Gönderen Konu: Antifriz Seçimi, Dikkat edilecek hususlar (Antifrize dair her şey)  (Okunma sayısı 83186 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
    • @pump_upp - best crypto pumps on telegram !
  • Araç: Land Cruiser
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 191000
  • Model Yılı: '18
  • 9 kere teşekkür etti
Merhaba toyota ailesi. 2006 Model D4D araca sahibim ve aracım şu an 191 bin kilometrede. Soğutma suyu en son 2011 yılında Van'da görev yaptığım esnada araç 80 bin kmde iken sanayide sıradan bir antifriz su karışımıyla değişti.  Sonrasında memleketim Hatay'a tayin oldum. Sıcak memleket olduğu için sonrasında hiç önemsemedim. Cehaletimi bağışlayın ama soğutma sistemi ve motor sağlığı açısından antifriz kullanımının ne kadar önemli olduğunu daha sonrası yapmış olduğum araştırmalar sonucu öğrenmiş oldum. Şu an için aracımda hararet, su eksiltme vs. gibi herhangi bir problem yok çok şükür. Bugun soğutma suyu değişimi için orjinal antifriz kullanılması için özellikle yetkili servise gittim ama uzun süredir değişmediği için radyatöre zarar verme ihtimali olduğunu ve hiç değiştirmesem daha iyi olacağını söylediler. Servisin bu yaklalşımı bana çok amatörce geldi ve ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Sorunsuz çalışan aracıma zarar vermek istemiyorum ancak bir yandan da 10 senedir sistemde aynı su dolaşıyor ki bunun zamanla daha büyük sorunlara yol açması muhtemel görünüyor. Siz değerli üstatların tavsiyelerini bekliyorum. Teşekkür ederim.
https://*****/*****

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1127 kere teşekkür etti
  • 2361 kere teşekkür edildi
Soğutma sıvısı değişimi düşünceniz doğru bir yaklaşım, aracınızın durumu itibariyle hava koşullarının sıfırın altında olmadığı bir zamanda sistemdeki sıvıyı "saf su" ile değiştirin ve 500km. sonrasında onu da boşaltarak tekrar "saf su" ile değiştirin, 500km. sonrasında SLLC ile (kullanacağınız soğutma sıvısına göre seyrelterek veya kullanıma hazır bir ürün ile) değiştirin, şu an bir sorun olmadığına göre sorun yaşayacağınızı sanmıyorum aksine soğutma sisteminizin ömrünü uzatmış olursunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2273 kere teşekkür edildi
Merhaba toyota ailesi. 2006 Model D4D araca sahibim ve aracım şu an 191 bin kilometrede. Soğutma suyu en son 2011 yılında Van'da görev yaptığım esnada araç 80 bin kmde iken sanayide sıradan bir antifriz su karışımıyla değişti.  Sonrasında memleketim Hatay'a tayin oldum. Sıcak memleket olduğu için sonrasında hiç önemsemedim. Cehaletimi bağışlayın ama soğutma sistemi ve motor sağlığı açısından antifriz kullanımının ne kadar önemli olduğunu daha sonrası yapmış olduğum araştırmalar sonucu öğrenmiş oldum. Şu an için aracımda hararet, su eksiltme vs. gibi herhangi bir problem yok çok şükür. Bugun soğutma suyu değişimi için orjinal antifriz kullanılması için özellikle yetkili servise gittim ama uzun süredir değişmediği için radyatöre zarar verme ihtimali olduğunu ve hiç değiştirmesem daha iyi olacağını söylediler. Servisin bu yaklalşımı bana çok amatörce geldi ve ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Sorunsuz çalışan aracıma zarar vermek istemiyorum ancak bir yandan da 10 senedir sistemde aynı su dolaşıyor ki bunun zamanla daha büyük sorunlara yol açması muhtemel görünüyor. Siz değerli üstatların tavsiyelerini bekliyorum. Teşekkür ederim.
Hemşerim merhabalar,
Bende Hatay'da yaşıyorum eğer yolun düşerse İskenderun sanayisinde uzman Toyota özel servis var ustalar yetkili servisten ayrılma ve Toyota konusunda tecrübelidirler,zaten başka aracada hizmet vermiyorlar,gerekli malzemeleri üstte yorum yapan ufuk beyden kargo ile alıp değişim yaptırabilirsiniz ,soğutma sistemi aracın canıdır ihmale gelmez.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
Merhaba. Benim aracım 115 binde. 100 binde iken bir sene önce lpg takdırdım. Ancak dün farkettim ki motor suyunda eksilme olmuş. Araç bir uyarı vermedi veya hararet yapmadı. LPG ciye telefon ile sorduğumda üzerine su ekleyin 10 bin bakıma geldiğinde hatırlatın dedi. Şuan yapacağım en sağlıklı şey nedir? Teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • 2880 kere teşekkür etti
  • 3239 kere teşekkür edildi
Merhaba. Benim aracım 115 binde. 100 binde iken bir sene önce lpg takdırdım. Ancak dün farkettim ki motor suyunda eksilme olmuş. Araç bir uyarı vermedi veya hararet yapmadı. LPG ciye telefon ile sorduğumda üzerine su ekleyin 10 bin bakıma geldiğinde hatırlatın dedi. Şuan yapacağım en sağlıklı şey nedir? Teşekkür ederim.
Selam, araç bilgilerinizi profilinizde belirtseniz daha sağlıklı bir şekilde yönlendirmeler yapılabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '15
  • 748 kere teşekkür etti
  • 756 kere teşekkür edildi
Daha önce antifiriz değişimi oldumu?
Değişim yapıldıysa nasıl bir yöntem izlendi ?
Eğer Değişim yapılmadıysa  antifiriz + Saf Su ile değişimini yapın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Araç 6 yıldır bende bendeyken antifriz değişimi olmadı. Servise mi gitmeliyim sizce?

