Toyota Club Türkiye
Sosyal => Sohbet - Otomobil => Konuyu başlatan: Hakan Öztürk (3676) - Eylül 29, 2020, 17:29:42
-
Selam;
Önümüzdeki dönemde hakkında daha fazla bilgi edinmek istenecek olan elektrikli otomobiller hakkındaki olumlu ve olumsuz düşüncelerinizi ve tüm gelişmeleri bu başlık altında paylaşabilirsiniz.
Aslında sanıldığı gibi elektrikli otomobiller çok da yeni bir teknoloji değil, bir zaman gelecek ki, bu da yeni gelecek olarak görülmeyecek ve başka çözümler aranacak.
-
Elektrikli otomobillerde amaç, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak ve sıfır (?) Emisyon değeri ile çevre kirliliğini önlemek.
Burada bazı sorunlar var.
1. Elektrik üretimi çoğu yerde halen fosil yakıta bağımlı. Birçok elektrik üretim tesisi kömür, doğalgaz ile üretim yapıyor.
2. Fosil yakıt harici RES, HES ve GES'lerde fosil yakıt olmadığından belki emisyon sıfıra yakın ancak bunlarında çevreye verdikleri zararlar ortada.
3. Elektriği depolama için pil hücresi üretimi. Burada hem dışa bağımlılık söz konusu. Hemde kullanılmış pillerim imhasında doğaya verilecek zarar. Hoş teknoloji gelişiyor. Elektrik depolama da daha az yere daha çok enerji depolanacaktır.
GES ve RES'ler üretim bakımından en masum ve doğaya en az zarar veren sistemler olacaktır. Hele ki Güneş Panelleri için kurulan fabrika dışa bağımlılığı biraz olsun azaltacaktır.
GES'lerde şöyle bir sorun olabilir belki, sıcağı üzerlerine toplayacağından o bölgede ısınmaya yol açabilir. Bunu engellemek için bol bol ağaç dikmekte fayda var. Dikilen ağaçlar hem ısınmanın önüne geçecektir. Hem nem ortamı oluşturup yağmur yağmasını ve yeraltı sularının dengelenmesini sağlayacaktır. Betonlaştığımız oranda ağaç dikersek küresel ısınmayı bir nebze olsun engelleriz.
Elektrikli otomobillerde gelecek var mı? Bence var. Ancak ömrü uzun olur mu bilemem. Gelecekte, kendi nükleer enerjisini üreterek enerji sağlayacak araçlar olacaktır. Hidrojen yakıtlı araçlar olacaktır. Ancak elektrikli araçların ömrü belki 20 belki 30 yılı aşmaz diye düşünüyorum.
-
Çok güzel bir konu Hakan abi teşekkürler.
Erhan bey çok güzel noktalara değinmiş. Bunlar Mazda'nın içten yanmalı motor teknolojisini geliştirmesindeki temel nedenler zaten.
Bu arada rüzgar türbinleri ve güneş panellerinin de zararları bulunmakta. Her enerji dönüşümünün bir zararı illaki vardır.
Rüzgar türbinlerinin kanatçıklarının her sene kuşları doğraması, güneş panellerinin ise yukarıdan göl olarak gören kuşların buralara inerek haşlanmaları bunlardan sadece birkaçı.
En az zararı olmalarına karşın günümüzde üretim maliyetleri çok fazla. Aynı fiyata nükleer enerjiye kıyasla 5-10 kat daha düşük güç sağlamakta rüzgar türbinleri ve güneş panelleri. Ayrıca bunların üretilirken kullanılan elektrik yine fosil yakıtlardan elde ediliyor, ve kullanım ömrü dolduktan sonra gerek batarya gerek panellerin depolanması sıkıntı.
-
Hakan bey günümüz ve geleceğimiz için değişik aynı zamanda yararlı istişare konuları ile karşımıza çıkmaktasınız,bu konuları daha çok gençlerin yeni nesilin okumasını ve onların dünyasında olumlu gelişmeler yapmasını temenni ederim,
Elektrikli araçlar çevre dostu olarak önümüze çıkıyor ama diğer üyelerinde belirttiği gibi elektriği malesef büyük bir bölümünü hâlâ fosil yakıtlar la üretiyoruz,çevreci gibi gözüken rüzgar santralleri,güneş panelleri,HES projeleri hepsinin ayrı ayarı zararları var,rüzgar santrallerinin kuşları doğraması güneş panellerinin yine kuşları yakması bunlar kuş popülasyonları tarafından birkaç nesil sonra öğreniliyor o bölgelerde daha dikkatli oluyorlar kuşlar onları öğreniyor ama daha tehlikeli olanı bu projeler bulundukları bölgede iklimi değiştiriyor mesela rüzgâr santralleri yapılmak için ormanlar kesiliyor yollar açılıyor resmen bulundukları bölgede traşlama yapılıyor ve yağmur çeken ormanlar kökünden kazınıyor aynı zamanda bu terminaller rüzgarın yönünü ve hızını bozuyor,bide bakım için dişlilere sürülen gres yağı çalışma esnasında çevreye savruluyor daha sayılabilecek birçok olumsuz neden var,
Şuanda en zararsız gözüken teknoloji hibrit araçlar görünüyor çünkü kendi elektiriğini kendisi üretiyor aynı zamanda rejenerasyon tekniğini kullanıyor emisyon salınımı en az düzeyde.
-
Yeni üretilmeye çalışılan pillerin ömürleri 1 milyon+ km olacağından, araçların gövdeleri pert olsa dahi yeni kasaya montajlanarak hizmete devam edeceklerdir.
Önümüzdeki yeni dünyada soğuk füzyon teknolojileri, yapay güneş lazer sistemleri gibi atıksız, sonsuz enerjilere geçileceğinden, temiz elektrik üretim sorunu diye birşey yaşanmayacaktır. Biz şimdilik nükleer takviyesi ile devam edeceğiz.
Her ortamda/şartta elektriğe ve internete ulaşmak çok basit olacak.
Şarj süreleri sıvı yakıt doldurmaktan bile daha hızlı hale gelecektir.
1 milyon km'lik pil üretimi yeterli sayıya ulaştığında binek araçlarda Hybrid teknolojileride tarih olacaktır.
Bu yaşanacak değişimler sizlere hayal gibi gelmesin..
Motor teknolojileri 1980'lere kadar çok büyük değişime uğramadan gelmişti,
20 yılda tüm üretilenler enjektörlü/katalizörlü euro 1+ oldu,
Sonraki 10 yılda hacimleri küçüldü, gücü arttı ve daha da çevreci oldu (euro 6),
Son 5 yıldır dünya çapında Hybrid ve Elektriklilerde korkunç artış oldu,
Bugünden itibaren en fazla 10 yıl sonra, dünya genelinde sadece Benzin/Diesel Hybrid - Elektrikli - Hidrojenli seçenekleri kalacaktır.
Ve bu süre içinde/sonunda ülkemizde taşıt vergileri egzost emisyonu üzerinden alınmaya başlayacaktır.
-
Tekin Bey, benzer düşünceleri paylaşmakla beraber emisyon konusunda bizim Avrupa, ABD ya da dünya genelinden çok daha ileride olduğumuzu düşünüyorum. Euro 9 'a zaten geçmiş durumdayız.
Ben teşekkür ederim, konu sizlerin de katkıları ile daha da gelişecektir.
İlk mesajda özellikle kendi görüşlerimi yazmadım yönlendirmeden kaçınmak için.
Evet, rejenerasyon turbo besleme gibi, mümkün mertebe az donanım ekleme ile, oluşan enerjinin fizik kuralları gereği tekrar kullanılabilir hale dönüştürülmesidir ve yine fizik kanunları gereği, harekette enerjiye en çok ihtiyaç duyulan ilk hareket ve pozitif ivme hallerinde bu depolanan enerjinin kullanıma sunulmasıdır. Bu konuda batarya sistemleri yanında, kapasitörlerden de yararlanmak mantıklı olacaktır. Kapasitörlerde de önemli teknolojik gelişmeler olmaktadır.
Batarya sistemlerinde ise asıl sorun, ömrünü tamamlayan bu kimyasal yapıların geri dönüştürülme süreçleridir. Bataryalarda yeni teknolojilerde daha çok enerji kapasiteleri ve ağırlık üzerine yoğunlaşılsa da (bunlar da en başta öneme sahip konulardır) kurşun asit bataryalar dışında geri dönüşüm düzeyi oldukça düşük ve bu sırada kullanılan enerji de yüksektir. NiCad gibi oldukça uzun ömürlü ürünler hali hazırda olmasına rağmen, bunların da çevre etkileri (zaten bazı önlemlere haizdir) ve hafıza etkisi nedeni ile olumsuzluklar içermektedir.
-
Tekin bey, yazdıklarınıza katılmakla birlikte son paragrafta ki sözlerinize katılmıyorum. Ülkemizde emisyon üzerinden vergilendirme, hele hele elektrikli araçların gündeme gelmesi ile hayal olacaktır. Bizde emisyon üzerinden ziyade elektrikli motorlarda da sundukları kw üzerinden vergilendirme olacaktır. Aynı ötv'de olduğu gibi. Malesef ki toplanacak vergiye ihtiyacımız olduğundan gelecekte de çevreci durumundan ziyade en fazla vergiyi nasıl toplarız mantığı hakim olacaktır.
Bunun haricinde, Hakan beyin ve sizin yazdığınız gibi batarya sistemleri sürekli gelişme halinde. Eskiden az özelliği olan fazla enerji ihtiyacı duymayan takoz telefonlar ve takoz telsizlerde ki bataryalar çok yer kaplar ve az depolama sunarken, günümüzde o bataryaların belki onda biri ebadında ki bataryalar daha uzun süreler sunabiliyor.
1milyon km, bir araç ömrü için az bir km değil. Ticari araçlar harici bu km'leri görecek araçta pek yoktur. Ancak eninde sonunda bunlarında bir geri dönüşüm zorunluluğu kaçınılmazdır.
Yakın gelecek (5 yıl diyelim) için hali hazırda ki batarya sistemi bize 1000km menzili sunacaktır. Ki tesla'da 700km'leri görüyor sanırım. Burada önemli olan bataryanın araç maliyetine etkisi ile kullanılan bataryanın ağırlığı ve hammade tedariğidir. 5 yıl içerisinde elektrikli araçlar çoğaldıkça batarya ihtiyaç artacak. Birçok üretici hammadde sorunu yüzünden bataryaya ulaşamayacaktır.
Hammade maliyeti araçlar için yekün oluşturacaktır. Bununla birlikte üreticiler yedek parça satımı için ömürlük bir batarya sistemi sunmak istemeyeceklerdir. Ömürlük motor ve batarsa sistemi sunarlarsa hem servis kârları çok azalacak, hemde yan sanayi sektörü darbe yiyecektir.
Bu süreçte bozulan bataryalar geri dönüşüme alınacak ve yenilenip tekrar piyasaya sürülecektir. İşte bu geri dönüşüm esnasında meydana gelecek atıklar çevre kirliliğine sebep olacaktır.
-
-
İlk yerli otomobil tartışmaları sitemizde paylaşılmaya başladığında, fosil yakıtlı yerli otomobilin gerçek anlamda yerli bir otomobil olamayacağını, çünkü araç ömrünce kullanılan yakıtın araç değerinin üzerinde değerlere çıkabildiğini ve Türkiye'nin fosil yakıtta dışa bağımlı olduğunu belirtmiştim. Bu görüş sanırım çok yanlış değildi. Yerli otomobilin gelişim süreci de bu mantığa yakın ilerlemektedir gelen haberlere göre.
