0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Anlaşılan 0w20 mi, 0w40 mı yoksa 5w30 mu sorunu çözülmeyecek. Alttaki fotoğrafa göre ülkemiz şartlarına en uygun yine 5w30 görünüyor.
Bu yağ vizkozitesi ni iklim koşullarına nasıl bağlıyorlar anlamış değilim,motor ilk marş sonrası 90 C⁰ ye kadar zaten kapalı döngüde çalışıyor termostat kapalı duruyor , sonrasında ihtiyaç dahilinde vaya motor tipine göre devamlı açık veya aç kapa devam ediyor motor her koşulda sıcak veya soğuk farketmeksizin hep aynı ısıda duruyor,zaten öyle durmazsa sıkıntı olur,Yağ vizkozitesi ni motor iç yapısı piston sekman alaşımları motor gövdesi alaşımları,yağ soğutucu,turbo vs vs elemanları belirler üretici kullandığı motor tipine göre yağın içindeki bileşenlere göre yağ vizkozitesini belirler,Öyle iklim koşullarına göre yağ belirlenemez tek bir etmen belirleyici değildir,işin daha ötesi motor hakkında ve yağın üretimi hakkında teknik bilgiye hakim olmak gerekir ki burası en önemli kısımdır,o yüzden @Ufuk Sönmez (16363) bey gibi konuya hakim kişilerin görüşünü dinlemekte fayda vardır.
Sedat BeyServisin kattığı 0 w20 de bende subap sesi duyuyordum fakat motul 0 w20 ye geçince motorda be subap sesi ne baska birşey tıkır tıkır çalışıyor katilan yağın markasıda önemli
Servisteki yağa da güvenemeyeceksek kime güveneceğiz, servis varil bazında sadece standartları karşılayan "en ekonomik" yağı kullanıyor. Toyota keşke bu kadar seçenek yerine ülke iklim şartlarına göre viskozite ve belirli bir standarttaki yağı kullanmayı şart getirseydi. Kitapçık başka servis başka diyor, kafalar karışık.
Hybrid için kitapta yazan bu“0w16 için api sn(rc) veya Api sn+(rc)Bu yağ olmazsa tek seferlik aşağıdaki yağı koyun diyor. 0w20 için api sn(rc) veya Api sn+(rc)”Servis ne koydu? CASTROL MAGNATEC STOP-START 0W-20.- API SN- ILSAC GF-5Karşıladı mı sizce?
Eğer ki motor yağı tercihi iklim koşullarına göre olsaydı firmalar kitapçıklarına ülke ve bölge şeklinde ayırıp herkese ayrı bir öneride bulunurdu.Motor yağı iklim koşullarına göre tercih edilmez, aracın isteklerine göre tercih edilir.
Hybrid aracın yağı bence de gerçekten önemli, anlık olarak kapanıp açılıyor , yağın bir yağlama gecikmesi varsa her seferinde çalışırken aşınacaktır. start stop belki iş görür diye düşünmüş olabilirler ama bence de start stop yapan bir araçdan onlarca kez daha fazla motoru kapatıp açılıyor. Ben motor ilk çalıştığında benzin motoru çalışırsa ve vvt sesi gelirse rahatsız oluyorum. Erzurum servise sorduğumda 0 20 yağ koyacaklarını ve toyotanın logolu orjinal yağını kullanacaklarını söylediler. Hatta servis kısmında bir pencere var. 4 adet 1 litrelik yağ koyuyorlar.. 42 derece sıcakta yola gittik , dur kalka kaldık , klima mecburen açık ve araba yürümese de çalıştı içinde çocuk uyuduğu için. yine yollarda hep 80 90 gidilmiyor. zorladıkça ve böylece daha fazla ısındıkça yağın kalınlığı önemli hale geliyor. 0 20 koymuştum
Tansu bey araç garantiden çıkmasın diye servis tercih ediyorsunuz ama işinizi şansa bırakmayın,yağınızı kendiniz temin ederek servise öyle gidin derim,çünkü garanti süresi boyunca bişey olmasada sonrasında yıllarca yapılan yanlış bakımın birikintisi çıkar,totâlde siz zarar edersiniz,uzun yıllar kaliteyi yaşamak istiyorsanız işi baştan sıkı tutun,ufuk bey yağ konusunda yeterli bilgi birikimine sahip bir kişi ürünleri kendilerinden temin edip serviste değişim yapabilirsiniz.
elimde veri yok , kanıtı henüz yok. Ama su sıcaklığı ve yağ sıcaklığı yazın daha yüksek seyretmiyor mu ? Diğer aracımda yağ sıcaklığı menüsü vardı. kışın 95 ile 105 arası yağ sıcaklığı varken yazın 128 dereceyi gördüm. Bu değer bayır tırmanma sırasında oldu. Su sıcaklığında ise gösterge panelindeki gösterge 90 ı gösterirken 65 derece ile 104 derece arasında su sıcaklığı olduğunu öğrenmişdim. eski aracımda 2 defa su sıcaklığının 105 olduğunu gördüm. yani su sıcaklığı da sabit değil.Bu sıcaklık stresi yazın daha yüksek oluyor diye tahmin etmiştim.