Gönderen Konu: Dikiz aynaları ayar ve detayları  (Okunma sayısı 30234 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Ynt: Dikiz aynaları ayar ve detayları
« Yanıtla #100 : Ekim 30, 2014, 00:30:52 »
Ahmet bey açıklamanız için teşekkürler
Murat bey fotoğrafta 2 rezistans, 2 motor bir de kırmızı kablo görünüyor. Yani toplam 5 tane. Yanlış mı görüyorum yoksa  :hoş: Sinyal kabloları arka taraftadır.

Yok o kırmızı olan gri bir kablo ile sokete giriyor. Oda motora bağlanıyor ama işte aldığımda silikon bastıkları için onun içine yaşpımıştı. :rofl:

Ben hiç sinyal kablosu göremedim yada olayın heyecanından hiç bakamadım :) Yusuf yusuf ediyordum o ara :)
THE END

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #100 : Ekim 30, 2014, 00:30:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3419 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #101 : Ekim 30, 2014, 07:07:45 »
Silikonun altındaki kırmızı kabloda geçme şeklinde motora giren 3. kablo.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #102 : Kasım 29, 2014, 23:37:07 »
değerli dostlar site içinde dolaşırken dikiz aynaları ile alakalı bir iki soruyu görünce aklıma geldi,siz değerli dostların üstün sürüş teğinie sahip olduğunuzu bilyorum bu konuda ahkam kesmek niyeti ile değil sadece hatırlatmak maksatı ile paylaştığımı biliniz lütfen.
dikiz aynalaırnda 90 derece kuralı vardır ve nedeni en açık şekilde aşağıdaki resim de yada linkte er alır.biliginize sunarım.

http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/11/29/ayna.jpg

http://www.hizliresimyukle.com/image/P3MV

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #103 : Kasım 29, 2014, 23:46:33 »

Hakan Öztürkün Mesajından alıntıdır
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 247 kere teşekkür etti
  • 690 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #104 : Kasım 29, 2014, 23:48:27 »
teşekkürler , bana bazen 90 derece yetmiyor desem inanırmısınız ? :) yol bağlantılarında daha fazla açık olmasını isterdim. aracım eski olduğundan ayna tam düz sanırım. yeni arabalarda açıyı genişletmişler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 151 kere teşekkür etti
  • 92 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #105 : Kasım 29, 2014, 23:49:27 »
Kör Nokta ve Ayna Ayarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
04.16. 2014
Dünyanın motorlu araç yarışı kazanan ilk kadını olan Dorothy Levitt 1906 yılında yayımlanan kitabında, kadınlara, araba kullanırken yanlarında küçük bir ayna taşımalarını öneriyordu. Bu ayna yardımı ile arabanın arkasında kalan trafikte neler olduğunu zaman zaman görebileceklerdi. Bu öneriden beş yıl sonra -1911 yılında- Ray Harroun, Indianapolis 500 yarışına, dikiz aynasına benzer bir aksesuar monte edilmiş bir araçla katıldı. Ve Elmer Berger 1914 yılında, yani tam 100 yıl önce, günümüzde kullanılan dikiz aynasını icat etti.

Son yüzyılda araçlarda pek çok şey değişti, gelişti. Aynalarla ilgili en büyük sıkıntı olan ‘kör nokta’lar için birçok uyarıcı sistem geliştirildi. Ancak şimdilik bu sistemler ek ücrete tabi olduğu için daha az teknolojik olan çözümler yaygın olarak tercih ediliyor. ‘Ayarlanabilir kör nokta aynası’ ya da ‘kör nokta aynası’ adıyla satılan küçük boyuttaki aynalar, yan aynalara takılarak kör nokta sorununa çözüm bulunabiliyor.

Kör nokta, üstünde çok durulmayan, fakat güvenli sürüşü ciddi şekilde tehlikeye atan sorunların başında geliyor. Kör noktadan kaynaklanan kazalar şehirlerarası yollarda şerit değiştirme sırasında yaşanırken,  şehiriçi trafikte ise sürücüler tarafından fark edilmesi zor olan araçlar (motosiklet, bisiklet) buna neden oluyor.