Sitemizde de araçların emisyonu ile ilgili farklı görüşler paylaşılmakta. Özetle, elektrikli otomobiller ile zararlı emisyonun şehir merkezlerinden, elektriklerin üretildiği santral sahalarına doğru kayacağı, yani emisyonda azalmaktan çok yer değişiminin olacağı düşüncesi, araştıran bir çok kişi tarafından paylaşılmakta. Bu oldukça makul bir düşüncedir sisteme yaklaşım açısından. Bu yer değiştirmenin, bazı avantajlarının olacağı kesin. Örneğin şehir merkezlerinde zararlı emisyon birikimi önlenecek. Buralarda yaşayan insanların özellikle akciğer sağlığı için olumlu olan bu gelişme, şehir dışlarındaki zararlı emisyonun görülmesini de önleyebilir. Bu noktada dikkatli olmakta fayda var. Zararlı emisyonun santrallerde, merkezi olarak salınımı ise, filtre vb. zararlı emisyonun havaya karışmasında azaltıcı yönde etkisi olacaktır ve bu da kontrolü nispeten kolaylaştıracaktır. Diğer yandan ise, elektrikli otomobiller pil-batarya grubu içermektedir. Günümüz endüstrisinde üretim için artık sadece neyin, ne kadara üretildiği değil, uzun dönem etkileri de hesaplanmaktadır. Bu hesaplamalarda kullanılan değerlerden birisi de Karbon Ayak İzi'dir. Bu yaklaşım ile fosil yakıtlı dizel ya da benzinli araçlar ile elektrikli (pil-bataryalı) araçların karşılaştırmasında ortaya konması gereken başka değerler ön plana çıkmaktadır. Çevreye olan etkileri açısından bu araçlar düşünüldüğünde, işin sadece çevre düşüncesi ile elektrikli araçlara geçişin olmayabileceği görülmektedir. Yani bazı teknolojiler insanlara trend olarak sunuluyor ve benimsenilmesi sağlanıyor. İnsanlar farkında olarak ya da olmayarak, bu geçişlerde rasyonaliteden uzaklaşıp, modanın yaklaşımı ile akan nehrin içinde buluyor kendisini.
Bu konuyu daha açmak için bazı değerler de içeren bilgileri sizler ile paylaşmanın, konunun gelişimi açısından yararlı olacağını düşünüyorum.
"Once in operation, electric cars certainly reduce your carbon footprint, but making the lithium-ion batteries could emit 74% more CO2 than for conventional cars."
[https://www.industryweek.com/technology-and-iiot/article/22026518/lithium-batteries-dirty-secret-manufacturing-them-leaves-massive-carbon-footprint]
Kullanım süresi içinde elektrikli araçların, fosil yakıtlılara göre emisyonu azaltacağı kesindir. Diğer yandan LiIon batarya sistemli bir aracın karbondioksit salınımına etkisi %74 daha fazladır üretim sırasında kullanılan enerji düşünüldüğünde.
NiMh bataryanın üretiminde kilogram başına 90 Mega Joule, LiIon için ise 88-90 Mega Joule enerji gerektirir. LiIon bataryanın her kilogramı için karbondioksit salınımı 12,5 kg ve NiMH için 5,3 kg dır.
Üretimlerindeki enerji ihtiyacı ve sera gazı emisyonları açısından en iyisi değerleri sodyum sülfürlü bataryalar sahiptir.
[https://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/303na1_en.pdf]
Hafif elektrikli araçlar için LiIon pil üretimi, kilowatt saat pil başına ortalama 150-200 kilogram karbondioksit eşdeğeri açığa çıkarır. En küçük elektrikli araçlardan olan Nissan Leaf, yaklaşık 30 kilowatt saat; birçok yeni model 60 ve 100 kilowatt saat pillere sahiptir. 100 kilowatt saat bataryaya sahip bir elektrikli otomobil, aracın kontağı henüz açılmamış olsa bile 15-20 ton karbondioksit yaymış olur.
[https://www.energyindepth.org/myth-busting-zero-emissions-evs-actually-run-on-natural-gas/#:~:text=%E2%80%9CThe%20production%20of%20lithium%2Dion,equivalents%20per%20kilowatt%2Dhour%20battery.&text=An%20electric%20car%20with%20a,vehicle%20ignition%20is%20turned%20on.%E2%80%9D]
-
-
İnsanlara verileni çoğu kişi araştırmadan kabul ediyor. Peki bu nasıl oluyor, insanların çoğunluğunun ortak noktası bulunup, moda olacak ürün ya da fikre bu ekleniyor (siyasette bunu örnekleri sıkça görülebilmekte) ve beraber sunuluyorlar. Bu sayede yanındaki ürün ya da fikir de kişilerce benimsenmiş ve yayılmış oluyor.
Özetle, elektrikli otomobiller de genelce ve yanlış şekilde dile getirildiği gibi çevreci değil. Elektrikli otomobillerdeki batarya üretimi sırasında harcanan enerjiden tutun, NiMh ya da diğer pillerde (bu konuda LiIon avantajlı) aylık deşarj (NiMh'de %25 civarı) oranı da hesaba katılmalı. Ayrıca şarj için harcanan enerji ile, deşarj sırasında ortaya konan enerji yönünden de farklar vardır. Tüm bunların yanında, kullanım döngüsü ya da süreye göre batarya sistemlerinin ömürlerinin de olduğu unutulmamalı. Bu kullanım ömrü içinde, bataryaların üretim kapasitelerini koruyamayacağını ve 1 yaşındaki batarya grubu ile, örneğin 7. yılındaki batarya grubunun kapasitesi arasında önemli farkların olacağını bilmek gerekir.
Toplamda 375 kg + 50 kg (5 yolcu ve yük) ağırlığındaki ana yükü taşımak için yüzlerce kilogram ağırlığındaki bataryayı ulaşımda taşımak ne kadar rasyonel, tartışılır.
Bunlar, bataryalara alternatif ürünler ya da sistemler bulunduğunda yeni tartışma konuları olacaktır. O zamana kadar, elektrikli otomobillerin yaygınlaştığını izliyor olacağız. Bu detayların da ne kadar farkında olur ve doğru şekilde tartışırsak, sektör o kadar verimli şekilde ilerleyecektir.
-
Konu çevrecilik olunca en çevreci araç ilk olarak bisiklet daha ötesi yok hem çevreci hem spor imkanı sunuyor,o yüzden devletler bisiklet yollarına önem vermeli ve bisiklet kullanımını desteklemeli bakın O zaman hava kirliliği vs kalıyormu.
-
Alamanya'da mevcut araç satış dağılımı aşağıdaki görseldedir.
-
Norveçte yeni araç satışı ciddi anlamda elektrikli veya plugin hybrid’e kaymış durumda
(https://store.donanimhaber.com/92/23/7e/92237e949e94e69ad0bc58a812365f6b.jpg)
-
Örneğin Almanya'da, 2020'de 2019'a göre satışta en belirgin düşüş benzinli otomobillerde gerçekleşmiş.
Norveç'te ise Fişli Hibritler'de 2018 ve 2019'da önemli düşüş olmuş. Benzin ve dizellerde istikrarlı bir düşüş görünüyor. Yalnız bunu daha geniş açıdan değerlendirmek gerekir. Norveç'te otoyol uzunluğu 509 km iken, Almanya'da bu değer 12993 km.
Yine Norveç'te toplam karayolu uzunluğu 92.920 km iken, bu değer Almanya'da 231.359 km. [EUROSTAT, Energy and Transport 2009] Dolayısı ile araç kullanım özellikleri de farklı olacaktır her ne kadar Almanya'nın yüz ölçümü (357.386 km²) ve Norveç'in yüz ölçümü (385.207 km²) olsa da. Günümüz teknolojileri ile, ortalama seyahat uzunlukları (bunun da istatistiğine ulaşmak gerekir) arttıkça, elektrikliden ziyade konvansiyonel ya da hibrit sistemler daha çok tercih edilecektir.
Aşağıdaki görsellerde Almanya'nın karayolu ile yük taşımacılığında uygulamaya başladığı (bir süredir mevcut) Otoyol Katener Sistemini görmektesiniz.
-
Elektrikli otomobillerin önemli bir handikapına karşı geliştirilmiş bir sistem (ben de düşünmüştüm diyenler olacaktır), böyle şeyler ile uğraşmak gerek.
-
Elektrikli otomobillerin önemli bir handikapına karşı geliştirilmiş bir sistem (ben de düşünmüştüm diyenler olacaktır), böyle şeyler ile uğraşmak gerek.
sağlam altyapı lazım. bizde yollar birkaç senede yenilenmesi gerekecek kadar kötü yapılıyor. bu sistemi yola koymak için yol altyapıları demiryolu gibi sağlam olmalı.
-
sağlam altyapı lazım. bizde yollar birkaç senede yenilenmesi gerekecek kadar kötü yapılıyor. bu sistemi yola koymak için yol altyapıları demiryolu gibi sağlam olmalı.
Yolları yüksek kalitede yapmak için hemen her şey var Türkiye'de. Örneğin Karamürsel tarafında yıllar önce yapılan bir yol vardı, bildiğim kadarı ile hala özelliğini koruyor.
Benzer bir sistem demiryollarında uzun süredir kullanılıyor. Hatta Haliç tramvay hattı bu şekilde yerden katanerli (temassız) yapıya sahip.
-
Ülkemizde istenirse yapılamayacak şey yoktur. İmkanlarımız ve çalışan kalitemiz fazla. Ancak yüklenici firmalar ve bazı görevliler para yeme derdine düştüğünden yapılan işi nasıl ucuza yaparız, nasıl çalarız mantığı ile hareket ettiklerinden bizde yapılan işlerin hepsi sorunlu maalesef. Gelecekte elektrikli araçlar çoğaldıkça araçlar yolda giderken şarj olacak sistemler de çoğalacaktır. Sanırım Hollanda'da bir yolda bu sistemi deniyorlar.
-
Güzel ve detaylı bir çalışma olmuş, bazı noktalarda fikir verebilir. Araç alım, bakım, tüketim, sigorta ve bir çok detayı içeren maliyet karşılaştırması. Detaylar linkte.
Hyundai IONIQ Electro Trend Hyundai i30 1.4 T-GDI Trend DCT
34.213 € 34.840 €
Kaynak: https://www.mobilityhouse.com/int_en/knowledge-center/cost-comparison-electric-car-vs-petrol-which-car-costs-more-annually
-
Son dakika Resmi Gazete'de ÖTV artışı kararı yayımlandı. 2 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre durumun farklı olduğu ortaya çıktı. Yayımlanan kararda 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun ekli (II) sayılı listede yer alan, ve aşağıda tabloda isimleri belirtilen malların özel tüketim vergisi oranları karşılarında gösterildiği şekilde yeniden belirlenmiştir denildi. Karara göre ÖTV artışı yüzde 10'dan yüzde 60 oranında değişerek bazı otomobillere uygulandı. İşte Resmi Gazete'de yayımlanan ÖTV artışı olan otomobiller listesi...
ÖTV ARTIŞI NE KADAR OLDU?
Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından ikinci el ya da sıfır araba almak isteyen vatandaşlar 2021'de ÖTV indirimi gelecek mi sorusuna cevap aramaya başladı. Reel sektör ve finansal sektörde yer alan 63 kişinin katılımıyla gerçekleşen enflasyon anketi sonrası; Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) araç indirimi gelir mi sorusu gündem oldu. Bazı medya kuruluşlarında yer alan haberlere göre, 2021 yılında ÖTV indirimi için çalışmalar başladı denilmişti fakat 2 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre durumun farklı olduğu ortaya çıktı. Yayımlanan kararda 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun ekli (II) sayılı listede yer alan, ve aşağıda tabloda isimleri belirtilen malların özel tüketim vergisi oranları karşılarında gösterildiği şekilde yeniden belirlenmiştir denildi.
HANGİ OTOMOBİLLERDE ÖTV ZAMMI OLDU?
Yayımlanan kararın ardından vatandaşların merak ettiği hangi otomobillere ÖTV zammı geldi sorusu gündem oldu. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda hangi otomobillere ÖTV zammı geldi sorusuna cevap verecek nitelikte şu paylaşımı yaptı;
"Elektrikli otomobillerde ortalama %233 ile %300 arasında bir ÖTV artışına gidilmiştir.
-0-85 Kw motor gücüne sahip araçlarda %3 olan ÖTV %10'a,
-85 Kw’ı geçen 120 Kw’ı geçmeyen araçlarda %7 olan ÖTV %25'e,
-120 Kw üstü araçlarda %15 olan ÖTV %60'a çıkarılmıştır."
