0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Termik motor alır doğru ancak termik motor direkt tekere bağlı olmamasından dolayı bu işlem " TYRE -> MG2-> MG1-> ICE " şeklinde gerçekleşir. MG2 elektrik üretir ancak bataryaya göndermez(batarya dolu olduğu için). inverter üzerinden MG1'e gönderir. MG1 de termik motoru boşa çevirerek bu enerjiyi soğurur.
Yanlışınız var, sistem düşündüğünüz şekilde soğurulmuyor. Termik motor - MG1 (jeneratör) - PSD - CVT (Tyre) - MG2 (elektrik motor) 3 motor aynı aks üstünde çalışıyor, Termik ile jeneratör arasında elektronik baskı balata gerektiğinde açılıyor gerektiğinde kapanıyor. Chevrolet Volt termik sadece jeneratör olarak çalışır, tekerleklerle kesinlikle bağı yoktur.
Termik ile jenaratör arasında herhangi bir baskı balata yok.
//www.youtube.com/watch?v=wzCACoJn-wM//www.youtube.com/watch?v=dLNDGUISTYM
Tansu bey video paylaşmış. B modunda inerken termik motor çalışıyor ve yaklaşık 1300 rpm civarı görünüyor. Daha dik ve hızlı inişlerde devir artıyor. Benim tecrübem çok daha ilginç: 100km/h hızla inişlerde B modunda 4000rpm e kadar termik motor çalışırken gaza dokunduğumda araç doğal olarak hızlandı ama diğer taraftan motor deviri düştü. 3000 hatta basmaya devam ettikçe 2000 e kadar düştü. Gaza basıp da devir sayacında azalma gözlemledim. oldukça ilginç bir deneyimdi. GAzdan çekince tekrar motor devri yükseldi ve motor freni devreye girdi. Başka nasıl bir sistemde gaza bastıkça devir azalması gözlemlersiniz ki Motor hızlanma istediğinde motor freni etkisini ve dolayısıyla motor devrini azalttı.
“1- P modunda şarj olabilmesi için baskı balata gücü Jeneratöre aktarır ama CVT açık bırakılır, güç tekerlere ulaşmaz.2- N modunda Baskı Balata iptal edilir, termik motor çalışır ama şarj yapamaz ve elektronik olarak gaz pedalınızın elektrik motoru ile bağı kesilir. Yani yarı mekanik yarı elektronik olarak boş vites vardır.3- B modunda yokuş inerken gaz vermiyorsanız, termik motor tamamen susar ve dönmez yani baskı balata açılır. Eğer piller %100 doluluğa ulaşırsa yokuş aşağı daha fazla şarj yapamayacağı için yani statik kompresör yapamayacağı için, güvenlik açığı oluşmaması için baskı balatayı kapatır, termik motora yakıt göndermeden, gaz kelebeğide kapalı olduğundan kompresör yapmasını sağlar ve aracın yavaşlaması/hızlanmaması sağlanır. “Bu cümleler sizin. N modunda motor çalışır ama şarj etmez dediniz. Çalışmadığını gösterdim.Gösterdiğiniz şey motor sıcak, kalorifer kapalı ve piller bir miktar dolu iken N'de motorun çalışmaması. Oysa defalarca motor soğuksa, kaloriferiniz açıksa veya piller boşa yakınsa N'de termik çalışır ama şarj etmez dedim. Söylediklerim yukarıda duruyor. Bu durumu ya sabah soğuk motorla yada trafikte dur kalk yaparak pilleri bitirdiğinizde boşa N alarak gözlemleyebilirsiniz. O nedenle "boşa almanız önerilmez" diye uyarı vardır çünkü N'de termik ile şarj etmez. B’ye alınca termik motor tamamen susar, dönmez dediniz. Susmadığını ve döndüğünü de gösterdim.Susar dönmezden kastım yakıt harcamaz anlamında idi, ve defalarca (yukarda 3) kompresör yapar dedim. Siz motorun RPM göstergesini motor çalışıyor diye algılıyorsunuz. Sağdaki tabletten motor bölümünün kırmızı olmadığını gözlemlemeliydiniz. Motor çalışıyor demek, yakıt harcıyor ve tork üretiyor anlamındadır.
