Gönderen Konu: Yağ Tüketimi ve Toyota Teknik Servis Bülteni  (Okunma sayısı 45204 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • 64 kere teşekkür edildi
Ynt: Yağ Tüketimi ve Toyota Teknik Servis Bülteni
« Yanıtla #80 : Aralık 08, 2012, 23:04:34 »
(Bununla ilgili bir konu açıp oradan devam edelim daha iyi olacak diye düşünüyorum.)

Arkadaşlar bu motor revizyonu ile ilgili TSB yayınlandıktan sonra motoru işlem gören araçlar henüz daha fikir verecek kadar km yapmadı.
Ben yaptığım görüşme ve incelemeler neticesinde bu işlem yapılsa bile yağ eksiltme bitmeyecek. Sadece azalacak.
Biliyorsunuz sorunlu motorlarda yağ 10bin bakım aralığına kadar dayanmıyordu. 6-7bin aralığında bitiyordu. Yapılan bu işlem ile ancak 10bini çıkartacak kadar gecikme sağlanıyor.
Ama bunu sadece motordaki iyileşme ile sağlamıyorlar.
Şöyleki, ilgili TSBnin 39. sayfasında iyileştirme yapmak için gönderilecek/kullanılacak malzeme listesi var. Dikkat ederseniz yağ olarak 5w30 tam sentetik yağ kullanılıyor. Normalde biliyorsunuz 10w40 yağ kullanılırdı.

Benim aracımda 10binden sonra 31.03.2011 tarihinde sadece turbo değişti. 20bin bakıma yağı ben götürdüm (HATA!). Mobil1 5w30. Motorda hiçbir iyileştirme yapılmamasına rağmen 30bine geldiğimde yağın ancak yağ lambasını yakmayacak kadar kaldığını gözlemledim.
Yani iyileştirme yapılan araçlarda veya diğer araçlarda kullanılan yağı değiştirip sıkıntıları/şikayetleri azaltma yoluna gittiler.

Turbo değiştiğinde teknisyenlerle yaptığım görüşme sırasında, turbonun yağ eksiltmeyle ne ilgisi var ben anlayamadım dediğimde bana mantıklı bir açıklama getiremediler.

Ben de kendilerinde bu durumun turboyla alakası yok. Segmanlarla ilgili bunu motordan biraz olsun anlayan bilir dediğim de , biz de biliyoruz ama yapabileceğimiz söylenen ile sınırlı dediler. 

Bu motorlarda segmanlar ince tasarlanmış. Daha doğrusu ilk başta  hedeflenen tork değeri daha düşükmüş (190). Hesaplamalar buna göre yapılmış. Sonra yazılım ile tork yükseltilmiş (220). Motor bu torkta çalışmaya uygun olmadığından pistonlar yukarı vurduğunda segmanlar ince kaldığından deforme olmakta, sonrasında aşağı vurduğunda ise bu yerlerden bir miktar yağ yukarı kaçmaktadır. Sonraki sıkıştırmada ise yanarak atılmaktadır (mavi duman). Neticede 10 numara sentetik olmayan yağ ile de zaten dizel motorlar iyi kötü çalışabilmektedir.

Ve bence işin en vahim noktası ise şudur.
Bazılarımız bir nedenle akülerini çıkartmak/değiştirmek zorunda kalmıştır. Aracın beyninin silinmeyeceğini biliyoruz.
Öyleyse neden iyileştirmeden sonra araç yazılımı yeniden ve değişik bir versiyonla yüklenmektedir.
Bu tamamen benim tahmini, teyit ettirmedim henüz, aracın tork ve/veya başka değerleri değiştirilmektedir. Böylece piston/segman vuruntuları azaltılmaktadır.

(Mahmut hemşehrime not. İyileştirmeden sonra çipboxı takmadım. Araç el freni çekik gibi yazmıştı. Acaba bu motor değerlerindeki bir düşüşün sonucu olabilir mi?)
Ford Focus 3 Titanium Smart TECHNO...

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #80 : Aralık 08, 2012, 23:04:34 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #81 : Aralık 08, 2012, 23:13:49 »
Özer abi ben bugüne kadar bakımlarda yağı hep kendim götürdüm. 10 binde 0w40, 20-30-40 ve 50 binde 5w30 koydurttum. Yanlış anlamadıysam eğer benim aracımda bir sorun var ise 10w40 konulduğu zaman mı ortaya çıkacak?
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #82 : Aralık 08, 2012, 23:18:59 »
Özer abi piston ve sekman değişiminden önce chipsiz hali ile piston ve sekman değişim sonrası chip siz hali aynı gibi .

