Gönderen Konu: Antifriz Seçimi, Dikkat edilecek hususlar (Antifrize dair her şey)  (Okunma sayısı 83157 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2880 kere teşekkür etti
  • 3239 kere teşekkür edildi
Ynt: Antifriz Seçimi, Dikkat edilecek hususlar (Antifrize dair her şey)
« Yanıtla #160 : Şubat 06, 2021, 13:06:09 »
Konu başındaki iletilerde de ortaya konduğu gibi, antifriz özelliklerinde renk belirleyici değildir, ürünün kimyasal içeriğinin uyumuna bakmak doğru olur.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #160 : Şubat 06, 2021, 13:06:09 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Bu dizel sizi üzer...
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 150000
  • Model Yılı: '08
  • 16 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #161 : Şubat 10, 2021, 09:54:59 »
İyi günler, Aracım 147 bin de ve servis kitapçığında 160 bin yazıyor. Benim kafama takılan şu araç 2008 yani 13 sene geçmiş. 160 bine geldiğinde değiştikten sonra sıkıntı çıkarır mı? Şuan için orijinal haliyle duruyor ve eksiltme de yok pembe renkte. Ölçüm yapıldığında -25 derece çıkıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 224 kere teşekkür etti
  • 182 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #162 : Şubat 10, 2021, 10:43:33 »
Geçenlerde özel serviste bakım yaptırırken sordum. Tabi benim araç 110 bin de ve 2013 model. Ustanın dediği "eksiltme yoksa, suda bozulma, derecesinde düşme yoksa genelde değiştirme taraftarı değiliz, Değişim sonrası su kaçak sorunları ile karşılaşma ihtimali var" dedi. Ama 13 yıl ve 160 bin km de de aynı özelliğini koruyor mu düşünmek lazım. Değişirseniz de orijinal ile aynı antifriz olmasına, karışım için saf su kullanılmasına dikkat edin. Karışım oranı yanlış bilmiyorsam yarı yarıya olmalı.

Yukarıda yazdığım bir usta görüşü. Net cevabı bilen arkadaşlar daha doğru cevabı vereceklerdir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 50000
  • Model Yılı: '20
  • 2006 kere teşekkür etti
  • 2532 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #163 : Şubat 10, 2021, 11:40:37 »
Öncelikle, antfrizin doğru oranda kullanıldığının göstergesi, ölçüm yapıldığında -30.C çıkmasıdır.
Eğer motorunuzdaki antifriz bu derece altında ise saf antifriz eklenerek bu değere ulaşılmalıdır.
Orjinal hazır karışım antifrizler için herhangi birşey yapmaya gerek yoktur.

Orjinal hazır su karışımlı Pembe antifriz değişim periyordu:

İlk değişim 160.000km veya 10 Yıl (hangisi önce dolarsa)

Sonrasında her 80.000km veya 5 Yıl (hangisi önce dolarsa)

Aracım 147 bin de..... araç 2008 yani 13 sene

Değişim periyodu 3 yıl geciktiği için bir an evvel değişim yapmanızda fayda var.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '15
  • 748 kere teşekkür etti
  • 755 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #164 : Şubat 10, 2021, 14:59:07 »
Lütfen konu öncesi arama yapalım  !!!

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=80883.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 748 kere teşekkür etti
« Yanıtla #165 : Şubat 19, 2021, 20:38:29 »
Aracımın 5.Yılı doldurması ve titiz bir kullanıcı olduğum için uzun araştırmalar sonucunda F/P ürünü olarak Castrol Radicool SF satın aldım aytemiz benzinlikten bakıma 1.500 km kaldı bakım zamanı değiştireceğim:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 52300
  • Model Yılı: '16
  • 204 kere teşekkür etti
  • 1222 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #166 : Şubat 19, 2021, 21:30:56 »
Antifrizi kullandıktan sonra kaç litrelik ürün aldığınızı ve ne oranda saf su ile sulandırdığınızı ayrıntılı yazarsanız hem istenen -C derecesi hem radyatör sağlığı yönünden faydalı olacak,malum ustalar dahil farklı uygulamalar yapılıyor.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 748 kere teşekkür etti
« Yanıtla #167 : Şubat 19, 2021, 22:04:09 »
Antifrizi kullandıktan sonra kaç litrelik ürün aldığınızı ve ne oranda saf su ile sulandırdığınızı ayrıntılı yazarsanız hem istenen -C derecesi hem radyatör sağlığı yönünden faydalı olacak,malum ustalar dahil farklı uygulamalar yapılıyor.
3 LT aldım 3 LT'de Saf Su,  80.000 bakımını Tem toyota'da yaptıracağım orada değişim olacak :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 748 kere teşekkür etti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '10
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #169 : Nisan 02, 2021, 20:10:22 »
merhabalar
Bugün lpg ayarı için servise gittiğimde su borularının T lerinden ve LPG regülatörünün bağlantılarından  sızmalar olduğunu gördü usta.50 bin de bu boru ve T ler değişiyor dedi.Aracın soğutma sıvısının muhtemelen 10 yıldır değişmediğini söyledim ve 3 litre castroll radicol ve gerisi su ile tamamlanarak soğutma sıvısı da değişmiş oldu.
Benim sormak istediğim şu:
-Soğutma sıvısına su katılıyor muydu?
-50 binde bu boru ve T ler değişmesi gerekir mi?
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 249 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #170 : Nisan 04, 2021, 21:13:24 »
merhabalar
Bugün lpg ayarı için servise gittiğimde su borularının T lerinden ve LPG regülatörünün bağlantılarından  sızmalar olduğunu gördü usta.50 bin de bu boru ve T ler değişiyor dedi.Aracın soğutma sıvısının muhtemelen 10 yıldır değişmediğini söyledim ve 3 litre castroll radicol ve gerisi su ile tamamlanarak soğutma sıvısı da değişmiş oldu.