Uyarıcı sistemler geliştirilmesine ya da kör nokta aynaları kullanılmasına rağmen, Amerika’da her yıl 50 çocuk, özellikle SUV tipi geniş araçlar tarafından ezilerek hayatını kaybediyor. Kazayı yapan sürücülerin yüzde 60’ı görmediği için kazanın meydana geldiğini söylüyor. Tabii bunda sadece kör noktaların değil doğru ayarlanmamış aynaların da büyük payı var. Aynaların ayarını doğru şekilde yapmak için size birkaç ipucu…

Dikiz aynası, sadece arkanızdaki trafiği gösterdiğinden kontrollü sürüş için yeterli değildir. Sağ ve sol tarafınızdaki araçları görebilmek için yan aynaları da etkili şekilde kullanmanız gerekir.

Sol dikiz aynasını ayarlamak için cama doğru mümkün olduğunca eğilin. Bu şekildeyken arabanın arka kısmının yüzde 5’ini görmelisiniz. Kendi arabanızdan çok arkanızda kalan yolu görmeniz kör noktaları azaltacaktır.

Sağ dikiz aynasını ayarlarken, arabanın merkezine (genellikle ön iki koltuk arası) doğru eğilin. Bu pozisyondayken sağ aynadan yine arabanın yüzde 5’lik kısmını görmelisiniz ve arkadaki trafiğe hâkim olmalısınız.

Dikiz aynasının arka camdan mümkün olan en uzak noktayı görebilecek şekilde ayarlanması ve arka camın önüne görüşü kısıtlayacak herhangi bir şey konulmaması gerektiğini asla unutmayın.

AIG alıntıdır.
AURIS 1.4D-4D PREMIUM M/M

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dr. Driver
  • 63 kere teşekkür etti
  • 384 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #106 : Kasım 29, 2014, 23:50:19 »
Çok faydalı bir paylaşım teşekkür ederim :saygi:
Sürücü kursuna gittiğimde hocaya sorduğum tek soru aynalar nereyi nasıl göstermelidir sorusuydu. Ama tatminkar bir cevap alamamıştım. Sayenizde öğrenmiş oldum :)
R1 35 
╚╬╬╬     Yolumuza Auris olmadan devam ediyoruz :(
  24 6   
Bu sene de şampiyon görelim sizi!! Beşiktaşk En Büyük Aşk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '12
  • 106 kere teşekkür etti
  • 142 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #107 : Kasım 30, 2014, 01:23:44 »
Bilgiler çok güzel. Ek olarak bazı durumlarda sol - sağ dikiz aynaları yetersiz kalır. Başınızı çevirip sağ sol yanınıza bakmanızda gerekir. Örneğin sürücü kapısına kadar gelmiş bir aracı bazen aynadan göremezsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2890 kere teşekkür etti
  • 3252 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #108 : Kasım 30, 2014, 08:54:33 »
Güzel bir konu olmuş, eskiden işlemiştik, Murat yakalamış, süper.

Kimi yerlerde aynalardan aracın arka kapı kolları ve sonrası görülmeli(arka kapısı ya da kapı kolu olmayan araçlar da var) yaklaşımı varken, İleri Sürüş Teknikleri'nde aracın sonu denir. Diğer yandan bu ifadelerde hız hep göz ardı edilmiştir. Başka bir konuda işlediğimiz Hız Körlüğü konusunu da incelemek gerekir. Çünkü hıza bağlı olarak bırakın yan aynaları, aracın ilersindeki bir cisim bile görülmeyebilir. Hıza bağlı olarak görüş açısı daralmaktadır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 398 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #109 : Kasım 30, 2014, 16:16:17 »
Güzel konu olmuş..teşekkürler.. gif formatta olan resimde doğru olarak gösterilene göre ; yan dikiz aynasından aracın arkasını göremiyor olmanız gerekiyor. Bende de eskiden gelen bir alışkanlık, yan dikiz aynasından mutlaka aracın arka kapı kolu veya kıçını görmem gerektiği yönündeydi..

Bu alışkanlığımı düzeltmem gerekecek sanırım.. :-[
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 48 kere teşekkür etti
  • 146 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #110 : Kasım 30, 2014, 17:55:51 »
Bilgilendirme ve uyarılar için teşekkürler bende yıllardır yan aynalarımı aracımın arka kapı kolu çamurluk tekerlekler ve tampon köşesi görünecek şekilde biraz aşağıya doğru ayarlarım resimli anlatıma göre sanırım yanlış fakat 30 yıldır kör nokta ile ilgili veya yan aynalarla görüş ile ilgili bir sorun yaşamadım bu şekilde ayarlamamdaki amaç geri geri kaldırıma yanaşırken tekerleğin veya jantın kaldırıma sürtmesini önlemek fakat şerit değiştireceğim zaman bir değil bir kaç kez bakar sonra şerit değiştiririm sürüş anında da gözüm sürekli sağ ve sol aynayı kontrol eder.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 100000
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #111 : Kasım 30, 2014, 18:29:19 »
değerli dostlar site içinde dolaşırken dikiz aynaları ile alakalı bir iki soruyu görünce aklıma geldi,siz değerli dostların üstün sürüş teğinie sahip olduğunuzu bilyorum bu konuda ahkam kesmek niyeti ile değil sadece hatırlatmak maksatı ile paylaştığımı biliniz lütfen.
dikiz aynalaırnda 90 derece kuralı vardır ve nedeni en açık şekilde aşağıdaki resim de yada linkte er alır.biliginize sunarım.

