0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
bazen ışık yakıp bazen yakmaması konusuna gelince, zaten önce arabanın yağını tamamlayıp ışık yanınca gel deyip ne kadar km de ne kadar yağ eksilttiğine bakıyorlar. benimki 6000 km de ışık yaktı ve 1350 gr yağ aldı aynı seviyeye gelmesi için. tahminim senin araba sınır değerlerde eksiltiyor, biraz performanslı kullanırsan yağ sarfiyatı artar.ve 8500-9000 aralığına düşer lambanın yanması, ama sakin kullanırsan 10000 km. yi bulabilir, bu km. de yağ değişim km.olduğundan farketmeyebilirsin. bence yağ çubuğundan takip et ve eksiltme çok ise arabayı biraz zorla ve bu km. yi düşürüp servise başvur. şu da bir gerçek tüm turbolu araçlar yağ eksiltir (10000 km. de 0,5 lt kadar.) bir senedir araştırdığım konu olduğu için baya bilgi sahibi oldum bu konuda.
oğuz kardeşim öncelikle geçmiş olsun.2011 mmt comfort extra modeli de bende var bu dışı seni içi beni yakar tarzdaki arabadan, aynı sorunlar ile yaklaşık 1 yıldır uğraşıyorum, ben araç iadesi konusuna hiç girmedim ancak iade edip parasını alanlar var, 1 hafta önce benim aracın motor bloğu takım olarak değişti, turbosu ve vakum pompası da değişti. bu hususta toyota ya gerçekten güvenim arttı,(bazı firmalar benzer kronik sorunları sorun olarak kabul etmeyip, herhangi bir girişimde bulunmuyorlar). bu işlemler yapılınca sorun giderildi mi diyeceksin; o henüz belli değil. daha 100 km. yaptım. ama arabada bariz güç kaybı var, eskiden kedi gibi kaçan araba şimdi, hafif te rampa var ise neredeyse gitmicem diyecek. arabanı iade etmen biraz zor para ve zaman gerektiriyor,(mahkeme masrafları, bilirkişi vs. gibi, zaman olarakta 1,5-2 yıl gibi sürede sonuçlanıyormuş diye öğrendim). ama yaptırmaya karar verirsen, tabi toyota da bunu onaylarsa kesinlikle işini bilen güvendiğin bir serviste yaptır. gerekirse başka şehirde.ben rodaj süresi dolunca sanayide tekrar kontrol ettireceğim. değişen parçaların tamamı sıfır olarak geldi ve gözümün önünde taktılar. ancak sıfır takılan turbo ötüyor, nasıldır anlayamadım. muhtemelen güç kaybı da turbodaki sorundan kaynaklanıyor. servistekilere söylediğimde normaldir bu turbolar ötüyor dediler, bende arkadaşımın aynı motor auris i var onu götürdüm servise bakın bu arabadaki turbo ötmüyor dedim, baktılar ötmüyor ve biz yapacağımız yaptık tekrar değiştiremeyiz dediler. keşke hiç elletmesmiydim diye düşündüm ama bloğun ölçümünü yapıpta değişim kararı alıyorlar. yani blokta aşınma çok fazla. ve değişim yaptırmasaydım tamamını kendim yaptırmak zorunda kalacaktım. büyük bir hevesle aldığım arabamdan tamamen soğudum. dün yine servise götürdüm, karbon clean yapacaklarmış, inan hiç almaya gidesim bile yok. ama ben inanıyorum ki motoru teknik bilgiye sahip olan bir kişi toplamış olsa idi bu sorunlar başıma gelmez di. ha bu arada eğer blok değişecek olursa arabanın ruhsatta değişiyor tekrar motor numarası vurduruyorlar (EGM ile başlayan bir numara) bu da bir dez avantaj satrken sıkıntı olabilir. gerçi ben bunları bilerek yaptırdım çünkü satma yı kolay kolay düşün müyordum. bana göre motoruna göre yakıtı, yakıtına göre performansı ve konforu yeterli bir araba. ben başımdan geçenleri yazdım gerisi senin fikrin. allah yardımcın olsun.
Aslında sadece turbolu araçlar değil bütün araçlar yağ eksiltmekte ve bu doğal bir durum fakat bunlar olması gereken değerlerde olur, değerler kabul edilebilir ölçülerin dışındaysa o zaman bir problem var demektir.
