Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1699675 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 75000
  • Model Yılı: '20
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #6780 : Kasım 05, 2024, 15:10:16 »
Fatih im sorularına bir cevap değil ama yağ alacaksan sana bir yer önereceğim. Ben kendim de gidip oradan bizzat alıyorum işyerimizde buradan alışveriş yapıyor.
İnternetten PARLAKLAR MADENİ YAĞ yaz bu işyeri hem güvenilir hem de orjinal ürün satıyor. Evime yakın olmasından dolayı kendim bizzat yağı buradan alıyorum.

Teşekkürler gardaşım. İnşallah bir sonraki bakıma değerlendireyim.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #6780 : Kasım 05, 2024, 15:10:16 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '15
  • 748 kere teşekkür etti
  • 759 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6781 : Kasım 06, 2024, 21:25:53 »
İyi günler.
2020 Model 1.6 LPG li 73.000 km deki aracımın geçen hafta, tavsiye üzerine gittiğim özel serviste yağ bakımını yaptırdım.
Aslında bakım yaptırmayacaktım, bakıma daha 1.000 km vardı.
Araçtan farklı bir ses duyunca usta ile görüştüm. Bakımını ne zaman yaptırdın diye sordu "Bakıma daha 1.000 km var dedim".
Usta da"1.000 km bir şey değil, istersen gel hem sese bakalım hem yağ bakımını yapalım dedi" 

Normalde internetten yağımı filan hazırlamıştım. Mobil 1 FS 0W-40 sipariş verecektim ama ustanın yanına gidince her şey değişti.
Sesin normal olduğunu sıkıntı olmadığını söyledi. Ustada gerçekten ilgiliydi. Sorduğum her şeyi izah etti.
Ancak; aracı kaldırıp yağını boşaltınca yağın aşırı siyah olduğunu söyledi. Ne marka yağ kullandın dedi. Bende kendisine Mobil 1 FS 0W-40 yağ kullandığımı söyledim. 9.000 km deki yağın bu kadar kararmaması gerek dedi. Yağ sahte olabilir dedi. Bende kendisine Mobilin Resmi Sitesi olan Cleanpex sipariş ettim dedim. (Önceki bakımda Castrol 5W-30 yağ, motordan boşaltılırken gerçekten bu kadar siyah değildi. Hatta daha önceki ustam bakıma erken mi geldin abi diye sormuştu.)   

Kendisinde motor yağı olmadığını, yağ satan yedek parçacı komşusunda farklı marka ve modellerde yağ ve filtre olduğunu söyleyerek, beraber yağ satan parçacıya gitti. Malesef 0w-40 yağ elinde bu hafta olmadığını söyledi. Motul 5w-30 1.450 TL ve Lıquı Moly 5W-30 Leıchtlauf HC7 marka motor yağları vardı. Ustanın tavsiyesi üzerine 1.700 TL ye Lıquı Moly 5W-30 Leıchtlauf HC7 aldım. API SP onaylı olması nedeniyle bu yağı tercih ettim.

Benden önceki sahipleri 54.000 km ye kadar 5W-30 yağ kullanmışlar. Bende aracı alınca bilmeden Castrol 5W-30 yağ kullandım. 64.000 km de Formun tavsiyesi üzerine Mobil 1 FS 0W-40 yağ ile bakım yaptırdım. 73.000 km de istemeden de olsa tekrar Lıquı Moly 5W-30 ile bakım yaptırdım. Anladığım kadarı ile aracımda ilk defa ben 0W-40 yağı ben kullandım. Bundan sonraki bakımım 83.000 km de.

Şimdi size bir kaç sorum olacak.

1- Motor yağımın aşırı kararması normal mi?
2- Aracımda bir bakım hariç sürekli 5W-30 yağ kullanılmış. 0W-40 yağa geçmem nedeniyle mi motor yağı bu karardı?
3- Bundan sonraki bakımlarda 0W-40 mı yoksa 5W-30 mu yağ kullanmalı mıyım?
4- Lıquı Moly 5W-30 Leıchtlauf HC7 marka motor yağı benim aracım için uygun mudur? Resmi sitesinde benzin ve Lpg li araçlar için uygundur diyor.
5- Bu yağ tam sentetik midir? Değilse bir zararı olur mu?
6- Eğer 5W-30 ile devam edeceksem hangi motor yağını kullanmalıyım?

