0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yağ değişimini daha erken yapsak yine de şart mıdır ?
LM'nin sitesinde adresi yok diye sahte olacağı anlama gelmez.Ayrıca şunu belirteyim zamanında bir arkadaş Z yağ bayi bulucu sitesinden X bayiyi arayıp yağ satın alacağını belirtmiş sonrasında başka bir dükkana yönlendirilmiş ve çıkan yağ sahte
Bu konuda sıvıların ısıl iletkenliği konusunda tez hazırlamış olan @Mutlu Tekir (30216) hocamı konuya davet ediyorum Biz iki distribütör (Egemot ve Bar Oto) ile de çalışıyoruz, bazı ürünler sadece müşterinin siparişine istinaden özel getirtiliyor (bizde de Liqui Moly SL6 Hidrolik gibi), yakın zamanda bizim stoklarımıza da giriş yapacak,Mekato (Mücahit bey'i) tanıyorum, distribütör ürünü satıcısıdır, sorun çıkmaz, diğer firmayı tanımıyorum.
Otomatik 2005 Corolla hb sol kullanıcısıyım.Aracım 188000 km de.Yağ eksiltme sorunu vardı.Şimdiye kadar 10 40 yağ kullanıyordum.Bu sefer forumdan edindiğim bilgilerle ustanın itiraz etmesine rağmen 5 30 Castrol kullandım.Bakalım ne olacak?
daha çok eksiltecek yağın kendisinin özelliğini kaybedip uçması yanması ile inceliğinden dolayı eksiltmesi ayrı şeyler. yağın ilk numarası ince olursa yani 10 numaradan 5 e geçtiyseniz tahmin ediyorum motor ısınıncaya kadar bir miktar yakabilir. ama bugün hemen her 5 30 yağ eskiden kullandığınız 10 40 dan kaliteli olduğundan ısınınca eksiltme, bozulunca eksiltme az olabilir. tahminim dengeler birbirini. yani 5 30 da da eksiltme olacaktır. eksiltmeye çok takılmadan bakımlara özen gösterseniz daha az yorulursunuz.
Anıl bey motor yağı ilk (soğuk çalışma vizkozitesi) numaradan dolayı eksilmez,üreticinin ayarladığı spesifikasyonları karşılamadığından,yüksek ısıyı absorbe edemediğinden,sekman ile gömlek arası oluşan boşluktan vs vs diye uzayan listeden dolayı eksilir,ama ilk numaradan dolayı eksilmez madeni yağların çift özellikli olması motoru ilk çalıştırmada daha iyi korumak içindir,yani ilk numara küçük olursa soğuk çalışmada motor ısınıncaya kadar yağ daha akışkan olacak motor daha iyi yağlanacak ve ideal çalışma sıcaklığına daha çabuk ulaşıp hem yakıt ekonomisi hemde daha az emisyon sağlayacak,yağın espirisi motor ısındıktan sonra başlıyor önemli olan ikinci numaranın ve sağladığı korumanın daha iyi olması lazım,o yüzden üreticinin tavsiyesine uymak gerekiyor bazende işi iyi bilen malzemeyi iyi tanıyan ustaların @Ufuk Sönmez (16363) bey gibi konuya hakim kişilerin incelemerine tecrübelerine kulak vermek gerekiyor,zira yıllar içerisinde değişen teknoloji ile üretim teknikleri de değişiklik kazanıyor bunları iyi takip edip analiz etmek elzem oluyor,tabi bu takibi yapabilmek içinde teknik konuya hakim olmak önem arz ediyor,Esenlikler dilerim.
neden 0 20 yerine 5 20 var ? veya neden 0 30 yerine 5 30 kullanılır ? soğuk motorun farklı toleransları var. Bence bütün arabalarda 0 numara kullanmama sebepleri bu idi. Bugün 0 numara yağ ile çalışmayacak motor kalmadı. fakat broadway veya tofaş a 0 50 gibi bir yağ koyun .. soğuk iken subap yuvasından veya segmandan kaçırır veya en kötüsü motor krank keçesinden sızar.. yani bence durum bu ..