Berkant bey teşekkür ederim sizin adınıza da üzüldüm. gerçekten ne yapsam bilemiyorum. dediğiniz gibi motoru sökecekler ama tsb yi incelediğimde motora şöyle dikkat edin, sökerken şunu yapın bunu yapın. kuru yere koyun, ölçümler yapın vs. diyorlar. ama bu dedikleri bizim burda pek işlemez gibime geliyor. bizim ustalar daha sakindirler teferruat sevmezler. hadi açtılar tam anlamıyla toplarlar mı bilemem. Sizin aracınızın garantisi mevcut mudur hala? bir de bu süre zarfında size araç temin ettiler mi? Mesaj Birleştirildi: Temmuz 10, 2014, 16:24:53toyotanın kitapçıkların da 10.000 km de 1 litre olarak gösterilmiş. '' bunun dışında ki gram eksiltme ayıplı mala girer.
Oğuz bey öncelikle geçmiş olsun. 2011 manuel auriste bende var. Ben de 30.000 km fark etmiştim fakat servis bana 300-500 ml eksiltmiş sorun yok demişti. Şimdi geçen haftalarda 46. 6xx km tekrar lamba yaktı ve serviste 1,85 lt yağ yaktığı tespitine varıldı. 11 ağustosa gün aldım bakalım ne olacak bekliyoruz. Sonuçta ben ŞAHSIM ADIMA KONUŞUYORUM aracımdan motor değişmesi kaydı ile memnunum. Ne mühendislik hataları yapılıyor bir bilseniz. Önemli olan burda yapılan hatanın arkasında durmak; TOYOTA ya bu yakışır.En azından ben öyle düşünüyorum. Bugüne kadar malesef oyalama taktiği yaptılar fakat tsb nin çıkması ve müfettiş atanmasının ardından İADE lere kadar gidenler oldu. Sonrası çok daha ciddi çünkü TOPLATILMA kararı aldırılabilir. Gerek yaşadıklarım gerekse diğer kullanıcıların anlattıkları ile anladığım ve gördüğüm, toyota ayıplı malını kabullenmiş ve bir düzen, sıra içinde değişimini kabul etmiş görünüyor. Lakin iade sizin taktiriniz. Zorlu bir süreç sizi bekliyor. Hayırlısını diliyorum. İnşallah benim gibi aracından MOTOR hariç memnun olan kullanıcılarıda MOTOR dahil memnun etme başarısını yakalarlar. Yoksa yine şahsım adına konuşuyorum sizler gibi İADE yollarına başvurmak için dosya numaramı alıyor olacağım
İşte o bir litre (+ -) nominal kabul edilebilir bir değerdir, onun dışında ise büyük bir ihtimalle bir problem olduğu anlamı çıkar.
Gökhan bey değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. Allah razı olsun. Yağ eksiltme haricinde 1-2 canımı sıkan olayları olmuştu arabanın. yüksek hızda fren yaparken disklerin eğilmesinden dolayı aracın kasa titretmesi gibi. ancak gittim görüştüm garanti kapsamında bunu hallettiler. memnun bir şekil de ayrıldım. Ama şimdi hiç memnun bir şekilde ayrılamadım S/P kapsamına girdiğim halde. Çünkü yeri geliyor biz müşteriler araclarımız aman önden hasar almasın aman yandan yemeyelim gibi nedenlerle motora zarar gelmesin diye uğraşıyoruz. biz bu kadar uğraşırken toyotanın böyle bir hata yapmasını en başından beri biz ayıplı mal ile uğraştırmaları hiç hoşuma gitmedi. Eyvallah hatanızı kabul ediyorsunuz ancak kesin çözüme ulasırmıyız dedidğimde hiç bir cevap alamıyorum. Deseler ki tamam sorunu tam olarak biliyoruz biz bu işi yaparız. Alın araba istediğiniz kadar sizde kalsın bana araç temin edin bu süre zarfında derim. Ancak böyle bir garanti de vermiyorlar. Şahsen ben oraya olayların farkında olduğumu basa basa söylediğim için tsb den bahsettiğim için benim aracımı hemen kabul ettiler. yoksa biliyoruz ki çoğu servis aman şu kadar da yağ koyalım sonra gel, aman takibe aldık sonra gel, diye bir sürü insanı oyaladılar.sonuç olarak aracımı çok seviyordum. hala daha mahkemeye versem mi vermesem mi diye tereddütlerim var. yaptırıdım bir kez daha şans ver diyor içimden bi ses ama diğer yanım da acıma ez gitsin diyor. 2 gündür aracımdan soğudum ne binesim var ne bi yere gidesim var. Şimdi bayram da geliyor memlekete gideceğiz. bakalım nasıl olcak bundan sonra ki süreç. Ben elimden geldiğince sizlerle bu süreçleri paylaşmaya çalışacağım arkadaşlar.Mesaj Birleştirildi: Temmuz 10, 2014, 16:38:10inşallah bundan sonra kimsenin başına böyle bir olay gelmez. 1-hastane 2-servis. bunlara gitmek kadar canımı sıkan bir şey yok şu hayatta
Allah kolaylık versin yazıyı okudum ve kendime olmuş kadar üzüldüm o kadar para bağlıyorsunuz hevesle alıyorsunuz ondan sonra tam bir fiyasko oluyor yazıyı okuyunca bende Toyota dan soğudum tabi benzinli motorları hala iyi ama malum ülkemizde az yakan çok kaçan turbo dizel araçlar daha yaygınlaşmaya başladı.
