0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
merhaba arkadaşlar. 1.3 XL corolla aracım 5000 kmde 1.5litre yağ (10w-40) eksiltmiş. bir ara bir ustanın tavsiyesiyle 20w-50 yağ koymuştuk eksiltmiyordu ama sonra baktım olması gereken yağ 10w-40 idi. ve onu koyduk şimdi bu durum var sizce neden olabilir ??
Aynı şey hepimizin başına geliyor. Bana göre ustanız kötü bir şey tavsiye etmemiş. eğer aracınızın km si yüksekse ve lpg li ise 10-40 yağda eksiltme yapması normaldir. castrol, mobil vb markaların yağ kataloglarına baktığınızda aracınıza 1. olarak önerilen 10-40 2. olarak önerilen ise 20-50 dir. içiniz rahat olsun. siz yine 20-50 koyun ama her 5000 de bir değiştirin. önemle belirtmek istediğim uyarım ise şudur: bu araçların yağ hazneleri 2.8 litredir. yağ filitresini de değiştirdiğinizde -ki her yağ değişiminde değiştirmelisiniz- 3 litre yağ koymanız yeterli olacaktır. ancak hesap kitap bilmeyen sanayi ustaları yağ filitresini değiştirmeden tutup 4 litre yağ koyarsa o zaman alt keçeye zarar verme ihtimali olabilir.
iyi gunler beyefendi benim kafama takılanda bir soru var bunuda açıklarmısınız zahmet olmazsa- çalışma normlarından daha kalın bir yağ konuldugunda araca başta yağ pompasında daha sonra sekman blok arasındaki dahada krank çalışma bileziklerindeki yani motorun genel yağlanması istenilen çalışma boşluklarında birim zamanda geçecek olan yağın miktarı yeterli yağ görevini ihtiva edebilir mi_? yani yağın amacı olan film tabakası ve çalışma parçalarının soğutması işini gerektiği kadar yaparmı_? - 20w50 çalışma viskozitesini incelediğimizde 100 derecede yaklasık 10w40 yağa göre 3te 1 oranda daha kalın bir yağ oluyor ve buda motorda bahsettiğim zorlugu yaşatmaz mı _?- 15w40 yağ ise markalara göre viskoziteleri değiştiği için net rakam veremiyorum ama 10da 1 daha kalın bir yağ oldugundan hem aşıntı boşlugunu bahsettiğiniz gibi doldurup hemde çalışma ve sogutma görevini 10w40 gibi yağa yakın ihtiva edecektir....- merakım şudur ki yağ pompası limitleri nelerdir yani dakika da 1000rpm de 2000rpm de 3000rpm de ve daha yüksek devirlerde kaç psı çıkış basıncı oluşturup kaç lt/dk yağ basabilmektedir sadece yağ pompası için konusuyorum....- bu değerleri öğrendiğimiz zaman bu motorun 10w40 yağıyla test edelim ve birde 20w50 ile test edelim aradaki farka bakalım undır utmayalım pompanın çalışma kleransları var daha ince yağ koyduğumuzda da tersi durum oluşur....- emin olabildiğim bişi vardırki kalın yağı daha az akışla sisteme basacak ve genel olarak sistemde uzun süreçte yaşanacak olan sıkıntılar çıkaracaktır... bu sıkıntıların basında sürtünen parçalar normal çalışma sıcaklığına göre daha yüksek hararette çalışacaktır....benim eğitimim ve bilgim bu yönder takdir sizin istediğiniz yağı koyabilirisiniz....daha detaylı kafanıza takılan bişi olursa dahada detaya inerek açıklama yapabilirim...
kitapta verilen değerler ortalama değerlerdir. Arabaya konulacak yağ arabanın km sine göre ve hatta mevsimlere göre değişir. soğuk iklimlerde farklı yağı sıcak iklimlerde farklı yağ kullanılır. Türkiye şartları için 1,3 xl için 10-40 yağı kullanmak normaldir. ancak arabanının kilometresi ilerlemişse motor içindeki aşınmayı da düşünerek 20-50 kullanmak daha yararlı olur. lpg li araçlar için uzmanlar 20-50 yağı tavsiye ediyor. 20-50 kalın bir yağ olduğundan 10-40 a göre daha az eksilme yapar. Dikkat edilmesi gereken husus 10-40 yağları 10000 km de 20-50 yağları ise 5000 km de bir değiştirmek gerekir.