motor soğuksa ve kaloriferi açarsam elbette çalışır. Bu ayrı bi konu zaten. Kırmızı oklar şarjı gösterir. Termik motorun benzinsiz veya benzinle çalışmaması önemi değil. Kırmızı oklar, sadece termik Benzinle çalıştığında çıkar. Kırmızı oklar ya pile gider yada tekerlere veya aynı anda her ikisine. Bu esnada N'ye alırsanız termik jeneratörü çeviremez. Diğerleri tekerden pile geri gelen, pilden elektrik motoruna giden mavi/yeşil renklerdir. Renkler, gücün geri dönüşümden mi, pillerde depolanmış olan yeşil enerjiden mi yoksa karbon bazlı zararlı yakıttan mı üretildiğini ve nereye yönlendirildiğini simüle etmektedir.Size şöyle söyleyeyim. Araç tasarruf için yapılmış. Rejenere yaparak enerji depoluyor. Bunu en verimli şekilde kullanması gerekli. Neden termik motoru harekete geçirsin? Termik motor yakıtsız çalışsa bile sürtünme kayıplarından enerji kaybeder. Ayrıca tekerler termik motora bağlı değil ki rampa aşağı kompresyon yaptıralım. Yani teker gücünü neden termik motora verip sonra jeneratöre aktarıyoruz bi açıklama yapsanız?Teker gücü - önce Jeneratöre gelir, B'ye aldığımızda oradan - Termiğe geçer. Nezaman B moduna alıyoruz? Tekerden gelen Rejeneratifin statiği aracı yokuş aşağı yavaşlatamamıştır, Termiğin yakıtsız sürtünmesinden/kompresöründen/vakum etkisinden faydalanarak aracı daha fazla yavaşlatmak için. Yani B'de devirin yükseliyor olması termik motorun yakıt harcadığı anlamına gelmemektedir. Yandaki tabletten motorun kırmızı oklar çıkartmadığından da anlarsınız. Yokuş aşağı Video çekerken kamerayı tablete çevirseydiniz RPM 1200 ama kırmızı okların olmadığını yani yakıt harcanmadığını görebilirdik. Zaten planet sistem ile tekerden gelen enerji mg’ler tarafından sürtünme kuvveti minimum olacak şekilde enerjiye dönüştürülüyor. Neden termik motorun krank silindir ve sürtünme hareketlerine boşa enerji harcayalım? D ile rampa inerkenki şarj ile b’de inerkenki şarj çok yakın hatta b daha az. Ama d artı frende şarj çok fazla. Yarın da aynı rampa iki farklı şekilde inerek onun davideosunu atarım.İyi olur, belki Corolla da B daha az şarj yapıyordur, farklı yollarda farklı süratlerde kullanmış olsanız daha detaylı bilgiler çıkabilirdi. Yaris'te B+frene dokunuş maksimum şarjdır. Bunun için sizin videodan çok daha dik ve hızlı inilen yokuşa ihtiyaç vardır.
