0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Teşekkür ederim. Bayır çıkarken ekonomi olmuyor. En verimli modu bir türlü tespit edemedim. Dediğim olay pwr bölümünde bile olabiliyor. Hız düşük olduğundan belki siz farkına varamadınız.. Bir video çekeyim en iyisi..
Arkadaşlar merhaba;Orjinal ekranda, küçük grafikte iken ice ve bataryanın aynı anda tekere güç verdiğini görüyorum. Batarya bitmiyor, ice devirli çalışmıyor fakat bayır çıkarken idare edecek kadar güç veriyor. Peki bu modda araç ne kadar verimlidir ?
Aracın en verimli olduğu an, pillerin kullanılmadığı andır.tabi Benzin motorunun sıcak ve düşük devirde olduğunu varsayıyorum. Pillerden yüksek akım çekmektense, yüksek devirle benzin motorunu kullanmak verim anlamında daha mantıklı. Ancak düşük güç igtitaçlsrında benzin motorunu tamamen kapatıp pillerden harcamak verim anlamında mantıklı. Bu nedenle bahsettiğiniz an süper verimli değil. Tansu bey in söylediği heretical mod, en verimli an değil. Heretical mod yüksek verimli ama en verimli an, dediğim gibi piller ile ikişkinin kesildiği an.
Heretical mode’de piller ile ilişki kesiliyor hocam. Pile ne enerji giriyor ne çıkıyor. Ben öyle görüyorum. Aracın kendi küçük enerji monitöründe de ice’den tekere enerji akışı oku oluyor. Pil’de ok olmuyor
Heretical modda mg1 motor, mg2 jeneratör görevi görüyor. Mg2 nin ürettiği enerji, mg1 de harcanıyor arada fark varsa pillerden karşılanıyor, ya da pile depolanıyor. Yani pil tamamen kapanması gerekmiyor. Size denk gelen anda mg1 = mg2 olabilir. Bu anda tabi ki pil işlevsiz. Ama heretical ın olayı pili kapatmak değil, mg1 i motor, mg2 yi jenaratör olarak çalıştırmak. Yani ters çalıştırmak.En ideal en verimli an, mg1 in dönmediği an aslında. Tabi bu anda şarj %61 de olmalı ki mg2 de motor veya jenaratör olarak pil ile akım ilişkisinde olmasın. Hybrid assistant ile bu anı görebiliriz. Mg1 dönmediğinde enerji üretmez tüketmez. sürtünme kaybı da yoktur ayrıca. Heratical modda az da olsa kayıp var. Çünkü heretical modda Mg2 den mg1 e eneeji gider.
Bu arada akü problemi yaşıyorum. Yani kontak halinde çok az süreli bir şeyler yapınca akü anında bitiyor. 2-3 kere takviye ile çalıştırmak zorunda kaldım.
batarya ölçümü yapamıyorum malesef, programım okumuyor. sınırlı veriler var. Genel olarak gördüğüm çok düşük akım çekerek ilerliyor, yani bataryadan fazla bir getiri yok özellikle bu durumda. Demek oluyor ki ice nin sınırında çalışıyoruz. Keşke ice 2000 devirde daha çok elektrik üretebilse. Fark etmiş olmalısınız ice den dizel araba gibi ses geliyor. Sinir bozucu oluyor. Mesaj Birleştirildi: Aralık 01, 2023, 14:59:39akü akım çekmediği halde nasıl bukadar kısa sürede bozulur hayret. Çok kısa süre kullanıp aracı kapatmanıza yoruyorum. Fakat akücü belki sıvı takviyesi ve şarj ile biraz ömrünü uzatabilir. Fakat size iyi bir haberim var. Akü değişimi yaparsanız verim artacak ve yakıt tüketim düşecek. Çünkü aracınız 12v aküyü sürekli şarj etmek zorunda kalmayacak. Akü olarak düşük amperajlı kaliteli bir marka alsanız bile bence olur gibi..
