0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Allahtan bizim arabalarda yok.
anladığım kadarıyla olay şöyle gerçekleşiyor olabilir: cruise control neticede otomobilin hızına göre çalışan bir sistem. otomobilin hızının ölçümü de tekerleklerin dönüşüne bağlı. tekerleklerin dönüş hızı da temas ettiği yüzeye. yani yağışlı ve buzlu zeminde aracın kayması ya da suda kızaklama yapmaya başlaması neticesinde tekerleklerin dönüş hızı azalıyor. böylece otomobilin cruise control sistemi hız düşüşünü algılıyor ve ayarlanan sürate çıkmak için müdahale ediyor. normalde gözle görülen vektörel hızınız düşmüyor olsa bile tekerleğin açısal hızı azalıyor. bu yüzden ani bir hızlanma gerçekleştiriliyor şeklinde yorumladım ben.
Tebrikler. Yani cruise control aracınızın ibresindeki hızı algılamaz , aracınızın lastiklerinin yerdeki sürtünmesine göre ayarlar kendini. Yağışlı havada veya buzlu zeminde kullanmamı engelleyecek kadar tatminkar bir açıklama olmuş. Teşekkürler.
Buzda elbette kullanilmaz, fakat hiz sabitleyici kullananlar bilir, arac yavasladiginda eski hizina ulasmak icin gazi kokleme falan yapmiyor, hatta bazen sinir bozacak ahestelikte hizlaniyor.Ki hiz sabitleyici sistem sehir ici icin gayet elverissiz, bolunmus yol ve otobanlarda daha isabetli kullanim acisindan. Ve otobanda eger su birikintisi sebebiyle bir kizaklama meydana gelirse zaten o hizda yapabileceginiz pek bir mudahale yok araciniza hiz sabitleyici olmasa bile. Sadece VSC veya daha genel tabiriyle ESP sizi kurtarabilir.Temelde hem fikirim, fakat aklima takilan nokta hiz sabitleyicinin kullanilabilecegi yollarda bu tarz durumlarin olusmuyor olmasi.
Benim aracimda var ve daha once ciseleyen yagmurda kullandim. Acikcasi, bilimsel aciklamasi yapilmazsa da kullanmaya devam ederim yagisli havada. Cunku hiz sabitleyicinin ne gibi bir aerodinamik fark yarattigini anlayamadim.
VSC devreye girdiğinde araç hemen gazı kesiiyor.CC açıkta olsa vsc devreye girerse devre dışı kalır gibime geliyor..Vsc devrede oldugu zaman siz gaz pedalına bassanızda araç gazı kestigi için bir işe yaramıyor.zaten kayma anında veya başka bir durumda fren pedalına dokundugunuzda devre dışı kalır.Hız düştüğü için gaz pedalına abanmak veya başka bir davranış içerisine girecegini sanmıyorum değerli cc 'nin.CC tekerin dönüş hızını ayrıca hesaplarmı bilemem..zaten onu hesaplayan km sayacı ve ecu var.Siz hangi viteste kç kmde aracı cc ye alırsanız orada kalır.zaten araç zorlanmaya başlayıp devir düşünce(yokuş yukarı büyük vites düşük devir gibi) cc aten devre dışı kalıyor.Yağışlı kaygan yol şartlarında cc devreye almanın çok bir mantığı yok.Bu gibi durumlarda kontrol araç sürücüsünde olmalı.