde siz ne alaka demiştiniz.konumuzla alakası yok diye öyle dedim. D modunda teker döndüğü sürece siz gaza basmıyorsanız şarj yapar evet.Devamında söylediği şey şu; B modunda ise hem MG2 hemde MG1 jeneratör görevi görerek boş olan pili hızla doldurur.Bu kısmı yeni öğrenmiş olduk !Ve anlatmaya devam ediyor..Peki piller %100 dolu ise ne olur?MG2 elektrik üretir, MG1'e gönderir ve MG1 Termik motoru çevirmeye çalışırken enerji soğurulmuş olur.Vites boşa alındığında ise, Termik motor gerektiğinde start ve şarj yapamaz. Bu sebeple vites boşa alınmamalıdır.//www.youtube.com/watch?v=ia6jJO3cuOY
Biraz araştırım ve sistemin çalışmasından benim anladıklarım:B modunda rampa iniyorsanız ve piller yeterince şarjlı değilse;-MG1 ve MG2 jenaratör moduna geçerek pilleri hızlı bir şekilde şarj etmeye başlar. (Yani Tekin Beyin bahsettiği üzere B modu pilleri daha hızlı şarj eder tezi doğru gözüküyor) Bu esnadaMG1 ve MG2 den akım çekileceği için elektro motor kuvvet etkisiyle araç yavaşlamayabaşlar.-B modunda rampa iniyorsunuz ve piller yeterince şarjlı ise;-MG2 jenaratör moduna geçerek elektrik ürettiği için aracı biraz yavaşlatır. Üretilen elektrik MG1 e verilir. Tekerler> MG2 şeklinde gelen hareket MG1vasıtasıyla benzinli motora aktarılır ve araç kompresyonyaparak daha da fazla yavaşlaması sağlanmış olur. Bu sırada benzinli motor tüketim yapmaz.Bu noktada tam anlayamadığım kısım şu ki; MG1 MG2 de üretilen elektrik ile dönerek mi benzinli motorun dönmesini sağlıyor yoksa MG2 de üretilen elektrik MG1 in kilitlenmesini sağlayarak mı benzinli motorun dönmesi sağlanıyor. Sedat Bey herhangi bir kilit mekanızması yok demiş doğru ancak MG1 in rotorunu elektriksel olarak kilitleyebilmek mümkün. BöylelikleMG2 den yani tekerlekten gelen gücü doğrudan benzinli motora aktarmış olursunuz. Benim anladıklarım bunlar. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.
Biraz araştırım ve sistemin çalışmasından benim anladıklarım:B modunda rampa iniyorsanız ve piller yeterince şarjlı değilse;-MG1 ve MG2 jenaratör moduna geçerek pilleri hızlı bir şekilde şarj etmeye başlar. piller D modu kadar hızlı şarj olmaz. Sonuçta kompresyon var. Gücün kompresyonda bir kısmı azalır. D modunda daha hızllı şarj edersiniz. Bununla ilgili ölçümleri içeren bir kaynak hazırlıyorum.(Yani Tekin Beyin bahsettiği üzere B modu pilleri daha hızlı şarj eder tezi doğru gözüküyor) Bu esnadaMG1 ve MG2 den akım çekileceği için elektro motor kuvvet etkisiyle araç yavaşlamayabaşlar.MG2 pozaitif güçte, yani üretim yapıyor. MG1 akım çekiyor-B modunda rampa iniyorsunuz ve piller yeterince şarjlı ise;-MG2 jenaratör moduna geçerek elektrik ürettiği için aracı biraz yavaşlatır. MG2 siz gaza basmadığınız sürece sürekli olarak elektrik üretir. Ancak gaza bastiğinizda elektrik üretmez, tüketir ve tekerlere güç verir. Yelken modunda(süzülme modu de deniyor) aracın şarj etmesi bu sayede olur. Frene bastığınızda ise elektrik üretimi artar.