0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
piyasada yağ kutusunun üzerine baktığımızda yağ viskozitesi ( 10w40 gibi), sınıfı (cf/sj gibi) iki temel gösterge var,peki alacağımız yağı seçerken nelere dikkat etmeli
20 yildir Mobil 1 0w40 kullaniyordum.En son "New Life"dan "FS" modeline gecerken tam sentetik yerine HC (Hydrocrack) yaga gectiler. Niye bu kadar sacma birsey yaptilar anlayamiyorum. Bundan sonra Motul 8100 MAX ile devam ediyorum. Grup 5 ester bazli bir yag. Katki paketinin Mobil 1 katki paketine yakin olduguna dair birseyler okudum. 20 litre ismarladim. Haftaya araclardan birinin yagini degistirecegim. Bakalim nasil olacak.
0W-40 yağlardan biraz derleme yapalım o zaman:Motul 8100 X-MAX 0W40ürün kodu: 179201- 1-Decene %25<x<%50 (pao)2- LUBRICATING OILS (PETROLEUM),C20-50, HYDROTREATED NEUTRAL OIL-BASED %10<x<25Mobil 1 NEW LIFE 0W-40ürün kodu: 2015101010S0, 484170-601- Parafin yağlar (Petrol), katalitik mumu giderilmiş hafif %30 <x< %40Mobil 1 ESP 0W-40ürün kodu: 2015101010K1, 484196-601- Parafin yağlar (Petrol), katalitik mumu giderilmiş hafif 40 - < 50%Mobil 1 FS 0W-40ürün kodu: 2015101010W61- 1-Decene %10<x<%20 (pao)2- DISTİLATLAR, AĞIR, C18-50 – DALLANMIŞ, SİKLİK VE LİNEER (fischer tropsch doğal gazdan) 60 - < 70%....
New Life üretimden kaldirildi ve yeni ürün olarak FS sunuluyor. FS artik Porsche tarafindan Porsche A40 sertifikasina sahip motor yagi listesinden kaldirilmis (Servis danismanimin bana anlattigi kadar servis bülteni ile bildirilmis). Ama sanirim reklam anlasmalari devam ettigi icin halen web sitesinde önerilen ürün olarak devam ediyor. Mobil1 sitesinde de halen A40 sertifikasi var. O yüzden 100% emin degilim. Ama dogru ise artik diyecek lafim yok. 1999'dan beri Mobil1 0w40 kullaniyordum. Eger dogru ise Mobil1 benim icin bitmistir. Ek olarak yurtdisi forumlarda bu konuda bayagi bir konusma geciyor. Benim gördügüm ise FS'in üstünde SHC-Synthese diye bir yazi var. Daha önceden New Life'da ayni yerde tam sentetik motor yagi diye geciyordu. Bu arada bu yazdiklarim Almanya'da benim duydugum ve gördügüm seyler. Farkli pazarlara farkli ürünler satiyor olabilirler. Ama Almanya'da tam sentetik motor yaginin nasil üretilecegine dair bir yasa var. Bunu da unutmamak lazim. Altta Mobil1 Almanya sitesinin linki: https://www.mobil1.de/produkte/fs-0w-40.aspxMotul hakkinda düsünceleriniz nelerdir?100% sentetik ibaresi oldugu icin aldim. Liqui Moly'de listemdeydi ama servis in kullandigi yag ve 80 eur'ya disarida satilan yaga 250 eur istedigi icin disaridan baska marka getiriyorum. Aslinda Motul 300v 0w40 aklimdaydi. Baz yag ester yag ve yaris icin üretilmis. Sertifika standartlarindan yüksek olmasina ragmen bir sertikasyona girmemis. Aracin garantisini bozmasin diye almadim. Bu arada yukari da yazdigim yanlis. Motul 8100 ester bazli degil.Liqui Moly olarak su tavsiye ediliyor ve Made in Germany: https://shop.liqui-moly.de/motoroele/synthoil-energy-0w-40-1.html
Sanirim 2 cesit FS var: Fully synthetic:SHC:
evet aynı durum burada da geçerliadvanced full synthetic olmasına dikkat edin yeter.
Alman Mobil1 web sitesinde yalnizca bir tane var.Dünya‘da tam sentetik motor yaginin nasil üretilecegini ve standartlarini yasa ile belirleyen tek ülke Almanya. Ayni ürünü burada sanirim tam sentetik diye satamiyorlar.
.full synthetic ve fully synthetic aynı değil. serzenişinizde haklısınız ne diyeyim.ama full synthetic yazan mobil 0w40 yağdan korkmayın fully synthetic yazana yüz çevirin