Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1699505 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 34000
  • Model Yılı: '18
  • 28 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #6800 : Kasım 28, 2024, 00:30:38 »
Merhaba arkadaşlar

Toyota Corolla 2018 1.6 Benzin+Lpg  aracıma  (63 000 km)

1-Mobil 1 Esp 5W30 Motor Yağı

2- Eneos Hyper Multi 5W-30 Motor Yağı

Hangisini önerirsiniz

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #6800 : Kasım 28, 2024, 00:30:38 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 52000
  • 62 kere teşekkür etti
  • 157 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6801 : Kasım 28, 2024, 09:12:25 »
5w30 önermem, 0w40 (lpg li olduğu için ) veya kullanım kılavuzunda belirtilen 0w20 kullanmanızı tavsiye ederim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 500
  • Model Yılı: '24
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6802 : Aralık 11, 2024, 10:25:55 »
çok sorulan bir soru arkadaşlar , lütfen bilgisi olan anlatsın . orjinal fabrika yağı 0w16 iken  servisler hep 5w30 koymuşlar , araç 50.000km gelmiş .  el değiştirmiş  yeni sahibi ben 0w16 ya dönsem bi sorun yasarmıyım diyor ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • Kilometre: 75000
  • Model Yılı: '20
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6803 : Aralık 12, 2024, 15:09:18 »
çok sorulan bir soru arkadaşlar , lütfen bilgisi olan anlatsın . orjinal fabrika yağı 0w16 iken  servisler hep 5w30 koymuşlar , araç 50.000km gelmiş .  el değiştirmiş  yeni sahibi ben 0w16 ya dönsem bi sorun yasarmıyım diyor ?

Hocam benim araç 1.6 Lpg li. 54.000 km satın aldım. Önceki sahibi sürekli 5W-30 yağ koymuş.
Ben 64.000 km de Mobil 1 FS 0W-40 yağ kullandım.
74.000 km de ise kitapçıkta belirtilen 0W-20 yağa geçmek istedim ve Mobil 1 ESP X2 0W-20 yağ koydurdum.
Tabi ki teknik detaylarını ben bilemem. Forumda daha deneyimli arkadaşlar var. Onlar açıklayabilir, ama ben şu ana kadar bi zararını görmedim.
Ayrıca yetkili yağ satıcısına telefonda sormuştum 5W-30 mu 0w-20 mi kullanayım diye. "Ne 5w-30 abi o araç için 0W-20 kullanacaksın." diye çıkıştığını hatırlıyorum. LPG li olduğunu da söylemiştim. 
Ama size tavsiyem hangi yağı koyarsanız koyun piyasadaki kaliteli yağlardan kullanın. KARAR SİZİN....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 140
  • Model Yılı: '12
  • 22 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6804 : Ocak 17, 2025, 22:17:39 »
1.4 D 4D motor için forum olarak genelde hangi yağ kullanılıyor? 140.000 km de dizel auris aldım.önceki sahibi petrol ofisi yağ koymuş son 2 bakım... Ben önceki toyota corolla aracında lique moly 0w20 kullanmıştım ve çok memnundum.. yine lique moly kullanmayı düşünüyorum dizel için 5w30 uygun sanırım..Ama hangi seriyi almalıyım bilemedim.  4200 4300 bir sürü çeşit var..
Diğer seçenekler castrol 5w30 veya mobil esp formuna 5w30
İyilik yapar gibi görünmeyin...Iyilik yapın,görünmeyin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '15
  • 748 kere teşekkür etti
  • 759 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6805 : Ocak 18, 2025, 11:53:52 »
1.4 D 4D motor için forum olarak genelde hangi yağ kullanılıyor? 140.000 km de dizel auris aldım.önceki sahibi petrol ofisi yağ koymuş son 2 bakım... Ben önceki toyota corolla aracında lique moly 0w20 kullanmıştım ve çok memnundum.. yine lique moly kullanmayı düşünüyorum dizel için 5w30 uygun sanırım..Ama hangi seriyi almalıyım bilemedim.  4200 4300 bir sürü çeşit var..
Diğer seçenekler castrol 5w30 veya mobil esp formuna 5w30