Üretilen elektrik MG1 e verilir. Tekerler> MG2 şeklinde gelen hareket MG1vasıtasıyla benzinli motora aktarılır ve araç kompresyonyaparak daha da fazla yavaşlaması sağlanmış olur. Bu sırada benzinli motor tüketim yapmaz.Bu noktada tam anlayamadığım kısım şu ki; MG1 MG2 de üretilen elektrik ile dönerek mi benzinli motorun dönmesini sağlıyor yoksa MG2 de üretilen elektrik MG1 in kilitlenmesini sağlayarak mı benzinli motorun dönmesi sağlanıyor.Sedat Bey herhangi bir kilit mekanızması yok demiş doğru ancak MG1 in rotorunu elektriksel olarak kilitleyebilmek mümkün. BöylelikleMG2 den yani tekerlekten gelen gücü doğrudan benzinli motora aktarmış olursunuz. MG2 de elektrik üretiliyor ve MG1 i elektriksel olarak kilitlemek için güç gerekiyor. Yani MG1 şu rpm'de dönsün( ya da sabitlensin) diyebilmek için güç gerekiyor zira tekerden gelen tork belli bir oranda MG1 e de gelecek. MG1 ,termik motorun kaç RPM de kompresyon yapacağıyla orantılı olarak ECU'da hesaplanan devirde döner.Benim anladıklarım bunlar. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.
@Sedat CANLI (50858) süzülme olayını anlatmanız çok iyi oldu. Ben de bu arabada süzülmeyi nasıl yapacağız diye düşünüyordum. Teşekkürler. Sanırım prius’larda ayrıca süzülme modu seçilebiliyor diye biliyorum.
Tansu Bey enerji üreterek jenaratöre yüklenirseniz dolayısıyla aracı yavaşlatmış olursunuz. Yani dediğiniz olur aslında ilk etapta aracın hızını yavaşlatmak için aracın hareket enerjisini kullanarak elektrik enerjisine dönüştürüyorsunuz bu esnada hareket enerjisini kısıtlamış oluyorsunuz. Piller doluncada hareket enerjisini benzinli motora aktararak vakum, sürtünme vs. yoluyla yine aracın hareketini yavaşlatmaya çalışıyorsunuz.Düzeltme yapayım. Kıyası rampa aşağı inerken D modu ve fren yapmak olarak almıyorum düz yolda D +fren ile gitmeye göre kıyas yapıyorum. Yoksa rampa aşağı dediğinizde haklısınız.
Priuslarda süzülme modu ayrıca var mı bilmiyorum ama DMA Corolla'larda tam süzülme modu var. DMA bir türk firması eski kasa corolla'ları alıp elktrikli hale getirip kiralıyor. Tam süzülme modunda araç hiç şarj etmiyor ama yokuş aşağı çok daha iyi hızlanıyor. düz yolda ise tam süzülme modunda daha düşük sürtünmeyle çok daha az yavaşlıyor. böylelikle çok daha uzun süre süzülerek gidebiliyorsunuz. Verim açısından bakacak olursak, bizim corolla'lardaki süzülme sırasındaki hafif rejeneretif direnç, arabayı yavaşlatıyor ama aküyü hafiften dolduruyor. Tam süzülme modundakilerde ise araba yavaşlaması çok daha az ama akü rejeneretif olarak dolmuyor. Tam süzülme kağıt üstünde daha verimli zira aküyü doldur-boşalt, arada enerji kayıpları var. Bu nedenle ben kendi corolla'mı kullanırken süzülme modunda hafif gaz veriyorum ve süzülmeye bağlı şarjı 0'lıyorum böylelikle düz yolda çok daha az yavaşlama ile süzülüyorum. Daha avantajlı oluyor.
Arkadaşlar rampa aşağı vitesi B moduna alır almaz pil boş olsun dolu olsun farketmeksizin benzinli motor hemen kompresyon yapıyor mu? Sedat Bey telefondan yazıyorum tek tek alıntı yaparak cevaplayamıyorum.Kusura bakmayın. Hazırlayacağınız dokümanı merakla bekliyorum teşekkürler.