Kaynak: https://finans.mynet.com/haber/detay/otomotiv/son-dakika-otv-zammi-resmi-gazete-de-yayimlandi-hangi-otomobillere-otv-zammi-geldi/413849/
-
Kaçırmayalım ayrıntıyı :
Elektrikli scooter ve bisikletlerde de %300 den fazla vergi zammı olmuş bu durumda.
-
Hâlâ millet ikinciel ucuzlayacak diye beklemeye devam etsin,peş peşe yapılan vergi zamları ve araç bedellerine yapılan zamlarla sıfır araçlar fiyat tırmanışına devam ettikçe ikinciel zor düşer sadece satış bir müddet yavaşlar,
Yazıdaki diğer ayrıntıda ÖTV indirimi ile ilgili çalışmalar başladı deniliyor,herzamanki gibi önce zam sonra indirim,aslında sözde indirim özde değişen birşey yok.
-
Hâlâ millet ikinciel ucuzlayacak diye beklemeye devam etsin,peş peşe yapılan vergi zamları ve araç bedellerine yapılan zamlarla sıfır araçlar fiyat tırmanışına devam ettikçe ikinciel zor düşer sadece satış bir müddet yavaşlar,
Yazıdaki diğer ayrıntıda ÖTV indirimi ile ilgili çalışmalar başladı deniliyor,herzamanki gibi önce zam sonra indirim,aslında sözde indirim özde değişen birşey yok.
Aralıktan bu yana ikinci elde en az %15-20 düşüş oldu. Sarı siteyi sürekli takip ediyorum, fırsatçılık yapıp sıfır km araç alıp sıfırından pahalıya satmaya çalışanların ellerinde kaldı araçlar.
-
Ocak ayı güncelleme ayı oldu resmen..
Elektrik fiyatları +%6
Doğalgaz iki kere +%21 ve +%1
Köprü ücretleri +%25
Özel İletişim Vergisi ( deprem vergisi ) +%33
Motorlu taşıtlar vergisi ortalama +%10
oranında güncellendi..Daha ne gibi sürprizler bekliyor bizi acaba ilerleyen dönemde.. :(
-
İleride içten yanmalı motorların vergi dilimi ile aynı olacaktır. Devlet para kaynağında eksilme olsun istemez. İçten yanmalı motorlar azaldıkça ve elektrik motorlu araçlar trafikte çoğaldıkça bu vergi düzenlemeleri olacaktır. İşin kötüsü daha üretilmeden yerli otoyu da en yüksek vergi dilimi vurmuş. Sanırım üretilince de bizler alamayacağız, sadece fotoğraflarda göreceğiz.
-
Aralıktan bu yana ikinci elde en az %15-20 düşüş oldu. Sarı siteyi sürekli takip ediyorum, fırsatçılık yapıp sıfır km araç alıp sıfırından pahalıya satmaya çalışanların ellerinde kaldı araçlar.
Geçici düşüş hocam bakın Şubat ayından sonra fiyatlar nasıl fırlayacak,o gördüğünüz düşüşler gayet normal çünkü yılın son ayında ve Ocak Şubat aylarında araç satışları çok yavaşlar bu yıl ek olarak pandemi de olunca piyasa iyice durdu hâl böyle olunca acil satmak isteyenler mecburen fiyat düşürmek zorunda kaldı yani o gördüğünüz indirimler geçici,aslında araç alacaklar için tam fırsat fiyatları,sıfır aracın fiyatının durmadan tırmandığı ortamda ikinciel de bundan nasibini alacaktır.
-
Geçici düşüş hocam bakın Şubat ayından sonra fiyatlar nasıl fırlayacak,o gördüğünüz düşüşler gayet normal çünkü yılın son ayında ve Ocak Şubat aylarında araç satışları çok yavaşlar bu yıl ek olarak pandemi de olunca piyasa iyice durdu hâl böyle olunca acil satmak isteyenler mecburen fiyat düşürmek zorunda kaldı yani o gördüğünüz indirimler geçici,aslında araç alacaklar için tam fırsat fiyatları,sıfır aracın fiyatının durmadan tırmandığı ortamda ikinciel de bundan nasibini alacaktır.
Hiç sanmıyorum ikinci el daha da çok kan kaybedecek. Hani ikinci ele param yetmedi sıfır aldım diye bir espri vardı ya o gerçek oldu. Millet ikinci ele o parayı verene kadar gider sıfır alırım dedi. Ocak ayı satış rakamları da bu durumu destekler durumda. Araçlar ikinci elde fırsatçılık yapanların ellerinde kaldı. Son 10 yılın Ocak ayı satış rekoru geldi. Ocak ayında 47.728 araç satılmış. Geçen yıl Ocak ayında bu rakam 27.273. Tabi bu satış rekorunun gelmesinde fırsatçılarında etkisi büyüktür diye düşünüyorum. Sıfır araçların fiyatlarında da düşüşler başladı. Zaten kurda düşmeye başladı artık kolay kolay fiyatları artırabileceklerini sanmıyorum. Toyota, Renault, Honda fiyatları aşırı şişirmişti. Şuan yeni leon full olarak 231 bin Tl den satışa sunuldu. Fiyatları şişirenler ister istemez ya fiyatları revize edecekler ya da leonun satış rekorunu kırmasını seyredecekler...
-
Leon hangi motor seçeneği 231 bin?
Kurun düşmesi bileti değiştirmiyor devlet ÖTV yi yükseltti ayriyeten Toyota dahil yeni çıkan modelleri direk enjeksiyon olduğu için LPG uyumu yok hâl böyle olunca tüketici LPG uyumlu 1.6 motor kasalara bakacak ve satıcılar fiyat şişirecek bir bahane daha bulacaklar,mesala yeni kasa 1.5 üç silindirli LPG uyumu yok diyecek 2019 , 2020 1.6 toyotalar sıfırına yakın fiyata satılacak, birçok kullanıcıda şuan Yaris cros 1.5 hybrit versiyonu gelmesini bekliyor eğer o gelirse işte piyasa o zaman değişir.
-
Leon hangi motor seçeneği 231 bin?
Kurun düşmesi bileti değiştirmiyor devlet ÖTV yi yükseltti ayriyeten Toyota dahil yeni çıkan modelleri direk enjeksiyon olduğu için LPG uyumu yok hâl böyle olunca tüketici LPG uyumlu 1.6 motor kasalara bakacak ve satıcılar fiyat şişirecek bir bahane daha bulacaklar,mesala yeni kasa 1.5 üç silindirli LPG uyumu yok diyecek 2019 , 2020 1.6 toyotalar sıfırına yakın fiyata satılacak, birçok kullanıcıda şuan Yaris cros 1.5 hybrit versiyonu gelmesini bekliyor eğer o gelirse işte piyasa o zaman değişir.
1.0 eTSI 110 HP DSG
1.5 TSI ACT 130 HP FR
iki motor seçeneğinde de fiyat 231.500 TL. Wv ninde fiyatlarda indirime gideceği söyleniyor. Bakalım..
https://www.seat.com.tr/seatweb_files/MY21/Yeni_SEAT_Leon/Yeni_SEAT_Leon_MY21_Fiyatlari.pdf (https://www.seat.com.tr/seatweb_files/MY21/Yeni_SEAT_Leon/Yeni_SEAT_Leon_MY21_Fiyatlari.pdf)
-
1.0 eTSI 110 HP DSG
1.5 TSI ACT 130 HP FR
iki motor seçeneğinde de fiyat 231.500 TL. Wv ninde fiyatlarda indirime gideceği söyleniyor. Bakalım..
https://www.seat.com.tr/seatweb_files/MY21/Yeni_SEAT_Leon/Yeni_SEAT_Leon_MY21_Fiyatlari.pdf (https://www.seat.com.tr/seatweb_files/MY21/Yeni_SEAT_Leon/Yeni_SEAT_Leon_MY21_Fiyatlari.pdf)
Hüseyin bey iki motor seçeneğide LPG uyumsuz heleki 1.0 olanı tamir olanağı bile yok motor tadilat gerektiği zaman ancak sandık motor atılıyor ki Vw grubu kullanıcı dostu değil rutin bakımları dahi aşırı pahalı hava yastığı nı bile opsiyenel sunuyorlar DSG şanzıman ayrı bir canlı bomba,geçenlerde Antalya'ya yağan yağmurda süper B 15 bin TL DSG arızası çıkardı bu araçlar piyasayı ele geçirmeyi bırakın ancak millete sorun çıkarıyorlar,tabiki herkesin görüşüne saygım vardır.
-
Hüseyin bey iki motor seçeneğide LPG uyumsuz heleki 1.0 olanı tamir olanağı bile yok motor tadilat gerektiği zaman ancak sandık motor atılıyor ki Vw grubu kullanıcı dostu değil rutin bakımları dahi aşırı pahalı hava yastığı nı bile opsiyenel sunuyorlar DSG şanzıman ayrı bir canlı bomba,geçenlerde Antalya'ya yağan yağmurda süper B 15 bin TL DSG arızası çıkardı bu araçlar piyasayı ele geçirmeyi bırakın ancak millete sorun çıkarıyorlar,tabiki herkesin görüşüne saygım vardır.
Ümit Bey bu dediklerinizi sizin gibi bizim gibi işin ayrıntılarına takılanlar irdeliyor. Çoğu kullanıcı bizim gibi düşünmüyor. Satış rakamlarına bakarsanız öyle olmadığını anlarsınız. Toyota da LPG uyumsuz Seat ta ne farkeder diyip fiyat avantajı da olunca alıp geçiyor. Bazıları da benim önceliğim konfor diyip ona göre tercih yapıyor. Bende şuanda kafama yatan araç Corolla olduğu için Corolla kullanıyorum fakat yeni alacak olsam bu fiyatlarla Toyotanın kapısına dahi uğramam. Toyota Türk kullanıcısını umursamıyor bile..Skodaya bakın her neslinde kullanıcılardan alınan geri bildirimlere göre iyileştirmeler yapıyor. Müşterisini önemsiyor. Toyota da da artık eski kalitesi yok zaten onlarda şartlara ayak uydurmuş gidiyor. Kaput altına bir yalıtım malzemesi koymayı çok görüyor, aküden şikayet olmasına rağmen hala aynı aküyle yola devam etmeyi müşterisine reva görüyor.
Mesaj Birleştirildi: Şubat 03, 2021, 19:51:55
Geçici düşüş hocam bakın Şubat ayından sonra fiyatlar nasıl fırlayacak,o gördüğünüz düşüşler gayet normal çünkü yılın son ayında ve Ocak Şubat aylarında araç satışları çok yavaşlar bu yıl ek olarak pandemi de olunca piyasa iyice durdu hâl böyle olunca acil satmak isteyenler mecburen fiyat düşürmek zorunda kaldı yani o gördüğünüz indirimler geçici,aslında araç alacaklar için tam fırsat fiyatları,sıfır aracın fiyatının durmadan tırmandığı ortamda ikinciel de bundan nasibini alacaktır.
Evet indirimler yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Fiyatını şişiren firmalardan birisi olan Honda Ötv dilimini %80 den %50 ye çekerek 1.6 Eco Elegance Civic'in 291.100 Tl olan fiyatını 245.000 Tl civarlarına çekmiş. Şuanda sitesinde hala 291.100 Tl gözüküyor ama bayilerdeki fiyat 245.000 Tl..Yakında sitedeki fiyatıda güncellerler herhalde. Sıfır araç alıp fırsatçılık yapanlar şimdi kara kara ne yapacaklarını düşünüyorlardır. Wv de de benzer durum var bayilerdeki fiyatlarda indirimler başlamış...
-
plug in hybrid diye yeni bir araç geliyor. hybride birde batarya ilave edilmiş. arac batarya ile 60km kadar gidiyor. bence bu araç bütün teknolojileri dama atar.
-
plug in hybrid diye yeni bir araç geliyor. hybride birde batarya ilave edilmiş. arac batarya ile 60km kadar gidiyor. bence bu araç bütün teknolojileri dama atar.
Zaten varlar , aksine çok verimli olduklarını düşünmüyorum , plug in de batarya daha büyük o yüzden araç giderken full olarak onu şarj etmesi tamamen çok daha zor yani gidip illa prize takılması gerekiyor,Toyota’nın şu anda kullandığı sistem gayet verimli.
