Gönderen Konu: Antifriz Seçimi, Dikkat edilecek hususlar (Antifrize dair her şey)  (Okunma sayısı 81699 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 9 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
Ynt: Antifriz Seçimi, Dikkat edilecek hususlar (Antifrize dair her şey)
« Yanıtla #200 : Nisan 20, 2022, 13:16:49 »
Ümit Bey'in bahsettiğ yöntem kolaydır ancak hava yapma ihtimali olabilir. Sürekli kontrol etmelisiniz.
Saf su ile 2-3 sefer kalorifer dahil (maksimum ısıda) komple sistem temizlenebilir. Önceki sayfalarda işlemi anlatmıştım yaptığım şekliyle. Bende tahliye vanasına ulaşmak zor olduğundan alt hortumdan yapmıştım. Varsa hava alma vanalarından da hava almayı unutmayın. Uygun antifriz-saf su ve doğru oranda karışımı önceden temiz bidonda hazırlayın.
İşlem sonrası refraktometre ile derece de ölçmüştüm.
İşlemden sonra bir kaç gün aracı damlama ve ekleme kabı seviyesinden kontrol edin.

Üstat, "Uygun antifriz-saf su ve doğru oranda karışımı önceden temiz bidonda hazırlayın." demişsiniz. Dediğiniz mantıklı, böylece homojen bir karışım elde etmiş olacağız. Ancak, sistemi saf suyla temizledikten sonra, varsayimlarim çerçevesinde, motor blogunda 2 litre civarı (belki de daha fazla) saf su kalacak. Dolayısıyla, (1) radicool sf'nin büyük kısmını once saf su ile karıştırmaksizin doğrudan sisteme eklesek ve (2) sonra kalan radicool sfyi ihtiyaca gore saf su ile karıştırıp sisteme dahil etsek nasıl olur? Radicool sf'nin sistemdeki mevcut saf su ile sistemin kendi çalışması/işleyişi dahilinde karışım oluşturması sorun yaratır mı, bu durumda antifriz-saf su karışımi yeterince homojen olmaz mı?

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #200 : Nisan 20, 2022, 13:16:49 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2880 kere teşekkür etti
  • 3239 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #201 : Nisan 20, 2022, 17:43:52 »
Öncelik aracın kullanım klavuzu tabi ki Hasan Bey.
Çok eskiden Corolla'da radyatör vanasına (radyatörün en altındadır) elle rahat erişiliyordu, uygun yerde soğutma sıvısını boşaltıp (çevreye ve bazı aksamlara zararlıdır) üstten yenisi kolayca ekleniyordu. Yeni araçlarda tamponu vs sökmek gerekiyor.
Ben radyatör alt hortumunu sökmüştüm. Tekrar takıp, saf su ile iki kere tam ısınma (kalorifer dahil) yaptım ve gelen su oldukça berraktı. Dışarıda bidonda yaptığım karışımı ekleme kabından ekledim ve arkadaşım iki hava vanasından havaları aldı. Bir kaç saat sabırlı olmak gerek tabi Ümit Bey de buna işaret ediyor.
Hava alma vanalarından zaten oranı ayarlarken belli miktar sıvı dışarı gidecek, sırf antifriz ile başlarsanız antifriz kaybınız daha çok olur bana göre, oranı da ayarlamak zorlaşır.
Tüm adımlardan emin olmadan işleme başlamayın, bu sorumluluk reddi beyanıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #202 : Kasım 21, 2022, 21:36:07 »
İyi akşamlar herkese
2019 vision corolla sahibiyim 2019 ekim ayinda sifir aldigim araca 2020 subat ayinda oturdugum yere yakin bir yerde lpg taktirmistim yaklaşık 2.5 yildir azar azar su eksiltiyordu yani 1 ayda 100 ml gibi
Bugun uzak da olsa meshur lpg firmasina gittim t baglantisindan 3 yerden sizintiyi gorduk hortum ve kelepceler degisti icinde pek orjinal antiriz kalmadi
tabi serviste 5 litresine 1250 lira fiyat cekiyor radyatore ustten musluk suyu hortumla dolarken alttan icindeki eski su tahliye edildi Bu islem yaklaşık 15-20 dakika surdu
Ben de total auta supra organik kirmizi antifiriz aldim 3 litre ve uzerine musluk soyu koyduk saf su olsa daha iyiydi ama saglik olsun antifirizi 5 litre suyla karistirmadan koymak isteyince usta derecesinin yuksek olacagini hortumlarda kacak yapabilecegini soyledi bidon uzerinde de yarisini suyla karistirinca -37 gibi bir derece yaziyor zaten
Bu antifirizi de 2 yilda bir degistirmek gerekir diye dusunuyorum
Not : arac calisir vaziyette radyatordeki eski suyu bosaltirken kalorifer acmadik aklima gelmedi temiz su geldigini gorduk ama inşallah peteklerde eski antifiriz kalip yenisiyle karisarak basima sorun cikarmaz ...
2011 şampiyonu TRABZONSPOR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 9 kere teşekkür etti
Üstat, ilginiz için teşekkürler, tavsiyeniz doğrultusunda en geç 2023 mart ayında bu işi halledeceğim. Radyatörden 3 litre sıvı bosalirsa, diğer bölümlerde 1-2 litre civarında eski sıvıdan kalmış olur diye tahmini bir hesap yapiyorum. Bu durumda, mümkünse, komple değişim daha sağlıklı olacaktır. Komple değişimle ilgili bulduğum bir yabancı videoyu izledikten sonra, eski antifirizin bir kısmının motor bloğunda kalma ihtimaline ilişkin endişem ortadan kalktı gibi, sözkonusu video benim bu konuda bulabildiğim en iyi video (altyazı da var) diyebilirim, müsait olduğunuzda izlemenizi tavsiye ederim:

