Gönderen Konu: Araçlarda Çocuk Koltuğu  (Okunma sayısı 24194 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3267 kere teşekkür edildi
Araçlarda Çocuk Koltuğu
« : Şubat 22, 2010, 15:13:37 »

Türkiye her yıl 5 bine yakın insanını trafik kazalarına kurban veriyor. Buna takibi yapılmayan yaralanma sonrası ölümler de eklendiğinde rakam iki katına çıkarak ürkütücü bir boyuta ulaşıyor. Star'ın haberine göre, çocuklar ise trafik kazalarından en fazla etkilenen kesimi oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre Türkiye, trafik kazalarında ölen 0-14 yaş grubu sıralamasında 5'inci sırada bulunuyor. Araçlarda çocuk koltuğunu zorunlu tutan Avrupa'da kazalarda çocuk ölümü yüzde 2 iken, bizde ise yüzde 40'ları buluyor.

BOY 150 CM, KİLO 36

Türkiye'de araç içinde çocukların yüzde 80'inin seyahat güvenliği sağlanmıyor. Kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46'sı oto koltuğu kullanılmaması sebebiyle yaşamını yitiriyor. Bu rakamlar ailelerin, bu konuda daha hassas davranmaları gerektiğini bir kez daha kanıtlarken, oto koltuğu kullanım zorunluluğu 1 Haziran’da yürürlüğe giriyor. Buna göre araçlarda 150 cm'den kısa ve 36 kg'nin altındaki çocukların taşınması sırasında çocuk bağlama sistemleri zorunlu olacak. 135 cm'den uzun çocuklar ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilecek. Uygulama yürürlüğe girmeden önce e-bebek'in yaptırdığı bir araştırma düşündürücü sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre, Türkiye'de oto koltuğuna oturtulması gereken çocukların yüzde 80'den fazlası oto koltuğunda seyahat etmiyor.  Aileler, çocukların yaklaşık yüzde 30'unun aracın ön koltuğuna oturmasına izin veriyor.

Kullanım kriterleri bilinmiyor

e-bebek’in 16 ilde 15 yaş üstü 1.554 katılımcıyla gerçekleştirdiği araştırmada, çocukların kaç yaşına kadar oto koltuğuna oturtulmaları gerektiğini bilmeyenlerin oranı yüzde 64.4 iken, katılımcıların yüzde 96.5'i ise kaç cm boy ve kilonun altındaki çocukların oto koltuğuna oturtulması gerektiği ile ilgili soruya 'bilmiyorum/ fikrim yok' yanıtını verdi.

20 km hızda bile risk var

Son yıllarda Türkiye'de araçlarda çocuk koltuğu kullanımı yaygınlaştı. Ancak hâlâ ABD ve Avrupa’daki kadar değil. Birçok aile, çocukların anne kucağında yolculuk etmesini ya da arka koltukta oturmasını yeterli görüyor. En kötüsü de seyir halindeki birçok otomobilde ön koltukta bir çocuğa sıklıkla rastlanıyor. Bu da çocukları kazaların açık hedefi haline getiriyor. Saatte 20 km hızla giderken bile meydana gelebilecek kazalarda çocuklar ölümlü yaralanmalara maruz kalabiliyor. Çocuk koltuğunun doğru kullanılması ile çocuk ölümlerinin yüzde 71 azaldığı ifade ediliyor.

Alıntı adresi: http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/208471-Cocugunuz-varsa-dikkat.aspx

Toyota Club Türkiye

Araçlarda Çocuk Koltuğu
« : Şubat 22, 2010, 15:13:37 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Araçlarda Çocuk Koltuğu
« Yanıtla #1 : Şubat 22, 2010, 20:40:51 »
luna parkta asansöre binmiştim yıllar önce.hatırladığım bir şey var, asansör aniden hareket edince bacağımın yanındaki elimi 15 santim kaldırarak dizimin üstüne koyamadım ağırlıktan. düşünürsek eğer; çarpan araba o asansörden daha çok ivmeleniyor, en hafif çocuk bile benim kolumdan daha ağırdır. ha bide benim kolum vücuduma bitişik. çocuklar bitişik olmuyor malesef. basit bir örnek: 100 km ile giden bir araba düz duvara çarparsa ivmesi -100 dür, ağırlık=kütle x ivmeden, 5 kg lık bir kütle 500 kg ağırlık etkisi yaratır.
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Gülümseyin...
  • Araç: Yaris
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 23, 2010, 09:46:02 »
Benim kız küçükken araç koltuğu kullanıyordum daha sonra içine sığmıyorum sıkılıyorum diye kullanmamaya başladı, sonra kardesimin almayadan küçük koltuk üstü kendini yüksekte tutan bir ped getirdi, şimdi arabaya biner binez onun üstüne oturuyor bu sayede camdan dışarıyı görebiliyor yanlız iken emniyet kemeri takıyor ama annesi ile otururken takmak istemiyor öne oturmuyor yolda polisleri görünce de bakın ben arkada oturuyorum diyor ;)