-
DSG'nin 4 yil veya 60bin km'de bir yag degisimi yapilirsa problem cikartma cok azaliyor.
Insanlar böyle seyleri pek yaptirmadigi icin DSG öldü, bitti vs.
Ben Seat Leon ST kullaniyorum ve gayet memnunum. Daha önceden 2 tane E10, 1 tane E11 ve 1 tane E12 Corolla'm olmustu. Daha sonrasinda cikan arabalarin tipini sevemedim. Simdi yeni Corolla hem tasarim hem de hibrit olmasi ile cazip.
-
Geçen aklıma geldi (nereden geldiyse :) ), bir düşünün, elektrikler gitmiş ya da elektrik birim fiyatı çok pahalanmış ve insanlar jeneratör alıp elektrikli araçlarını şarj ediyorlar. :islik: :argh: :zombi:
Bununla ilgili bir şey var mı diye baktım, buna yönelik dizel yakıtla çalışan ekipmanlar yapılmış bile. Hatta mobil özellikli olanları bile var.
(https://gajitz.com/wp-content/uploads/2013/07/EV-trailer-generator.jpg)
-
Geçen aklıma geldi (nereden geldiyse :) ), bir düşünün, elektrikler gitmiş ya da elektrik birim fiyatı çok pahalanmış ve insanlar jeneratör alıp elektrikli araçlarını şarj ediyorlar. :islik: :argh: :zombi:
Bununla ilgili bir şey var mı diye baktım, buna yönelik dizel yakıtla çalışan ekipmanlar yapılmış bile. Hatta mobil özellikli olanları bile var.
(https://gajitz.com/wp-content/uploads/2013/07/EV-trailer-generator.jpg)
Elektrikli araç alanın muhakkak bagajında en yakın şarj istasyonuna gidebilmeyi sağlayacak küçük bir jeneratör bulundurması gerekecektir. Uzun yollarda can kurtaran simidi gibi olacaktır.
-
Elektrikli otomobillerde güneş enerjisi ile şarja geçiş çok hızlı olacak gibi, oluşan elektrik fiyatlarıyla.
-
Uçaklarda acil durumlarda devreye giren ve hava taşıtının hayati önem arz eden sistemlerine elektrik üreten RAM Air türbin benzeri bir rüzgar jeneratörü elektrikli araçlar içinde tasarlanabilir,hareket halinde devreye girerek elektrik depolanmasına katkıda bulunabilir ama bu sistem hiçbir araç üreticisinin işine gelmez.
-
Elektrikli otomobillerde güneş enerjisi ile şarja geçiş çok hızlı olacak gibi, oluşan elektrik fiyatlarıyla.
Panellerden elde edilen birim enerji sürekli artıyor. Gelecekte ışıktan enerji üretmek eminim daha fazla olacaktır
-
Panelden elektrik üretimi için raylı sistemlerde de inovatif yaklaşımlar var ancak rejeneratif fren bu konuda yeterli görünmekte Ümit Bey.
Tansu Bey, bu konudaki teknolojik gelişmelerin yanında, mevzuatlar düşündürücü. Bu alanda serbestlik sağlanmalı. Duyduğum kadarı ile bazı yerlerde bu sorunlardan dolayı çatı su ısıtma sistemlerini bile insanlar kullanamıyor, bunu teyit etmek gerek.
-
Panelden elektrik üretimi için raylı sistemlerde de inovatif yaklaşımlar var ancak rejeneratif fren bu konuda yeterli görünmekte Ümit Bey.
Tansu Bey, bu konudaki teknolojik gelişmelerin yanında, mevzuatlar düşündürücü. Bu alanda serbestlik sağlanmalı. Duyduğum kadarı ile bazı yerlerde bu sorunlardan dolayı çatı su ısıtma sistemlerini bile insanlar kullanamıyor, bunu teyit etmek gerek.
Büyük sitelerde çatıya panel koyuluyor. Şebekeye elektrik veriliyor ama kontrolü bedaş’ta mesela. Çok fazla detayını bilmiyorum.
Elektrik işi hassas iş. Kaçağa müsait. O yüzden titiz olunmalı. İnsanların evlerinde ürettiği elektrik ile şebeke elektriğinin beraber sisteme katılması için hızlı çalışmalar yapılmalı.
-
Bir süredir uzun yol, şehir içi, hareket halinde ve şarj esnasında elektrikli otomobillere denk geliyorum. Tesla ve MG en çok gördüğüm (ikisinden hemen her gün görüyorum, aynılarını), Renault, Opel de denk geliyorum. Bir kez Togg'a şarj esnasında denk geldim son bir ayda.
-
Uçaklarda acil durumlarda devreye giren ve hava taşıtının hayati önem arz eden sistemlerine elektrik üreten RAM Air türbin benzeri bir rüzgar jeneratörü elektrikli araçlar içinde tasarlanabilir,hareket halinde devreye girerek elektrik depolanmasına katkıda bulunabilir ama bu sistem hiçbir araç üreticisinin işine gelmez.
Zaten saatte 800km hızla hareket eden ve çok uzunca bir süre aşağı kayarak yavaşlamayacak olan uçan bir aracın sadece tüm elektronik ve hidrolik sistemlerini çalıştırmaya yetecek kadar elektrik üretebilen fakat o uçan aracın ağırlığını hızlandırmaya kesinlikle yetmeyen RAM - hava tahrikli jeneratörün küçüğünü elektriği bitmiş, saatte 100km hızla yokuş aşağı kayan bir otomobile koyarsanız sadece elektrikli direksiyon ve elektrik vakumlu frenlerinizi yokuş sonuna kadar çalıştırabilirsiniz.
Yeni bir teknik donanım paketiyle daha tanışacağız, adı : Çift Yönlü Şarj Yeteneği
Elektrikli otomobil nasıl AC - DC şarj edilip pilleri dolduruluyorsa, bu donanıma sahip bir otomobil ile yolda kalmış diğer bir elektrikli otomobili AC veya DC olarak şarj edebileceğiz, elektrikli herhangi bir iş aletini arabanın şarj soketine takıp çalıştırarak işimizi göreceğiz, kamp ışıkları yakıp elektrikli ocağımızı çalıştırabileceğiz, dağ başındaki elektriği olmayan bungalo eve 1 - 2 gün elektrik sağlayabileceğiz vs gibi çok amaçlı tüketimlere yarayacak.
-
Uçaklarda acil durumlarda devreye giren ve hava taşıtının hayati önem arz eden sistemlerine elektrik üreten RAM Air türbin benzeri bir rüzgar jeneratörü elektrikli araçlar içinde tasarlanabilir,hareket halinde devreye girerek elektrik depolanmasına katkıda bulunabilir ama bu sistem hiçbir araç üreticisinin işine gelmez.
Verimli bir yöntem değil. Zaten rejeneratif şarj sistemleri var. Fren yapıldığında fren balatasıyla ısı üretmek yerine, manyetik enerjiyi kullanarak aküler dolduruluyor.
Yolların altına kablosuz şarj sistemleri konularak, seyahat halinde şarj imkanları da araştırılıyor.
-
Verimli bir yöntem değil. Zaten rejeneratif şarj sistemleri var. Fren yapıldığında fren balatasıyla ısı üretmek yerine, manyetik enerjiyi kullanarak aküler dolduruluyor.
Yolların altına kablosuz şarj sistemleri konularak, seyahat halinde şarj imkanları da araştırılıyor.
Araştırmanın ötesinde Kuzey ülkelerinde bunun olduğu bölümler var Mutlu. Hatta Altın Boynuz Tramvayı hat boyunca yerden almakta elektriği, temassız şekilde.
-
Hatırı sayılır şekilde Tesla görüyorum, kendini de belli ediyor tasarım olarak. Bazı markalarınki ise net belli olmuyor, şarjda olmasa anlaşılmayacak olanlar var. Bu arada BMW'nin de elektriklileri artmış görünüyor.
-
Hatırı sayılır şekilde Tesla görüyorum, kendini de belli ediyor tasarım olarak. Bazı markalarınki ise net belli olmuyor, şarjda olmasa anlaşılmayacak olanlar var. Bu arada BMW'nin de elektriklileri artmış görünüyor.
en çok ekimden sonra görülür çünkü sadece ekim ayında 8000-10.000 arası bir teslimattan söz ediliyor.ilginç marka yani eski markaların 5-10 milyona alınan teknolojilerini 2 milyon civarına satılıyor.
işin asıl ilginç kısmı 10-20 yıl içinde ciddi markalar kaybolacak çünkü eskinin avantajları kalmayacak ,teknoloji desen var konfor var yani sorunsuzluk diye bir olay yok çünkü çok daha kolay yapılabilir bir şey.sorunlu sorunsuz şanzıman olayı da yok :)
-
en çok ekimden sonra görülür çünkü sadece ekim ayında 8000-10.000 arası bir teslimattan söz ediliyor.ilginç marka yani eski markaların 5-10 milyona alınan teknolojilerini 2 milyon civarına satılıyor.
işin asıl ilginç kısmı 10-20 yıl içinde ciddi markalar kaybolacak çünkü eskinin avantajları kalmayacak ,teknoloji desen var konfor var yani sorunsuzluk diye bir olay yok çünkü çok daha kolay yapılabilir bir şey.sorunlu sorunsuz şanzıman olayı da yok :)
Sorun bitmez barış bey,mekanik sorunlar bitebilir ama yazılımsal sorunlar başlayacak,otonom sürüşler çıktıkça açıklar daha fazla artacak.
-
Beyaz ve siyah dışında bugün gri Tesla'ya da denk geldim.
Dikkatimi çekti, yurt dışından gelen yabancı plskalı araçlarda elektrikliye bir kez denk geldim.
Düşünüyorum da bu konuya yakında lastik soruları da gelebilir. Bazı dizellerdr bile lastik çabuk aşınma sorunları oluyorken, elektriklilerde daha çok aşınma olması beklenebilir o ağırlık ve torkla.
-
Evet lastik tüketimleri fazla. Bir de lastik üreticileri sessiz olsun diye daha yumuşak üretime gidiyor lastiklerde, bu da tam ters etki ile tüketimi hızlandırabiliyor. Motor sesi olmayınca lastik sesi daha belirgin oluyor.
Megane e-tech te ama ses izolasyonuna baya önem vermişler, araç premium seviyesinde sessizdi. Ne yol, ne rüzgar sesi alıyordu içeri testten hatırladığım kadarıyla.
-
Geçtiğimiz 2-3 gün içinde galiba 0-100 otomotiv programında elektrikli otomobillerin lastikleri ile ilgili bir uzman görüşü vardı sadece baş kısmını izleyebildim,elektrikli otomobillerin daha ağır olduğu ve daha hızlı kalkabildikleri için lastiklere ağır yük ve zorluk bindiği için bu arabaların lastiklerinin ona göre üretildiği,halen kullandığımız lastiklerinde yeterli olmayacağı şeklinde görüş vardı,daha ayrıntılı bilgi aldığımda aktaracağım.
-
Lastik işi 2 uçlu değnek misalidir.
Yaklaşık 500kg daha ağır olan elektrikli araç için hem ağırlığa hem yüksek torka dayansın diye EV lastiklerde daha sert hamur kullanıldığında konfor düşüyor,
Makina sesi olmadığından dolayıda lastik diş yuvarlanma sesi oluşmaması için yeniden dizayn edilince ıslak ve soğuk zemin tutunma/fren işi kötüleşiyor.
Lastik işinde her zaman bir şeyler iyileşirken bir şeyler kayboluyor.
-
Beyaz ve siyah dışında bugün gri Tesla'ya da denk geldim.
Dikkatimi çekti, yurt dışından gelen yabancı plskalı araçlarda elektrikliye bir kez denk geldim.
Düşünüyorum da bu konuya yakında lastik soruları da gelebilir. Bazı dizellerdr bile lastik çabuk aşınma sorunları oluyorken, elektriklilerde daha çok aşınma olması beklenebilir o ağırlık ve torkla.
Bende kırmızı hariç beyaz,siyah,gri ve lacivert gördüm.
Lastikler genelde bakıyorum hankook marka ile geliyor.
-
Ankarada olabilecek her rengini gördüm, cherry red dahil. Ben alsam lacivert alırım diyordum ama cherry red daha güzel :) O kadar fiyat farkına değer mi ama emin değilim.
