Gönderen Konu: 2011-12 dizel corolla sahiplerinin ve ikinci elini alacakların dikkatine(önemli)  (Okunma sayısı 41548 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
sekmanlardan kaçırarak yağ yakması supapların etrafında korkunç şekilde kurumlar biriktirerek belli aşamadan sonra supapların tamamen kapanmasını engeller ve iki supabın da kapalı olması gerektiği sıkıştırma evresinde yanma öncesi gerekli basınç oluşamaz ve patlama basıncı düşer yani çekiş düşer.. yağ eksiltme her halükarda uzun vadede büyük bir problemdir fakat sizinkisi sekman kaynaklı değilse bende yerinizde olsam motorumu açtırmazdım..
Hasan bey peki sekman kaynaklı olup olmadığını nasıl anlarız .
Eksilme dediğim gibi 1000 km de 150-200 gr aracım 25000 km de son 10000 km dir race chip var . Genelde sakin kullanırım ama sıkıştırdığımda olur .
S

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
Merhabalar,

İki bakım arası olan 10.000km de bir maximum ile minimum çizgi arasında kaldığı halde (bildiğim kadarıyla minimuma gelince uyarı veriyor) yağ azalıyorsa, yine sorun var diyebilir miyiz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • 5 kere teşekkür etti
  • 32 kere teşekkür edildi
Hasan bey peki sekman kaynaklı olup olmadığını nasıl anlarız .
Eksilme dediğim gibi 1000 km de 150-200 gr aracım 25000 km de son 10000 km dir race chip var . Genelde sakin kullanırım ama sıkıştırdığımda olur .
S

şahsen bildiğim bir test yok... toyota hatalı sekman ile piyasaya sunulan araçların motor numaralarını tesbit etmiş ise yetkili servise sorarak belki öğrenebilirsiniz.. onun dışında bu konunun tesbitinde motor ustalarının tecrübelerine güvenmekten başka pek fikir gelmiyor aklıma.. belki sekman sorunundan ötürü yağ yakıyorsa çok yağ yakacağından emisyon değerlerinden anlaşılabilir,  ya da eksoz gazı renginden anlaşılabilir.. ya da eksoz sökülüp silindirin eksoz çıkışlarındaki kurum miktarından anlaşılabilir.. tecrübeli bir usta 25000 km deki bir aracın eksoz valflerinde ne kadar kurum birikeceğini aşağı yukarı bilir ve aracın çok yada az yağ yaktığını söyleyebilir.. racechip uyguladıktan sonra aracınızı dyno testine soktunuz mu ?? soktuysanız grafikleri bizimle paylaşabilir misiniz ??
2012 Auris 1.33 Comfort Beyaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
şahsen bildiğim bir test yok... toyota hatalı sekman ile piyasaya sunulan araçların motor numaralarını tesbit etmiş ise yetkili servise sorarak belki öğrenebilirsiniz.. onun dışında bu konunun tesbitinde motor ustalarının tecrübelerine güvenmekten başka pek fikir gelmiyor aklıma.. belki sekman sorunundan ötürü yağ yakıyorsa çok yağ yakacağından emisyon değerlerinden anlaşılabilir,  ya da eksoz gazı renginden anlaşılabilir.. ya da eksoz sökülüp silindirin eksoz çıkışlarındaki kurum miktarından anlaşılabilir.. tecrübeli bir usta 25000 km deki bir aracın eksoz valflerinde ne kadar kurum birikeceğini aşağı yukarı bilir ve aracın çok yada az yağ yaktığını söyleyebilir.. racechip uyguladıktan sonra aracınızı dyno testine soktunuz mu ?? soktuysanız grafikleri bizimle paylaşabilir misiniz ??

Hasan bey öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkürler .

Toyota dizel araçlarını bakıma 6 ay veya 10000 km de çağırıyor gelecek ay 6 ay galiba dolacak ama merkezin 10000 km de yağ lambası yakarsa arayın ilgileneceğiz demesinden dolayı 10000 ni beklicem ve dediklerinizi servise iletecem umarım aracımda ciddi bir sorun yoktur .

Bide demeyi unuttum aracımda turbo ve vakum pompası değiştikten sonra eksilme azaldı hem baya bir azaldı daha önce 6000 km de alt çizgiye gelirdi şu an aracımla en son yağ değişiminden sonra 5700 küsür km yaptım yağ seviyesi iki noktanın ortasında .