Vakit ayırıp cevap yazan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Leıchtlauf HC7 LM'nin en kalitesiz yağlarindan biri diyebilirim.
Çok fazla viskozite ile oynamanızı tavsiye etmiyorum.
0W40'dan devam etmek isterseniz Motul X-Max 0W40
Liqui Moly Synthoil 0W40.
Veya engine flush kullanarak 0W20'ye geçiş yapın.

Fakat size tavsiyem 0W20 ile yola devam etmeniz çünkü valfmatik arızası çok maliyetli. Aracın gereken yağını kullanmak daha önemli
Kullanmadan önce mutlaka engine flush kullanın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6782 : Kasım 06, 2024, 21:40:05 »
Leıchtlauf HC7 LM'nin en kalitesiz yağlarindan biri diyebilirim.
Çok fazla viskozite ile oynamanızı tavsiye etmiyorum.
0W40'dan devam etmek isterseniz Motul X-Max 0W40
Liqui Moly Synthoil 0W40.
Veya engine flush kullanarak 0W20'ye geçiş yapın.

Fakat size tavsiyem 0W20 ile yola devam etmeniz çünkü valfmatik arızası çok maliyetli. Aracın gereken yağını kullanmak daha önemli
Kullanmadan önce mutlaka engine flush kullanın

İlginiz için çok teşekkürler.
Lpg de 0W-20 sıkıntı olmaz dimi. Aracı çok zorlamıyorum.
Hocam sizce motor yağını hemen  0W-20 ile değiştirmeli miyim? Hiç acımam yeni koyduğum yağı boşalttırırım.
Siz olsanız hemen değiştirir miydiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 247 kere teşekkür etti
  • 687 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6783 : Kasım 07, 2024, 08:36:01 »
0w-20 iyi olurdu ama içine bir yağ konulmuş. Madem eski yağı çok siyahtı konulan yağı birkaç bin km kullanıp boşaltmak daha mantıklı. Belki biraz temizlenmiş olur. Tahminen 5000 km civarında sararmaya başlar.

Ben mobil 1 yağlarının içinde temizleyici deterjanlar olduğunu ve motor içini temiz tutmak için çalıştığını duymuştum. Şehir efsanesi olabilir ama gerçekten eski yağların kalıntıları temizlenmiş de olabilir.

Yağın rengine çok takılmayın, başka markalarda 20 binde yağ değişimi var. Çıkan yağa inanamazsınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6784 : Kasım 07, 2024, 12:24:55 »
Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkürler.
O zaman 1500-2000 km kullandıktan sonra 0W-20 ile değiştireceğim.

Acaba önceki bakımda kullandığım Mobil 1 FS 0W-40 sahte değildi ve temizleme özelliği vardı da; aracıma daha önce konulmuş olan ve uygun standartları karşılamayan yağların kalıntılarını temizledi ve onun için mi yağım çok karardı. Şimdi aklıma bu soru takıldı.

1500-2000 km sonra yağımı 0W-20 ile değiştireceğim. ENEOS marka Japonya üretimi bir yağ var. Ben yeni öğrendim. Honda ve Toyota kullanıcılarının tercih edip memnun kaldığı bir marka olarak okudum bi kaç yerde.

Siz olsanız aşağıda belirteceğim yağlardan hangisini kullanırdınız.

Eneos X 0W-20 Ultra
Mobil 1 Esp X2 0W-20
Liqui Moly Special Tec AA 0W-20

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '10
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6785 : Kasım 09, 2024, 19:47:39 »
Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkürler.
O zaman 1500-2000 km kullandıktan sonra 0W-20 ile değiştireceğim.

Acaba önceki bakımda kullandığım Mobil 1 FS 0W-40 sahte değildi ve temizleme özelliği vardı da; aracıma daha önce konulmuş olan ve uygun standartları karşılamayan yağların kalıntılarını temizledi ve onun için mi yağım çok karardı. Şimdi aklıma bu soru takıldı.

1500-2000 km sonra yağımı 0W-20 ile değiştireceğim. ENEOS marka Japonya üretimi bir yağ var. Ben yeni öğrendim. Honda ve Toyota kullanıcılarının tercih edip memnun kaldığı bir marka olarak okudum bi kaç yerde.

Siz olsanız aşağıda belirteceğim yağlardan hangisini kullanırdınız.