Motul X-Clean EFE 5W30
Lıqui Moly 4300 5W30

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 140
  • Model Yılı: '12
  • 22 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6806 : Ocak 30, 2025, 00:18:46 »
5w30 lique moly 4600 kullandım.İzlenimlerimi yazarım.
İyilik yapar gibi görünmeyin...Iyilik yapın,görünmeyin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kilometre: 244000
  • Model Yılı: '98
« Yanıtla #6807 : Ocak 31, 2025, 22:08:32 »
merhaba 98 model 1.3 ae101 2e motor sahibiyim .244binde lpg li ,uzun zamandır yağ kaçırdığı için yağ yakma varmı ne oranta tam tespit edemedim . yeni keçe-conta değiştik 500 km oldu kaçaklar bitti. 500 km de ne yağ yaktı ölçümden anlayamadım,çünkü ölçüm yerine göre yağ çubuğu iki çizgi arası %10-15 oynuyor. yani ölçümler hata payı içinde kalıyor.abartı yakma olsa hata payını aşıp kendini belli ederdi(5000km 1lt altı olsa gerek ve kaçaklardan dolayı  ucuz mineral yağ koymuştum. iyi yağ ile dahada düşecektir). yağ yakmayı yazıyorum ki daha ince yağ kullanılabilinir mi diye

Kaçaklar da bitti iyi yağ kullanayım artık diyorum . 110bin km den beri 10-40 mineral yağ kullanıldı. 5-40 tam sentetik yağ kullanayım diyorum kafamı karıştıran ea101 pdf sinde ki çizelgede orta alanda 10w-30 görünüyor ,bu 30 kafamı karıştırıyor bu saatten sonra 30 la biten yağ kullanılabilinir mi ki ?

10w-30 ile 5w-40 akışkanlıkları incelediğimde aslında birbirine çok yakın

yağ viskositeleri için genel kafa karıştırıcı çok şey var .hava sıcak diye ikinci numara niye kalınlaşsınki ,bu ae101 su isındığında hareret orta çizginin azıcık altında sabit duruyor(orta 90 ise ,88 derece gibi). ne artıyor ne iniyor sabit duruyor, bayır yukarıda aynı bayır aşağıda aynı hep aynı sabit duruyor .Hava sıcak olsa ne fark edecek ki. Ae101 kocaman radyatörlü su sıcaklığı hep aynı ,yağ sıcaklıkta ne kadar fark edebilirki?

Benimki gibi eski araba için hangi sertifikayı önemsemeli, mesela bir tarafta api sn,acea a3-b3 yağ diyelim diğer tarafta api sl ,acea a5-b5 yağ olsun ,api mi kıymetli sizce acea mı ?

ayrıca yarı-sentetik api-sn mi ? ,tam sentetik api- sl mi? (shell helix7 10-40 api-sn sertifika verişmiş mesela)

ae101 98 1.3 SW

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 53350
  • Model Yılı: '16
  • 208 kere teşekkür etti
  • 1262 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6808 : Şubat 01, 2025, 15:44:44 »
Aracınız yüksek km de olduğu ve lpg li olduğu için bir de 3000 devir üzeri kullanıyorsanız lpg ısısı yüksek olacağı için 5w/40 veya 10w/40 yarı sentetik belli marka yağlardan kullanabilirsiniz örnek olabilir Liqui moly 10/40 yarı sentetik gibi ,ileri kilometreli araçlarda yataklarda ses olmasın diye 10w daha öne çıkabilir,hangi marka yağı fiyatlarına göre de bakarak tercih edip devam edecekseniz motor iç yıkama yaptırıp yeni yağı öyle koydurun ve mutlaka iyi kalitede  yağ filtresi kullanın.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '10
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6809 : Şubat 01, 2025, 18:34:13 »
Merhaba 50.000km'de e140 1.6 dual vvt-i corollamız var ve 52.000 bakımı için Special Tec AA 0W-20 tercih ettim. Daha önceki yağ değişiminde ne kullanıldığını bilmediğim için liqui moly engine flush plus da aldım. Henüz bakıma girmedi. Ben 0W-20 de en çok Liqui Moly' ye güveniyorum çünkü API-SP standardını karşılamasının yanı sıra yağın uzun süreli kullanım ve ağır hizmet için de uygun olduğu belirtiliyor. Bu yüzden Liqui Moly öneriririm. Kışın araca ilaç gibi geleceğini düşünüyorum fakat ben yaz döneminden yine de şüpheliyim. Yazın son aylarında Ankara çok sıcak oluyor. Gerekirse OBD cihazı ile anlık yağ sıcaklığı ve diğer parametrelerin kontrolünü yapacağım.
Aracımın bakımını 52000km de belirttiğim yağ ile yaptırdım. Yeni yağ konulmadan önce motorun içi liqui moly engine flush plus ile yaklaşık 10 dakika yıkandı ve yağ öyle konuldu. Bir kaç günlük deneyimlerim sonucu aracın karakterine yansıyan olumlu yönler:
-Sabah ilk çalıştırmada ve ilerlemede sanki motorun üzerinde ekstra bir yük varmış gibi ya da hantallık hissediyordum. Yağ değişiminden sonra araç sanki hafif ısınmış da yola çıkılmış gibi hissettiriyor. İlk andan itibaren motorun istikrarlı bir şekilde yürüdüğünü anlayabiliyorsunuz.
-Kabin içine giren motor sesi ciddi seviyede azaldı. Öyle ki 2000-2200 devire kadar olan vites değişimlerinde şanzıman uğultusu motorun sesini bastırmakta.
-Tüketim olarak şu an herhangi bir ölçüm yapmadım fakat sabah ilk çalıştırmadaki rahatlık, eminim başlangıç yakır tüketimini de azaltacaktır.