T borular ile ilgili bilgi sahibi değilim ama antifriz ile ilgili şöyle açıklayayım.

Hazır karışımlı antifrizler mevcut onlardan alırsanız su katmıyorsunuz ama diğer antifrizlerde su katmanız gerekiyor. Bildiğim kadarıyla castroll radicol su katılan bir antifiriz türü. Soğutma sıvıları tek başına döküldüğünde yeteri kadar performans gösteremez. Su ile karıştırılmaları gerekir en optimum değer %50 su %50 soğutma sıvısı şeklindedir. Bunlar radyatör içerisinde değil de ayrı bir yerde karıştırılması daha uygun olur ve kullanılacak su soğutma sisteminizin sağlığı açısından kesinlikle saf su olmalıdır. İşlem yapılırken bu şekilde yapıldıysa bir problemle karşılaşmazsınız.
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #171 : Nisan 05, 2021, 00:53:21 »
Teşekkürler Burak kardeşim.Saf su yerine musluk suyu koydular
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 186 kere teşekkür etti
« Yanıtla #172 : Nisan 05, 2021, 17:40:38 »
Teşekkürler Burak kardeşim.Saf su yerine musluk suyu koydular

Hocam soğutma sisteminizim sağlığı açısından onu döktürüp yeniden saf su ile karıştırmanızı tavsiye ederim. Musluk suyunda kireç mevcut ve sistemde uzun süre devir daim yapması sistemin yavaş yavaş içeriden pas ve korezyon oluşumuna sebebiyet verir. Kısa vadede sorun yok gibi gözükür ama yeniden antifiriz değişiminde komple soğutma sisteminden olabilirsiniz. Örneğin eski arabalarda antifiriz değişimin tavsiye etmezler radyatöre çok güvenemedikleri için ama sürekli antifirizli kullanılmış bir araba eskide olsa radyatörü sağlıklıdır. 2002 Corolla kullanıyorum, aracım 245.000 km'de servis bakımlı. Bu sene antifiriz değişimi yaptık ve antifirizi aldığımız yer bu araç eski, kırmızı vermeyelim dedi ama ben üzerinden çıkanda kırmızı renk dedim ve yeniden kırmızı kullandık. Aracım bu zamana kadar sürekli antifirizle kullanılmış bu sebepten hiç bir problem yaşamadık. Ama saf su olması da sistemin sağlığı açısından aynı önemi taşıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 204 kere teşekkür etti
« Yanıtla #173 : Nisan 06, 2021, 10:30:55 »
Katılıyorum,fazla vakit geçirmeden sistemdekini boşaltıp hatta sonra saf su ile tekrar içinden su geçirdikten sonra servise yanınızda götüreceğiniz aynı marka antifriz ve saf su ile gidin ve gözünüzün önünde değiştirtin,ustalar ya bilgisizlikten ya da güya fazla masraf olmasın müşteriyi düşünüyoruz diyerek saf suyu önemsemiyorlar olabilir ancak açacağı masraf çok daha fazla olur.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #174 : Nisan 08, 2021, 22:24:00 »
Katılıyorum,fazla vakit geçirmeden sistemdekini boşaltıp hatta sonra saf su ile tekrar içinden su geçirdikten sonra servise yanınızda götüreceğiniz aynı marka antifriz ve saf su ile gidin ve gözünüzün önünde değiştirtin,ustalar ya bilgisizlikten ya da güya fazla masraf olmasın müşteriyi düşünüyoruz diyerek saf suyu önemsemiyorlar olabilir ancak açacağı masraf çok daha fazla olur.

Tokay bey hiç duydunuz mu veya başınıza geldi mi saf su kullanılmayan araçta şu arıza oldu diye.Ben rastlamadım hiç.Ama yazılanlardan ister istemez aklımda soru işareti bırakıyor.Bunun hazırı var mı acaba?Veya ben kendim değişebilirmiyim?Balata,yağ değişimini kendim yapıyorum abi
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 748 kere teşekkür etti
« Yanıtla #175 : Nisan 09, 2021, 01:16:45 »
Tokay bey hiç duydunuz mu veya başınıza geldi mi saf su kullanılmayan araçta şu arıza oldu diye.Ben rastlamadım hiç.Ama yazılanlardan ister istemez aklımda soru işareti bırakıyor.Bunun hazırı var mı acaba?Veya ben kendim değişebilirmiyim?Balata,yağ değişimini kendim yapıyorum abi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 186 kere teşekkür etti
« Yanıtla #176 : Nisan 09, 2021, 10:54:02 »

Ben aracımın antifirizini kendim değiştirdim, yapılan işlemleri şöyle kısaca özetleyim;

1- Radyatörün tahliye vanası açılır ve içerisindeki mevcut antifiriz aşağıya bir kap konularak süzülür.
2- %50 saf su %50 antifiriz karışımı (farklı bir kapta önceden karıştırılmıştır, radyatör içerisinde değil) Radyatör kapağından doldurulur.
3- Sistemdeki hava alınır.