Eneos X 0W-20 Ultra
Mobil 1 Esp X2 0W-20
Liqui Moly Special Tec AA 0W-20

Merhaba 50.000km'de e140 1.6 dual vvt-i corollamız var ve 52.000 bakımı için Special Tec AA 0W-20 tercih ettim. Daha önceki yağ değişiminde ne kullanıldığını bilmediğim için liqui moly engine flush plus da aldım. Henüz bakıma girmedi. Ben 0W-20 de en çok Liqui Moly' ye güveniyorum çünkü API-SP standardını karşılamasının yanı sıra yağın uzun süreli kullanım ve ağır hizmet için de uygun olduğu belirtiliyor. Bu yüzden Liqui Moly öneriririm. Kışın araca ilaç gibi geleceğini düşünüyorum fakat ben yaz döneminden yine de şüpheliyim. Yazın son aylarında Ankara çok sıcak oluyor. Gerekirse OBD cihazı ile anlık yağ sıcaklığı ve diğer parametrelerin kontrolünü yapacağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6786 : Kasım 09, 2024, 23:38:06 »
Bende L.M. düşünüyorum ama sizin gibi kullanıcıların deneyimleri çok önemli.
Tşklr...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 247 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6787 : Kasım 10, 2024, 21:53:22 »
luki moli 0 20 yi ben kullanıyorum. İlk kullanımda motor cidden çok sessiz oluyor. Sonra motul den mobilden farkı anlamak mümkün değil. Benim araç da yağ  hiç kararmaz.

Açıkçası yağ yağdır. Görevleri bellidir. Düzenli zamanında yağ değişimi yapılırsa klavuzda yazılan yağ kalınlığı ve özelliği korunursa motora yağdan dolayı birşey olmaz.
Standartları karşıladığı sürece her yağı kullanabiirsiniz. Mesela 0w 20 yağ kalınlığında SP yağlar gibi..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6788 : Kasım 11, 2024, 10:46:03 »
luki moli 0 20 yi ben kullanıyorum. İlk kullanımda motor cidden çok sessiz oluyor. Sonra motul den mobilden farkı anlamak mümkün değil. Benim araç da yağ  hiç kararmaz.

Açıkçası yağ yağdır. Görevleri bellidir. Düzenli zamanında yağ değişimi yapılırsa klavuzda yazılan yağ kalınlığı ve özelliği korunursa motora yağdan dolayı birşey olmaz.
Standartları karşıladığı sürece her yağı kullanabiirsiniz. Mesela 0w 20 yağ kalınlığında SP yağlar gibi..

Sizin araçta LPG var mı hocam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 247 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6789 : Kasım 11, 2024, 13:13:10 »
Sizin araçta LPG var mı hocam.

evet lpg li ve hybrid modeli kullanıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6790 : Kasım 11, 2024, 14:23:25 »
evet lpg li ve hybrid modeli kullanıyorum.

Tşklr.
Liqui Moly Special Tec AA 0W-20 sipariş verecem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 267000
  • Model Yılı: '01
  • 8 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6791 : Kasım 19, 2024, 17:53:02 »
Arkadaşlar tekrardan merhaba herkese,

daha önceden yazmıştım bu sefer yağ görseli ile devam etmek istedim.

Haziran ayı başında aracıma komple motor yaptırmıştım. Motor yaptırdığımda aracım KM si 270.714 idi. Motor yaptırdıktan 1.000 KM sonra yağı ve filtreleri değiştirdim. Yani 271.714 ten itibaren yeni yağ ile devam ettim.
Şu an araç KM si 276.977 km. Yani yağ ve filtre değiştikten sonra 5.260 km yol yaptım. 5.260 KM de aracımın yağ seviyesi neredeyse yarı yarıya düşmüş.

Yağı değiştirirken Luqui Moly 10 40 tam sentetik yağ koydurdum

Ustayı arayıp sorduğumda bir kere daha yağ değişsin bu sefer yarı sentetik koy takip edelim diyor.

Bu arada 2 kez uzun yola gittim geldim.

İlk uzun yolum iSTANBUL - NEVŞEHİR - SAMSUN - İSTANBUL

ikinci uzun yol İSTANBUL - NEVŞEHİR - İSTANBUL

Yaklaşık 3.500 km uzun yolda kullandım. Motoru ilk uzun yolda 140-150 lere kadar bazen çıkarttım.

Ben anlam veremedim bu kadar eksiltmesi normal mi ? Duman filan göremiyorum. Aracımı işyerinin otoparkına çekiyorum alt tarafta herhangi bir yağ kaçağı da göremiyorum.

Oldu ki eksiltmeye devam ediyor. Ustaya parayı bankadan göndermiştim açıklaması da motor yaptırma diye yazıyordu plakasıyla birlikte. Whatsapp yazışmaları da duruyor zaten.