Liqui Moly Special Tec AA 0W-20 motor yağı ile ilgili izlenimlerim şimdilik bunlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kilometre: 244000
  • Model Yılı: '98
« Yanıtla #6810 : Şubat 02, 2025, 21:04:27 »
Aracınız yüksek km de olduğu ve lpg li olduğu için bir de 3000 devir üzeri kullanıyorsanız lpg ısısı yüksek olacağı için 5w/40 veya 10w/40 yarı sentetik belli marka yağlardan kullanabilirsiniz örnek olabilir Liqui moly 10/40 yarı sentetik gibi ,ileri kilometreli araçlarda yataklarda ses olmasın diye 10w daha öne çıkabilir,hangi marka yağı fiyatlarına göre de bakarak tercih edip devam edecekseniz motor iç yıkama yaptırıp yeni yağı öyle koydurun ve mutlaka iyi kalitede  yağ filtresi kullanın.

contaları yeni değiştim(yağ pompası conta,eksantrik conta ve üst kapak contası) motor iç yıkama şartmı ,bu yıkamadan tırsıyorum ,bu araba lpg li içinde kurum çamur yapar mıki ,yağ çubuğu çekince temiz oluyor öyleki gözlerim seçemiyor .lpg kurum olmaması beni kurtarmaz mı ?

bu yaza 10-40 yarısentetik ucuz bir yağ var elimde önce onu kullanıp yazı geçirip(sadece 3-4bin km anca yaparım durulama yağı gibi olmuş olur sanırsam ve ilk defa yarısentetik yağın yağ yakma değerlerini de öğrenmiş olurum)    ,yaz sonu elimde olan 5-40 hx8 shell yağım var onu deneyeyim. 5-40 shell tam sentetik iş görür mü ,1990 yılların teknoloji motor ,üretimdeki en dandik orjinal motor yağı gerekli sertifikayı karşılıyor :) zira api sg yağ yetiyor .

5-40 tam sentetik egsoz emisyona fazdası olurmu ,yaz sonu muayene var egsoz testi almak gerekecek .27 yıllık egsoz ile gene pulu alabilecekmiyim ,bu toyota da egsoz çürümez mi hiç?
ae101 98 1.3 SW

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 69000
  • Model Yılı: '21
  • 73 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6811 : Şubat 10, 2025, 22:46:09 »
Merhaba üstadlar, https://www.speedol.com.tr/zeta-vcc-0w20/ motor yağı 70 bin bakımı için kullanacağım. Standartları hakkında fikriniz nedir, apı sn var, apı sn gf6b yok gibi anlayamadım.

Mesaj Birleştirildi: Şubat 11, 2025, 10:22:19
Speedol yerine Liqui moly 0w20 ve engine flush kullanmaya karar verdim, daha önce 100 binde 2014 corolla aracıma engine flush ı zorla koydurmuştum, şimdi 70 binde 2021 model aracıma koydurmayı düşünüyorum fakat yine de tekraren sormakta fayda var, ustaların dediği Engine flush kullanırız fakat motor içerisinde bir parçanın tamamen temizlenmesi sızıntıya da sebep olabilir  :huh: 5W30'dan 0w20 ye geçeceğim ve servisten sanayiye gideceğim bu bakım. Ekte sunduğum yağ 4 lt sanırım bizim araçlar 3.7 lt alıyor. Sizin yorum ve tavsiyeniz nedir? Bir önce ki yanıtımda bulunan ürün speedol'ü incelerseniz sevinirim. selamlar

https://shop.egemot.com.tr/liqui-moly-0w20-motor-yagi-special-tec-aa-4-litre-9705