Oğuz Bey siz haklısınız. Yüksek meblağlar ödenerek bu araçlar alınıyor sonuçta. Ancak şahsi görüşüm biraz sabır ama akıllı davranarak sabır göstermek gerekir. Yani sizi kimsenin oyalamasına da izin vermeyin. Ancak itidalli davranmak yerinde bir davranış olacaktır. Bence aracınızı muadili ile bire bir değiştirme imkanı yoksa ve değişim mahkeme gibi yıpratıcı bir sürecin sonunda gelecekse motoru yeni bir motor ile değiştirmelerini talep etmeniz daha doğru olur kanısındayım. Allah kolaylık versin.Mesaj Birleştirildi: Temmuz 10, 2014, 16:43:41Hayırlısı ile aracınızda gerekli değişimler yapıldıktan sonra yine eskisi gibi memnun olacağınızı ve aracınızı seveceğinizi düşünüyorum.
Allah razı olsun Yücel bey. Size izin verirseniz önereceğim tek şey 2010-2011-2012 yılları arasın da ki dizel toyotalardan uzak durmanız olur. sıkıntı çıkmayabilir ancak çıkabilme ihtimalı çıkmama ihtimalini yerle bir eder. Mesaj Birleştirildi: Temmuz 10, 2014, 17:31:25Mustafa bey bende sizin gibi düşünüyorum ancak bu durumlarda motorda işlem görülmesi aracın 2.el piyasasını etkileyebilir. her ne kadar orjinal parça ile değiştirilse de , yetkili servis tarafından yapılsa da, motor üzerinde işlem yapılıyor. hem de bu işlemler basit yağ değişimi de olmayanlardan. Mustafa bey Siz ve diğer arkadaşlar değer kaybı konusunda ne düşünüyorsunuz?
Oğuz bey, ben motor değişiminde EGM nin bizlere değer kaybı yerine tam aksine değer kazandıracağını düşünüyorum. Çünkü araçlarımız ileri km lerde 0'a yakın motorlara kavuşacak. Ve bu kesinlikle biz kullanıcıların hatası değil, tamamen TOYOTA'nın ayıbıdır. Zaten 2010-11-12 d-4d motorların kusurları tamamen ayyuka çıkmış durumda ve bence bu serilerde başında EGM olmayanı satış sırasında sıkıntı yaşayacaktır. Şahsen ben ileriki bir tarihte bu seri motorlu bir toyota alacak olsam egm olmayanını almam.Çünkü sıkıntısı giderilmemiş ve hata devam ediyor demektir. O yüzden bu konuda içinizi ferah tutmanızı tavsiye ederim. Kendi açımdan düşünürsem 10 sene binerim diye almıştım motor değişiminden sonra 13 sene binmiş olurum. Satacak olursamda değişim yüzünden burun kıvıranda kendi bilir çünkü motorum 3 yaş daha genç ve bu sanılanın aksine bence iyi birşey. Esas probleme gelirsek aracınızı OLMASI GEREKEN duruma getirmek zorundalar bu yüzden ısrarınızda geri adım atmayın derim. Ve iş emirleriyle yapılan tadilat evraklarınızı saklamanızı tavsiyede ederim. Çünkü ileride işimize yaraması ihtimali vardır. Hem satışta hemde ileride aynı sıkıntıları dediğiniz gibi yaşamayacağımızın garantisini veremiyorlar. Ama kullanım kitapçığında da belirttiği gibi 10 yıl sonuna kadar bu araçların kusursuz yürümesi lazım. Ve KUSURLU araç sattıkları gibi KUSURUNU giderememeleride TOYOTA 'nın suçudur.Bundan 2 sene sonrada aynı sıkıntıları yaşamamız KUSURLU ARAÇ ÜRETİP SATTIKLARI VE KUSURUNU YAPILAN REKTEFEDE DE DÜZELTEMEDİKLERİ GERÇEĞİNİ DEĞİŞTİRMEZ . Oyüzden evraklarınızı saklamanızı şiddetle tavsiye ederim. Ben sıkıntıların tekrar yaşanacağını zannetmemekle birlikte eşşeğide sağlam kazığa bağlama taraftarıyım.