Videoda termostat sokuldu ama adam termostatin sökülmesine gerek olmadığını, termostatin motor ancak belli bir sıcaklığa ulaştığında devreye girdigini, dolayısıyla, motorun ısınmasını ve tekrar soğumasını beklemek istemediği icin (yani zaman kazanmak için) termostati soktuğunu söylüyor; ayrıca, kaloriferdeki sıvıyı da tahliye etmek için araç içi kaloriferi sonuna kadar açıyor.

Hal böyleyken, komple değişimi makul bir fiyata videodaki gibi düzgün bir şekilde yapacak birini bulmak lazım (belki bolca safsu alıp kendim de yapabilirim), günü gelince komple değişim için fiyat performans ürünü olarak gördüğüm castrol radicool sf'yi kullanacağım gibi gözüküyor (keşke SLLC fiyat olarak biraz daha uygun olsaydı).

Mesaj Birleştirildi: [time]Nisan 18, 2022, 11:21:35[/time]
Ümit Bey, E160’ta motor sıvısının komple değişimi sürecinde benim gibi amatör biri için adımlar şöyle sıralanabilir mi, ne dersiniz?

1. Radyatör tahliye vanasından (tahmini) 3 litrelik eski antifirizin boşaltılması (bu aşamada, ekstradan, tahliye vanası açıkken genleşme kabından saf su veya temiz su dökerek radyatörün yüzeysel temizliği de sağlanabilir, bu suyun tahliye vanasından tamamen süzülmesi beklenmelidir);
2. Tahliye vanası kapatıldıktan sonra, birinci aşamada tahliye edilen eski antifirizin yerine genleşme kabından saf su eklenmesi, sonrasında, motorun fan ve termostat devreye girecek kadar bir süre çalıştırılması ve bu esnada kaloriferin de son sıcaklıkta araç içi fanla birlikte sonuna kadar açılması, saf su azalırsa genleşme kabında minimum seviyenin altında sıvı kalmayacak şekilde saf su eklenmesi, akabinde motorun durdurulması;
3. Motor ve sıvı bir süre soğuduktan sonra, radyatör tahliye vanasından ikinci aşamada eklenen saf su ile karışan eski antifirizin boşaltılması (bu aşamada boşalan sıvı birinci aşamaya göre daha açık bir renk olacak);
4. Birinci, ikinci ve üçüncü aşamalardaki işlemlerin radyatör tahliye vanasından boşalan sıvı tamamen berraklaşana kadar tekrar edilmesi;
5. Motor bloğunda toplam 2 litre saf su kaldığı varsayımıyla araçta toplamda %50 antifiriz %50 saf su karışımının bulunmasını sağlayacak şekilde, genleşme kabından Castrol radicool sf ve saf su karışımının (hesaplarım ve varsayımlarım yanlış değilse, karisimda 0.5 litre saf su ile 2.5 litre radicool sf olacak) genleşme kabının F çizgisine yaklaşana kadar eklenmesi, aracın çalıştırılarak radicool sf ve saf su karışımının motor bloğunda mevcut bulunan 2 litrelik saf su ile karışmasının sağlanması, bu esnada genleşme kabındaki sıvı minimum seviyenin altında kalırsa karışımdan ekleme yapılması.