https://shop.egemot.com.tr/engine-flush-motor-ici-temizleyici-300-ml-2657

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Fatih SVS
  • Kilometre: 75000
  • Model Yılı: '20
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6812 : Şubat 20, 2025, 09:19:28 »
Herkese selam .
Arkadaşlar daha önce bahsetmiştim.
Aracımın önceki sahibi sürekli 5W30 yağ kullanmıştı aracımda. Bende bilmeden 54.000 km de aracın teknik standartlarını karşılamayan castrol 5w30yağ kullanmıştım. Tekrar bakımı gelip castrol yağ  boşaltılırken yağın renginde bi değişiklik yoktu. Hatta usta erken mi geldin bakıma diye sormuştu.
64.000 km bakımında ise bu sefer mobil 0w40 yağ kullanmıştım ve yağın değişim zamanı gelince yağın kapkara olarak motordan aktığını anlatmıştım size.
Acaba yağda mı yoksa motorda mı bi sıkıntı var diye aklımda deli sorular oluşmuştu.
Forumda bi arkadaşımız mobil yağlarının motor temizleme özelliği olduğunu ve bunda gayet başarılı çalıştığını söylemişti. Benimde aklıma yatmıştı bu fikir. Aracımın daha önceki sahiplerinin standartları karşılamayan yağ kullanmaları ve bundan dolayı motorda ve kartelde kalıntı bırakması, mobilin bu kalıntıları temizlemesi nedeniyle mi bu kararma olmuştu diye düşünüyordum hep. Hatta Usta bile şaşırmıştı yağın rengine.
Neyse sadede gelelim. Bu bakımdan sonra engine flush kullanarak motor temizliği yapılıp bu sefer mobil 0w20 yağ kullanarak bakım yaptırdım. Bakımdan sonra 6.000 km yol yaptım. Dün yağ çubuğunu çektim ve yağın rengi koyu sarıydı. Hiç kararma olmamıştı.
Anladımdı ki araçda kullanılan yanlış yağ motorun içinde tortu oluştuyor. Engine flush ve mobil görevini başarılı bir şekilde yapmış ve daha önceki kalıntıları temizlenmiş.
Tabiki siz daha iyisini bilirsiniz ama standarları karşılayan kaliteli yağ kullanmak motor sağlığı için çok önemli.
Keyifli sürüşler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #6813 : Mart 15, 2025, 10:12:58 »
Merhaba
Aracım 2018 yaris 1.5 fun special 63.000 km de  aracımı özel bir toyota servisine götürdüm araca
5w-40 motor yağı koyulmuş. araç bakımdan önce sabah aracı çalıştırdığımda max. 30 40 saniye bekler öyle hareket ederdim sıkıntı yoktu bakımdan sonra araç çalıştırıp yaklaşık  max. 1 buçuk 2 dk yakın beklemeden hareket ettiğimde motordan kısa bir süreliğine tıkırtı sesine benzer bir ses geliyor sonra ses kesiliyor, herhalde yağlanmadan dolayı bu olay soguk havalarda daha çok oluyor. durumu araştırıp kullanma kılavuzuna baktıgımda 0-20 yoksa 5-30 koyulması gerektigi yazıyor. durumu servise gidip anlattıgımda ses yağdan değildir 2022 model altına her zaman 5-40 koyuyoruz gibi cevaplar verdiler. bakımı 3-4 ay önce yaptırmıştım sizce yağı değiştirmeliyim ve kısa süre içinde yağ değişimde herhangi bir problem olur mu ? Açıkçası ilk aracım ve bu konularda biraz acemiyim yardımcı olursanız sevinirim.
Sayğılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
  • 157 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6814 : Mart 15, 2025, 13:23:19 »
kitabı yazan mühendis 0-20 koyun diye yazmış bizim servis engin bilgisiyle arabayı yapan mühendis bizden iyi bilmez biz dogru yağı kullanıyoruz diyor sizce burada bir tezatlık yok mu??? o araca koyulması gereken yağ 0-20 diye yazılmış daha neyin ısrarı bu ? doğru yağ demekki   0-20 5w30 bile koyarsan bir sonraki yağ değişiminde 0-20 diye yazmışlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 53350
  • Model Yılı: '16
  • 208 kere teşekkür etti
  • 1262 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6815 : Mart 15, 2025, 14:37:22 »
Eğer araçta lpg yok ise 5w/40 kullanmanın hiç bir mantığı yok,zaten az km  yapmış yeni araba,kısa zamanda yağ değişmenin ne zararı olacak? motor iç yıkama yaptırıp en kısa zaman da bakım kitabında yazan 0w/20 motor yağına geçin ve şu takırtı sesini dinleyin devam ediyor mu?
Tokay Ceritoğlu