Hava nasıl alınır;
Radyatör kapağı ağzına kadar doldurulduktan sonra kapağı kapatmadan motora start veriyoruz. Motor start almasıyla birlikte kapaktan hava kabarcıkları çıkmaya başlıyor. Kabarcık çıktıkça üzerine antifiriz ekleyeceksiniz. Sistem 90 dereceye gelip birkaç kere devirdaim yaptırmanız gerekiyor tamamen havasının çıkması için bilginiz olsun. Bazı araçlarda hava tahliye vanası oluyormuş sanırım eğer sizin araçta mevcut ise onuda kullanabilirsiniz ama o nasıl kullanılıyor benim deneyimim yok.

Sorunuz olursa buradayım seve seve cevaplarım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 204 kere teşekkür etti
« Yanıtla #177 : Nisan 09, 2021, 11:05:59 »
Saf su kullanılmayan araçta kalsiyum tortuları oluşur,petekleri tıkar,en azından suyun devir daiminde rahatlık olmaz,çok daha sonra hararet artışı olabilir,petekler tıkanınca mekanik veya kimyasalla açalım derken radyatöre zarar verilir,(evlerdeki kalorifer peteklerinde de böyle işlem sırasında problem oluşur),Castrol firması da kullanım tarifinde saf su kullanın diye tavsiye etmiş,çünkü içindeki kimyasal maddelerle çeşme suyunun etkileşime gireceğini hesaplamıştır.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #178 : Nisan 09, 2021, 22:22:23 »
Saf su kullanılmayan araçta kalsiyum tortuları oluşur,petekleri tıkar,en azından suyun devir daiminde rahatlık olmaz,çok daha sonra hararet artışı olabilir,petekler tıkanınca mekanik veya kimyasalla açalım derken radyatöre zarar verilir,(evlerdeki kalorifer peteklerinde de böyle işlem sırasında problem oluşur),Castrol firması da kullanım tarifinde saf su kullanın diye tavsiye etmiş,çünkü içindeki kimyasal maddelerle çeşme suyunun etkileşime gireceğini hesaplamıştır.

Teşekkürler Tokay bey

Mesaj Birleştirildi: Nisan 09, 2021, 22:24:20
Ben aracımın antifirizini kendim değiştirdim, yapılan işlemleri şöyle kısaca özetleyim;

1- Radyatörün tahliye vanası açılır ve içerisindeki mevcut antifiriz aşağıya bir kap konularak süzülür.
2- %50 saf su %50 antifiriz karışımı (farklı bir kapta önceden karıştırılmıştır, radyatör içerisinde değil) Radyatör kapağından doldurulur.
3- Sistemdeki hava alınır.

Hava nasıl alınır;
Radyatör kapağı ağzına kadar doldurulduktan sonra kapağı kapatmadan motora start veriyoruz. Motor start almasıyla birlikte kapaktan hava kabarcıkları çıkmaya başlıyor. Kabarcık çıktıkça üzerine antifiriz ekleyeceksiniz. Sistem 90 dereceye gelip birkaç kere devirdaim yaptırmanız gerekiyor tamamen havasının çıkması için bilginiz olsun. Bazı araçlarda hava tahliye vanası oluyormuş sanırım eğer sizin araçta mevcut ise onuda kullanabilirsiniz ama o nasıl kullanılıyor benim deneyimim yok.

Sorunuz olursa buradayım seve seve cevaplarım

Burak kardeşim teşekkürler.Fakat ben bu riski alamam.en iyisi serviste değişim yaptırmak
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2110 kere teşekkür etti
  • 3144 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #179 : Nisan 09, 2021, 23:31:36 »
merhabalar

Soğutma sıvısının üstünde önceden karıştırılmış (premixed) ya da saf su ile karıştırın diye uyarı yazar genelde. Castrol Radicool'un saf antifriz olduğu suyla karıştırılması gerektiği yazıyor. Fakat binek araçlar için genellikle 3 lt soğutma suyu gerekiyor. Bu noktada çok fazla su katıldığını sanmıyorum. Normalde saf su kullanılması gerekir, musluk suyu içindeki kireç uzun vadede çökelebilir.

2. olarak boru üreticinin kalitesinde olmayıp sonradan lpg için takıldığından uzun süre gitmeyebilir. T den de sızdırıyorsa borularla birlikte değiştirmek mantıklı olabilir. Soğutma suyunun da 8 sene 160bin km sonra değişmesi öneriliyor Toyota tarafından. 10 sene geçtiğinden değişmesi yerinde olmuş.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.