http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/11/29/ayna.jpg

http://www.hizliresimyukle.com/image/P3MV

grafikler güzelmiş :) :)
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #112 : Aralık 02, 2014, 17:42:10 »
ilginizden dolayı ben teşekkür ederim.Fehmi bey güzel yakalamış.Hakan ve Murat beyin paylaşımlarının araç içi dikz aynasının açık olması durumduna hiç tereddütsüz uygulanabileceğini düşünüyorum ama araç içi dikiz aynası kapalı olduu durumda ise??:=

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 117000
  • Model Yılı: '15
  • 781 kere teşekkür etti
  • 154 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #113 : Aralık 02, 2014, 17:49:55 »
bilgiler ve bilgilendirme için teşekkürler çok çok faydalı olmuş

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #114 : Aralık 02, 2014, 19:12:10 »
faydalı oldu ise ben teşekkür ederim:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 185000
  • Model Yılı: '05
  • 10 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #115 : Aralık 02, 2014, 20:56:38 »
çok faydalı oldu bu konu yollarda ençok  bu konuda kazalar olmakta emegi geçenlere teşekkür edrim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 45000
  • 103 kere teşekkür etti
  • 157 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #116 : Aralık 02, 2014, 21:11:14 »
Gerçekten çok yararlı bir konu bu!
Ben de aynalarımı eğilmeden arka kapı kolunu "göremeyecek" şekilde ayarlayarak kullanmaya alışmış bir kişiyim. Hatta bu yüzden arabayı ilk aldığımda amcamla trafikte giderken "aynaların yanlış evlat düzeltmen lazım" diye sitemine "he amca he" diyerek geçiştirmiş sonrasında durumu anlatmıştım...

Genel kanı park esnasında iyi yanaşmak için arka tarafı görmek yönünde. Onun da çaresi park ederken ayanyı iyice altı gösterecek şekilde ayarlamak :) Evet 10 saniye vakit alıyor ama kör nokta Allah korusun canınızdan edebilir sizi, bu şekilde alışmakta fayda var!

Herkese kazasız belasız sürüşler! :)

Amin!
"bu denli hastalıklı bir topluma iyi eklemlenmiş olmak, sağlıklı olmanın bir ölçüsü olamaz."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 110000
  • 151 kere teşekkür etti
  • 92 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #117 : Aralık 02, 2014, 21:29:56 »
aslında dikiz aynalarına yapıştırılan küçük aynalar işe yarıyor. tek dezavantajı aynadaki alanı biraz azaltıyor ama o şekilde kullanmaya alışırsanız park ederken acaba kaldırıma sürtermiyim aynayı ayarlayım korkusundan kurtuluyorsunuz  :lol: o guccücük ayna size arka tekeri gösterdiği zaman bile ustaca manevralar yapabilirsiniz  :D elektrikli aynanın bir avantajıda dediğiniz gibi dızzzzzt diye 5saniyede lastiğe bakabilmesi.
AURIS 1.4D-4D PREMIUM M/M

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #118 : Aralık 02, 2014, 22:36:34 »
konu hakkındaki görüşleriniz için ben teşekür ederim dostlar....daha önce osmanlı usulü kullanıp konuyu gördükten sonra uygulayan varmı aramızda?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dr. Driver
  • 63 kere teşekkür etti
  • 384 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #119 : Aralık 02, 2014, 22:58:45 »
konu hakkındaki görüşleriniz için ben teşekür ederim dostlar....daha önce osmanlı usulü kullanıp konuyu gördükten sonra uygulayan varmı aramızda?
Ben bilmeden %90 falan doğru kullanıyomuşum ama tam olarak ayarı hafta sonu eve gidince yapıcam
R1 35 
╚╬╬╬     Yolumuza Auris olmadan devam ediyoruz :(
  24 6   
Bu sene de şampiyon görelim sizi!! Beşiktaşk En Büyük Aşk