Peki planet sistemin yekpare dişli gibi döndüğü durum? Yani aralarında kayma olmadan güneş-gezegen-yüzük dişlilerinin aynı devirle dönmesi? Bu şekilde pilden giriş çıkış oluyor mu? Mesaj Birleştirildi: [time]Aralık 01, 2023, 07:38:00[/time]Bu arada akü problemi yaşıyorum. Yani kontak halinde çok az süreli bir şeyler yapınca akü anında bitiyor. 2-3 kere takviye ile çalıştırmak zorunda kaldım.
Special cases:Ps/Pc=27.8%ωr= ωc =ωsPlanet yekpare döndüğü durumda (ωr= ωc =ωs) güç, tork ile aynı oranda dağılıyor yani Ps/Pc=27.8Ps/Pc → 0ωs = 0Ws=0 durumunda yani sun(mg1 e bağlı merkez dişlisi) dönmediğinde Ps/Pc →100% yani gücün tamamı tekere gidiyor ki mantıklı. Hareket yoksa güç de yoktur.Ps/Pc →100%ωr = 0
Hocam ws sıfır olunca ps/pc de sıfır oluyor. Bu ice’nin tüm gücünün tekere aktarılması demek miDiğer taraftan, ps/pc 100 ise bu da araba dururken motorun tüm gücüyle mg1 dönüyor demek mi
Evet her iki söylediğiniz de doğrudur hocam.Tork her zaman dişli oranları doğrultusunda hep aynı oranda (72 28) dağılırken, güç = tork x hız olduğundan, hızı 0 olana güç gitmez. Gücün tamamı dönen tarafa gider. Ps/Pc →0% olması lazım. Yanlış ş yazmışım.
Akü kutup başı söküldüğünde neye dikkat edebilirz ki. Kapılar açık olsun yeter bence acaba araba çalışır halde akü değişimi yapılsa nolur. En güzeli böyle bence ama olur mu bilemedim. Bu arada bu tamirci sıfır 6,5ah japon lityum pili arabaya takıyor. Dr prius ile ölçüyor. Önce biraz sürüyor. Piller 30-35 dereceye geliyor. Sonr pili boşaltıyor. Sonra %75’e kadar doldurup uygulamadan izleyerek yani klima, cam rezidans falan açarak sabit 6,5a harcama şeklinde tutuyor. Bu şekilde beklenen 15dk. 17-18dk’da pil biterse çok iyi. Sıfır pil 20dk dayanıyor. %108 gibi saçma bir şey çıkıyor. Yani pil çok çok iyi. Tabi sıfır. Bunu ben de uygulayacağım. Pilleri 36 dereceye getirip 75’ten 40’a düşmesi bakalım kaç dk sürecek. Sanırım bu test gerçek değerlendirme imkanı sunabilir. Mesaj Birleştirildi: Aralık 03, 2023, 12:17:53Videoyu unutmuşum //www.youtube.com/watch?v=BxoPybfCT0E
piller %60, yani 6 diş diyelim. sabit hızda sürdüm. ICE 1200-1300 devir civarı çalışıyor. Hafif rampa çıkış diyelim. Jeneratör devrini düşürdü, düşürdü en son 80 devre düştü. Elektrik üretme-tüketme yok gibi bir şey. Ama bu sabit kullanılamıyor. Bu şekilde sürmeye devam ederken ters moda zıplıyor. Jeneratör eksi yönde dönmeye başlayıp enerji harcıyor. MG2 enerji üretiyor. Yani hocam, mg1’in dönmediği anı yakalayınca peşine heretical moda dönüyor. Orada tutamıyoruz sabit sürmeye devam edersek. Hem bu anlarda hem ters modda motor 12kw üretiyorsa 11kw tekere iletiyor.
Teşekkürler, aracın 80 90 kmh hızlarda 1500 devirlerde gitmeye çalışmasının amacı enerji üretmek demekki.