Diğer yandan sekmanları o kadarcık tork farkı etkilemez diye düşünüyorum çünkü forum üyelerimizden chip kullanıp yağ eksiltme konusunda sorun yaşamayan arkadaşlarımız da var . Öyle olsaydı chip kullanılan araçlarda ben dahil çok daha fazla yağ eksiltirdi diye düşünüyorum .

Konuyu açan Hasan beyde zaten sorunun zayıf piston ve sekman kullanımından kaynaklandığını yazmış . Yani motorun torku 190 nm den 205 e çıkarılırken toyota bu yeni seriye farklı piston ve sekman kullanmış bunlarda zayıf olunca bu sorun ortaya çıkmış .

Ben şu an chipi yine taktım bakalım nasıl olacak . Yağ seviyesinde 800 km yaptım ve bir değişiklik yok gerçi daha belli olmaz ama umarım eksiltmez .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 64 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #83 : Aralık 08, 2012, 23:41:06 »
Özer abi ben bugüne kadar bakımlarda yağı hep kendim götürdüm. 10 binde 0w40, 20-30-40 ve 50 binde 5w30 koydurttum. Yanlış anlamadıysam eğer benim aracımda bir sorun var ise 10w40 konulduğu zaman mı ortaya çıkacak?

5w30 yağ kullanan arkadaşlar hep yağın daha az eksildiğini belirtmişler. Ben de böyle gözlemledim. İyileştirmede de 5w30 kullanılıyor. Yağ vizkozitesi ve ısıl dayanımı bence çok etkili.
Ford Focus 3 Titanium Smart TECHNO...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 5 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #84 : Aralık 08, 2012, 23:45:24 »
0-30 daha kaliteli daha sessiz ve daha performansli calışma vaadetmezmi? Belki daha cok yağ yakar malum daha ince ama kitapciktada 0-30 yazıyor diye hatırlıyorum...
Emre KOÇAK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #85 : Aralık 13, 2012, 11:33:05 »
5w30 yağ kullanan arkadaşlar hep yağın daha az eksildiğini belirtmişler. Ben de böyle gözlemledim. İyileştirmede de 5w30 kullanılıyor. Yağ vizkozitesi ve ısıl dayanımı bence çok etkili.

Bu duruma bende katılıyorum fakat, 100.000km den sonra 10 40 kullanılmaya başlanacak o zaman yağ yakma olayı artması gibi bir durum oluşur mu onu düşünüyorum ;)
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #86 : Aralık 13, 2012, 11:36:13 »
Bu duruma bende katılıyorum fakat, 100.000km den sonra 10 40 kullanılmaya başlanacak o zaman yağ yakma olayı artması gibi bir durum oluşur mu onu düşünüyorum ;)

Benim anlamadım olay 5w30 yağ 10w40 yağdan daha ince bir yağ değil mi? Eğer bir eksitme olacaksa 5w30 da daha çok olması gerekmiyor mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 312 kere teşekkür etti
« Yanıtla #87 : Aralık 13, 2012, 11:37:29 »
Tam sentetik burada işe yarıyor bende sen gibi düşünüyordum sürekli ama sanırsam yanıt Tam Sentetik olması.
Taklitlerden sakının

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #88 : Aralık 13, 2012, 11:39:00 »
Tam sentetik burada işe yarıyor bende sen gibi düşünüyordum sürekli ama sanırsam yanıt Tam Sentetik olması.

Ama şöyle bir durum var yanlış bilmiyorsam Mahmut bakımlarda tam sentetik yağ kullanmasına rağmen eksiltme yine yapmıştı? Yanılıyor muyum acaba.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #89 : Aralık 13, 2012, 11:52:54 »
Ama şöyle bir durum var yanlış bilmiyorsam Mahmut bakımlarda tam sentetik yağ kullanmasına rağmen eksiltme yine yapmıştı? Yanılıyor muyum acaba.
+1

Ben bakımlarda 5w40 tam sentetik kullandım yanı 5w30 dan hem kalın hem onun gibi tam sentetik . İlk bakımda da 10w40 yağ koyuldu ama 5w40 tam sentetik koyduktan sonra da 10w40 taki eksiltme ne kadarsa 5w40 ta da eksiltti yani eksiltmede gözle görülür bir artış veya azalma olmadı .