Race chip uyguladıktan sonra dyno testine çıkamadım çıkmış olsaydım seve seve grafikleri paylaşırdım . Ama performansa baya bir etkisi oldu .

Tekrardan ilginiz ve alakanız için teşekkürler .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
Merhabalar,

İki bakım arası olan 10.000km de bir maximum ile minimum çizgi arasında kaldığı halde (bildiğim kadarıyla minimuma gelince uyarı veriyor) yağ azalıyorsa, yine sorun var diyebilir miyiz?

dizellerin yağ eksiltmesiyle ilgili çok bilgi kirliliği ve çeşitli değerler var..sonuç olarak yağ bir yerden sızmadıkça ya da ısınıp buharlaşmadıkça yada yanma odasına sızıp yanmadıkça kesinlikle eksilmemeli.. ister dizel olsun ister benzinli.. fakat teori hiç bir zaman pratikle örtüşmüyor ne yazık ki.. mesela benim 1.33 aurisim daha henüz 5000 km de ve gram eksilme yok kişiden kişiye, tecrübeden tecrübeye değişiyor veriler.. 10.000 bakımı zamanı geldiğinde yağınız minimuma fazla yaklaşmıyorsa sorun yok çünkü bakım sırasında karterinizden ne kadar yağ çıktığı önemli değil... çıkan yağın miktarını ölçmeden atık yağ depolama kazanlarına dökerler, zaten her 10.000 km bakımı sonrası 4.2-4.3 lt yağınız dolmuş halde alıyorsunuz aracınızı.. mesela benim staj yaptığım servisteki ustalar bu sorunu bildiklerinden hep 4.25 - 4.3 lt yağ koyarlar araçlara nasılsa eksiltecek, müşteri paranoya yapmasın diye :) ama toyotanın periyodik bakım kartlarında  6 ileri MT / MMT veya 4 ileri AT dizel corollalara filtre değişince 4.1 lt yağ koymasını söyler ama ustalar 4.25 koyarlar :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
dizellerin yağ eksiltmesiyle ilgili çok bilgi kirliliği ve çeşitli değerler var..sonuç olarak yağ bir yerden sızmadıkça ya da ısınıp buharlaşmadıkça yada yanma odasına sızıp yanmadıkça kesinlikle eksilmemeli.. ister dizel olsun ister benzinli.. fakat teori hiç bir zaman pratikle örtüşmüyor ne yazık ki.. mesela benim 1.33 aurisim daha henüz 5000 km de ve gram eksilme yok kişiden kişiye, tecrübeden tecrübeye değişiyor veriler.. 10.000 bakımı zamanı geldiğinde yağınız minimuma fazla yaklaşmıyorsa sorun yok çünkü bakım sırasında karterinizden ne kadar yağ çıktığı önemli değil... çıkan yağın miktarını ölçmeden atık yağ depolama kazanlarına dökerler, zaten her 10.000 km bakımı sonrası 4.2-4.3 lt yağınız dolmuş halde alıyorsunuz aracınızı.. mesela benim staj yaptığım servisteki ustalar bu sorunu bildiklerinden hep 4.25 - 4.3 lt yağ koyarlar araçlara nasılsa eksiltecek, müşteri paranoya yapmasın diye :) ama toyotanın periyodik bakım kartlarında  6 ileri MT / MMT veya 4 ileri AT dizel corollalara filtre değişince 4.1 lt yağ koymasını söyler ama ustalar 4.25 koyarlar :)

Hasan bey benim aracımada servis ilk bakımda fazla yağ koymuştu 2. bakımda kendilere söylememe rağmen yine fazla yağ koydular ve 3. bakımda yine söylememe rağmen fazla yağ koydular . Bu fazla yağın araca zararı yok mu ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
Hasan bey öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkürler .

Toyota dizel araçlarını bakıma 6 ay veya 10000 km de çağırıyor gelecek ay 6 ay galiba dolacak ama merkezin 10000 km de yağ lambası yakarsa arayın ilgileneceğiz demesinden dolayı 10000 ni beklicem ve dediklerinizi servise iletecem umarım aracımda ciddi bir sorun yoktur .