Mesaj Birleştirildi: Ocak 31, 2021, 15:08:05
2013 toyota auris lpg otomatik 115 binde

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '19
  • 157 kere teşekkür etti
  • 97 kere teşekkür edildi
LPG'li araçlar, normal benzinli araçlara göre biraz daha fazla su eksiltir. Çünkü motor suyu ile LPG ısınır ve yanacak konuma kadar sıvılaştırılmış olur. Bu nedenle normalde çeyrek litre su eksilteceğine yarım litre eksiltme olur. Aracınızda su azalması daha da fazla ise, yukarıda bahsettiğim bu ısınmanın gerçekleştiği yerde, motor suyu kaçağı vardır. Genelde de yanlış hatırlamıyorsam "terazi" dedikleri "t" şeklinde bir eklemenin olduğu yerde, bir de LPG regülatöründe olur. Motor altında koruyucu sac varsa orada yağ gibi bir iz olur. Ya da sabah arabanın altına bakarak da bu ıslaklığı görebilirsiniz.  Servise gitmeye gerek yok. LPG'ciye gitmek daha doğru olur. Ayrıca LPG'li araçlara sadece antifiriz koymayın. Yüzde 30-40 su olacak şekilde ekleme yapın. Kolay gelsin.
O

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Çok teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '15
  • 748 kere teşekkür etti
  • 756 kere teşekkür edildi
Araç 6 yıldır bende bendeyken antifriz değişimi olmadı. Servise mi gitmeliyim sizce?