@Tekin Bozbey (21136) ben hala soruma cevap alamadım. Bugün d’de gaza basmadan rampayı inerken hiç dönmeyen termik motorun vitesi b’ye aldığımda dönmeye başladığını video ile gösterdim. Tekrar söylüyorum. Vites d konumda iken ve süzülürken tekerlerden gelen tork mg2’ye (mg2 boşa döner, gaza basılmadığında mg2/elektrik motoru tamamen devre dışıdır, hiç bir görev görmez, motor freni gibi bir şey yapmaz) oradan planet dişliye oradan mg1’e iletilir. Bu esnada planet dişli elektronik olarak kontrol edilir ve mg1’in maksimum şarj döngüsüne girmesi için oranlanır. Doğru Vitesi b’ye aldığımızda termik motorun döndüğünü gördük. D konumda Zaten şarj için tüm teker gücü jeneratörleri çevirip elektrik üretebiliyorken neden b’ye alıp devreye bir de termik motoru alalım? Termik motor tekerlek gücüne ekstra tork mu sağlıyor? Yok. Termik motorun mekanik kayıpları var. Neden elektrik üreteceğim enerji ile bir de termik motoru çevireyim?Benim söylediğim şeyi siz onayladınız zaten.B VİTES KONUMU SEÇİLDİĞİNDE, GAZ PEDALI BIRAKILDIĞINDA MOTOR FRENİ UYGULANIR.Bakınız, D modunda gaz vermediğimizde yavaşlama gerçekleşir ama daha hızlı dik yokuş inişlerinde Rejeneratif statiğin aracı yeterince yavaşlatamadığını gördüğümüzde vitesi B moduna alırız. B modu, o esnada yakıt harcamayan termiğin devir çevirirken ortaya çıkan sürtünmesinden faydalanarak (engine break-motor freni) yani ters kompresör/vakum yaparak aracı daha güçlü yavaşlatır. Yokuş inişlerinde normal motorlu araçlarda da aynı şey gerçekleşir, motor devir çevirir ama gaza basmadığımız için güç üretmez yani yakıt harcamaz/yakıt tüketimi mutlak sıfır olur, dolayısiyle motor freni yapar. Bu yeni bir teknoloji değildir. B konumu termik motoru devreye sokar çünkü amaç aracı yavaşlatmaktır.Doğru, termik devreye girer ama yakıt tüketmediği için boş devir çevirme 1200+ RPM esnasında kompresör yapar. O esnadaki bu işlemi yaparken, yani yakıt tüketmediğini tabletten gözlemleyebilirsiniz. Kırmızı renkli oklar oluşmaz. Videoda sadece devir saatini gösteriyorsunuz. Bir dahaki aynı inişte tablete bakın. Yakıt harcanmadığını/kırmızı okların oluşmadığını göreceksiniz. Yani o esnada termik motor güç üretmez, motor freni yapar. Normal araçlarda da böyledir. Fazla elektrik üretimi değildir tekin bey. İnsanlar burayı okuyorlar. Rampada b’ye alalım diye kafalarında fikir oluşacak. Bunu arabaya üreten de söylemiyor zaten. Aracı yavaşlatmak istemenin dışında b modu kullanılmamalı. Kesinlikle doğru, yavaş veya hızlı oldukça dik yokuş inmiyorsanız B kullanmaya gerek yok yanlış olur. Sadece bu durumda üretilecek olan fazladan elektrik bu durumun olumlu yan etkisidir. Tasarruf değil, fazla sarfiyata sebep olur. Bunlarda Doğru Psd’yi diferansiyel, cvt’yi de şaft olarak düşünmenin anlamı yok. Psd içinde bir diferansiyel zaten var. Dif’e bağlı son dişli var. Son dişli de mg2’ye bağlıdır. Planet dişli sistemi de mg1-mg2 arasındadır. Sizin eklediğiniz tabloda da bu böyle.Difransiyel benzetmesinden çok farklı değildir tabiiki detaylıdır.
Benim tecrübem çok daha ilginç:100km/h hızla inişlerde B modunda 4000rpm e kadar termik motor çalışırken (dönerken) gaza dokunduğumda araç doğal olarak hızlandı ama diğer taraftan motor deviri düştü. Gaza basıp da devir sayacında azalma gözlemledim. oldukça ilginç bir deneyimdi. Gazdan çekince tekrar motor devri yükseldi ve motor freni devreye girdi. Başka nasıl bir sistemde gaza bastıkça devir azalması gözlemlersiniz ki Motor hızlanma istediğinde motor freni etkisini ve dolayısıyla motor devrini azalttı.