Bide demeyi unuttum aracımda turbo ve vakum pompası değiştikten sonra eksilme azaldı hem baya bir azaldı daha önce 6000 km de alt çizgiye gelirdi şu an aracımla en son yağ değişiminden sonra 5700 küsür km yaptım yağ seviyesi iki noktanın ortasında .

Race chip uyguladıktan sonra dyno testine çıkamadım çıkmış olsaydım seve seve grafikleri paylaşırdım . Ama performansa baya bir etkisi oldu .

Tekrardan ilginiz ve alakanız için teşekkürler .

rica ederim faydalı olabildiysem ne ala.. yalnız anladığım kadarıyla son bakımdan sonra 5 ay içinde 5700 km yapmışsınız.. eğer bir sonraki bakım için 10.000 km yi beklerseniz bu aracınızı aynı sıklıkla kullanmanız halinde 9 aya falan denk gelir... 6 ayı geçen süreler için garantinin bozulup bozulmaması konusunda servise danışmanızı öneririm.. en azından 6 ay dolunca bir gidin, siz bana böyle böyle demiştiniz  ben de 10.000 km sonunda ne kadar yağ eksilttiğini görmek istiyorum şimdi bakıma sokmasam garantiye bişey olur mu gibisinden en azından bi söz alın derim.. umarım aracınızın sekman sorunu yoktur... 25bin de motor açılması yazık olur..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
Hasan bey benim aracımada servis ilk bakımda fazla yağ koymuştu 2. bakımda kendilere söylememe rağmen yine fazla yağ koydular ve 3. bakımda yine söylememe rağmen fazla yağ koydular . Bu fazla yağın araca zararı yok mu ?

aslında çok ince eleyip sık dokursak illaki zararı var.. mesela karterdeki yağ basınç sensörünün doğru değer okumasını engelleyebilir..eğer çok fazla konursa yağ pompasını boğar vs vs.. ama 4.25 lt bence büyütülecek birşey değil ustaların tecrübesine güvenmek lazım.. bakım sonrası ilk yağ çubuğunu çektiğinizde max çizgisinin biraz üstünde olması moralinizi bozmasın.. ama bence asıl moral bozması gereken konu servislerin her araca müşteri parasını verip daha iyisini almadığı takdirde merkezi varillerde bulunan yarı sentetik 10w40 yağ koymaları.. hele ki bence 10.000, 20.000, 30.000 bakımına gelmiş tazecik motorlara bu yağı koymak benzin motorları için tam bir katliam, dizeller için ise çok olmasa da kötü bir davranış... bence bir benzinli motora 40.000 e kadar 0w20 veya 0w30'den biri kullanılmalı.. 80.000'e kadar 5w20 veya 5w30 ve sonrasında 10w... yağa geçilmeli.. dizel motorlar için ise 40.000 e kadar 5w... den kalın yağ kullanılmamalı bence... eksiltecekse eksiltecek, illa yağ eksiltmesin diye kalın yağ kullanmak yepyeni motorlardaki ilk hareket aşınmalarını artırarak  piston gömleklerini, krank muylularını vs  normalden daha hızlı aşındırır..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
rica ederim faydalı olabildiysem ne ala.. yalnız anladığım kadarıyla son bakımdan sonra 5 ay içinde 5700 km yapmışsınız.. eğer bir sonraki bakım için 10.000 km yi beklerseniz bu aracınızı aynı sıklıkla kullanmanız halinde 9 aya falan denk gelir... 6 ayı geçen süreler için garantinin bozulup bozulmaması konusunda servise danışmanızı öneririm.. en azından 6 ay dolunca bir gidin, siz bana böyle böyle demiştiniz  ben de 10.000 km sonunda ne kadar yağ eksilttiğini görmek istiyorum şimdi bakıma sokmasam garantiye birşey olur mu gibisinden en azından bir söz alın derim.. umarım aracınızın sekman sorunu yoktur... 25bin de motor açılması yazık olur..
Hasan bey Adana onatça 6 ayı pek dikkate almıyor zaten daha önceki aracımdan biliyorum ama 6 ay olsun telefonla arar sorarım .

