Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1750164 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 81000
  • Model Yılı: '20
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #6820 : Nisan 08, 2025, 15:02:52 »
Evet arkadaşlar bir soruda benden. Aracım 2020 model, otomatik, 1.6 motor LPG li. 81.000 km de
Formun daha önceki sayfalarında okuduğum bi yazı vardı. Sürekli olarak uygun standartları karşılamayan 5W30 motor yağı kullanımından sonra valvematic sistemin arızalandığından bahsedilmişti.
Yine formda LPG araçlar için 0W40 motor yağı tavsiye ediliyor. Aracımın bakım zamanı geliyor şimdi LPG li olması nedeniyle yeni bakımda 0W40 yağ kullansam valvematic sistem için bi tehlike arz eder mi?
Kullanmakta olduğum Mobil 1 ESP X2 0W20 yağdan herhangi bir şikayetim yok.
Şahsen 0w-20 ile devam etmek istiyorum.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #6820 : Nisan 08, 2025, 15:02:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 58000
  • Model Yılı: '18
  • 67 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6821 : Nisan 08, 2025, 17:44:24 »
Bende mobil kullanıyorum 5. Bakımda yine mobil 0w 40 kullandım, hiçbir sorun yaşamadım ama km düşük, LPG li olduğu için 0w 40 tavsiyesi oldukca yüksek bana göre gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6822 : Nisan 09, 2025, 10:21:42 »
Bende mobil kullanıyorum 5. Bakımda yine mobil 0w 40 kullandım, hiçbir sorun yaşamadım ama km düşük, LPG li olduğu için 0w 40 tavsiyesi oldukca yüksek bana göre gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz

İlginiz için teşekkürler hocam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6823 : Nisan 09, 2025, 16:28:33 »
Evet arkadaşlar bir soruda benden. Aracım 2020 model, otomatik, 1.6 motor LPG li. 81.000 km de
Formun daha önceki sayfalarında okuduğum bi yazı vardı. Sürekli olarak uygun standartları karşılamayan 5W30 motor yağı kullanımından sonra valvematic sistemin arızalandığından bahsedilmişti.
Yine formda LPG araçlar için 0W40 motor yağı tavsiye ediliyor. Aracımın bakım zamanı geliyor şimdi LPG li olması nedeniyle yeni bakımda 0W40 yağ kullanmak istiyorum ama; 0W40 yağ kullanımı valvematic sistem için bi tehlike arz eder mi?
Kullanmakta olduğum Mobil 1 ESP X2 0W20 yağdan herhangi bir şikayetim yok.

Aracınız LPG'li kullanımda halihazırda mobil 1 ESP X2 0w20'yi eksiltmiyorsa/yakmiyiorsa bence bu yağ ile dvm etmeniz daha iyi olur. Motor parçalarının kullanmakta olduğunuz yağa alismis olduğunu hatirlatmak isterim. Yeni model Toyotalarda 0w8'e geçilmiş filan diye de duyuyorum.

Aracınız gelecekte yağ eksiltmeye başlarsa sırasıyla mobil 0w30 ve 0w40'a geçmeniz daha mantikli olur diye düşünüyorum ama halihazırda böyle birşeye gerek yok gibi gözüküyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6824 : Nisan 10, 2025, 10:50:16 »
Aracınız LPG'li kullanımda halihazırda mobil 1 ESP X2 0w20'yi eksiltmiyorsa/yakmiyiorsa bence bu yağ ile dvm etmeniz daha iyi olur. Motor parçalarının kullanmakta olduğunuz yağa alismis olduğunu hatirlatmak isterim. Yeni model Toyotalarda 0w8'e geçilmiş filan diye de duyuyorum.

Aracınız gelecekte yağ eksiltmeye başlarsa sırasıyla mobil 0w30 ve 0w40'a geçmeniz daha mantikli olur diye düşünüyorum ama halihazırda böyle birşeye gerek yok gibi gözüküyor.
Evet dediğiniz gibi aracımda yağ eksiltme ya da yakma gibi bir durum söz konusu değil. Kullanmış olduğum yağdan da çok memnunum.
Söyledikleriniz bana da gayet mantıklı geldi. Olurda bir eksiltme ya da yakma olursa sırasıyla önce 0w-30 sonra da 0w-40 yağ kullanırım. Ama 0w-20 ile devam etmek istiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 761 kere teşekkür etti
  • 781 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6825 : Nisan 11, 2025, 08:15:23 »
Evet dediğiniz gibi aracımda yağ eksiltme ya da yakma gibi bir durum söz konusu değil. Kullanmış olduğum yağdan da çok memnunum.
Söyledikleriniz bana da gayet mantıklı geldi. Olurda bir eksiltme ya da yakma olursa sırasıyla önce 0w-30 sonra da 0w-40 yağ kullanırım.

