Gönderen Konu: Sağ arka frenim sıkıyor  (Okunma sayısı 9327 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür etti
Sağ arka frenim sıkıyor
« : Kasım 02, 2012, 17:06:07 »
Arkadaşlar herkese Merhaba.98 gli spesialim var.Arabayı alalı 9 ay oldu ama hiçbirşeyden çekmedim arka frenlerden çektiğim kadar.Arabamı çok seviyorum ama frenleri beni üzüyor.Aldığımda çok güzeldi taki arka balataları değiştirene kadar.İlk değişimde balatalar sert geldi frenler tutmadı tekrar değiştirdim.Bu sefer arka sağ tekerden ses gelmeye başladı.Sese gıcık olup bu sefer balata çaktırdım.Oda ses yaptı, onu söktürüp daha yumuşak balata çaktırdım.Bunlarda da ses var ama artık sese razıyım.Arabanın el frenini 2-3 kez sert çekip bıraktığımda sağ arka tekerlek kilitleniyor resmen dönmüyor.Bayram öncesi sanayiye gittim, sağ el fren telinden olabilir dendi ve el fren teli değişti.Sonuç yine hüsran.Bu sefer balataları geri çeken yay ( fren silindirinin altındaki) görevini yapmıyor balatayı geri çekmiyor dendi.O anda yay bulamadık, eski yayı kısaltıp taktık.Denemelerde normal çıktı.Ancak bayram dolayısıyla yola çıktım araç ful dolu.Bi ara frene bastım, basmaz olaydım.fren pedalı yavaş yavaş alta kadar gidiyor ama araba durmuyor, pedal yumuşacık.İkinci basışta duruyor.Arabayı sağa çekip hidrolik kaçağı varmı diye kontrol ettim kaçakda yok.Ama sağ arka jant ateş gibi olmuş.Bi sigara içip arabaya tekrar bindim.Baktım benim fren düzelmiş.Basınca duruyor.Ne iştir anlamadım canım sıkıldı.Aklı esince duruyor aklı esince teker kilitleniyor, canı isteyince düzeliyor.Sinirlerim alt üst oldu. Dört tekerden havasınıda aldırmıştım halbuki.Arkadaşlar bu sorun neden olabilir.Başına gelen arkadaşımız oldumu hiç.Fren kendi kendine nasıl kilitlenir aklım almıyor.Arabama ben özendikçe o beni üzüyor. Sanırım ilk başta orjinal balata taklamakla hata yaptım ama frenin kilitlenmesinin balatayla ne ilgisi var çözebilmiş değilim.Ustada kafayı sıyırmak üzere, lütfen yardım
İnsanlar başaklara benzer.İçleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.

Toyota Club Türkiye

Sağ arka frenim sıkıyor
« : Kasım 02, 2012, 17:06:07 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 14 kere teşekkür edildi
Ynt: Sağ arka frenim sıkıyor
« Yanıtla #1 : Kasım 02, 2012, 17:32:42 »
senin sorunun iyi bir usta bulamaman toyotadan anlayan iyi bir usta bulup ve o parçalarıda değiştirirsen düzelir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Bir başkadır benim memleketim...
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '05
  • 533 kere teşekkür etti
  • 165 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 02, 2012, 17:36:08 »
1) Fren balatası markası olarak ne taktınız?
2) Fren P valfiyle ilgili bir sorun olabilir ;) Ona da baktırdınız mı?
Şimdi Avensis 1.6 Elegant
97, 1.3 XE A/C, DÜPLÜ:) ( Eskiden )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Kasım 02, 2012, 17:49:20 »
1) Fren balatası markası olarak ne taktınız?
2) Fren P valfiyle ilgili bir sorun olabilir ;) Ona da baktırdınız mı?
Müjdat Bey Bendix marka balata takmıştık, ancak onlar ses yapınca sanayide pabuçlarına balata çaktırdım.Artık sese razı olduk , benim anlayamadığım frenlerin boşalması ve aklına estikçe arka sağ tekerin sıkması.BU durumların balata ile bir ilgisi yoktur sanırım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Kasım 02, 2012, 17:50:55 »
senin sorunun iyi bir usta bulamaman toyotadan anlayan iyi bir usta bulup ve o parçalarıda değiştirirsen düzelir
Hakan Bey hangi parçaları değiştireyim.Sırf bu yüzden arabayı değiştirmeyi bile düşünüyorum.Aslında ben arabamı çok seviyorum :-\