aslında çok ince eleyip sık dokursak illaki zararı var.. mesela karterdeki yağ basınç sensörünün doğru değer okumasını engelleyebilir..eğer çok fazla konursa yağ pompasını boğar vs vs.. ama 4.25 lt bence büyütülecek birşey değil ustaların tecrübesine güvenmek lazım.. bakım sonrası ilk yağ çubuğunu çektiğinizde max çizgisinin biraz üstünde olması moralinizi bozmasın.. ama bence asıl moral bozması gereken konu servislerin her araca müşteri parasını verip daha iyisini almadığı takdirde merkezi varillerde bulunan yarı sentetik 10w40 yağ koymaları.. hele ki bence 10.000, 20.000, 30.000 bakımına gelmiş tazecik motorlara bu yağı koymak benzin motorları için tam bir katliam, dizeller için ise çok olmasa da kötü bir davranış... bence bir benzinli motora 40.000 e kadar 0w20 veya 0w30'den biri kullanılmalı.. 80.000'e kadar 5w20 veya 5w30 ve sonrasında 10w... yağa geçilmeli.. dizel motorlar için ise 40.000 e kadar 5w... den kalın yağ kullanılmamalı bence... eksiltecekse eksiltecek, illa yağ eksiltmesin diye kalın yağ kullanmak yepyeni motorlardaki ilk hareket aşınmalarını artırarak  piston gömleklerini, krank muylularını vs  normalden daha hızlı aşındırır..

Hasan bey ben 5w40 tam sentetik yağı kendim götürüyorum sıkıntı çıkarmıyorlar .
Onatçanın bu yanını seviyorum kolay kolay sıkıntı çıkarmıyorlar bide şu yağ eksiltme olayına bir çözüme kavuştursak . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • daihatsu yrv turbo 1.3 lt 140 hp
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür edildi
bir arkadaşımın 2010 dizel aurisi var. araç 20binde olmasına rağmen 3-4 kere yağ eksiltmesinden dolayı servise girdi. toyotanın verdiği cevap '' dizellerde eksiltme olur''....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
Arkadaşlar bende de 2012 diesel var ve son dönemde arka tampon egsoz çevresinde siyah kurumlanma dikkatimi çekti önce sıkışık trafikte kullandığım için olacağını düşündüm ama 11000 km de tekrar aynı olay dikkatimi çekti egsoz pozisyonu ile mi alakalı , yakıt kaynaklı mı , yarın servise uğrayacağım özellikle kontrol edilmesi gereken bir şey var mı
Op.Dr.Kasım KANBERLER

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
Arkadaşlar bende de 2012 diesel var ve son dönemde arka tampon egsoz çevresinde siyah kurumlanma dikkatimi çekti önce sıkışık trafikte kullandığım için olacağını düşündüm ama 11000 km de tekrar aynı olay dikkatimi çekti egsoz pozisyonu ile mi alakalı , yakıt kaynaklı mı , yarın servise uğrayacağım özellikle kontrol edilmesi gereken bir şey var mı

Abi bende'de aynı durum var bide ben race chip taktım ondan bende az birşey daha fazla olabilir .

Dizeller araçların az birşey siyah duman atması normal eğer dumanın rengi değişirse o zaman sorun var demektir .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi

Hasan bey 10 bin bakımda aracıma 0w40, 20 bin bakımında 5w30, 30 bin bakımında 5w30 ve son olarak 40 bin bakımında 5w30 yağ kullandım. Eğer herhangi bir eksiltme durumu olsaydı şimdiye kadar ortaya çıkarmıydı?
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
bir arkadaşımın 2010 dizel aurisi var. araç 20binde olmasına rağmen 3-4 kere yağ eksiltmesinden dolayı servise girdi. toyotanın verdiği cevap '' dizellerde eksiltme olur''....