-
Ankarada olabilecek her rengini gördüm, cherry red dahil. Ben alsam lacivert alırım diyordum ama cherry red daha güzel :) O kadar fiyat farkına değer mi ama emin değilim.
canlı kırmızı olansa içi beyaz süper olur
ya da beyaz içi beyaz :)
-
kırmızı denemez ona ya, çok koyu bir bordo. kiraz kabuğu işte tam. Ama hep böyle karanlığa yakın saatlerde gördüm, ışıkta başka oluyor diyorlar.
-
kırmızı denemez ona ya, çok koyu bir bordo. kiraz kabuğu işte tam. Ama hep böyle karanlığa yakın saatlerde gördüm, ışıkta başka oluyor diyorlar.
baktım da Türkiye de bordoya çalan vişne rengi varmış ,Amerika da güzel bildiğimiz kırmızısı var.
-
Elektrikli araçları araştırırken, bizim ülkemizde dikkat edilmesi gereken 1. konu, motorunun kaç kW güce sahip olduğu.
Motor gücüne ve aracın fiyatına göre alınan MTV'si, içten yanmalı bir aracın 6 aylık yakıt harcamasına denk gelen hatta geçen araçlar var.
Tüketim değerleri de 15 - 25kW/100km arasında olduğunu düşünerek yıllık maliyet çıkarılabilir.
-
Elektrikli otomobillerin sayısı toplamda % 4 e ulaştı,halen Almanya'da 90 bin kamu 700.000 özel şarj istasyonu olduğu,biz de ise 4 bin civarında,çatılarda elektrik üretimi ,güneş enerjilerinin bile belediye mevzuatları ile sökülebildiği ortamda elektriğe kolay ulaşılamayacağı ve dış faktörlere muhtaç olunacağı ortada;Togg dahil üretim artıyor ama bilinen nedenlerden dolayı zamlar geliyor ve de satış rakamları yükseliyor,mtv eklerinin ne olacağı ve 2.el piyasasının nerede olacağı meçhul,bu nedenle Çin'li Byd firması bile gelerek satış adetlerini artırsa da piyasanın 5-10 yılda bizde oturmayacağını,menzilin asgari 1000 km olduğunu görmemiz gerektiğini düşünüyorum.
-
Tokay Bet, programdan haberim yoktu, etraflı düşününce ulaşılması gereken, doğru sorular.
Bende kırmızı hariç beyaz,siyah,gri ve lacivert gördüm.
Lastikler genelde bakıyorum hankook marka ile geliyor.
Sanırım yumuşak hamurlu lastik Hankooklar. Kırmızı ve lacivert hala denk gelmedim.
Maalesef düzenlemeler, piyasa hareketletinden sonra geliyor Türkiye'de. Bu, kamunun bilimle yeterince yakın olmaması ile açıklanabilir sanırım. Bu da kaos getiriyor. Piyasada herkes (güç odakları) kendine göre yol çizmeye çalışıyor. Otopark düzenlemelerinde belli park birimi oranında elektrikli ve engelli için kotalar mevcut ama denk gelmiyorum çoğunlukla.
Başka bir bilimsel yaklaşım (biz ön düşünceyi oluşturalım), otonom sürüş kaynaklı trafik ihlalinde trafik cezasını araç üreticisi mi, araç sahibi mi öder!?
-
Pratikte trafik cezasını vatandaştan almak ( ödemez ise satış,muayene yasağı,trafikten men etme) çok kolay olduğu için ruhsat sahibi devletle muhatap edilir,siz de üretici firmadan cezayı rücu etme yoluyla tahsil edebilirsiniz diye yol gösterilir.
-
Sosyal medyada bir konuda sorduğum soruya gelen yanıta dayanarak..
Tesla-Y yıllık MTV 25.000
Tesla-Y yıllık Kasko 50.000
(min.15kW/100km yani 15x8=120TL/100km)
Tesla-Y yıllık 15.000km'de min. enerji tüketim tutarı 18.000
Tesla-Y yıllık MTV+Kasko+Yakıt = 93.000.-TL
Örnek olarak kendi aracım için = 53.000.-TL
Başka bir bilimsel yaklaşım (biz ön düşünceyi oluşturalım), otonom sürüş kaynaklı trafik ihlalinde trafik cezasını araç üreticisi mi, araç sahibi mi öder!?
Benim araç yarı otonom ve şerit takip+cruise control 2 şekilde aktive edilir, şöförün istediği hıza veya trafik hız levhasını okumasına göre;
-Şöförün cruise hızı limit üstündeyse ceza yer,
-Tabela okumasına alırsanız; bizim ülkemizde trafik levhalarının tamamı doğru olmadığından (örneğin burada konumlu bir levha var, siyah çizgili 82 hız sınırlaması sonu olan, yani sınırlama bitti yol 2 şerit ve duble, yani 90 veya 110 çıkabilirsin anlamında, oysa gerçekte o yolda o noktadan sonra hız 70 olmalı, o yolu ve konumu biliyorsanız. U dönüşler vardır ama sola dönüş tabelası konmuştur, turistlerin yolu uzar gider vs..) veya hız tabelaları ağaçların yada reklam tabelalarının arkasında görünmez hale geldiğinden, araç ya yavaşlamaz yada hızlanır. Veya güneşten Antalyada neredeyse çizgi kalmadı, araç şeridi göremez ve eğimden sağa veya sola kayar. Veya 110 luk yolda yaya geçidi vardır birden 70-50-30 aracınız yavaşlar ve zincirleme kazaya ve daha kötülerine sebebiyet verirsiniz. Sonuç, ülkemizde her zaman cezayı şöför, tespit edilemezse ruhsat sahibi yer.
Ve daha bir çok konuda cimer'e, trafiğe ve belediyeye bilgi verdim ama her seferinde bana uzun hikayeler ve 1000 maddelik trafik kanunları cevap olarak verildi. Araçlar 5. seviye tam otonom olsalar bile bizim ülkemizde yollar, tabelalar ve Navigasyon sistemleri henüz hazır değil, standartların azıcık-birazcık gerisindeyiz.
-
Elektrikli arabada yüksek güç kolay. O yüzden markalar bol keseden dağıtıyor.
Mtv tablosunda 1’den 20’ye kadar numaralar vardır.
a) 70 kW’ı geçmeyenler 1, 2, 3 satır numaralarında,
b) 70 kW’ı geçen fakat 85 kW’ı geçmeyenler 4, 5, 6 satır numaralarında,
c) 85 kW’ı geçen fakat 105 kW’ı geçmeyenler 7, 8 satır numaralarında,
d) 105 kW’ı geçen fakat 120 kW’ı geçmeyenler 9, 10 satır numaralarında,
e) 120 kW’ı geçen fakat 150 kW’ı geçmeyenler 11, 12 satır numaralarında,
f) 150 kW’ı geçen fakat 180 kW’ı geçmeyenler 13, 14 satır numaralarında,
g) 180 kW’ı geçen fakat 210 kW’ı geçmeyenler 15, 16 satır numaralarında,
h) 210 kW’ı geçen fakat 240 kW’ı geçmeyenler 17, 18 satır numaralarında,
ı) 240 kW’ı geçenler 19, 20 satır numaralarında,
yer alan taşıt değerlerine ve yaşına isabet eden vergi tutarlarının %25’i oranında
vergilendirilir.
120 beygirlik elektrikli araba 1800 lira mtv öder. Makul rakam
-
Yapacakları yazılımsal olarak sınırlayıp satmak. Bu olay 1.33 motor yapıp 1.6 vergisi vermek gibi birşey değil ki ?
-
Yapacakları yazılımsal olarak sınırlayıp satmak. Bu olay 1.33 motor yapıp 1.6 vergisi vermek gibi birşey değil ki ?
O zaman da üreticinin işine gelmez. O kadar pil koyup ağırlaştırdığı arabayı yazılımla 400 beygirden 120 beygire düşürürse satamaz bence
-
O zaman da üreticinin işine gelmez. O kadar pil koyup ağırlaştırdığı arabayı yazılımla 400 beygirden 120 beygire düşürürse satamaz bence
Biz toyota kullanıcıları olarak çok ciddi bir güç beklentimiz yok. Genel olarak yeterince beygir gücü ile ilerlemeye razıyız. Bunun sebebi ise maliyet. Alırken ve kullanırken fazla harcamaya karşıyız.
Bu açıdan baktığımızda batarya boyutu büyük tasarlanmış ve enerji kapasitesi yüksek olsa bile işimizi görecek araçları seçiyoruz. Hernekadar yüksek güç daha güzel reklam olsa bile 125hp 200nm torka sahip bir elektrikli otomobil herkese yeter. Batarya boyutu büyük olsa da elektrik motoru, kablosu, aksı, şasesi, freni, soğutması, invertörü daha küçük bir araba yapsalar hem ucuza gelir hem vergi gibi avantajları nedeniyle daha da çok satılır.
Tahminim şuanda elektrikli trendi yaratmaya çalışıyorlar. Bu nedenle bir tesla 100hp olamaz. İtibarı sarsılır. Fakat tek parça şaseye geçmeye hazırlanan bir firma illaki daha da ekonomik araçlar için çalışmalar yapmalıdır. citroen eC4 gibi araçlar ciddi kafa karıştırıcı.
-
Bizden başka herkes toyota’yı sevmiyor. İsterse 5. yılında 30 bin lira masraf açsın ama 2000 devirde rampada hızlansın istiyor. Maliyet ve dayanıklılıkla ilgilenen bilinçli kullanıcı sayısı az
-
Tahminim şuanda elektrikli trendi yaratmaya çalışıyorlar. Bu nedenle bir tesla 100hp olamaz. İtibarı sarsılır. Fakat tek parça şaseye geçmeye hazırlanan bir firma illaki daha da ekonomik araçlar için çalışmalar yapmalıdır. citroen eC4 gibi araçlar ciddi kafa karıştırıcı.
Evet özellikle Avrupalı üreticiler bu yönde hareket için çok çaba sarf ediyor,bunu yapmalarının ana nedeni havalarını daha temiz tutmak için,elektrik ihtiyacını da karşılamak için G8 dışında kalan G20 içinde olan bazı ülkelerde sözde destek adı altında nükleer santraller kurarak (anlaşma nedeniyle) kendilerine ucuz enerji ürettirme teşviği içindeler,eğitim seviyesi düşük millette kendilerine istihdam sağlandığını zannediyor halbuki radyasyon tehlikesi altında yaşamaya başlıyor yada başka zehirli gazlar soluyacak,tam elektrikli ye geçilsede dünya hava kalitesinde pek değişen bişey olmayacak sadece G8 ve G20 ülkelerinin bazılarında hava kalitesi artacak yukarıda yazdığım gibi gerekli olan elektriği üretmek için yine fosil yakıtlar yada nükleer enerji kullanılacak,her halükarda iklim değişikliği tam hız devam edecek, elektrik li araçlar belki emisyon olarak nötr olabilir ama yaydığı ısılarda azımsanacak kadar az değil.
-
Valla bana sanki bazen japondan başka araç yok gibi geliyor , bazen düşünüyorum acaba yenilesem mi acaba ne alsam diyorum Toyota ,mazda subaru honda lexus bunlardan başka araç bakmıyorum hiç .:)
-
Bozulmayacağına garanti ederim, elin japonu Türkiye gibi bir ülke de bile 10 yıl arabasına garanti verebiliyor. Diğer yandan başka markaların hata yapma oranları daha yüksek. Bu durum kalite ile orantılı.
Fakat kaçımız 10 yıl kullanıyoruz ? hatta kaçımız 5 yıl kullanıyoruz ? Bu sağlamlık meselesi en çok satarken kolaylık oluyor.