B modunda motor frenini mg2/elektrikli motorun yaptığını iddia ediyorsanız, yanlış bilgi! https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_Synergy_Drive
Yani motor frenini MG1 motoru boş döndürerek yapıyor. Tekerden direkt yapıyor olsaydı duran teker termik motoru çeviremez zaten
MG1 elektrik motoru olarak dönecekse araç nasıl yavaşlayacak? Lütfen iyi düşünün. MG2 zaten aynı görevi gördü ama araç yavaşlamadı..? MG2 zaten teker ile aynı aks üzerinde ve fren uyguladı. Bu da zaten B ye aldığınız anda aniden yavaşlamasına neden oluyor. frenlemeyi MG2 yapıyor. regeneratif olarakSedat bey, belli ki ingilizcem sizinki kadar iyi değil..when the battery is approaching potentially damaging high charge levels, the electronic control system automatically switches to conventional engine braking, drawing power from MG2 and shunting it to MG1, speeding the engine with throttle closed to absorb energy and decelerate the vehicle.Yani diyor ki; Akü potansiyel olarak %100 şarj seviyelerine yaklaştığında (yani henüz %100 olmamış), ECU otomatik olarak, enerjiyi emmek ve aracı yavaşlatmak için, MG2'den güç çeker ve MG1'e/jeneratöre aktarır, MG1/Jeneratörde elektrik motoru gibi davranarak termik motoru hızlandırır.Gaz kelebeği kapalı bir Termik motoru hızlandırmak öyle kolay değildir, MG1 yeteri kadar güçlü ve marş motoru olarak çalışıyoryani enerji Termik motorun çevrimi esnasında soğurulur, MG2'de değil.yanlışsınız 'MG2'den güç çeker ve MG1'e/jeneratöre aktarır,' diyor Ve bu esnada şarj olmaz.%100 doluluğa ulaşıldığında ise bir önceki paylaştığım durum olur. Yani sadece şu olur: Wheels -> ICE (engine brake)bunların bağlantısı yok.aynı aks üzerinde değiller arada gezegensel dişli(PSD) var.B'de Piller %80'in altında ise MG1 pilleri şarj eder fazla güç mekanik olarak termiğe aktarılır motor freni yapar.bu doğru, fazla güç termiğe aktarılıp soğrulur. bazen rjeneratif frenleme yani MG2 nin ürettiği enerji çok yüksek olur ve bataryanın sağlığı açısından tamamı bataryaya gitmez ve yine MG1 aracılığıyla termik motorda kompresyon ile soğrulur.Bunlar gerçekleşirken çok hızlı olur hissedilmez, çünkü hepsi aynı aks üzerinde çalışmaktadır.aynı aks değil, arada gezegensel dişli var... PSD dediğimiz..
Bir üstte yazdıklarımı dikkatli okuyun, aynı şeyi yazmışım ama yanlış diyorsunuz.drawing power from MG2 and shunting it to MG1 - MG2'den güç çeker ve MG1'e/jeneratöre aktarır. MG1/Jeneratörde elektrik motoru gibi davranarak termik motoru hızlandırır. Ve bunlar B modunda olur.D modunda mg2 frenleme yapar, önceden söyledim, yukarda var.D modunda da B modunda da MG2 frenleme yapar. D modunu niye karıştırdınız ne alaka? Hala Termik ile mg1 arasında bağlantı yok diyorsunuz. Baskı balata işini unuttunuz galiba.. Baskı balata termik motorun çıkışında, PSD'ye girmeden öncedir. PSD 'nin 3 bacağı vardır. 1. baskı balata aracılığıyla termik motor, 2. MG1 ve 3. MG2 (ve aynı aka bağlı tekerler). Yani Termik motorla MG1 direkt bağlı değil. Baskı balata kapalı durumdakeyn bile arada gezegensel dişli var direkt bağlı değiller.Gezegen dişlisini atlamak sorun ise B modunda tekerler mg1'i nasıl çeviriyor? daha önce yazmıştım. MG2 frenleme yapıyor, elektrik üretiyor bu elektirğin bir kısmı bataryaya bir kısmı MG1 e geliyor. MG1, MG2 den aldığı enerji ile termik motoru boşa çevirip dolaylı olarak kompresyon yapıyorgezegen dişlisinin nasıl çalıştığını bilmiyorsunuz galiba. Her iki yöne de. Aynı difransiyel gibi olduğunu da yazdım.