Ufuk abi ben akışkanın ısıl iletkenliğini ölçmedim ki ısı transferini manyetik alan ile iyileştirdim. Fakat belli bir rakama kadar ısı transferi artıyor.Ama bu konuda ben Tansu'ya katılıyorum. Supap mekanizmasında soğutma yok haklısın ama sırf lpg diye 2. rakam yükseltilmesi taraftarı değilim. 2 bakımdır 0w-20 ile lpg ile kullanıyorum en ufak eksilme, yağda renk değişimi yok. Fakat, km yükseldiğinde ne olur? sen daha iyi bilirsin bu noktada sonuçta supap yenileme, rektefiye yapan usta olarak.
işte benim gibi düşünen birisi kendi aracıma son bakıma kadar servis 5w30 koydu. ararcımda lpg var, daha 58bin km'de. Lpg'yi 17bin km'de taktırdım ve ayarını kendim yaptım. Lpg ayarı konusunda kendimce epey uzmanlaştım, epey yabancı kaynak ve makale okumak zorunda kaldım. aracın çalışmasında lpg ile benzinin bir farkı yok. LTFT,STFT değerlerim çoğunlukla 0'a yakındır, -2+2 arasında değişir. Son bakımda 0w20 motul ecolite koydum. forumda ısrarla lpg var ise 0w40 koy diyorlar. ben de 2.rakamı bu kadar yükseltmeyi mantıklı bulmuyorum. 0w40 yağın 100°C'de viscosite değeri 13,5 . 150°C HTHSdeğeri 3,6 , kaynama noktası 228C0w20 yağın ise 100°C'de viscosite değeri 8 . 150°C' HTHS değeri 2,7,kaynama noktası 226C bu yağlar yüksek sıcaklıklarda bile stabil yağlar diye biliyorum. nitekim kaynama noktaları arasında 2 derece fark var. LPG ile fazladan açığa çıkan ısı bu kadar önemli olsaydı, kaynama noktası 250°C üzeri bir yağ önerilmesini doğru bulurdum. Ama 2 derece daha yüksek yağı çok mantıklı bulmuyorum. Yanlış düşündüğüm yerler varsa düzeltin lütfen.
"2.rakamı bu kadar yükseltmeyi mantıklı bulmuyorum" kısmı şahsi bir tercih ancak teknik açıdan baktığınızda her iki yağında (aynı markada) 20c kinematic viskoziteleri neredeyse aynı, yani tabir uygunsa soğuk marş kabiliyetleri aynı ancak zaten bizim LPG ile (ki araç benzin ile çalışmaya başlaması gerekli zaten, LPG faktörü motor ısındıktan sonra devreye giriyor) kullanımda istediğimiz uzun süreli yüksek sıcaklıklarda korunmanın devam etmesi, yağ filminde yırtılma meydana gelmemesi ve kullanım ömrünce (10.000km baz alıyorum) TDS değerlerini muhafaza edebilmesi,150c HTHS değerini 2.6 vs 3.6 ancak aradaki fark sadece 1 rakamı değil neredeyse %35, bu değer farkı aracınızın motor yağı ısıl değeri düştükçe (ki normal koşullar altında 100-105c olması gerekli) artacaktır, HTHS oluşan yağ filmi tabakasının mukavemet göstergesidir bir anlamda, 100c kinematik viskozitesi yüksek olduğundan da dolayı kısa vadede herhangi bir sorun görünmese de uzun vadede sorunsuzluk farkı yaşanmaması imkansız,Bir diğer konu da TBN değeri, baz sınıfının aynı olduğunu varsayarsak TBN değeri yüksek olduğundan ısıl stres altında yağın kinematik viskozite ve hths değerlerini kullanım ömrü boyunca koruması kolaylaşacaktır, dolayısı ile belirli bir kullanım sonrası TDS'de gördüğünüz değerler kağıt üzerinde kalmaz Ek: Motor yağı için kaynama noktasının birbirine yakın olması gayet doğal zira en büyük etki baz sınıfı, "korunma" anlamında bu verinin hiç bir etkisi yok çünkü motor yağı 200c ulaştığında motor soğutma sıvısı evans waterless coolant gibi bir ürün değil ise aracınız zaten çoktan hararet yapmış olacak