2010 aurislerde zayıf sekman kusuru olduğunu sanmıyorum ama servise götürüp sorsun olmazsa arkadaşınız.. çünkü toyotanın saptamasına göre 2011 ve sanırım 2012 dizel corollalarda bu bahsettiğim kusur var.. zannetmiyorum ama eğer 2010 model dizellere kadar bu kusur uzanıyosa toyotanın başı belada demektir.. araç başı 4.000 tl - 6.000 tl zararı var demektir.. isterseniz servise bi sorun 2010 aurislerde de bu aynı sekman kusuru saptandı mı diye.. çünkü bu olay toyota tarafından  yeni belirlendiğinden her an yeni saptamalar olabilir ve garanti kapsamına giren araç sayısı artabilir..

bence motorunuzun sekman hatalı motorlardan olup olmadığını sorun... zaten toyotanın bu sorunundan haberdar olduğunuzu duyunca aracınızı daha dikkatli incelerler.. bunu saptamanın bildiğim kadarıyla teknik bir test yolu yok ama sizinde dediğiniz gibi eksoz çıkışındaki kurum miktarı bi işaret olabilir.. ya da sadece motoru indirmeden becerebilirlerse ki bayaa bi yorucu olacaktır, eksoz valflerinin çıkışındaki kurum miktarına bakarak anlayabilirler belki.. ya da direk silindir kapağını kaldırarak ki bu da zaten açılmışken pistonların , sekmanların, kapak contasının ve takım halinde tüm O-ring ler ve contaların değişeceği anlamına gelir..

Hasan bey 10 bin bakımda aracıma 0w40, 20 bin bakımında 5w30, 30 bin bakımında 5w30 ve son olarak 40 bin bakımında 5w30 yağ kullandım. Eğer herhangi bir eksiltme durumu olsaydı şimdiye kadar ortaya çıkarmıydı?

tebrikler serkan bey bu forumda yeni olmamla birlikte şu ana kadar gördüğüm aracının motoruna en çok özen gösteren kişi sizsiniz.. ben ilk 3 bakımda 0w20, 0w30 eğer maddi olanak varsa 0w40 kullanılmasından yanayım ilk 5w30 yağ bence en erken 40.000 bakımında kullanılmalı.. ama yine de ilk 10.000 bakımında 0w40 kullanmanız motorunuza verdiğiniz önemi gösterir ve de tabiki aracınızın tıkır tıkır yağ eksiltmeden çalıştığını.. ilk bakımlarda ince ve kaliteli yağ kullanmanız size aracınızın yağ yakmaya başladığı km de belki 100.000 'e kadar  belki de daha fazla bir gecikme olarak yansıyacaktır..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti

tebrikler serkan bey bu forumda yeni olmamla birlikte şu ana kadar gördüğüm aracının motoruna en çok özen gösteren kişi sizsiniz.. ben ilk 3 bakımda 0w20, 0w30 eğer maddi olanak varsa 0w40 kullanılmasından yanayım ilk 5w30 yağ bence en erken 40.000 bakımında kullanılmalı.. ama yine de ilk 10.000 bakımında 0w40 kullanmanız motorunuza verdiğiniz önemi gösterir ve de tabiki aracınızın tıkır tıkır yağ eksiltmeden çalıştığını.. ilk bakımlarda ince ve kaliteli yağ kullanmanız size aracınızın yağ yakmaya başladığı km de belki 100.000 'e kadar  belki de daha fazla bir gecikme olarak yansıyacaktır..

Aslında parasından ziyade daha kaliteli olduğu düşündüğüm için diğer bakımlarda mobil 1 esp 5w30 kullandım:) Biliyosunuzdur mobil 1 esp 5w30 mobilin en pahalı yağlarından :) O zaman 5w30 da devam mı etsem yoksa 0w40 a dönüş mü yapmalıyım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
Hasan bey son birşey daha soracam benim aracımın dediğiniz parçaları değişecek olursa onarımı nekadar sürer çünkü benim arabasız kalma gibi bir ihtimalim yok şayet 1 günden uzun sürüyorsa ki süreceği kesin ikame araç temin ediliyor mu ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
Şimdi merakımdan gittim yağını kontrol ettim aracın. Bakımdan sonra 4000 km geçmesine rağmen yağ en üst seviyede. Maşallah hiç eksiltme yok diyebilirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
Şimdi merakımdan gittim yağını kontrol ettim aracın. Bakımdan sonra 4000 km geçmesine rağmen yağ en üst seviyede. Maşallah hiç eksiltme yok diyebilirim.

Maşallah diyelim o zaman .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
Maşallah diyelim o zaman .

Mahmut bu eksiltme senin race chipten öncede varmıydı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
Mahmut bu eksiltme senin race chipten öncede varmıydı?
Vardı abi race chiple alakası yok .