Çok fazla yağ değişimi iyi değil 0W20'den devam edebilirsiniz.
Bir tanıdığım 160.000 KM'deki 1.6 LPG'Lİ Avensis'e 0W20 kullanıyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6826 : Nisan 11, 2025, 09:05:33 »
Çok fazla yağ değişimi iyi değil 0W20'den devam edebilirsiniz.
Bir tanıdığım 160.000 KM'deki 1.6 LPG'Lİ Avensis'e 0W20 kullanıyor

Bende değiniz üzere yağ değişimi düşünmüyorum. 0w-20 ile devam edeceğim.
Sadece formda sürekli olarak LPG li araçların 0w-40 kullanılmasından bahsedilmişti. Ona istinaden fikir almak istedim.
İlginiz için teşekkürler.

Mesaj Birleştirildi: [time]Nisan 11, 2025, 09:07:05[/time]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 45000
  • Model Yılı: '15
« Yanıtla #6827 : Haziran 20, 2025, 17:26:47 »
Merhaba

2015 1.6 corolla için yağ öneriniz varmıdır, araç 45.000 km'de, birde bu kasadaki motor triger zincir mi, kayış mı?

Teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 422 kere teşekkür etti
  • 305 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6828 : Haziran 21, 2025, 11:44:23 »
2006 1.6 saf benzinli motor partikullu müdür?
90000 km deki motora Motul 5-30 efe mi yoksa motul 5-30 Eco mu uygundur?
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '14
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6829 : Temmuz 07, 2025, 13:31:22 »
Yağ ile alakalı bir kaç bilgi paylaşayım belki bir kaç soru işaretini gidermiş oluruz.
Hangi İçten/Dıştan yanmalı makine olursa olsun kullanılan Motor Yağlama Yağı, Makinenin Yağlanmasını, Soğutulmasını, Temizlenmesi fonksiyonlarını üstlenir.
Bu nedenle basit bir anlatım ile açıklamam gerekirse;
Bir sınıfta 2 öğrenci düşünün 10'luk not sisteminin hüküm sürdüğü zamane öğrencileri diyelim. 5 ve üstü not ortalaması sınıf geçer 10 en yüksek not diyelim. A Öğrencisi (Marka Motor Yağı ) 6 Ortalaması olan biri, B Öğrencisi (Marka Motor Yağı) 9 Ortalaması olan biri olsun. A öğrencisi her sorulan soruya cevap verememe ihtimali yüksek B öğrencisi için ise hemen hemen tüm sorulara cevap verebilecek öz niteliktedir.
Sonuç olarak yağlarıda bu öğrencilere benzetecek olursak, sınavda çıkan sorularıda motorlarımızda meydana gelen minör sorunlar (hatalı kullanım, mekanik sorunlar, gözle gözükmeyecek şekilde olan yapısal problemler vb.) olarak farz edersek;
A marka yağ bu sorunların üstesinden gelemeyecektir. Orta ve Uzun vadede ağır onarım maliyetleri çıkaracaktır. B marka yağ ise bu konuda daha başarılı olacağından bu maliyetleri üstlenmemiz daha uzun zaman alacaktır.
Peki bu iyi motor yağı vasat motor yağı bilgisini nasıl ulaşabiliriz. Bu biraz özel ihtisas gerektirir konuya tam hakim olabilmek için. Kimsayal analizden tutundan Motor bilgisine kadar bir çok içeriğe hakim olmak gerekir. Ama özetle kısa ipuçları vermem gerekirse Kullandığınız Marka aracın tavsiye ettiği yağ ürünü dışına çıkmamak olabilir.
Benim bizzat kendi araştırmalarımda kullandığım ve düzenli olarak Viskozite,spectrumetrik,su,tortu,Partikül,Parlama vs testlerini yaptırdığım araçlarımda kullandığım Liqui moly,Mobil,Motul,Valvoline marka yağlar (Sıralama Alfabetik olarak yapılmıştır.) üst seviye yağlardır. (Benim kullandığım ve analiz ettirdiğim yağlar olduğu için bu bilgiyi paylaştım yanlış anlaşılmasın). Piyasada hemen hemen her marka yağın sahtesi vardır. Dİstribitörlerden ve yetkili satıcılardan başka bir yerden yağ almayın buda diğer en önemli husustur. Altta paylaştığım kullanıcı dostu sorularıda aklınızdan lütfen çıkarmayın.
HANGİ YAĞI KULLANMALIYIM?
Üreticinin önerdiği Vizkozite değeri ile API ve ACEA standartlarını içeren bir markada karar verebilirsiniz.
VİSKOZİTE DEĞERLERİ İLE OYNAYABİLİRMİYİM?
0w20 idi ben 5w30 kullanacağım örneği gibi; Vizkozite ile eğer az bilgi sahibi iseniz çok oynamanızı tavsiye etmem. aracın Km bilgisi ve çevresel faktörlere göre hatta taşıtın kullanımına (Yarış vb.) göre bile değişen parametreler içerir. Kısa vadede sorun çıkmaz ama uzun vadede problem yaşama ihtimaliniz yüksektir.
YAĞI MARKA İLE VİZKOZİTE DEĞERİ DEĞİŞTİRMEK?
Gerçek bilgi yukarıda belirttiğim şekilde olup buna ek olarak eğer A marka 0w20 yağ kullanıyorsanız B marka 0w20 ye gerek fiyat etkisi gerekse tavsiye sebebiyle olan değişimlerde yağın FLUSH işlemi yapılarak "500-1000Km" kullanıldıktan sonra boşaltılarak B markası ile yağ değişimi yenilenmesi gerekmektedir. Buna gerek yok diyenlere itibar etmeyiniz. Yağ değişimi ne kadar kanıksanmış olsada CİDDİ bir bakım prosedürüdür.

