0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Murat abinin bahsettiği olaylar manifoltun bittigi yerde, subapların tam arkasında, yani her silindir için avuç içi kadar bir alanda gerçekleşiyor. Bence kenarına köşesine püskürtmek sıkıntı olmaz, işi zaten emiş yapıyor.
Kapalı bir kutu düşün bunun içinden havayı emiyoruz ve içerdeki basınç düşüyor. Ve bir yerinde vana var vanayı açıyoruz içeri hava mı girer hava mı çıkar? Hava içeriye girer. Atmosfer basıncı 1 bar kabul ediliyor yani çevrendeki hava basıncı 1 bar. Map sensörü var hani arabada bu Manifold Absolute Pressure sensörü manifold daki basıncı ölçüyor. Fark ettiysen rölantide 0.3 bar gibi tam gaz yapınca 0.9 1 bar gibi oluyor bu yukardaki dediğim gibi vana yani boğaz kelebeği açılınca manifold basıncı dış atmosfer basıncına eşit oluyor. Gelelim senin soruna, sonuç olarak motor emiş yapıyor manifold içindeki havayı emiyor öyle döne döne giden bir hava yok dediğin gibi havayı emip geçiyor hava ve sıvılar akışkan dır genel adı ile aynı özelliktedir. Manifold denilen şeyde bildiğin boru sonuç olarak
Hah işte eğer öyleyse enjektör kenarda kalmış solda kalmış ortada kalmış aslında dert edilecek bir sorun olmamalı . Önemli olan benzin enjektöelerine yakın bir noktadan manifolta giriş yapılması yeterli
Peki düz bir boru içinde hava emilirken hava en çok borunun hangi kısmından geçer? Su gibi her yerinden eşit mi geçer?
Başka bir forumda güzel bir yazı buldum.http://www.fordclubtr.com/forum/topic/285900-lpgde-subap-erimesi-ve-kar%C4%B1%C5%9F%C4%B1m-bozuklu%C4%9Funa-kesin-%C3%A7%C3%B6z%C3%BCm-wideband-afr/Araçlarımıza wide band oksijen sensörü alıp lpg deki afr yi 15.6 ya ayarlayıp ekonominin dibine mi vursak napsak?
t27 oksijen sensörü wideband sanırsam 12 değerini görmüştüm. t27cilerin wideband sensör ihtiyacı yok ki bu ayar işine ucundan bulaşan tam gaz afr'leri karşılaştırmıştır diye düşünüyorum.
Evet Burak bizim arabalardaki ilk sensör AFR sensörü
Aynı motora sahip olduğumuzu düşünürsek abi şuan içim rahat
Open loop ne demek önce onu bilmek lazım Sistem open loop oluyor sensörler değil. Yani geri besleme (feedback) almıyor sistem. Burada artık sensör değeri ne olursa olsun yak gitsin diyor. Zaten kullanılan vitese ve yüke göre open loop olmadan önceki değerlere müdahale edilebiliyor lpg haritasında. Yani bir değerde open loop ise aynı yerde open loop olmadan gittiği noktalarda var. Buna göre ayar yapılabilir. Yukarıda verilen örnek yazıda teori doğru ama işlem yanlış. AFR WİDE BAND OKSİJEN sensörü katalitik konvertörden önce olmalı ki tam olarak oksijen miktarını ölçsün. Eksoz ucunda yanlış okuma olur çünkü katalitikte oksijen co ile birleşip co2 oluyor
Techstream kablo ile bağlanıp görebilirsin. Elm yi bilmiyorum gerçek değeri gösteriyor mu, Toyota pidleri farklı olabilir