Keza 0w16 da 0w20 benzeri bir yağ. Uzun ömür için Kullanmak caiz değil midir? Hibrit motorlar yazın neyse de kışın kısa mesafelerde çoğu zaman yolculuğu 60-70 derede bitiriyor
teknik açıdan baktığınızda her iki yağında (aynı markada) 20c kinematic viskoziteleri neredeyse aynı, yani tabir uygunsa soğuk marş kabiliyetleri aynı
Ek: Motor yağı için kaynama noktasının birbirine yakın olması gayet doğal zira en büyük etki baz sınıfı, "korunma" anlamında bu verinin hiç bir etkisi yok çünkü motor yağı 200c ulaştığında motor soğutma sıvısı evans waterless coolant gibi bir ürün değil ise aracınız zaten çoktan hararet yapmış olacak
150c HTHS değerini 2.6 vs 3.6 ancak aradaki fark sadece 1 rakamı değil neredeyse %35, bu değer farkı aracınızın motor yağı ısıl değeri düştükçe (ki normal koşullar altında 100-105c olması gerekli) artacaktır, HTHS oluşan yağ filmi tabakasının mukavemet göstergesidir bir anlamda, 100c kinematik viskozitesi yüksek olduğundan da dolayı kısa vadede herhangi bir sorun görünmese de uzun vadede sorunsuzluk farkı yaşanmaması imkansız,Bir diğer konu da TBN değeri, baz sınıfının aynı olduğunu varsayarsak TBN değeri yüksek olduğundan ısıl stres altında yağın kinematik viskozite ve hths değerlerini kullanım ömrü boyunca koruması kolaylaşacaktır, dolayısı ile belirli bir kullanım sonrası TDS'de gördüğünüz değerler kağıt üzerinde kalmaz
M15A-FKS için soruyorsanız termal verimliliği yüksek bir motor, 0w16'nın TBN değeri 0w20 ile aynı olmasından dolayı normal kullanım koşullarında kullanım ömrü süresince kinematik viskozite stabilitesi sorunu yaşatacağını sanmıyorum, tabi LPG ile kullanımda işler değişebilir ancak DI veya LPDI kit ile kullanılabileceğinden dolayı sorun ihtimali yine nispeten düşük kalır, ancak ben olsam DI veya LPDI'da olsa friction modifier ile birlikte 0w20 kullanırdım, tabi DI veya LPDI dışında kit kullananlar için olay tamamen sürpriz.Hybrid araçlarda motor zaten atkinson çevrimi olduğundan ısıl yükleri çok daha düşük, bir nevi jeneratör niyetine çalışıyor motorlar, NZ ve ZR serisi motorlu hybrid araçlarda 0w20, M15 serisi hybrid araçlarda 0w16 kullanmak makul görünüyor şu an.
20C derece haricinde 40C değerini de değerlendirmek gerekmez mi? marşı aldıktan sonra , motor tam ısınana kadar geçen sürede de yağın viskozitesi önemli değil mi? 0w20'nin 40°C (104°F) derecede vizkozite değeri 45.2 mm²/s iken, 0w40'ın 76.2 mm²/s
Karterde yağ sıcaklığı 200C dereceyi bulmaz da silindir çevresinde ateşleme sırasında kaç dereceyi görüyordur ondan emin değilim. Asıl kaynama noktası ile ilgili çekincem bu aslında.
TBN'yi baz aldığımızda , 5w30 eco-nergy'ın değerleri 0w40'ın değerlerinden bir tık daha yüksek. LPG etkisini baz aldığımızda 0w20'den çekinirken, motor açısından da 0w40 yağdan çekincelerimiz varken, lpg'li araca 5w30 koysak nasıl olur? 20C'deki yoğunlukları aynı. 40C'de ve 100C'de 0w40'dan daha iyi. Motor soğukken 0w20 kadar yakıt ekonomisi yapmayacak belki ama ısınınca daha iyi yağlama yapacak gibi geldi. Aşağıdaki tabloyu hazırladım. bir göz atıp yorumlarınızı belirtirseniz sevinirim. Yarın öğlen yağ alıp, servis yolunu tutacağım
Ufuk bey o zaman servisler mu doğru yapıyor? 2ZR için kitapçık 0w16 diyor. Belki sadece yakıt ekonomisi için diyor bunu. Bilemiyoruz. 2ZR-FX’e Amerika’da hybrid prius sahipleri ne koyuyor acaba? Veya japonya’da