Bu konuya herkesin duyarlı olması gerekli...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • bugün toyota'n için ne yaptın?
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 23, 2010, 23:22:38 »
iyi güzel, insan sağlığı düşünülmüş, yalnız avrupa birliği standartları ile türkiye standartları aynı değil ki:
1- avrupada çocuk ölümleri kazalarda azmış, normal. ailelerin çocuk diye bir derdi yok, bence onlardaki kedi köpek ölümlerini incelemeliler, çocuk yerine hayvan besliyorlar.
2- üç çocuklu bir aile: biri 3 aylık, ikincisi 2,5 yaşında, üçüncüsü de 5 yaşında olsun. bu aile üç tane bebek koltuğu almak zorunda kalacak. ya da bizim zeki girişimcilerimiz tripleks çocuk koltuğu icat edecekler.
bence durum ve şartlar avrupadan biraz farklı. bakalım bekleyip göreceğiz ne olacak...
94 corona 2.0 GLİ 3SFE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 24, 2010, 00:36:03 »
Iki cocuk koltugu ancak sigiyor, ucuncuyu sigdirabilen  var mi acaba? :D
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 24, 2010, 00:56:42 »
deneyen var mı desek... biz ki türk milleti olarak 1 arabayı 3 aile kullanırız.bırakın arkaya 3 çocuk koltuğunu yeri gelir çocuklar hariç 5 kişi otururuz. bence önce standartlar yükselmeli. avrupa standartları seviyesine gelmeli. ayrıca şu kedi köpek olayına katılmamak elde değil. adamlarda çocuk yok ki ölsün...
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 24, 2010, 01:03:00 »
Murat, Avrupa oyle de Amerika gocmen kaynadigi icin herhalde daha farkli. Bir de farkli cemaatler, tarikatler cok cocuklulugu benimsiyorlar. Bir duzine cocugu olan da var... :P
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 24, 2010, 08:34:27 »
Toyota'nın son reklamında da bu konuda güzel mesaj veriliyor
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bu dünya bana bilem kalmamış ki!
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 24, 2010, 10:58:05 »
3 çocuğu olan aileler avrupadaki gibi 7 kişilik araba alacaklar.Daha rahat binebilmek için.Zafira ,verso,grand scenic vb.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 24, 2010, 11:57:40 »
çoçukların doğumuna yakın hep çoçuk koltuğu alayım dedim ve yok bu iyi, bu ekstra özellikli, yok şunu alayım bu daha iyi derken hala çoçuk koltuğu alamadım :) 2.sindede alamadım ama umut ediyorum birgün alacağım... :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 24, 2010, 18:19:20 »
Eşim hamileyken okuduğumuz, hamilelik ve doğum süreci ile ilgili bilgi veren bir kitabın yazarı Amerika'daki hastanelerde doğum sonrası taburcu olurken eğer binilecek araçta uygun bir çocuk koltuğu yoksa bebeği aileye teslim etmediklerini yazmış, doğru bir uygulama. Ayrıca korkutucu bir istatistik vermiş, tam rakamı hatırlamıyorum ama her yıl 100'den fazla bebek doğum sonrası hastaneden evine giderken geçirdiği trafik kazasında güvenli bir çocuk koltuğu olmadığı için can veriyormuş...
2005 Corolla Sedan Terra A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Şubat 24, 2010, 18:38:03 »
başımdan geçen mevzuyu anlatmadan önce şunu belirteyim.4 yaşında ve 11 aylık oğlum.Oğullarım doğduğundan beri oto koltuğu kullanmakta.Ben onları oraya oturtamam,oturmuyorlar kelimeleri bizlerin ürettiği boş laflar.Sanki benim evlatlarım çok mu kolay oturdular zannediyorsunuz.İlk oğlum yaklaşık 30 dakika yolda giderken ağladı 2-3 kez daha devam etti ve sonra sustu.Her çözmeye çalıştığında aklıma bir kaza olduğunda oğlumun alacağı hal geldi aklıma.Bizlerher zaman işin kolayına kaçarız.