Düz veya rampa aşağı fark etmez. B moduna alırsanız yakıt sarfiyatınız her zaman daha fazla olur. Her koşulda.
Siz B’ye alınca termik motor devreye girerse, termik motorun yakıtsız hareketi için tekerden gelen enerjinin bir kısmını termik’e aktarmanız gerekiyor. Bu aktarılan enerji ise ziyan demektir.
Merak ettiğim ise şu; rampa aşağı, d + frende giderken pillerin anlık elektrik alma kapasitesi (watt) aşılırsa (pillerin dolmasından bahsetmiyorum) ne oluyor? Sonuçta her pilin yükleme kapasitesi var. Cep telefonları gibi. Yeni telefonlar 18w-30w-50w kapasite ile hızlı şarj olabiliyor. Misal, bazen elektrikte 60 ile giderken aniden frene basmak gerekebiliyor. O sırada charge ibresi sona dayanıyor. Belli ki, üretilen enerji fazla, ama pil bunu depolayamıyor. Ve termik de çalışmıyor. Balata desteği ile duruyoruz. O anı soruyorum.
Evet. Bunun videosunu attım
Rampa aşağı B modu neden yakıt sarfiyatını arttırıyor anlayamadım? B modunun her zaman kullanılmaması gerektiği belirtilmişti, düz yolda giderken bu modu kullan varsa yanlış yapıyordur zaten, amaç rampa aşağı aracı kontrollü bir şekilde indirmek. pilleri tam doldurabileceğiniz sürüşler çok nadirdir. Ben istanbul şehir içinde pilleri hiç full dolduramadım mesela. Sanırım 1 kere başakşehir’den istoç’a inerken doldu. Piller genelde %40-60 arası çalışıyor. Hal böyleylen rampa inişlerinde sırf fazla şarj olsun diye B’ye alırsanız, olması gerekenden daha az pilleri doldurursunuz. Halbuki aynı yolda D artı frenle inerseniz piller daha çok dolar. Rampaların çoğu da kısa zaten şehir içinde. Pilleri 6 kademe yerine 4 veya 5 kademe doldurursunuz. Bu da düz yolda termik motorun daha fazla çalışması demek. O yüzden B modlu genel kullanımda sarfiyat artar. Ben B modunun sanki daha fazla şarj ediyor diye düşünülmesine karşı yazıyorum bunu Amacımız zaten rampadan inerken fazla olan enerjiyi bir şekilde harcamak. Rampa iniyoruz ve pillerimiz boş, hareket enerjisinden elektrik enerjisine dönüşüm yapıp pilleri doldurarak fazla olan enerjinin bir kısmını burada harcıyoruz pillerde doldu ama hala fazla enerjimiz var bu enerjiyi de kompresyon yaparak harcamaya çalışıyoruz ki araç yavaşlayabilsin. Tabi bu arada zaten fazla gelen enerjiyi harcadığımız için yakıt sarfiyatına henüz etkisi olmadı. Ama düz yolda da B ile gitmeye çalışılırsa belirttiğiniz nedenden ötürü elbette yakıt sarfiyatı artar. bu konuda herkes hemfikir. Yeterki daha çok pil dolumu yapmak için B modu kullanılmasın. B modu kontrollü yavaşlamak için var. Fazla gelen kısım güç elektronik elemanları üzerinde ısı şeklinde harcanıyor olabilir. Piller tam dolu durumdayken artık fazla enerjiye ihtiyaç olmaması durumunda güç kontrol ünitesi pilleri şarj etmeyi kesiyordur muhtemelen. Yani bu esnada jeneratör boşta çalışıyor olabilir. bir şeyler olduğu kesin Evet videoyu tekrar izledim ve hatalı yorumladığım kısmı farkettim. Ben piller boşsa araç B moduna alındığında kompresyon yapmaz diye düşünüyordum ama öyle değilmiş. Demek ki pil seviyesi ne olursa olsun B modunda kompresyon hep var.