Değerli fikirlerinizi alabilir miyim ?

Sıfır yapılan motor bu kadar eksiltir mi?

Hakkı gel sırrını eyleme zahir,
Olmak ister isen bu yolda mahir,
Harabat ehlini hor görme zakir,
Defineye Malik nice viraneler var

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 247 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6792 : Kasım 19, 2024, 18:59:10 »
Sıfır motor bile olsa yağ eksiltir. Şimdi buradan motor yaptırmaktan kasıt nedir bilemiyorum. Ama orjinal ölçülerde, orjinal parçalarla yapıldıysa bile biraz eksiltir. Bunun sebebi özellikle piston segmanlarının henüz yüzeye alışmamış olması olabilir.

Diğer yandan yağ kaçaklarını tamamen kestiğinizi varsayarsak subap tarafında yağ kaçağı olmadığını bilemiyorum. yada segman ölçüsünü bilemiyorum. yada gömlekleri ne derece hassas ayarladılar bilemiyorum.

yağınızı aynı yağ ile tamamlayın, yağ değişiminde model yılının 2001 olduğunu varsayarak 10 40 yağ ile devam edersiniz. Eksiltme sonraları daha azalacak ama hiç bir zaman koyulan yağ motordan alınmaz. illaki kaçak olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6793 : Kasım 20, 2024, 16:12:43 »
Arkadaşlar tekrardan merhaba herkese,

daha önceden yazmıştım bu sefer yağ görseli ile devam etmek istedim.

Haziran ayı başında aracıma komple motor yaptırmıştım. Motor yaptırdığımda aracım KM si 270.714 idi. Motor yaptırdıktan 1.000 KM sonra yağı ve filtreleri değiştirdim. Yani 271.714 ten itibaren yeni yağ ile devam ettim.
Şu an araç KM si 276.977 km. Yani yağ ve filtre değiştikten sonra 5.260 km yol yaptım. 5.260 KM de aracımın yağ seviyesi neredeyse yarı yarıya düşmüş.

Yağı değiştirirken Luqui Moly 10 40 tam sentetik yağ koydurdum

Ustayı arayıp sorduğumda bir kere daha yağ değişsin bu sefer yarı sentetik koy takip edelim diyor.

Bu arada 2 kez uzun yola gittim geldim.

İlk uzun yolum iSTANBUL - NEVŞEHİR - SAMSUN - İSTANBUL

ikinci uzun yol İSTANBUL - NEVŞEHİR - İSTANBUL

Yaklaşık 3.500 km uzun yolda kullandım. Motoru ilk uzun yolda 140-150 lere kadar bazen çıkarttım.

Ben anlam veremedim bu kadar eksiltmesi normal mi ? Duman filan göremiyorum. Aracımı işyerinin otoparkına çekiyorum alt tarafta herhangi bir yağ kaçağı da göremiyorum.

Oldu ki eksiltmeye devam ediyor. Ustaya parayı bankadan göndermiştim açıklaması da motor yaptırma diye yazıyordu plakasıyla birlikte. Whatsapp yazışmaları da duruyor zaten.

Değerli fikirlerinizi alabilir miyim ?

Sıfır yapılan motor bu kadar eksiltir mi?