Bugünlerde toyotanın kampanyaları başladı. Ben bu aracımdan sonra elektrikli almak istiyorum. Elektrik dönüşümü için erken olduğunu düşünüyorum. İnsanlar hazır değil. Herşey hazır olsa bile. Bende bir düşünce başladı. Biliyorsunuz bizim araba almamız için uzun yıllar birikim yapmamız gerekiyor. Kendimden örnek verirsem altın sattım 3 yıl krediye girdim, tekrar altın sattım ve 3 yıl daha kredi ödedim ancak toyota corolla sahibi olabildim. Araçların arasındaki fiyatlar uçurum şeklinde artıyor. Bizim maaşlarla bu adımları biriktirerek atmak imkansız. Ne yazıkki düzgün bir arabaya binmek için sürekli kredi ödemesi yapmak ve arabayı güncellemek gerekiyor. Başka türlü kredi verseler faiz çok oluyor, kredi çıksa ödeme çok oluyor ve ulaşmak imkansız hale geliyor. Düşüncemde 2020 aracımı satıp 2023 model almak var. Yine toyota olacak fakat elektrikli araçlar yaygınlaşıp toyota gibi güven veren köklü bir firma tarafından sağlam teknolojiler getirildiğinde alacağım. 2023 de araç alırsam 2 yıl daha kredi ödemek istiyorum. ve evet faizlere rağmen istiyorum. Gelecek için taksitle araba biriktiriyorum. Bir sonrakinde sınıf atlama umudu ile kredi ödemesine devam etmek istiyorum. 2 yıl sonra yine satıp daha bir iyi otomobile sahip olayım diye. Biz memur adamız, elde avuçta tarlamız da yok fındığımızda.. Yani başka bir yöntem aklıma gelmedi. Sizlere de danışmak istedim. sizce ileride herşey düzelecek mi ? krediler açılacak, maaşlarımız artacak ve rahatlıkla emekliliğimizde düzgün bir araba sahibi olabilecek miyiz ? yoksa sahip olduğumu satmayayım mı ? ya da sürekli kredi ödemek mantıklı mı ? Bir sonra alacağım aracın elektrikli olması şartı ile nasıl bir ekstra yol izleyebilirim ? Mesela ben byd nin han modeline bayıldım. İleride keşke dememek için paramı nasıl biriktireyim ?
-
Uzun vadede fiziki altın en güvenli limandır,en kötü durumu düşünecek olsak dünya savaşı çıksa bile bütün paralar batar ama fiziki altın yine altındır,dediğim gibi uzun vadede yatırımcısını hiç üzmez en güzeli cumhuriyet biriktirmek,hem bankaya faiz kazandırmazsınız cebinizde kalır hemde elektrikli piyasası tam oturmuş en azından belirsizlikler %50 oranında oturmuş olur,şuanda arkadaşım togg kullanıyor (bende bir kaç sefer kullandım) evden şarj ucuza geliyor ama imkan olursa aptmanda çok zor oluyor ve uzun sürüyor,şarj istasyonu na gitse pahalıya geliyor,şuanda elektrik fiyatları stabil ama yarın elektrikli araçlar yaygınlaştığı zaman yeni vergiler vs eklenebilir.
-
Bir çok soru var ancak bazılarının cevabı bugünlerden doğru olmayabilir,ailede eğitime giden çocuk yoksa başkada yatırım olmayacaksa evet para değerlemesi ve enflasyona karşı koruma için araba için kredi alınır,borç bittiğinde faizler dahil ödeme rakamı arabanın o günkü değerinden düşükse neden olmasın? bu güne kadar sistem böyle işledi,artık bu gün alınan kararlarla faizler çok yükseldi ve kredi alabilmek çok zorlaştı ve araba artık yatırım aracı olmaktan çıkmak üzere..eğer yerel yönetim seçimlerinde kredi muslukları açılmazsa satışlar çok düşecek,bayiler araca rehin koyarak senetle satış yapabilirler,ailede okula giden çocuk varsa eğitim masrafları özel okul işin içine girerse insan hiç bir şey yapamaz hale geliyor bu durumda sürekli kredi taksidi ödemek insanın kimyasını bozar,maalesef maaşlar her zaman enflasyonun altında kalıyor,emeklilik halinde kıpırdanamaz hale geliniyor,bağı bahçesi,fındığı vs olmayan memur veya sabit gelirlinin işi emeklilikte başını sokacağı ister TR nin herhangi bir köyünde ister kentinde mutlaka bir gecekondusu olmalı(burada kast edilen başını sokacak bir dört duvar) ki kıt kanaat yaşayabilsin,elbette 2-3 yılda bir araba ve model değiştirmek daha mantıklı ancak sabit gelirliye göre değil,bu nedenle insanlar yapabiliyorsa döviz,altın alıyor ve bu da kkm gibi sorunlu sistemlere yol açıyor,elektrikli otomobil işi tam oturmadıkça heveslenmeye gerek yok görüşündeyim.
-
Bozulmayacağına garanti ederim, elin japonu Türkiye gibi bir ülke de bile 10 yıl arabasına garanti verebiliyor. Diğer yandan başka markaların hata yapma oranları daha yüksek. Bu durum kalite ile orantılı.
Fakat kaçımız 10 yıl kullanıyoruz ? hatta kaçımız 5 yıl kullanıyoruz ? Bu sağlamlık meselesi en çok satarken kolaylık oluyor.
Bugünlerde toyotanın kampanyaları başladı. Ben bu aracımdan sonra elektrikli almak istiyorum. Elektrik dönüşümü için erken olduğunu düşünüyorum. İnsanlar hazır değil. Herşey hazır olsa bile. Bende bir düşünce başladı. Biliyorsunuz bizim araba almamız için uzun yıllar birikim yapmamız gerekiyor. Kendimden örnek verirsem altın sattım 3 yıl krediye girdim, tekrar altın sattım ve 3 yıl daha kredi ödedim ancak toyota corolla sahibi olabildim. Araçların arasındaki fiyatlar uçurum şeklinde artıyor. Bizim maaşlarla bu adımları biriktirerek atmak imkansız. Ne yazıkki düzgün bir arabaya binmek için sürekli kredi ödemesi yapmak ve arabayı güncellemek gerekiyor. Başka türlü kredi verseler faiz çok oluyor, kredi çıksa ödeme çok oluyor ve ulaşmak imkansız hale geliyor. Düşüncemde 2020 aracımı satıp 2023 model almak var. Yine toyota olacak fakat elektrikli araçlar yaygınlaşıp toyota gibi güven veren köklü bir firma tarafından sağlam teknolojiler getirildiğinde alacağım. 2023 de araç alırsam 2 yıl daha kredi ödemek istiyorum. ve evet faizlere rağmen istiyorum. Gelecek için taksitle araba biriktiriyorum. Bir sonrakinde sınıf atlama umudu ile kredi ödemesine devam etmek istiyorum. 2 yıl sonra yine satıp daha bir iyi otomobile sahip olayım diye. Biz memur adamız, elde avuçta tarlamız da yok fındığımızda.. Yani başka bir yöntem aklıma gelmedi. Sizlere de danışmak istedim. sizce ileride herşey düzelecek mi ? krediler açılacak, maaşlarımız artacak ve rahatlıkla emekliliğimizde düzgün bir araba sahibi olabilecek miyiz ? yoksa sahip olduğumu satmayayım mı ? ya da sürekli kredi ödemek mantıklı mı ? Bir sonra alacağım aracın elektrikli olması şartı ile nasıl bir ekstra yol izleyebilirim ? Mesela ben byd nin han modeline bayıldım. İleride keşke dememek için paramı nasıl biriktireyim ?
Mantıklı bir bakış açısı abi. Eğer kenara birikim için para atamıyorsan kredi en güzel araç bence. Zorunlu gider gibi. Bahaneyle de daha güzel araca biniliyor. Bir sonraki araç için birikim oluyor dediğin gibi.
Ama onun yerine borsaya sağlam firmalardan hisse alarak da yatırım yapabilirsin. Altından ve dövizden daha fazla getirisi var, ve enflasyonun da üstünde. O riske girmek istemiyorsan da fon hesaplarına bakabilirsin.
-
Toyota elektrikli otomobil piyasasını sekteyemi uğratacak yeni hidrojen yakıt hücresine sahip araç hakkında ne düşünüyorsunuz,aslında hidrojen yakıt sistemleri farklı araç gruplarında kullanılıyor ama otomobilde şuan için Toyota prototip aracında test aşamasında.
-
Geçen beyaz bir araç gördüm önde Maserati benzeri amblem vardı ama Maserati değil, araç elektrikli gibi duruyordu, hatta biraz beyaz eşyaya benziyordu. Belli ki farklı markalar da bu işe girecek. Konu, batarya, işletim sistemi, elektrik motoru gibi ürün üretiminde fark yaratmaya dönecek. Bunları özgün ve verimli üretenler ön plana çıkacak.
Mercedes elektrikliler de görüyorum nar de olsa.
Haberlerde vardı, alev alan tırın üstündeki araçlar neydi, gören var mı?
Demiryolu lokomotiflerinde hidrojenle çalışanlar var, hatta bunun üzerine de bir araştırma yapıyorum. Otomobile göre avantajı, alan sorunu yok, güç eğrisi daha stabil. Zaten bu yüzden dizel lokomotifler de hibrit olarak kullanılıyor çoğunlukla.
Düzenleme: İmla
-
Dün sıfır tesla’lar tırın üstünde yandı. Tırın balata sıcaklığı arabaları yaktı diyorlar. Tuzla’da balata nerede ısınacak. Söndürmeye çalışan görevli sönmeyen alev karşısında tüpü yere fırlatıyor kızarak.
-
Gri ben de denk geldim, fena durmuyor.
Park halinde gördüğümbeyaz yerinde yokru, ilginçtşr aynı noktada minik başka bir elektrikli vardı.
Citroen'in AAA sınıfı elektriklisi de görüyorum, içinde birden çok vantilatör vardı, klima yok mu acaba?
-
Byd ile corolla plugin hybrid chr gelince bi konuşuruz..
-
Plugin hibritte kısa mesafede kullanımda motorun uzun süre çalışmaması veya ısınmadan kısa çalışması problem olabilirmiş diyor teknisyenler.
Bu arada güzel bir video izledim. elektrikli araba seçerken kriterlerden biri de şasi olmalı. Hem içten yanmalı motoru hem de elektrikli olan modellerin şasesi daha kötüdür. Daha ağırdır. Daha dar iç hacmi olur. Daha düşük pil kapasitesi olur. Sadece elektrikli çıkan modellerin pil kutusu = şasi olarak tasarlanınca çok daha efektif sonuçlar çıkıyormuş
-
Byd kendş bararyasını üretiyor bildiğim kadarıyla.
Uzun süre içten yanmslı aktif olmayan modeller için 0W10 gibi yağlayıcılar gelir herhalde. Aslında rejeneratif frenleme vb kazanımlarla toplam verim artarken, içten yanmalı en verimsiz şekilde kullanılıyor zorunlu biir tercih olarak.
-
50 kwh batarya paketimiz var.
aracımız 25 kw / 100 km ortalama elektrik kullanıyorsa pilimiz 200 km sonra biter.
içten yanmalı bir motor koyarak 25kw ile bataryaları şarj ediyor olsak batarya asla bitmez.
İçten yanmalı motoru koy ama sabit bir devirde çalışsın. Ben duymayım, bilmeyim orada olduğunu. Titreşim yapmasın, açılıp kapandığı belli olmasın.
Bayır çıkarken fazla güç lazımsa bataryadan çek gücünü. İçten yanmalı devir çevirip durmasın. Bu gücü sonradan şarj ile toparlarsın.
Kimsenin aklına gelmez mi acaba bu sistem ?
-
50 kwh batarya paketimiz var.
aracımız 25 kw / 100 km ortalama elektrik kullanıyorsa pilimiz 200 km sonra biter.
içten yanmalı bir motor koyarak 25kw ile bataryaları şarj ediyor olsak batarya asla bitmez.
İçten yanmalı motoru koy ama sabit bir devirde çalışsın. Ben duymayım, bilmeyim orada olduğunu. Titreşim yapmasın, açılıp kapandığı belli olmasın.
Bayır çıkarken fazla güç lazımsa bataryadan çek gücünü. İçten yanmalı devir çevirip durmasın. Bu gücü sonradan şarj ile toparlarsın.
Kimsenin aklına gelmez mi acaba bu sistem ?
Mazda cx-60’ın 18kwh bataryası var. 2.5 de motoru var. 327 beygir 500nm spor araba gibi güçlü.