Mesaj Birleştirildi: [time]Temmuz 07, 2025, 13:46:32[/time]
2006 1.6 saf benzinli motor partikullu müdür?
90000 km deki motora Motul 5-30 efe mi yoksa motul 5-30 Eco mu uygundur?
Sayın Mahmut bey, Aracınız kullanıcı kitabı Motor sf 592 yazan yağ özelliklerine uyan ve sizin seçeneğinizden biri olan    "MOTUL 8100 X-CLEAN EFE 5W-30"
uygun olup piyasada sahte ürünleri yaygındır. Bu durumu bilerek güvenilir yerlerden alış veriş yapmanızı tavsiye ederim

Bilgi Güçtür. Bilginin Sadakasıda Paylaşmaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 422 kere teşekkür etti
  • 305 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6830 : Temmuz 08, 2025, 00:00:13 »
Teşekkür ederim..
Aynı yağı 130000 deki  1.3 yarıs için de kullanıyorum..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6831 : Temmuz 17, 2025, 12:20:34 »
Merhabalar,
Elimde 2 adet Mobil Süper 3000 X1 5W40 Motor Yağı 4 L bidonu var. Bunları beraber yani 2 adet olarak amazon.com.tr'den satıcısı amazon.com.tr olarak satın aldım.
Bunların orjinalliği konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Problem şu ki: 2 yağ da aynı günde şişelenmesine rağmen, bidonlarda farklılıklar görüyorum. Şöyle ki (fotoğraf ekliyorumi:

-Soldakinde MADE yazısı sağdakinden azıcık daha büyük görünüyor.
-En solda sanırım 0SS3 yazıyor ancak 2 fotoğrafa bakarsanız bunların genel büyüklükleri, konumları ve dikkat ederseniz "3" karakterine göre "0SS" nin bulunduğu konum farklı.
-"K 178-1" italik yazılmışken "K-178-2" düz yazılmış. Soldakinde "K"'dan sonra çizgi yokken sağdakinde var. Soldakinde "178"'den sonra çizgi değil de nokta var gibi ortada.
-En sağda ise yuvarlak içine alınan sonsuzluk işaretine benzeyen işaret soldakinde küçük sağdakinde büyük.
-Ayrıca 24 yazan kısmın yazı hattı tabanı düşünülürse soldakinde dışarı bakarken sağdakinde içeri bakıyor.
-Alt taraftaki yazılarda da punto farkları mevcut.
-Ayrıca dolum farkı da var. Soldaki 00352 olan 3.5 kg gelirken sağdaki 00356 olan 3.6kg geliyor, çok küçük bir dolum fazlası var sağdakinde. veya soldakinde eksiklik var diyebiliriz. (Hassas terazi değil, normal kilo ölçümü için olan terazide ölçtüm)

Şimdiden teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • 174 kere teşekkür etti
  • 197 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6832 : Temmuz 17, 2025, 19:01:22 »
Hibrite eneos 0w16 ultra koydum. Uyguna aldım distribütöründen. 1600 lira.