Yusuf anormal bi durum yoktur İnşallah gardaşım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 8 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6794 : Kasım 20, 2024, 19:35:59 »
gardaşım bu sene haziran ayında motor yaptırdık Samsun da araç ilk yağ değişiminden sonra yaklaşık 5300 km yol yaptı bunun da 3500 km si uzun yolda en az 110 max 150 km hıza çıktım, yağın neredeyse % 40 ı gitmiş. Sorduğumda ise kimileri belli miktar azaltır diyor kimileri gram eksiltmez diyor inan kafam karıştı midemi bulandırdı bu araç. 70 bin tl para harcadık motor tamamen yenilendi piston segman yatak gömlek çarşaf Allah ne verdiyse değişti şimdi bu kadar eksiltme bana tuhaf geldi. Maraş ta Mithat Usta var mesela o ben motor yaparım 5 yıl garanti veririm gram eksiltmez diyor, anlamadım ne menem bir iştir bu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 53350
  • Model Yılı: '16
  • 208 kere teşekkür etti
  • 1263 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6795 : Kasım 20, 2024, 21:15:48 »
Motor rektifiyesinden sonra 5-6000 km yol yapılmış,artık yağ eksiltmesi olsa bile bu kadar eksiltmemeliydi,rektifiye işlemleri tam yapıldıysa,orijinal parçalar kullanıldıysa ya montajda sıkıntı var ,ya da sibop lastikleri gibi ufak tefek parçalar ve pcv valfi yenilenmemiş dolayısıyla yağ eksilmesine neden olmuş olabilir,acele hareket etmeden 5w/40 gibi kaliteli yağla devam edin ama her 1000 km de mutlaka yağ seviyesini kontrol ve ölçüm yapın,ne ölçüde eksiliyor diye ,hala devam ediyorsa o zaman motor yeniden açılır,motor yapmak hassas bir iştir,segmanların dizilişi bile önemli.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 8 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6796 : Kasım 21, 2024, 09:03:06 »
Motor rektifiyesinden sonra 5-6000 km yol yapılmış,artık yağ eksiltmesi olsa bile bu kadar eksiltmemeliydi,rektifiye işlemleri tam yapıldıysa,orijinal parçalar kullanıldıysa ya montajda sıkıntı var ,ya da sibop lastikleri gibi ufak tefek parçalar ve pcv valfi yenilenmemiş dolayısıyla yağ eksilmesine neden olmuş olabilir,acele hareket etmeden 5w/40 gibi kaliteli yağla devam edin ama her 1000 km de mutlaka yağ seviyesini kontrol ve ölçüm yapın,ne ölçüde eksiliyor diye ,hala devam ediyorsa o zaman motor yeniden açılır,motor yapmak hassas bir iştir,segmanların dizilişi bile önemli.

hocam 10/40 demişlerdi . 4.000 km sonra yağ değişimi olacak 5/40 mı koyalım bu sefer.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 53350
  • Model Yılı: '16
  • 208 kere teşekkür etti
  • 1263 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6797 : Kasım 21, 2024, 10:47:06 »
Evet 5w/40 viskozite belli markalardan koyalım ve izleyelim.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6798 : Kasım 25, 2024, 14:06:14 »
İyi günler.
2020 Model 1.6 LPG li 73.000 km deki aracımın geçen hafta, tavsiye üzerine gittiğim özel serviste yağ bakımını yaptırdım.
Aslında bakım yaptırmayacaktım, bakıma daha 1.000 km vardı.
Araçtan farklı bir ses duyunca usta ile görüştüm. Bakımını ne zaman yaptırdın diye sordu "Bakıma daha 1.000 km var dedim".
Usta da"1.000 km bir şey değil, istersen gel hem sese bakalım hem yağ bakımını yapalım dedi" 

Normalde internetten yağımı filan hazırlamıştım. Mobil 1 FS 0W-40 sipariş verecektim ama ustanın yanına gidince her şey değişti.
Sesin normal olduğunu sıkıntı olmadığını söyledi. Ustada gerçekten ilgiliydi. Sorduğum her şeyi izah etti.
Ancak; aracı kaldırıp yağını boşaltınca yağın aşırı siyah olduğunu söyledi. Ne marka yağ kullandın dedi. Bende kendisine Mobil 1 FS 0W-40 yağ kullandığımı söyledim. 9.000 km deki yağın bu kadar kararmaması gerek dedi. Yağ sahte olabilir dedi. Bende kendisine Mobilin Resmi Sitesi olan Cleanpex sipariş ettim dedim. (Önceki bakımda Castrol 5W-30 yağ, motordan boşaltılırken gerçekten bu kadar siyah değildi. Hatta daha önceki ustam bakıma erken mi geldin abi diye sormuştu.)   

Kendisinde motor yağı olmadığını, yağ satan yedek parçacı komşusunda farklı marka ve modellerde yağ ve filtre olduğunu söyleyerek, beraber yağ satan parçacıya gitti. Malesef 0w-40 yağ elinde bu hafta olmadığını söyledi. Motul 5w-30 1.450 TL ve Lıquı Moly 5W-30 Leıchtlauf HC7 marka motor yağları vardı. Ustanın tavsiyesi üzerine 1.700 TL ye Lıquı Moly 5W-30 Leıchtlauf HC7 aldım. API SP onaylı olması nedeniyle bu yağı tercih ettim.

Benden önceki sahipleri 54.000 km ye kadar 5W-30 yağ kullanmışlar. Bende aracı alınca bilmeden Castrol 5W-30 yağ kullandım. 64.000 km de Formun tavsiyesi üzerine Mobil 1 FS 0W-40 yağ ile bakım yaptırdım. 73.000 km de istemeden de olsa tekrar Lıquı Moly 5W-30 ile bakım yaptırdım. Anladığım kadarı ile aracımda ilk defa ben 0W-40 yağı ben kullandım. Bundan sonraki bakımım 83.000 km de.