Aslında mazda’nın tam sizin dediğiniz gibi bir elektrikli hibrit araba projesi var. Hatta motor olarak sürekli sabit devirde çalışan rotary bir motor üstünde çalıştılar. Ama rotary motorun emisyon olayını aşamadılar. Hem 200km menzili verecek kapasitede pil ağırlığı, hem sıralı sistem içten yanmalı motor ağırlığı. Bu kadar ağırlıkla ve kaplanan hacimle bu iş zor gibi. Rotary motor olsaydı çok az yer kaplayacaktı. Bagajla arka koltuk altına bir yere koyacaklardı.
-
50 kwh batarya paketimiz var.
aracımız 25 kw / 100 km ortalama elektrik kullanıyorsa pilimiz 200 km sonra biter.
içten yanmalı bir motor koyarak 25kw ile bataryaları şarj ediyor olsak batarya asla bitmez.
İçten yanmalı motoru koy ama sabit bir devirde çalışsın. Ben duymayım, bilmeyim orada olduğunu. Titreşim yapmasın, açılıp kapandığı belli olmasın.
Bayır çıkarken fazla güç lazımsa bataryadan çek gücünü. İçten yanmalı devir çevirip durmasın. Bu gücü sonradan şarj ile toparlarsın.
Kimsenin aklına gelmez mi acaba bu sistem ?
O kadar şarj deşarj döngüsü ne hangi batarya ne kadar dayanacak bir yerden yükleme yaparken diğer taraftan enerji çekilecek hangi fan veya alüminyum soğutma devresi ile soğuyacak,motor hiç stop etmesin sabit devirde çalışsın diyorsunuz rampa inişlerde veya frene basmada kazanılan rejeneratif enerji nasıl sağlanacak, herşeyi geçtim devamlı çalışan bir motorun emisyon değerleri ne olacak,şuan 1.8 motorla bile emisyon değerlerini tutturuyor hatta benim 1.4 ten daha iyi değerleri var.
-
O kadar şarj deşarj döngüsü ne hangi batarya ne kadar dayanacak bir yerden yükleme yaparken diğer taraftan enerji çekilecek hangi fan veya alüminyum soğutma devresi ile soğuyacak,motor hiç stop etmesin sabit devirde çalışsın diyorsunuz rampa inişlerde veya frene basmada kazanılan rejeneratif enerji nasıl sağlanacak, herşeyi geçtim devamlı çalışan bir motorun emisyon değerleri ne olacak,şuan 1.8 motorla bile emisyon değerlerini tutturuyor hatta benim 1.4 ten daha iyi değerleri var.
Şarj olması toyotanın sisteminde sorun değil. Batarya kapasitesinin düşük miktarını kullanıyor, akımı sınırlıyor, ısınınca şarj etmiyor ama ömrü uzun oluyor.
Şarjı, çekilen gücü anlık ayarlayan sistemi toyotanın var. Fren ile şarj etmek, motor ile şarj etmek arasında fark yok. Eğer akım kapasitesi varsa ikisi birlikte bile olabilir.
Batarya paketlerini, hücrelerini soğutmak ciddi mesele. Küçük ısıları bile acilen piller üzerinden atmak lazım. İçten yanmalılar gibi 90 derecede dönen su olmadığından ısı pompası gibi klima sistemleri kullanılmalı. Batarya su ile herzaman soğumalı veya soğukta ısıtılmalı. Bu işleri çözsün artık mühendisler.
Sürekli sabit bir devirde içten yanmalı bir motorun çalışması verim açısından iyi birşey. Farklı devirler veya yükler olmadığından iyi işler çıkartacaklarına inanıyorum. Bize sadece 25kw güç sağlayacak bir motor lazım. Mesela çalıştığında 3000 devirde çalışıp şarjı tamamlayacak. Belki düşük hızlarda daha düşük devirde çalışacak. Bayır aşağğıya inerken fren ile batarya doluyorsa kapanabilecek.. İdeal bir çalışma mekanizması. Motor hacmi 1.29 litre olsun. Vergiden kurtarsın. Kapladığı alan bakımından küçük olması avantaj olabilirdi. Hadi oldu olacak 2 silindirli olsun. Yeterki az benzin ile çok iş yapsın.
Toyotanın 1.8 motorları yanmanın her zerresini kullanmak üzerine tasarlanmış. Üstüne yazılım ile sınırlarından çok uzak bir motor haline getirmişler. Eksoz sistemi çevreci, egr aktif. Sıkıntısı ise sıcaklık. Isınmıyor ki verimli olsun..
Toyota test günleri düzenlemişlerdi. cross modeline baktık, hanım da beğendi. Fakat alma imkanımız yok. Yenilenen Chr ın plugin hybrid gelme ihtimali var. Belki şansımızı onunla deneriz.
Bu aracı alırken en az 10 yıl binerim diye almıştım. Gerçekten 10 yıl içinde hata yapacak bir araba değil. Hatta servis bir kez olsun hybrid arabada hata bulmamış. Tamir etmemiş, değişim yapmamış. Araçların yeni olmasına bağlıyorum bu durumu. Eninde sonunda piller tükenip üçgen uyarıyı verecek. Ben de uzun süre kullanmak yerine çalışıyorken, çocuklar küçükken değiştirmek istemiştim. Elektrikli modeller çok hızlı giriyor hayatımıza. Tesla togg görmediğim gün yok. Bunlar beni cesaretlendiriyor.
-
Bu aracı alırken en az 10 yıl binerim diye almıştım. Gerçekten 10 yıl içinde hata yapacak bir araba değil. Hatta servis bir kez olsun hybrid arabada hata bulmamış. Tamir etmemiş, değişim yapmamış. Araçların yeni olmasına bağlıyorum bu durumu. Eninde sonunda piller tükenip üçgen uyarıyı verecek. Ben de uzun süre kullanmak yerine çalışıyorken, çocuklar küçükken değiştirmek istemiştim. Elektrikli modeller çok hızlı giriyor hayatımıza. Tesla togg görmediğim gün yok. Bunlar beni cesaretlendiriyor.
Servislerin şuan hybrid modelde hata bulamaması çok normal bizde hybrid daha çok yeni, hybrid pirius ile başladı ama bize çok geç geldi Toyota nın hybrid konusunda 20 yılı aşkın bir tecrübesi var ve dünyada ki kullanıcılardan çok sayıda hücre değişimi yapanlar sorun yaşayanlar var bu sorunlar bizdede olacak ve yeni bir meslek dalı (batarya tamiri )çıkacak,tam elektrikliler için hâlâ daha çok erken pil 🔋 konusu (menzil) çözülmedikçe hayal kırıklığı olacaktır,dünya araç pazarını ve teknolojisini Toyota domine ediyor birçok yenilik Toyota dan geliyor,bence hidrojen ile yine ortalığı değiştirecek çok büyük çalışma yapıyorlar ve iyide yatırım yapmışlar,1900 lerin başında elektrikli araç modelleri var ve o döneme göre verimsizlerdi bugün teknoloji değişti gelişti ama bugünün isteklerine göre hâlâ verimsizler tamda burada Toyota yeni atılım yapıp gelecek vaad ederek hidrojeni çıkartacağım diyor ve bencede yapacak ve tam elektriklilerin önünü büyük ölçüde kesecek garantici davranarak taşları düzüyor.
-
Hibritin arıza vermesi çok ileri zamanları bulur. Hatta pilden önce egr hatası verebilir.
4.nesilde toyota çok akıllandı. Pil filtresi temiz oldukça gerekirse son hıza çıkıp pili soğutmak için çabalıyor. 45 dereceyi göre piller şarj almıyor. Yani pili öldürmek gerçekten çok zor. 15 sene/250 bin km’den önce hata beklemiyorum. En büyük düşmanı sıcaklık.
corolla ucuz diye sıvı soğutma yok ama keşke pil sıcaklığı ile iç mekanı ısıtabilen basit bir şey yapsalardı.
-
corolla ucuz diye sıvı soğutma yok ama keşke pil sıcaklığı ile iç mekanı ısıtabilen basit bir şey yapsalardı.
Aslında dediğiniz sistem çok zor değil ama artıları eksileri tartışılır,onun için ayrı bir soğutma sıvısı haznesi yapılması termostat devresi ısınan sıvıyı soğuyacak ayrı bir radyatör bu sıvıyı dönderecek pompa vs eklenip tasarlanması lazım, ayrıca piller ile arasında çok iyi izole olmalı,en ufak sıvı kaçağı tüm sistemi çöp eder,pilleri soğutmak için hava soğutmayı daha etkin kullanabilirler dışarıdan giriş dışarıya tekrar tahliye ile daha etkin soğur ama bu seferde dış ortama açılan bir menfez yine sakıncalı sıvı girişine neden olabilir,yani eksiler daha fazla ağır basıyor.
-
Hibritin arıza vermesi çok ileri zamanları bulur. Hatta pilden önce egr hatası verebilir.
4.nesilde toyota çok akıllandı. Pil filtresi temiz oldukça gerekirse son hıza çıkıp pili soğutmak için çabalıyor. 45 dereceyi göre piller şarj almıyor. Yani pili öldürmek gerçekten çok zor. 15 sene/250 bin km’den önce hata beklemiyorum. En büyük düşmanı sıcaklık.
corolla ucuz diye sıvı soğutma yok ama keşke pil sıcaklığı ile iç mekanı ısıtabilen basit bir şey yapsalardı.
İçerisini ısıtmak için radyatöre gerek yokki zaten yeterince sıcak hava çıkışı var. Heleki benim koltuk havada durduğundan elimi koyduğumda ciddi ılık hava geldiğini hissediyorum :) Yazın iyi olmuyor.
-
İçerisini ısıtmak için radyatöre gerek yokki zaten yeterince sıcak hava çıkışı var. Heleki benim koltuk havada durduğundan elimi koyduğumda ciddi ılık hava geldiğini hissediyorum :) Yazın iyi olmuyor.
Batarya soğutma fanı kışın tersine çalışsa içeriyi iyi ısıtır o zaman.
-
Tesla-Y yıllık Kasko 50.000
Antalya da BMW İX zebil gibi, her an bir yerde karşılaşırsınız, günde bir çok defa.
Bugün yürüyüş yaparken aracından inen bir İX sahibi ile çok kısa bir sohbet şansı yakaladım. Henüz geçen hafta kaskosunu yenilediğini ve yuvarlatarak yıllık 100.000.-TL tuttuğunu söyledi.
Bu durumda düz mantıkla, 5 milyonluk elektrikli 100 bin ise, 2.5 milyonluk 50 bin, 1.250 olan elektrikli bir aracın kaskosu 25 bin TL civarında tutacaktır.
-
Dün basında bir yerde Tesla'nın fren sorunundan dolayı 55.000 aracını geri çağırdığını okudum,siyah rengi de çok gösterişli ve albenili.
-
Batarya soğutma fanı kışın tersine çalışsa içeriyi iyi ısıtır o zaman.
Vallahi aklınızla bin yaşayın. Toyota fanı bataryaya değilde kabine doğru çalıştırsa idi hem bataryalar iyi soğurdu hem biz ısınırdık.
Şakası bir yana ciddi rahatsız ederdi bu sıcaklık..
-
Vallahi aklınızla bin yaşayın. Toyota fanı bataryaya değilde kabine doğru çalıştırsa idi hem bataryalar iyi soğurdu hem biz ısınırdık.
Şakası bir yana ciddi rahatsız ederdi bu sıcaklık..
fanı tersine çalıştırırsa filtreki tozlardan duman olurduk :) yazın arabanın içi çok ısınırdı.
Pil kutusundan Bagajda basınç dengeleme menfezlerine bir boruyla bağlanıp, pilin içindeki sıcak havayı dışarıya buradan atsa da olurdu. Aslında çok basit tasarımlar. Pahalı da değil. Uğraşmamışlar. Bence uğraşmaları lazımdır. Ben pil ısınma sorununu yaşamıyorum ama mersin antalyada yaşayanlar sıkça yaşıyor
Mesaj Birleştirildi: Ekim 18, 2023, 18:46:02
Bugün 400-500 km menzilli arabalar diyelim 1,5 milyon.
