0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar, benim aracım Hybrid ve kitabında 0W-20 olarak görünüyor, hatta eğer bulamazda 5W-30 koyarsanız bir dahaki değişimde muhakkak 0W-20 koymalısınız ibaresi bile var.Yalnız, yağ konularında her zaman dediğim gibi, yaşanılan bölge çok önemlidir.Eğer kuzey avrupa bölgelerinde yaşıyorsanız 0W-20 her araç için iyi olabilir ama eğer bizim ülkemiz gibi ılıman bir bölgedeyseniz 20 viskozite Yaz aylarında motorunuzu koruyamaz, isterse "Tam Süper Sentetik +++" olsun, viskozitesi 20 ise yırtılır.Yağımı ilk 10.000km sonunda değiştiğimde, tekrar ne kadar sessiz bir termik motoru olduğunu farkettim, demekki 20 viskozite yetersiz kalmıştı. Durumu Toyota merkeze bildirdim, sizlerle de paylaşmıştım. Sonunda Türkiyedeki Hybridlerin motor yağları 5W-30 olarak güncellendi ve doğru bir karardır. Termik motor, şimdi 10.000km sonunda fark hissetmeyecek kadar sessizliğini koruyabiliyor, İstanbul - Ankara Kışında anlık çalışmada devreye girmede sorun oluşturmuyor.Termik motorlarınızda İnce yağ kullanmak istiyorsanız, 0W-40 veya 5W-30 dan aşağısı olmamalıdır (adı üstünde ısı üreten motor).Hybrid motorlarda Sivas gibi -30luk bölgelerde 0W-20 - 0W-30 kullanılmalıdır.
İlk rakamın sıfır olması ince olduğu anlamına gelmez.
0W-10, 0W-20, 0W-30, 0W-40 vs hepsi sıfırdır ve sıfır inceliğindedir. Yağın içine ne kadar polimer katarsanız o yağ ısındıkça ikinci rakam kadar kalınlaşır.Dolayısiyle 0W-10, 5W-10'dan daha incedir.0W-10 ile 0W-40 soğukken aynı inceliktedir, sadece 0W-10 ısındığında 10 viskoziteye ulaşır, 0W-40 ısındığında 40 viskoziteye ulaşır.
Yağ olayının mantığı, hem sıcak hemde soğukta koruması ise neden ince yağlar sıcakta yeterli koruma sağlamaz deniyor?Mineral, Yarı sentetik ve Tam sentetik: Tüm yağlar ısındıkça incelir ve daha fazla akışkan olur. O nedenle bazı yağ üreticileri magnatec denen motor yüzeyine tutunabilen yağlardan üretmişlerdir.Dış ortam ısısı denilen şey ülkemizde bilemediniz 40-45 derece olsun.Peki motor içindeki ortam ısısı kapalı ortamda kaç dereceye ulaşıyor sizce?100 derece?200 derece? veya daha yüksek...Peki bu kadar yüksek derecelere ulaşabilen ve motorun yağlanma ihtiyacı olan parçaları koruyan yağ,niye ilk yağlanma anında 40-45 derece yada 50 derecede koruyamaz deniyor? yağlar inceldikçe donma noktalarıda düşer, kabaca örneklersek..-10 derecede 10 viskoziteli yağ katılaşmaya başlar ama 0 viskoziteli yağ -30C'de hala akışkandır. Yaz sıcağında ise polimerler vasıtasıyla kendini 40 viskoziteye dönüştüren ve hazırda bekleyen 0 viskoziteli yağ kalınlaştığı için aşırı incelmez ve sekmanın bulunduğu bölgedeki 600C lerde dahi yırtılmaz. Silindir içi hararet 600+ C'dir. Kış soğuğunda sekmanların 600 C'ye ulaşma süresi bir kaç dakikadır ama 45C'lik yaz sıcağında sadece 30sn'de üstüne dahi çıkabilir. O nedenle 40C'lik Yaz aylarında 40 viskoziteli yağ ile ilk start yapılması gerekmektedir.Kışın 0W kolay çalışma ve hızlı yağlama sağlar ama motor ısındıkça yine kalınlaşmaya devam eder, ne kadar kalınlaşır? ikinci rakam kadar. O nedenle ikinci rakam yaşanılan bölgeye uygun olmalıdırYağ inceldikçe viskozitesi artan bir sıvıdır.Sıcaklık karşısında ise koruyuculuğu ve viskozitesi yağın teknolojisi ile doğru orantılıdır.kalınlık arttıkça viskozitesi ters orantılı olarak azalacaktır ve koruyuculuk azalır.Bu konuda yanlışsınız.Servislerin kendi görüşüme göre kutsal yağ olan 5w-30 tercih etmelerinin sebebi bakım maliyetlerini biraz daha uygun kılmaktır.0w-20 tercih edildiğinde ise bakım maliyetleri ortada en az 250-300 tl yukarı tırmanıyor ücretler.O zaman 20W-50 gibi mineral (organik bazlı) yağlara devam etmeleri gerekmezmiydi? Teknoloji arttıktan sonra silindir içi hararetleride buna bağlı artış gösterdi ve yağların viskoziteleri çok daha önem kazandı. Böylece bakım periyodlarınında 3.000'den 15.000km'ye kadar yükseltilmesine olanak sağlanmış oldu. 10 viskoziteden daha düşük viskoziteyi mineral yada yarı sentetik olarak üretemiyorlar, yani mecburen teknoloji üretmek zorunda kalıp düşük viskoziteli sentetik yağları ürettiler. Sentetik yağların pahalı olmasının sebebi teknolojidir.
Mobil 1 esp 0w-40 yağın hem soğuk hem kalın viskozitesi, Mobil 1 esp 5-30 dan da 0w-30 dan da daha fazladır.
Merhaba2013 yaris'ime 30.000 km bakım yaptırdım. Servis fren balataların değişmesi gerektiğini söyledi. 30.000 km nin üçte biri yoğun trafikte kullanıldı. 30.000 km de balataların değişmesi normal mi?
Serviste balata yarıya gelse değişmesi lazım derler, inanmayın. Özel servise kontrol ettirin isterseniz. Hatta lastik değişimi esnasında siz bile kontrol edebilirsiniz.
110 binde 2007 yarise yağ bakımından başka ne yaptırmalıyım. İzmir içi usta servis öneriniz neler olur?
110 bin ara km oluyor kullanıcı kılavuzuna göre. Yağ, yağ filtresi değiştirilebilir. Hava filtresi kontrol edilmeli, mümkünse değiştirilmeli. Balatalar ve diskler kontrol edilebilir. Araç benzinli ise bujilerin en son değişim km ve zamanına bakılmalı. 40bini geçti ise değiştirilmeli. Ben parçaları forumdan Ufuk beyden alıp kendim değiştiriyorum. Aracım şu an 33binde. Geçen hafta yağı, filtreleri ve bujileri değiştirdim.