Mesaj Birleştirildi: Ocak 31, 2021, 15:08:05
2013 toyota auris lpg otomatik 115 binde
O zaman kesinlikle değiştirin.
Castrol Radicool SF 3 LT
Saf Su alın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '98
  • 21 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Antifriz Seçimi, Dikkat edilecek hususlar (Antifrize dair her şey)
« Yanıtla #150 : Şubat 01, 2021, 20:52:09 »
Arkadaşlar iyi forumlar. Ae101 1.6 xei aracımın motor suyunu değiştirmek için Motul Auto Cool Optimal Ultra (Turuncu Renk ve Motul bunu öneriyor) ile beraber saf su alarak Toyota yetkili bayisine gittim. Bu arada araba hep antifrizle kullanılmış bir araba ve en son yeşil renk mevcuttu. Yetkili servis değişim işlemini yaptı. Sorun şimdi başlıyor; Ara sıra suyu kontrol etmek için radyatörü açtığımda yeşil renkte bir su var. Ama benim antifirizim turuncu motorun içinde nasıl yeşile dönüyor? Bunu Motul'a sordum renk değişiminin normal olmadığını ya eski antifrizle karıştığını yada motorun içinde pas korozyon vs olduğunu söylediler. Araba hep antifirizli kullanıldığından pas korozyon olacağını sanmıyorum. Yetkili servis suyu tamamen boşaltmadı mı acaba. Çünkü ben 4 litre antifiriz 4 litre saf su aldım. Saf suları hiç açmamışlar antifirizlerinde 2,5 litresini kullanmışlar sadece.
Toyota için kalite yalnızca bir vaat değil, bir yaşam biçimidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #151 : Şubat 01, 2021, 21:39:16 »
Kalorifer peteğindeki antifirizi boşalttıniz mi? Aksi takdirde o karışıyordur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 21 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #152 : Şubat 01, 2021, 21:56:31 »
Yetkili serviste usta yaptı. Kalorifer peteğini boşalttımı bilmiyorum ama ustanın kalorifer borusuna üflediğini gördüm. Heralde borudaki suyu boşalttı. Zaten hiç su kullanmadan komple antifiriz doldurdu ve kullandığı antifiriz 2.5 litre. Bildiğim kadarıyla 4-5 litre su alıyor araba. Suyu tamamen boşaltmamış olabilir. Yetkili servisin hatası olduğundan emin olursam tüm masrafımı talep edip üstüne birde düzgün bir şekilde değişim yapmalarını talep edeceğim. Heralde dediğiniz gibi kalorifer radyatörünü boşaltmadı. Kalorifer radyatörü nasıl boşalıyor ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #153 : Şubat 01, 2021, 22:03:48 »
Yusuf bey merhabalar,
Hatayı başta yapmışsınız araçta bulunan antifiriz rengini değiştirmek doğru değil, antifiriz renkleri farklı özelliklerde olduğunu ifade eder,yetkili servisin yaptığı hata farklı özelliklerde ki sıvıları birbirine karıştırmak olmuş ayriyeten motordaki soğutma sıvısını komple boşaltmak mümkün değil termostadı sökseler dahi bir miktar içeride kalır sizin gördüğünüz renk değişimi sıvılar birbirine tam karışmadığı için eski kalan antifiriz radyatöre geliyordur,yerinizde olsam ufuk beylerin tavsiye ettiği bir ürünü alıp komple sistem yıkaması yapıp yeniden dolum yapardım.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 21 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #154 : Şubat 01, 2021, 22:16:37 »
Evet haklısınız renk değiştirmek doğru bir hareket değil ama Toyota'dan alsaydım kırmızı renk koyacaklardı sistem kırmızı renk veriyormuş. Motul'da turuncu renk olan Auto Cool Optimal'I önerdi. Arabada mevcutta yeşil olduğundan renk kesin değişecekti. Motul'un daha iyi olduğunu düşünerek Motul aldım. Ümit Bey komple sistem yıkamasını nasıl yapabilirim?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #155 : Şubat 02, 2021, 05:04:52 »
Evet haklısınız renk değiştirmek doğru bir hareket değil ama Toyota'dan alsaydım kırmızı renk koyacaklardı sistem kırmızı renk veriyormuş. Motul'da turuncu renk olan Auto Cool Optimal'I önerdi. Arabada mevcutta yeşil olduğundan renk kesin değişecekti. Motul'un daha iyi olduğunu düşünerek Motul aldım. Ümit Bey komple sistem yıkamasını nasıl yapabilirim?
Antifiriz aldığınız distribütörden isterseniz verirler,kullanım şekli üzerinde yazar mümkünse kaliteli markaların antifirizini kullanın zira diğerleri asit oluyor sistemi korumaktan ziyade zarar veriyor.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #156 : Şubat 02, 2021, 12:23:10 »
Arkadaşlar iyi forumlar. Ae101 1.6 xei aracımın motor suyunu değiştirmek için Motul Auto Cool Optimal Ultra (Turuncu Renk ve Motul bunu öneriyor) ile beraber saf su alarak Toyota yetkili bayisine gittim. Bu arada araba hep antifrizle kullanılmış bir araba ve en son yeşil renk mevcuttu. Yetkili servis değişim işlemini yaptı. Sorun şimdi başlıyor; Ara sıra suyu kontrol etmek için radyatörü açtığımda yeşil renkte bir su var. Ama benim antifirizim turuncu motorun içinde nasıl yeşile dönüyor? Bunu Motul'a sordum renk değişiminin normal olmadığını ya eski antifrizle karıştığını yada motorun içinde pas korozyon vs olduğunu söylediler. Araba hep antifirizli kullanıldığından pas korozyon olacağını sanmıyorum. Yetkili servis suyu tamamen boşaltmadı mı acaba. Çünkü ben 4 litre antifiriz 4 litre saf su aldım. Saf suları hiç açmamışlar antifirizlerinde 2,5 litresini kullanmışlar sadece.

E11 kasalarda sanirim 5.1 litre (5.3 litre air condition varsa) diye hatirliyorum.
Kullanim kilavuzunda yazmasi lazim.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 973 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #157 : Şubat 02, 2021, 13:57:35 »
"flush" diye aratırsanız bir anlatım olması lazım sitede. Motoru ısıtıp içinde kalan suyu da boşaltmanız gerekiyor (veya termostatı sökmeniz) ayrıca hakan beyin de dediği gibi kaloriferi son kademe açıp onun da içinde kalan suyun boşaltılması sağlanmalı. Sonrasında yeni antifriz eklenebilir. Ben benzer bir işlemi 7-8 sene önce yapmıştım 91 corollaya.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 21 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #158 : Şubat 02, 2021, 23:27:58 »
Cevaplar için teşekkürler. Radyatör temizleyici ile temizliğini yaptıktan sonra saf su ile durulama yaparak içinde hiç antifriz kalmadığından emin olup ya Toyota'dan orijinal antifrizini yada Motul'dan yine aynı antifirizi alıp ekleyecem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 21 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #159 : Şubat 05, 2021, 01:01:40 »
Toyota bayisinden kırmızı renk antifiriz aldım. Antifirizin şişe kapağını açtığımda bir koruma bandı, emniyet bandı vb. şişenin ağzından sökülüp alınabilen herhangi bir bant olmaması dikkatimi çekti. Yanlışlıkla bana daha önceden şişesi açılmış bi antifiriz vermiş olmasınlar bilgisi olan varmı   :D Öyleyse geri iade ederim