0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Lütfen internetten araştırın, dünyanın en çevreci motorları arasında Suzuki Swift 1.3L karbüratörlü, tek nokta enjektörlü, kurşunsuz benzin kullanan makinası vardır, elektronik ateşlemeli, EGR'li, katalizörlü olan bu makina fakir karışımla çalışır ve kullandığı viskozite 15W-50 dir. CO2 emisyonu: 131 g/kmMadem LPG değilde sorunu ayarsızlık meydana getiriyorsa, 15W-50'ye geçin kafanız rahat olsun. Suzuki Swift ile 100 bin km boyunca 15W-50 kullandım. Mükemmel bir motor.
LPG'li motorların 2 problemi var, 1- LPG daha fazla ısı üretmektedir.2- LPG yağlama yapamamaktadır.Bu sebeple LPG'li olup 1 milyon yapabilmiş motor yoktur, sonuç itibariyle hiç bir viskozite o motoru kurtaramaz. Sadece ölümünü geciktirir.
Bu 2 görüşün doğruluğuna dair bilimsel makaleler bulabilir misin Tekin abi. Benzin mazot değildir ki yağlama görevi olsun. Olsa olsa ısı alma özelliği vardır.Motorun fakir yanmaya göre tasarlanması ayrı, normal tasarlanın motorun fakir karışımda kendine zarar vermesi ayrıdır. Ayrıca günümüze yakın örnekler verin, 15 sene önce enjeksiyona geçildi. Kendi verilerimiz doğru kılmaya çalışmak için karbüratörlerden ve fakir çalışmak için tasarlanmış motorlardan örnek vermeyelim.
Alıntı yapılan: (Gizli Üye) - Nisan 02, 2016, 22:13:43LPG'li motorların 2 problemi var, 1- LPG daha fazla ısı üretmektedir.2- LPG yağlama yapamamaktadır.Bu sebeple LPG'li olup 1 milyon yapabilmiş motor yoktur, sonuç itibariyle hiç bir viskozite o motoru kurtaramaz. Sadece ölümünü geciktirir.1-Tekin bey doğrudur lpg ısı üretir katılıyorum lakin ben bir otomotiv teknisyeniyim sayısız motor parçaladım topladım ford yetkili servisinde teknisyen olarak çalıştım. Bir sürü eğitimede gittim bunların içinde yağ da var. 5/30 bir yağın birçok araçta dizeller dahil 15000-20000 km kullandıran araç üreticileri var. Ki dizeller bile benzinli araçtan daha çok yağa zarar verirler Çünkü turbo şarjlıdırlar. Bir dizel motor inanın lpg den daha çok yağı yorar. buna rağmen 500 000 bini bulan binek dizel motorları mevcut. ben bu fikrinize katılmıyorum. 2-lpg neyi yağlamıyorki?yanma odasında bir tek supaplar var lpg den zarar gören vede bundan dolayı 100 000 km de supap yaktı tabiri denilen olay meydana gelir.ama supap ayarlarını düzenli kontrol edilirse bu problemde yaşanmaz( her araç motoru için geçerli değil tabiki lpgye uyumsuz araçlarda mevcut )Lpg yağlama yapamamaktadır diye bir şey yok. ve bahsettiğiniz lpg li araçlar şunu kullansa daha iyi olur diyeceğiniz bir durumda yok.Ben bunları motora dışardan bakan biri olarak yazmıyorum bizzat 14 yıldır otomotivciyim araçlarla uğraşıyorum. Motor parçalayıp topluyoruz. tam sentetik bir yağ aracın durumuna göre 5/30- 5/40 ideal olarak kullanılabilir ama üstüne özellikle 50-60 olan yağları kullanmanız size fazladan yakıt olarak geri dönecektir.lpg li aracımda 5/30 yağ kullandım motorum zarar gördü diyeni rastlamadım şimdiye kadar.Lpg li araçların tam tersine yağa zarar vermediğinide bir çok eğitimde gördüm. Nasıl diceksiniz; benzin sıvı bir yakıt ve özellikle soğuk ilk çalıştığında sekmanlardan kartere benzin buharı kaçırabiliyor buda yağın yapısını bozuyor neticede benzin uçucuc ve inceltici bir maddede yağ için yağı çözüyor ve yapısını bozuyor.Ama bu durum lpg de mevcut değil yağa bir zararı yokTecrübe olarak aynı model marka araçta lpg li olan aracın yağ rengi bile daha geç kararıyor. Kim yasal özelliğini bilemeyiz tabikiUmarım açıklayıcı olmuştur tekin bey
Uğur Can, doğru, LPG yanma esnasında benzinden ve dieselden daha temizdir ama emisyonu daha kötüdür.
Uğur Can, doğru, LPG yanma esnasında benzinden ve dieselden daha temizdir ama emisyonu daha kötüdür.LPG'de subapları yaktı denen durum neden yaşanır? yüksek ısıdan mı? yağlama yapmadığı için mi?Benzin yada dieselde yaşanmayan bu durum neden LPG'de yaşanır?
LPG li araçların emisyonu düşük oldugundan Japonyada teşvik ediliyor ve araç vergiden düşüyor.
tekin bey şunu açıklamanızı isterim honda 7 yıl garantili lpg li aracında neden 0w20 yağı servisinde kullanır ve illa bu olacak der ??7 yıl sonra kim öle kim kala..!?lpg nin kuru bir yakıt vede ilk parlama ısısının yüksek oluşundan tekin bey yağlama yapmamasından değilAnladım teşekkür ederim.
Doğal gaz için olabilir.?
O yazıyı dikkatlice okursan tek nokta enjektör ibaresi vardır. O motordada oksijen sensörü, katalizör ve ECU vardır. Bugünki sistemde de gaz kelebeğinin bulunduğu yer bir çeşit karbüratördür, sadece enjektörler daha aşağıya çekilmiştir.Normal çalışan motorla fakir karışımlı çalışan motor arasındaki fark, birinin ısıya daha az dayanıklı diğerinin daha fazla dayanıklı olması değildir, sadece üretmesi gereken emisyon farkı vardır. Benzin 95 oktan, LPG 102-108 oktan ve daha düşük enerji yoğunluğu nedeniyle daha az güç ürettiği için normalde daha fazla yakıt gönderilmesi sebebi ile artan ısıl değer.Peki, benzin yağlama yapmasın, sadece ısı alsın.
Subap yanmasının sebebi yağlanmaması değil, püskürtülme sırasındaki benzin film tabakası subapdan bir miktar ISI alarak SICAKLIĞINI düşürür subapların. Lpgde ise bu durum olmadığından soğutacak bir film tabakası olmadığından yüksek devirlerde subap yanması denilen olgu hızlanmaktadır.
Arkadaşlar, bir yakıtın çevreceliği, bünyesinde ihtiva ettiği karbon atomları sayısına bağlıdır. Günümüzde en temiz fosil yakıt Doğalgaz yani CH4, ondan sonra da LPG dir,