- Toyotalarda sistem hava yapmaz dense de, her ihtimale karşı, başta ikinci aşama olmak üzere tüm aşamalarda sistemin hava yapıp yapmadığının kontrol edilmesi.

Ümit Bey, son olarak, E160 kullanıcı kitabının resmini ekte sunduğum sogutma sistemiyle ilgili bölümünde, 1.33 Corolla (1NR-FE motor) icin egzoz ısıtıcılı dolaşım sistemi kapasitesi 5.7 litre, egzoz ısıtıcısız dolaşım sistemi kapasitesi 4.7 litre denmiş, bu ne demek oluyor, bilginiz var mı?

Herkese merhaba, eski bir paylaşımımda, E160 kullanıcı el kitabının sogutma sistemiyle ilgili bölümünde, 1.33 Corolla yani 1NR-FE motor için egzoz ısıtıcılı dolaşım sistemi kapasitesinin 5.7 litre, egzoz ısıtıcısız dolaşım sistemi kapasitesinin 4.7 litre olduğunu belirterek, hangi veriyi esas almamız gerektiğini sormuştum. Kafamdaki bu soru işaretine istinaden bazı Toyota yetkili servisleri nezdinde e-posta ile girişimde bulundum. Dönüş yapanların çoğu aracımın soğutma sistemi kapasitesinin 5.7 litre olduğunu belirtirken, sadece bir tanesi (Toyota Plaza Gürses) "2015 Model Corolla 1,33 life paketi olan araçlarda kullanılan 1NR-FE motorların soğutma sisteminde egzoz ısıtıcılı sistem bulunmadığından kapasitesi 4.7LT olarak dikkate almanız gerekmektedir. Egzoz ısıtıcılı sistem Avrupa spekli araçlarda mevcuttur." şeklinde farklı bir cevap verdi. E160 kasa 1.6 manuel Corollanın soğutma sistemi kapasitesinin 5.6 litre olduğu göz önüne alındığında, bana Toyota Gürses'in cvbı diğerlerinden daha doğru gibi geldi. Ayrıca, bir önceki kasa Corollanın kullanıcı el kitabında da, soğutma sistemi kapasitesinin 1NR-FE motor için doğrudan 4.7 litre olarak belirtildiği dikkatimi çekti. Bu çerçevede, 1NR-FE motor için soğutma sistemi kapasitesinin 4.7 litre olduğu sonucuna varıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2880 kere teşekkür etti
  • 3239 kere teşekkür edildi
Ölçülü bidonda karışımı dışarıda hazırlarsanız daha sağlıklı olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 9 kere teşekkür etti
Ölçülü bidonda karışımı dışarıda hazırlarsanız daha sağlıklı olur.
Üstat, sistemi en az 2-3 kez saf suyla temizledikten sonra, sisteme 2.5 litre konsantre antifriz koymayı planliyorum. Bu durumda, ulkemizdeki 2015 1.33 Corolla'nin soğutma sistemi kapasitesinin 4.7 litre olduğu varsayildiginda, sistemde yaklaşık %53 oranında antifriz olacak. Yanılıyorsam yani sistem kapasitesi 4.7 değil de 5.7 litreyse, sistemdeki antifriz oranı yaklaşık %44 olacak (ki bu oran da sistemin sagligi için yetersiz sayılmaz sanırım).