Bu olay başımdan geçtikten sonra daha dikkatli olmam gerektiğini düşündüm.
yaklaşık 3 sene önce Almanya'ya gezmeye gitmiştim.Bir kasabadan diğerine seyahat ediyorduk.Arabada 5 kişiydik.(Golf 3 Station)Oğlum kucağımızdaydı.Polis durdurdu.Arabanın içine baktı.Oğlanı kucağımızda görünce bu ne arıyor burada dedi.Bzde yer yok kucağımızda dedik.Cezayı yedik.Polisi söylediği bir kaza olursa bu çocuğun sigortası yok gibi laflar etti.Tamam cezayı yedikten sonra yola devam edlik dedik.Bizi bırakmadı ben bu şekilde sizi bırakmam.Yakın yerden tanıdıklarınızdan oto koltuğu gelince sizi bırakırım dedi.Gece saaat 10.00.En yakın tanıdık 150 km uzaklıkta.Anlattık.O zaman oto koltuğu olan taksi çağıracağım dedi.Gideceğiniz yere kadar o bırakacak dedi.(Ben oğlumu onun kadar düşünmemiştim.)
Taksiyi çağırdı.Oto koltuklu taksi geldi.Bizi yaklaşık 30-35 km uzaklıktaki yere bıraktı.Biz ilerde taksiden inip kendi arabamıza bineriz diye taksiciyi uyardı.Aksi olursa haber et dedi.

velhasıl kelam çocuğunuzdan glen bağırtılara biraz dayanıp sabırlı olacaksınız.Tüm bunlar çocuğunuz için.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • bugün toyota'n için ne yaptın?
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Şubat 24, 2010, 23:10:25 »
Murat, Avrupa oyle de Amerika gocmen kaynadigi icin herhalde daha farkli. Bir de farkli cemaatler, tarikatler cok cocuklulugu benimsiyorlar. Bir duzine cocugu olan da var... :P

iyi de bir düzine çocuğu olan ailelerin yarım düzine de arabası var :) hadi abartmayayım, en az iki tane arabası vardır.

deneyen var mı desek... biz ki türk milleti olarak 1 arabayı 3 aile kullanırız.bırakın arkaya 3 çocuk koltuğunu yeri gelir çocuklar hariç 5 kişi otururuz. bence önce standartlar yükselmeli. avrupa standartları seviyesine gelmeli. ayrıca şu kedi köpek olayına katılmamak elde değil. adamlarda çocuk yok ki ölsün...

doğru bizde 3 aile bir araba kullanır onlarda, 1 aile 3 araba kullanır :)
94 corona 2.0 GLİ 3SFE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 25, 2010, 12:59:31 »
Eşim hamileyken okuduğumuz, hamilelik ve doğum süreci ile ilgili bilgi veren bir kitabın yazarı Amerika'daki hastanelerde doğum sonrası taburcu olurken eğer binilecek araçta uygun bir çocuk koltuğu yoksa bebeği aileye teslim etmediklerini yazmış, doğru bir uygulama. Ayrıca korkutucu bir istatistik vermiş, tam rakamı hatırlamıyorum ama her yıl 100'den fazla bebek doğum sonrası hastaneden evine giderken geçirdiği trafik kazasında güvenli bir çocuk koltuğu olmadığı için can veriyormuş...
türkiyede hastanelerde böyle bi kural gelirse, uyanıklara bi pazar daha oluşur. çocuğu taburcu etmek için özel çocuk koltuklu arabalar peydah olur ülkemin hastane önlerinde. 100-200 metre ileride indirirler hadi güle güle...
eskilerde yaşamak istiyorum, tarlada doğan, traktör römorkunda seyahat eden, yaz kış esirgenmeyen ama hala çivi gibi, yere çaksan girer 80 yaşındaki dedelerimizi gördükçe hayranlık duymamak elde mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '12
  • 529 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Şubat 25, 2010, 16:28:20 »
başımdan geçen mevzuyu anlatmadan önce şunu belirteyim.4 yaşında ve 11 aylık oğlum.Oğullarım doğduğundan beri oto koltuğu kullanmakta.Ben onları oraya oturtamam,oturmuyorlar kelimeleri bizlerin ürettiği boş laflar.Sanki benim evlatlarım çok mu kolay oturdular zannediyorsunuz.İlk oğlum yaklaşık 30 dakika yolda giderken ağladı 2-3 kez daha devam etti ve sonra sustu.Her çözmeye çalıştığında aklıma bir kaza olduğunda oğlumun alacağı hal geldi aklıma.Bizlerher zaman işin kolayına kaçarız.