söylenenleri çarpıtma salihbiz 20-50 yağ 10-40 yağdan daha iyidir sürekli bunu kullanmalısınız demedik. arkadaşın arabası 10-40 yağ eksiltiyor 5000km (yaklaşık 1.5 litre) ki. bu durumu göz önünde bulundurarak 20-50 kullanmasının daha mantıklı (yaz mevsimini de düşünerek) olacağını söyledik. eğer bu kadar fazla yağ yakan bir araba varsa o arabanın motor ömrü zaten ortadadır. Bu kadar ince düşünmeye gerek yok. kaldı ki Türkiye şartları için 20-50 yağ yüksek kilometreli araçlarda yazın hiçbir problem çıkarmaz. Kışın karasal iklimde sıcaklığın düşük olduğu yerlerde belki... bilgi olayına gelince hayatta eğitim alan mı yoksa yaşayan mı daha çok bilir orası tartışılır. sen belki eğitim almış olabilirsin ama hayatında kaç kez motor indirdin. sanayi ustası deyip de insanların işlerini kötülemeye kalkma....
merhaba arkadaşlar 92 model 1.3 xl aracımın bujilerini değiştirirken farkettim 1.silindir bujisi biraz kolay söküldü şaşırdım ve yenisini takarken tam sert olarak sıkışmadı ben de bıraktım büyük ihtimal yalama olmuş hangi usta yaptıysa ve söylemediyse artık ne yapmam gerekiyor ?? başıma iş açar mı ??
Arkadaşlar Merhaba.Benim 97 model 1.3 xl nin orjinal anahtarı yok benden önceki sahibi kaybetmiş daha sonra herhangi bir anahtarcıya yaptırmış.Orjinal anahtar bulabilir miyim acaba?
merhaba arkadaşlar. bugün aracımın (corolla 1.3xl ) yağını tekrar kontrol ettim ve aşırı şekilde eksiltmişti 1000kmde yarım litre gibi. fakat motorda hiiçç yağ kaçağı yok her yer (karter contası, krank keçesi vs.. ) yapılmıştı çünkü. bu da demek oluyor ki motor yakıyor. ben de artık 20w-50 yağ koydum aracımın orjinal katalogunda yağ tablosuna baktığımda zaten 25-30 C derece ortamlarda 10w-40 değil 20w-50 uygun görünüyordu yanlış mıyım acaba ?
Selamlar. Benim 96 model XEI aracım var. 2008'de alıp, 2009'da vikars lpg sistemi taktırmıştım. Kısa bir süre sonra çekiş baya düşmüştü. Herneyse... Geçen hafta arıza yaptı. Sabah işe giderken trafik ışıklarından kalkışta gaz verdiğimde araç silkeleyerek stop etti ve zar zor çalıştı. Gaza bastığımda silkelediğinden ben de gaza basmadan ilerledim, işyerine yakın bir yerde stop etti ve bir daha da çalışmadı. Çekerek servise götürdük. Bujileri değiştirdiklerinde aracın çalışma sorununun ortadan kalktığını, ancak aracın gitmediğini söylediler. Bobininde bir modül varmış, onun yandığını ve Çanakkale'de bulunmadığını, dışarıdan getirteceklerini söylediler. Eğer bilen bir arkadaş bana yardımcı olabilirse bu konularda hiç bilgim olmadığından öğrenmek istediğim, bu parça(modül) pahalı bir parça mıdır, fiyatı nedir? Servisten fiyatın gelince belli olacağı falan gibi yarım yamalak cevap verdiler. Ben biraz araştırdım lpg'li araç bobini yakabilirmiş. Ben servise yeni bir bobin taksak modül de yenilenmiş olmaz mı dedim. Yok dediler bobin ayrı modül ayrı olarak satılıyor. Bu konuda yardımcı olabilecek, bilgisi olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...