Arabayı kullandıkça konsantre antifriz sistemdeki saf su ile zaten karışmayacak mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 174000
  • Model Yılı: '04
« Yanıtla #206 : Nisan 05, 2023, 07:31:38 »
Merhabalar. 1 ay önce 2004 hb vvti aldım. Aldığım zaman , radyatörün değişmesi gerektiği söylendi ve hemen değişimini yaptırdım. Yeni antifriz vs olmasına rağmen 1 hafta sonra tahliye kabından inanılmaz bir pas mevcut olduğunu gördüm. Arabada lpg de yok. Neden böyle olduğunu bilmiyorum ama başına böyle bir durum gelen oldu mu ? Haftasonu tekrar değişimini yapacağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 244 kere teşekkür etti
  • 682 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #207 : Nisan 05, 2023, 09:11:08 »
Birkaç kez değiştirin, ancak düzelecektir. Bugünlerde hava eksilere düşmez. isterseniz sadece su ile değişim yaptırın. Daha sonra mutlaka antifiriz katın.

Uzun zaman değişim yapılmayan araçlarda bu durum normaldir, pasın sökülmesi soğutma ve ısıtma için iyi olsada tıkanıklığın giderilmesi için temizlik yapılması şarttır. Ayrıca sızıntılara dikkat etmek gerekir çünkü genellikle antifiriz sonrası sızıntı çatlak artar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2265 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #208 : Nisan 05, 2023, 23:59:02 »
Uzun süre antifriz kullanılmayan sistemde pas ve korozyon oluşması gayet normaldir,bir kaç kez saf su ile değişim yaptırın sonrasında antifriz ve sistem koruyucu ekleyerek kullanın,ayrıca antifriz ekledikten sonra ve önce aracın suyunu sık sık kontrol edin,imkanınız varsa tüm hortumları orjinali ile değiştirin özellikle sizin araçta varsa boğaz kelebeği altındaki ince su hortumunu ve kalorifer hortumlarını iyice kontrol ettirin onlar ısı gördüğü için çabuk çatlama yapıyor, kalorifer hortumlarını değiştirirken takmadan önce giriş veya çıkış borusuna tazyikli su bağlayıp bir devirdaim yaptırın.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Model Yılı: '12
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #209 : Nisan 21, 2023, 00:15:21 »
Arkadaşlar merhaba, 2012 Toyota Corolla comfort extra aracım var. 150.000 km'ye dayandı. Sistemdeki suyu ve antifirizi değiştirmek istiyorum. Hangi marka ve model kullanmalıyım. Castrol radicool sf kullanilabilir mi ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '15
  • 748 kere teşekkür etti
  • 748 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #210 : Nisan 21, 2023, 06:03:33 »
Kullanılabilir ben kullanıyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Model Yılı: '12
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #211 : Nisan 21, 2023, 11:25:18 »
Herhangi bir sıkınti yaşadınız mı ? Conta yakar motoru eritir vb. gibi şeyler yazıyor internette