Yağdan çok memnun kaldım. Soğuk motorda bile sessizleşti titreşim azaldı. Araç sanki yağ gibi akıyor gibi geldi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kilometre: 124000
  • Model Yılı: '16
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6833 : Temmuz 29, 2025, 13:11:58 »
Merhaba arkadaşlar. Aranıza yeni katıldım, geçen hafta 2016 Corolla 1.4 D-4D aracımı satın aldım. Benim sorum yağ ağırlıkta olmak üzere biraz geniş kapsamda olacak. Yaptığım expertizde başta yağ değişimi olmak üzere yıllık bakım önerildi. Yağ olarak önceki mesajlarda Liqui Moly Super Leichtlauf 10W-40, Motul 8100 X-Clean Efe 5W-30 gibi ürünler önerilmiş, onları da not ettim.  Araba konusunda çok tecrübesizim 20 yaşındaki aracımı 2 yıl kullandım bundan önce yalnızca. Bakım zamanı aracı bir iş arkadaşımın ucuz diye tavsiye ettiği yere götürüp filtreleri ve yağı değiştiriyordum, onlar biliyordur doğrusunu diye yağ markası dahi sormuyordum. Durumum bu. Şimdi soruma geçeyim,
Öncelikle ben bu bakımı artık nerede yaptırmalıyım, önceki yaptığım yere gidip özellikle istediğim yağı mı söylemeliyim yoksa servis vs. mi önerirsiniz, not ettiğim yağ markaları doğru mu yoksa önereceğiniz başka bir yağ markası var mı? Gebze'de ikamet ediyorum. Kocaeli - İst. Anadolu için önerdiğiniz bir yer var mı? Yağın tam sentetik olması önemli anladığım kadarıyla, aracım 124bin km'de önceki yağın markasını ve özelliklerini bilmiyor oluşum sorun olur mu? Ne yapacağım kadar nasıl yapacağımı da izah ederseniz çok sevinirim. Vakti olan bundan sonra ne yapacağımla ilgili de genel bir bilgilendirme yapabilirse ayrıca mükemmel olur. Babamla aram hiçbir zaman iyi olmadığı için zamanında ondan almadığım tavsiyeleri de sizden duymak isterim açıkcası.
Herkese iyi günler dilerim.
Sonsuzluk ve Ötesine...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6834 : Ağustos 13, 2025, 01:13:20 »
2023 Model Toyota Corolla Passion X-Pack 1.5 motor aracımı 27 bin k de Temmuz 2025de aldım ve prins LPG taktırdım.  Şu an 30 bin km ye geldi. :tamam:

Kırşehir'deyim. Ancak yazları mersine gidiyorum. Malum kışları Kırşehir soğuk oluyor, yazları ise Mersin sıcak oluyor.

Yağ konusunda çok bilgim yok, ancak servis 5w-30 kullanıyoruz vs diyor.

2023 Model 1.5 Otomatik LPG'li Corolla aracım için 30 Bin km bakımı için Motor yağı olarak öneriniz nedir arkadaşlar.  ::) Bu konuda değerli arkadaşların fikirlerine çok ihtiyacım var.

Motul, Mobil, Castrol, Enous, Liqui vs.  ?
0W-16, 0w-20, 0w-30, 0w-40, 5w-30, 5w-40 vs ?

Vakit ayırıp cevap verebilirseniz memnun olurum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 761 kere teşekkür etti
  • 781 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6835 : Ağustos 13, 2025, 02:30:49 »
2023 Model Toyota Corolla Passion X-Pack 1.5 motor aracımı 27 bin k de Temmuz 2025de aldım ve prins LPG taktırdım.  Şu an 30 bin km ye geldi. :tamam:

Kırşehir'deyim. Ancak yazları mersine gidiyorum. Malum kışları Kırşehir soğuk oluyor, yazları ise Mersin sıcak oluyor.

Yağ konusunda çok bilgim yok, ancak servis 5w-30 kullanıyoruz vs diyor.

2023 Model 1.5 Otomatik LPG'li Corolla aracım için 30 Bin km bakımı için Motor yağı olarak öneriniz nedir arkadaşlar.  ::) Bu konuda değerli arkadaşların fikirlerine çok ihtiyacım var.

Motul, Mobil, Castrol, Enous, Liqui vs.  ?
0W-16, 0w-20, 0w-30, 0w-40, 5w-30, 5w-40 vs ?

Vakit ayırıp cevap verebilirseniz memnun olurum.

Bununla ilgili detaylı konumuz mevcut; https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=97473.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 11 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6836 : Ağustos 14, 2025, 12:46:02 »

Motul X-Clean EFE 5W30
Lıqui Moly 4300 5W30
Teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 11 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6837 : Ağustos 16, 2025, 00:21:27 »
Lıqui Moly 4300 5W30 Diğerlerine göre sanırım daha pahallı? Etki ve kondisyon olarak çok farkı olur mu ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2893 kere teşekkür etti
  • 3254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6838 : Ağustos 17, 2025, 11:25:29 »
LM 5W 40 4100 RN710 uyumlu serisine bakıyorum, sanki buharlaşma biraz yüksek gibi, Mobil ile karşılaştırmak gerek. Bilgisi olan varsa paylaşabilir.