Ama şu var tam sentetik yağların yarı sentetiklere göre daha az eksilttiği doğru yanma direnci mi ne daha fazla imiş yani tam sentetikler yarı sentetik yağlara göre daha zor alev alırmış öyle duydum ama bizdeki durum farklı çünkü bizde araçlar sorunlu bu sorunsuz araçlar için geçerli zaten ondan dikkat ederseniz toyota hariç diğer bir çok servis artık tam sentetik yağ kullanıyorlar .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 312 kere teşekkür etti
« Yanıtla #90 : Aralık 13, 2012, 12:31:49 »

O da servisin b.k yemesi afedersiniz ama öyle.
Taklitlerden sakının

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #91 : Aralık 13, 2012, 12:33:31 »
+1

Ben bakımlarda 5w40 tam sentetik kullandım yanı 5w30 dan hem kalın hem onun gibi tam sentetik . İlk bakımda da 10w40 yağ koyuldu ama 5w40 tam sentetik koyduktan sonra da 10w40 taki eksiltme ne kadarsa 5w40 ta da eksiltti yani eksiltmede gözle görülür bir artış veya azalma olmadı .

Ama şu var tam sentetik yağların yarı sentetiklere göre daha az eksilttiği doğru yanma direnci mi ne daha fazla imiş yani tam sentetikler yarı sentetik yağlara göre daha zor alev alırmış öyle duydum ama bizdeki durum farklı çünkü bizde araçlar sorunlu bu sorunsuz araçlar için geçerli zaten ondan dikkat ederseniz toyota hariç diğer bir çok servis artık tam sentetik yağ kullanıyorlar .

Bilgilendirme için teşekkürler Mahmut.

O da servisin b.k yemesi afedersiniz ama öyle.

Ada motoruna güveniyor abicim ne koysam çalışır bu motor diyor :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 312 kere teşekkür etti
« Yanıtla #92 : Aralık 13, 2012, 12:36:23 »
Bu arada aslında yağ yanmaz farklı bir olaydır ama neyse bu konuya girmeyelim hiç çıkamayız.
Yakıt gibi değildir.
Taklitlerden sakının

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #93 : Aralık 13, 2012, 12:39:36 »
Rica ederim .

Abi adam motoruna güvenmekte haklı yağla bile çalışıyor . 10000 km de 2 lt yağ tüketiyor . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #94 : Aralık 13, 2012, 12:43:27 »
Rica ederim .

Abi adam motoruna güvenmekte haklı yağla bile çalışıyor . 10000 km de 2 lt yağ tüketiyor . :)

Adamın zihniyeti ne koysan yakar yakıtın nereden nasıl geldiği önemli değil :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #95 : Aralık 13, 2012, 12:51:12 »
Adamın zihniyeti ne koysan yakar yakıtın nereden nasıl geldiği önemli değil :D

:D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #96 : Aralık 13, 2012, 19:37:00 »
Toyota motorları her nekadar biz suan acısını çeksekte genel olarak cok dayanıklı ve yakıt seçmeyen motorlardir. Evet yağ yaksa dahi diğer motorlara göre gene cok dayanır ve daha sağlam kalır. Ornegin orta dogu ve orta Asya ülkelerinde hep Toyota vardır yakıtın kalitesiz olduğu Afrika'da bile Toyota pikap ve jipleri görürsünüz cunku ona konulan yakıtı başka araca koysanız 2 gunde yolda kalır :)
Emre KOÇAK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #97 : Aralık 13, 2012, 19:40:50 »
Toyota motorları her nekadar biz suan acısını çeksekte genel olarak cok dayanıklı ve yakıt seçmeyen motorlardir. Evet yağ yaksa dahi diğer motorlara göre gene cok dayanır ve daha sağlam kalır. Ornegin orta dogu ve orta Asya ülkelerinde hep Toyota vardır yakıtın kalitesiz olduğu Afrika'da bile Toyota pikap ve jipleri görürsünüz cunku ona konulan yakıtı başka araca koysanız 2 gunde yolda kalır :)

Emre 2000 ve öncesi modellerde dediğine katılıyorum ama 2000 den sonra toyota kalitesini ciddi derecede düşürdü . Belki diğer markalara göre halen iyi ama kesinlikle eskisi gibi değil .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #98 : Aralık 13, 2012, 19:58:41 »
Saydığım yerlere is icabı giden cok arkadasım var hepsi Toyota diyo başka arabalar kontak çeviremiyirmus :) bunda yol durumunun kötülüğüde etkili tabiki. Ama sende haklisin bence Toyota baktı parça satamiyor dediki azcik dandiriks yapma vakti geldi :)
Emre KOÇAK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #99 : Aralık 13, 2012, 20:08:22 »
Emre 2000 ve öncesi modellerde dediğine katılıyorum ama 2000 den sonra toyota kalitesini ciddi derecede düşürdü . Belki diğer markalara göre halen iyi ama kesinlikle eskisi gibi değil .
Aynen katılıyorum dediklerinize.Eski modelelrdeki kalite şimdikilerde yok ne yazıkki.Ama bunun nedeni belki bizim beklentilerimizin artması,belki daha fazla elektronik ve otomatik aksamdır.Ancak sonuç daha çabuk bozulan araçlar bu değişmiyor.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......