1 nd tv d4-d 1.4 motorun 3.versiyonu olan sizin motorların bir serisi arızalıdır.servislerin savıştırma taktikleri ile hala piyasada yüzlerce araç var.üstüne düşün peşini bırakmayın.benim araç 2.versiyon ve 10.000 km de 500 ml yağ eksiltiyor ki bu çok normal karşılanır.210 000 km de araç2012 yılından sonra motorlarınız normale dönmüş ve en sağlıklı haline gelmiştir.1800 bar denso enjektör elektrikli turbo ve egr şarj dinamosu kayış sorunları halledilmiş halde piyasada vardır.sağlıklı şekilde yola devam etmektedir.aracınızın yağı 1 lt eksildiğinde garantide ise gidin servise ekletin vee muhakkak belge imzalatın 10 000 km de eklenen yağı belgeleyin.aksi taktirde garanti bittiğinde sizde bitersiniz.euro 5motor yani sizin motorlar dpf li 205 nm torklu olan en iyi halidir.bu toyotanın ayıbı 2011 2012 nin bir kısmına afrika üretimlerinde meydana gelmiştir.zaten motorları geely çin motor fabrikasında üretiliyor.çok güzel bir motor ama işte bazen sorunlu seri olabiliyor.ben her zaman 2012 sonu 2013 model tavsiye ediyorum.veya 2010 .çünkü yağ ışığının yanması demek krank yağlaması bitti demek buda yatak sarmasına kadar gidebilir uzun yolda.servis bunu bole söyemiyor tabii.herkese geçmiş olsun.
Gökhan bey bankanın avukatları ve diğer avukat olan arkadaşlarımla konuştuktan sonra bugün şu karara vardık. Arkadaşlarımızda dediğiniz gibi sorunun çözüldüğünde piyasasını etkileyebileceğine pek olasılık vermiyorlar. dediğiniz gibi servis tarafından kabul edilen bir hata ve yine aynı şekilde yetkili servis tarafında hatanın düzeltimi için gerekli işlemlerin yapılacağının taahhüdünü içeriyor. mahkeme süreci için konuştuğumuz da aracın yapımı olmadan açılan davalarda toyota şirketi karşı görüş olarak ayıbı kabul ettiklerini ve bu yüzden onarım yapmayı kabul ettiklerini ancak müşterinin bu teklife yanaşmadığından dolayı davanın reddini isteyebileceklerini ve bilirkişi ve hakiminde bu yönde karar verebileceğini söylediler yani bu durum da davayı kaybetmiş olacağız. ancak araç onarımı gerçekleştikten sonra tekrar aynı sorunların çıkması halinde. kabul edilen hatanın giderilmemesi, tüketiciyi gereksiz iyileştirmeler bahanesiyle uğraştıkları, tüketicinin bu süre zarfında can ve mal güvenliğinin tehlikeye atıldığı gerekçesi ile mahkemeye başvurulduğunda ve bunların elde ki servis dökümanları - fotoğraf gibi delillerle ispatlanması ve bilirkişi incelemesi sonucunda davanın her türlü tüketici lehine sonuçlanacağını beyan ettiler. şöyle özetleyelim ki olayı bu durumda firmanın hiç bir şekilde kaçış yolu olmuyor. dava süresi 12 ila 18 ay süresince devam ediyormuş - aracın bilirkişi incelemesi dışında kullanımında hiç bir şekilde sıkıntı yok sizde kalıyor. dava sonucunda teslim ediyor paranızı alıyorsunuz. Tüketici Mahkemesi hukuken her zaman tüketici yanında ve kesin sonuçlar doğuruyor. kanun maddelerine bugün zamanım oldukça göz gezdirdim. Yeter ki konu ayıplı mal olsun. avukatlarla görüşmem neticesinde bugün servisle tekrar telefon görüşmesi yaptım aracı 17 temmuz'da teslim edicem ve yerine onarım gerçekleşene kadar başka bir araba tahsis edecekler. bakalım ondan sonra ki süreç ne olacak. ben an ve an sizlerle paylaşmaya devam edicem olayları. inşallah biz bu olaylarla bu kadar uğraşırken başına gelen diğer toyota sahipleri çok daha rahat ve emin hareket edebilirler. ( Belirtmek isterim ki Temennim böyle bir olayın kimsenin başına gelmemesidir )