Bu olay başımdan geçtikten sonra daha dikkatli olmam gerektiğini düşündüm.
yaklaşık 3 sene önce Almanya'ya gezmeye gitmiştim.Bir kasabadan diğerine seyahat ediyorduk.Arabada 5 kişiydik.(Golf 3 Station)Oğlum kucağımızdaydı.Polis durdurdu.Arabanın içine baktı.Oğlanı kucağımızda görünce bu ne arıyor burada dedi.Bzde yer yok kucağımızda dedik.Cezayı yedik.Polisi söylediği bir kaza olursa bu çocuğun sigortası yok gibi laflar etti.Tamam cezayı yedikten sonra yola devam edlik dedik.Bizi bırakmadı ben bu şekilde sizi bırakmam.Yakın yerden tanıdıklarınızdan oto koltuğu gelince sizi bırakırım dedi.Gece saaat 10.00.En yakın tanıdık 150 km uzaklıkta.Anlattık.O zaman oto koltuğu olan taksi çağıracağım dedi.Gideceğiniz yere kadar o bırakacak dedi.(Ben oğlumu onun kadar düşünmemiştim.)
Taksiyi çağırdı.Oto koltuklu taksi geldi.Bizi yaklaşık 30-35 km uzaklıktaki yere bıraktı.Biz ilerde taksiden inip kendi arabamıza bineriz diye taksiciyi uyardı.Aksi olursa haber et dedi.

velhasıl kelam çocuğunuzdan glen bağırtılara biraz dayanıp sabırlı olacaksınız.Tüm bunlar çocuğunuz için.
   Süleyman bey çok güzel şeyler yazmışsınız.Yıllar önce,sanırım 90'lı yıllardaydık.Almanyada bir aracı durduruyor polis ve gördüğüne inanamıyor.Sürücünün çocuğu ön koltukta ve her hangi bir güvenlik önlemide alınmamış(oo yaştaki çocuğun zaten önde oturması yasak).Sürücüye 2000 mark trafik cezası+psiko teknik değerlendirmeye alıyorlar.Neden ise "çocuğunun canını hiçe sayıp öne oturttuğuna göre akli dengesi bozuktur" diye..Sürücü nereliymiş diye merak eden olursa görünen köy klavuz istemez durumu :D
   Diğer bir örnekte Trabzon ve İstanbul'da yaşanmıştı.Her iki olayda da (biri Mercedes diğeri Ford Connect) kaza yapan araçların ön koltuğunda oturan çocukların,açılan hava yastıkları nedeniyle kafaları kopuyor...
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Şubat 25, 2010, 23:10:40 »
Daha bugün gördüm .Yanımdaki arabada yaklaşık 4-5 yaşlarındaki çocuk önkoltukta oturuyor.Baba direksiyonda.Annede arkada diğer çocuğa bakıyor.Bİr kaza anında allah muhafaza.

İntihar denebilecek bir diğer olayda bugünlerde çok sık görmeye başladım.Yolcu koltuğunda bir yetişkin kucağında bir çocuk seyahat ediyorlar.Bir kaza anında camdan dışarımı çıkacak yoksa airbag ile yetişkini arasında tost mu olacak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '12
  • 529 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Şubat 25, 2010, 23:55:05 »
   Ne demeliki bu duruma...Allah akıl fikir versin insanlara Süleyman bey...
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mart 01, 2010, 13:10:27 »
sene 1999. eniştemin eniştesi çocuğu hastaneye götürmüş, eşi ve diğer çocuk evde. hastane dönüşünde o etimesgutun hava hastanesine yakın virajlı yollarında ilerlerken karşıdan gelen bakan koruması (ecevit hükümetinde intihar etmeye çalışan, çenesinden ateşlediği silahla dilini parçalayan bakan) concorde ile hatalı solluyor. bizimkinin broadwaye sol ön köşeden giriyor. arka kolrukta uzanan çocuk arka kapı camından tarlaya uçmuş ve olay yerinde hayatını kaybetmiş. babası 2 ay gibi bir süre hastanede yattı. araba hurda tabi, ama concorde sapasağlam hiçbirşey yok. bu gibi tatsız olayları yaşayıp pişman olmamak için uzun mesafe ne olursa olsun çocuğumuzu o koltuğa oturtup mutlaka kemerini bağlayalım...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Carina
« Yanıtla #18 : Mayıs 26, 2010, 10:03:29 »
benimde 2 çocuğum var biri 5 yaşında biri 5 aylık 5 yaşında olana dün koltuk yükseltici aldım.ama oturmak için pek hevesli değil bakalım ufak olan ne yapacak alınca???

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • daihatsu yrv turbo 1.3 lt 140 hp
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mayıs 26, 2010, 10:32:48 »
hakan hocam yine faydalı bir paylaşım. teşekkür ederim. bir baba adayı olarak çocuklarımızın herşeyi ile yakından ilgilendiğimizi, herşeyin en iyisini onlara sunmaya çalıştığımızı söyleyebiliriz. ama maalesef araç içerisinde onların emniyeti için bu koltukları kullanmayı ihmal ediyoruz(genel itibarı ile). canımızdan bir parça olan çocuklarımızı koruyalım..