Şimdi size bir kaç sorum olacak.

1- Motor yağımın aşırı kararması normal mi?
2- Aracımda bir bakım hariç sürekli 5W-30 yağ kullanılmış. 0W-40 yağa geçmem nedeniyle mi motor yağı bu karardı?
3- Bundan sonraki bakımlarda 0W-40 mı yoksa 5W-30 mu yağ kullanmalı mıyım?
4- Lıquı Moly 5W-30 Leıchtlauf HC7 marka motor yağı benim aracım için uygun mudur? Resmi sitesinde benzin ve Lpg li araçlar için uygundur diyor.
5- Bu yağ tam sentetik midir? Değilse bir zararı olur mu?
6- Eğer 5W-30 ile devam edeceksem hangi motor yağını kullanmalıyım?

Vakit ayırıp cevap yazan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Herkese yeniden merhaba.
Arkadaşlar Cumartesi günü aracımın yağını tekrardan yeniledim.

Lıquı Moly 0W-20 alacaktım ancak daha önceki yağım Mobil 1 FS 0W-40 olduğu için yine aynı marka ile devam etme kararı aldım. Bu sefer Mobil 1 ESP X2  0W-20 aldım.
Formdaki arkadaşların tavsiyesi üzerine motor yağını değiştirmeden önce Lıquı Moly Engine Flush kullandım. Katkı katılmadan önce yağ çubuğunu çekerek yağın rengine baktım. Açık sarı idi rengi. 
Yaklaşık 10-12 dk katkı ile rölantide çalıştırdık arabayı. Katkı maddesinin gerçekten işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için özellikle çıkan yağın rengine baktım. Çıkan yağın rengi resimdeki 5 numaralı yağın rengi gibi olmuştu. Ama kararma yoktu. Önceki yağların kalıntılarını temizleme açısından bence katkı işe yarıyor gibi geldi bana. Tabi ki teknik boyutunu bilemem.
74.700 km de yağı ve yağ filtresini değiştirmiş olduk.
İlk izlenimlerim araç bir önceki yağım olan Lıquı Moly 5W-30 a göre daha sesiz çalışıyor ve daha çabuk hızlanıyor. Yakıt konusunda şuan bir şey diyemiyorum zamanla ölçer paylaşırım.
İyi günler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6799 : Kasım 25, 2024, 20:03:11 »
Herkese yeniden merhaba.
Arkadaşlar Cumartesi günü aracımın yağını tekrardan yeniledim.

Lıquı Moly 0W-20 alacaktım ancak daha önceki yağım Mobil 1 FS 0W-40 olduğu için yine aynı marka ile devam etme kararı aldım. Bu sefer Mobil 1 ESP X2  0W-20 aldım.
Formdaki arkadaşların tavsiyesi üzerine motor yağını değiştirmeden önce Lıquı Moly Engine Flush kullandım. Katkı katılmadan önce yağ çubuğunu çekerek yağın rengine baktım. Açık sarı idi rengi. 
Yaklaşık 10-12 dk katkı ile rölantide çalıştırdık arabayı. Katkı maddesinin gerçekten işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için özellikle çıkan yağın rengine baktım. Çıkan yağın rengi resimdeki 5 numaralı yağın rengi gibi olmuştu. Ama kararma yoktu. Önceki yağların kalıntılarını temizleme açısından bence katkı işe yarıyor gibi geldi bana. Tabi ki teknik boyutunu bilemem.
74.700 km de yağı ve yağ filtresini değiştirmiş olduk.
İlk izlenimlerim araç bir önceki yağım olan Lıquı Moly 5W-30 a göre daha sesiz çalışıyor ve daha çabuk hızlanıyor. Yakıt konusunda şuan bir şey diyemiyorum zamanla ölçer paylaşırım.
İyi günler.

Liqui moly’nin motor temizleme ürünleri gerçekten işe yarıyor. Biz e12’de 10bin bakımında eski yağın içine döküp 10dakika rölentide çalıştırmıştık. Sonra eski yağı boşaltıp yenisini ekledik. Normalde yeni yağ dahi olsa çubuğu çekince açık sarı bir rengi olurdu. Liqui moly ile motor içini temizledikten sonra çubuğu çektiğimizde yeni yağın rengi neredeyse şeffafa yakındı.
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)