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Bir başkadır benim memleketim...
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '05
  • 533 kere teşekkür etti
  • 165 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 02, 2012, 18:08:39 »
Müjdat Bey Bendix marka balata takmıştık, ancak onlar ses yapınca sanayide pabuçlarına balata çaktırdım.Artık sese razı olduk , benim anlayamadığım frenlerin boşalması ve aklına estikçe arka sağ tekerin sıkması.BU durumların balata ile bir ilgisi yoktur sanırım

Efsanenin balatası TRW'dir. TRW en iyisidir. Bendix iyi değildir. ;) Fren P valfini kontrol ettirin. Ayrıca sağlam bir ustaya gösterin ;)
Şimdi Avensis 1.6 Elegant
97, 1.3 XE A/C, DÜPLÜ:) ( Eskiden )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Kasım 02, 2012, 21:05:08 »
Efsanenin balatası TRW'dir. TRW en iyisidir. Bendix iyi değildir. ;) Fren P valfini kontrol ettirin. Ayrıca sağlam bir ustaya gösterin ;)
Müjdat Bey teşekkür ederim ilginize, birde TRW araştırayım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 925 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 25, 2025, 09:45:06 »
Konu hort gibi olacak ama aynı sorunu yaşıyorum benim sol arka teker abi torna ayar balata değişimi frenlere herşeyi yaptırdım . Neyden yapıyor anlamadım. Ustam da sadece fren işine bakan ve isim yapmış biryer frencide çok defa denedik bir sorun yok 10 gündür de kullandım gene sorun yok bugün gene işe gelirken geri gelirken ben frene basmadan araba baktım kendi fren yapmış gibi duruyor indim aşağı baktım arka balata jant dahil ısınmış ben trafikte anlamıştım zaten bir sorun olduğunu aynı üstteki arkadaşın yazdığı gibi bir anda fren zayıfladı sanki sadece ön tekerler sadece devrede gibi .Hidrolik dahil merkez tamir takımları hidrolik dahi p valfi revizyonu dahil herşey yeni valla aklım şaştı .Yeni balata taktırdık yana yana bitecek bu gidişle başına gelen sorunun kayağını bilen vars yazarsa sevinrim 
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Kilometre: 53350
  • Model Yılı: '16
  • 211 kere teşekkür etti
  • 1266 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 25, 2025, 12:23:14 »
Arabayı yukarı kaldırıp boşta iken elle arka tekerleri çevirmeye çalışın,bahsettiğiniz teker dönüyor mu? sonra sağ ve sol kampana değişimi yapın fark ediyor mu? eğer aynı teker de aynı sıkışıklık oluyorsa sıkışan tekerin rulmanına bakın,dün bir video izledim orada aynısı oluyordu,rulman değişti sorun çözüldü.Bir de sıkışan frende balata tozu aşırı birikiyor,tahliye edilemeyince fren de sıkma yapıyor.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 925 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 25, 2025, 14:47:25 »
Tokay Amca şimdi sanayiden geliyorum gidene kadar defalarca frene bastım ani frenlemeler yaptım ama ne ısınma yaptı ne tutmama ustada lifa kladırdım teker fıldır fıldır dönüyor abi bundan birşey yok dedi .Adama da yalancı gibi oldum .Gene de hatrımı kırmadı söktü merkezleri felan kontrol etti soru yok . Sade alt kısımda yay var çelik yay frene basıp bırakınca balataları geri çeken .Ustam abi birtek yaparsa bundan yapar başkada burda dediğini başka birşey yapmaz dedi . Yaycıya yeni çelik yay yaptırdık 1 bakla da eksik yaptırdık daha iyi geri çeksin diye . Ustam tekrar toparlayıp ayar yaptı gezdik dolaştık frenler şu anlık iyi yolda gelirken  3-4 defa daha denemek için ani frenleme yaptım sonra ısındımı diye baktım sorun yoktu .İnşallah düzelmiştir de uğraştırmaz beni bir daha  .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Kilometre: 53350
  • Model Yılı: '16
  • 211 kere teşekkür etti
  • 1266 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 25, 2025, 18:26:01 »
Hadi hayırlısı,geçmiş olsun.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2890 kere teşekkür etti
  • 3252 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 26, 2025, 17:53:09 »
Geçmiş olsun.
Kampana içindeki balata tozunu arada temizlemek gerekir. Tırnaklı disliden de az az ayar yapmak, el freni bostayken kampanyi montaj esnasinda silme değecek kadar.
Bu sistemlerin motor yağı, akü gibi arada kontrolü çok doğru. Hatta her yola çıkmadan tüm lastikler kontrol edilmeli.