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Model Yılı: '11
« Yanıtla #212 : Eylül 02, 2023, 17:42:59 »
Merhaba. Corolla 2011 comfort 1.33 aracımı babamdan almıştım. Babam aracı 2011 yılında sıfır aldı ve aldığından beri su eksiltmediğini hararetinin hiç yükselmediğini bu yüzden hiç motor suyu değişimi yapmadığını hatta kapağının bile hiç açılmadığını söylüyor. Lakin aldığından beri 10 bin bakımlarını hiç ihmal etmedik. Bu durum sorun yaratır mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 973 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #213 : Eylül 03, 2023, 17:46:25 »
yeni antifiriz ler ömürlük dolduruluyor. ölçüm yaptırın, gerekmedikçe değiştirmeyin.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #214 : Eylül 03, 2023, 21:06:43 »
Araçta LPG dönüşümü yapılmadıysa dışsrıdan su eklenmemiştir ölçüm yaptırın seviyesi iyi çıkarsa değişim istemez,değişmesi gerek derlerse mutlaka servisten orjınal alıp bölgenizde Toyota dan anlayan sadece Toyota ya hizmet veren özel servis varsa orada değişim yaptırabilirsin,yalnız değişim yapmadan önce mutlaka sistemi saf su ile durulayın sonrasında antifiriz doldurun.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 244 kere teşekkür etti
« Yanıtla #215 : Eylül 03, 2023, 23:59:01 »
kullanım klavuzuna bakın

her sıvı gibi radyatör sıvısı da değişir. değişmelidir. fakat değiştirmek mantıklı değildir.
aracı satacaksanız değiştirmeyin. değişim sonrası sık sık değiştirmek gerekecektir çünkü toyotanın koyduğu kalitede antifirizli sıvıyı koymayacaksınız.
değiştirmeyin çünkü usta herhangi bir antifiriz koyacak. musluk suyunu ekleyecek. risk artacak.
değiştirmeyin çünkü paslanmış yerlerin açılma ve su eksiltme hatta motora kadar giden bir süreci başlatırsınız.

değişimi gerekir. ama zamanında gerekli. riskli ve pahalı bir işlemdir. bakıma girecekseniz fren hidroliğinden şanzıman yağına, aks yağından benzin filtresine kadar değiştirirsiniz yine de egr katalitik gaz kelebeği oksijen sensörü hava akış sensörü temizleyeceksiniz. sonu gelmez dertlerin başlangıcı olur. sanayideki ustaya derdinizi anlatamazsınız. uygun kaliteyi bulamazsınız.

diyeceğim çok takılmamak lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #216 : Eylül 04, 2023, 17:29:48 »
Ardı arkası bir antifiriz değiştirecek egr neden şanzıman sıvısı fren hidroliği neden, Toyota bu niye sorun açsın,sonra servisten alıp kendinizde değiştirebilirsiniz,o kadar basit bir işlem,10 lt saf su alıp durulama yapar arkasından onu döküp yine saf su ile seyreltilmiş antifiriz eklenir.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 244 kere teşekkür etti
« Yanıtla #217 : Eylül 04, 2023, 21:27:30 »
Ardı arkası bir antifiriz değiştirecek egr neden şanzıman sıvısı fren hidroliği neden, Toyota bu niye sorun açsın,sonra servisten alıp kendinizde değiştirebilirsiniz,o kadar basit bir işlem,10 lt saf su alıp durulama yapar arkasından onu döküp yine saf su ile seyreltilmiş antifiriz eklenir.

işte diyorum bakım kalemi radyatöre geldiyse masrafın arkası yok ki göresin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 9 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
beyler 2013 1.4 D4D aracımın üzerinde orjinal antifiriz duruyor, kitabında 160.000 km de değişir yazıyor yalnız yıl vermemişler, araç neredeyse 11 yaşında bu antfirizin değişimi yıldan dolmuyormu araç henüz 60.000 km de ama ben 160.000 km ye 10 yıl sonra gelirsem bu araç 20 sene aynı antifirizlemi duracak bana garip geldi, teknik bilgisi olan arkadaş varmı birde serviste değiştirsem fiyatı nedir acaba nette baktım 5 litresi 3500 tl yazıyor şaka gibi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 411 kere teşekkür etti
  • 292 kere teşekkür edildi
3500 TL yazıyorsa antifriz dayanır değiştirmeye gerek yok diyebiliriz😀😃

Şaka bir yana benim de 20007 den beri duruyor..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007