5 sene sonra 700-800 km menzilli arabalar da bugünün 1,5 milyon lirasına satılacak.
bu şu demek, 5 sene sonra 400-500km menzilli arabalar ikinci elde biraz ucuz olacak. Bence böyle
-
Şarj olması toyotanın sisteminde sorun değil. Batarya kapasitesinin düşük miktarını kullanıyor, akımı sınırlıyor, ısınınca şarj etmiyor ama ömrü uzun oluyor.
Şarjı, çekilen gücü anlık ayarlayan sistemi toyotanın var. Fren ile şarj etmek, motor ile şarj etmek arasında fark yok. Eğer akım kapasitesi varsa ikisi birlikte bile olabilir.
Batarya paketlerini, hücrelerini soğutmak ciddi mesele. Küçük ısıları bile acilen piller üzerinden atmak lazım. İçten yanmalılar gibi 90 derecede dönen su olmadığından ısı pompası gibi klima sistemleri kullanılmalı. Batarya su ile herzaman soğumalı veya soğukta ısıtılmalı. Bu işleri çözsün artık mühendisler.
Sürekli sabit bir devirde içten yanmalı bir motorun çalışması verim açısından iyi birşey. Farklı devirler veya yükler olmadığından iyi işler çıkartacaklarına inanıyorum. Bize sadece 25kw güç sağlayacak bir motor lazım. Mesela çalıştığında 3000 devirde çalışıp şarjı tamamlayacak. Belki düşük hızlarda daha düşük devirde çalışacak. Bayır aşağğıya inerken fren ile batarya doluyorsa kapanabilecek.. İdeal bir çalışma mekanizması. Motor hacmi 1.29 litre olsun. Vergiden kurtarsın. Kapladığı alan bakımından küçük olması avantaj olabilirdi. Hadi oldu olacak 2 silindirli olsun. Yeterki az benzin ile çok iş yapsın.
Toyotanın 1.8 motorları yanmanın her zerresini kullanmak üzerine tasarlanmış. Üstüne yazılım ile sınırlarından çok uzak bir motor haline getirmişler. Eksoz sistemi çevreci, egr aktif. Sıkıntısı ise sıcaklık. Isınmıyor ki verimli olsun..
Toyota test günleri düzenlemişlerdi. cross modeline baktık, hanım da beğendi. Fakat alma imkanımız yok. Yenilenen Chr ın plugin hybrid gelme ihtimali var. Belki şansımızı onunla deneriz.
Bu aracı alırken en az 10 yıl binerim diye almıştım. Gerçekten 10 yıl içinde hata yapacak bir araba değil. Hatta servis bir kez olsun hybrid arabada hata bulmamış. Tamir etmemiş, değişim yapmamış. Araçların yeni olmasına bağlıyorum bu durumu. Eninde sonunda piller tükenip üçgen uyarıyı verecek. Ben de uzun süre kullanmak yerine çalışıyorken, çocuklar küçükken değiştirmek istemiştim. Elektrikli modeller çok hızlı giriyor hayatımıza. Tesla togg görmediğim gün yok. Bunlar beni cesaretlendiriyor.
Belki 0m den 3000m ye çıkacağım Anıl abi. Araba nasıl anlasın. O nedenle genel bir yazılım yapar koyarlar. Güç ihtiyacına göre de benzinli motorun kaç devir çevireceğine karar verir.
Nissan'ın e-power'ı bir araştır derim.
-
Belki 0m den 3000m ye çıkacağım Anıl abi. Araba nasıl anlasın. O nedenle genel bir yazılım yapar koyarlar. Güç ihtiyacına göre de benzinli motorun kaç devir çevireceğine karar verir.
Nissan'ın e-power'ı bir araştır derim.
valla nissana hafta sonu baktım, arabamı satarsam corolla cross almak istiyorum hanımın ısrarı ile, gönlümde sedan var ancak arka tavanı aşırı alçak. nissana dönecek olursak gittim baktım ya bilemiyorum bildiğin hibrid hem benzin hem elektrik var ise,giderken gaza basınca motor sesi varmı diyorum var diyor e o zaman sessiz değil. yani bir tür hibrid bence ne derseler desinler.
bu arada aracın iç kalitesi bence toyota dan iyi değil.ekranı çok ufak. ama mesela x trail güzel ancak zaten o sınıfta rav4 var.
yeni chr nin iç tasarımı diğer modellere uygulandığı zaman gayet güzel olur.
sonuç olarak satarsam almayı diliyorum :)
-
valla nissana hafta sonu baktım, arabamı satarsam corolla cross almak istiyorum hanımın ısrarı ile, gönlümde sedan var ancak arka tavanı aşırı alçak. nissana dönecek olursak gittim baktım ya bilemiyorum bildiğin hibrid hem benzin hem elektrik var ise,giderken gaza basınca motor sesi varmı diyorum var diyor e o zaman sessiz değil. yani bir tür hibrid bence ne derseler desinler.
bu arada aracın iç kalitesi bence toyota dan iyi değil.ekranı çok ufak. ama mesela x trail güzel ancak zaten o sınıfta rav4 var.
yeni chr nin iç tasarımı diğer modellere uygulandığı zaman gayet güzel olur.
sonuç olarak satarsam almayı diliyorum :)
Kalite, iç hacim vs açısından demedim Barış abi. Toyota'nın hibriti paralel iken, Nissan'ın hibriti seri. Benzinli motor sadece elektrik üretmek amacıyla kullanılıyor.
Boşver sedanı abi, yerden yüksek araç candır.
-
Kalite, iç hacim vs açısından demedim Barış abi. Toyota'nın hibriti paralel iken, Nissan'ın hibriti seri. Benzinli motor sadece elektrik üretmek amacıyla kullanılıyor.
Boşver sedanı abi, yerden yüksek araç candır.
Denemek isteyene lafım yoktur, ben bir miktar usandım :)
-
Chr ve diğerleri. İç tasarım olarak chr Avrupa için üretildim diyor. Corolla’daki koltuk ısıtma düğmesini göre kahkaha atıyor
-
Kalite, iç hacim vs açısından demedim Barış abi. Toyota'nın hibriti paralel iken, Nissan'ın hibriti seri. Benzinli motor sadece elektrik üretmek amacıyla kullanılıyor.
Boşver sedanı abi, yerden yüksek araç candır.
Toyota hibridler paralel değil, seri-paralel. Yani gücün bir bölümü seri hibrid (nissan gibi) bir bölümü paralel hibrid (mild hibridler gibi) çalışıyor. Hem seri hibridlerin düşük hızlardaki avantajı var, hem de paralel hibridlerin yüksek hızlardaki avantajı. Oysa nissan sadece seri hibrid. Yüksek hızlarda bu dezavantaj. Çok yakıyor.
-
Toyota hibridler paralel değil, seri-paralel. Yani gücün bir bölümü seri hibrid (nissan gibi) bir bölümü paralel hibrid (mild hibridler gibi) çalışıyor. Hem seri hibridlerin düşük hızlardaki avantajı var, hem de paralel hibridlerin yüksek hızlardaki avantajı. Oysa nissan sadece seri hibrid. Yüksek hızlarda bu dezavantaj. Çok yakıyor.
Yani Toyota hâlâ pazar liderliğini korumaya devam ediyor desenize,aynı zamanda hybrid modeline bile LPG uygulanabiliyor,tek dezavantajı 1.8 olmasından ötürü yüksek vergi diliminden işlem görüyor,herşeyden ziyade Corolla cross gerçekten çok hoşuma gitti ama şuan için yatırımı topraktan yana kullanıyorum en garanti yöntem.
-
Antalya da BMW İX zebil gibi, her an bir yerde karşılaşırsınız, günde bir çok defa.
Bugün yürüyüş yaparken aracından inen bir İX sahibi ile çok kısa bir sohbet şansı yakaladım. Henüz geçen hafta kaskosunu yenilediğini ve yuvarlatarak yıllık 100.000.-TL tuttuğunu söyledi.
Bu durumda düz mantıkla, 5 milyonluk elektrikli 100 bin ise, 2.5 milyonluk 50 bin, 1.250 olan elektrikli bir aracın kaskosu 25 bin TL civarında tutacaktır.
TOGG kasko primi : 20.000.TL
-
2. Togg görüşüm, 3.'yü de yolda gördüm zannettim ama Mercedes elektrikliymiş, arkadan benziyorlardı.
Megane elektrikli gördüm ilk defa ve ertesi gün bir tane daha gördüm. Araç tasarımında tekerlekler oldukça uçlarda. Tekerlek çapları oldukça büyük, hatta konsept araç gibi duruyor görüntü olarak. Lastik fiyatları nedir bakmak lazım.
-
Kış lastiği fiyatları 9k civarı tanesi, bakmıştım bir ara. Bir de Michelin gibi firmaların "e" lastikleri var bu boylarda, yuvarlanma direnci düşük.
-
Baktım ebata, 215-45-20 imiş. Bir kaç yıl önce burada dile getirmiştik, artık lastiklerde taban genişliği değil, çap daha çok artacak diye. Tabi bunda amaç gidişte nispeten düşük sürtünme, frenajda yüksek sürtünme.
-
Baktım ebata, 215-45-20 imiş. Bir kaç yıl önce burada dile getirmiştik, artık lastiklerde taban genişliği değil, çap daha çok artacak diye. Tabi bunda amaç gidişte nispeten düşük sürtünme, frenajda yüksek sürtünme.
Teknik olarak yazdıklarınız doğru olabilir ama 20' lastiğe 215 taban genişliği küçük olmamışmı araç çok cılız gözükür ayrıca 215 zor bulunan ebat olduğu için 225 e göre daha pahalı oluyor.
-
Elektrikli araba da alsam jantı küçük yanağı geniş lastik alırım. Yollara güvenemem..
-
Teknik olarak yazdıklarınız doğru olabilir ama 20' lastiğe 215 taban genişliği küçük olmamışmı araç çok cılız gözükür ayrıca 215 zor bulunan ebat olduğu için 225 e göre daha pahalı oluyor.
Yandan oldukça büyük görünüyor. Bazı götsel tasarım kriterleri vardır, araç yükseklik ile tekerlek çapı bağlantısı gibi, sanki sınırlar zorlanmış ama sürtünme açısından bu tekerlek tasarımı eninde sonunda gelecekti verim düşünüldüğünde.
Anıl Bey'in belirttiği gibi yollar ise ayrı bir durum, şehirlerarasında bile hala tuhaf çukurlar var, aydan görülebilen.
-
Geçen gün tv de görselde Renault Zoe ye benzeyen elektrikli bir aracın infilak ettiğini gördük,sebebi ile ilgili pek bir açıklama olmadı,acaba elektrikli otomobillerin bu denli patlamaları ve yanmalarının sebepleri ne olabilir? korunma ve tedbir olarak ne yapılabilir? görüntü lpg li araçların yanması ve patlamasından daha kötü idi.
-
Artık elektrikli araba haberlerinden gıda geldi.
Bilinen markalar sürekli yeni model tanıtıyor. Üstüne bir de bilinmeyen markalar. Üstüne şu marka türkiye’ye geliyor haberleri…
Bunların yanında şu marka 1500 beygirlik elektrikli arabasını tanıttı, şu marka daha çok pille şu kadar menzilli markasını tanıttı haberleri.
Tesla bile artık pil boyutunu artırmıyor. Arabalar çok ağır oldu. Aerodinamik, verimli enerji tüketimi gibi şeylerle menzil artırma peşindeler. Çünkü pil teknolojisi kilitlendi.
Ev şarjı imkanı varsa Evin ikinci arabası olarak minik bi elektrikli alımabilir. Ama evin tek arabası olarak milyonluk elektrikli araba asla. Hele şarj imkanı yoksa…
Ne zaman 15dk hızlı şarj, ısınma dahil 700km menzil sunarlar, o zaman elektrikli alınır. Ayrıca şarj istasyonlarındaki bozuk makinelere değinmiyorum bile.
İnsanlar elektrikli araba ile menzil ve tüketim hesaplarında boğulur oldu. Daha çok vakit alıyor bu şeyler.
-
Elektrikli için erken. Hiçbir teknolojiyi oturmadan almamak lazım. Bunlar daha önce bilgisayar teknolojisinde ve cep telefonunda başımıza geldi.
Herkes bir gösterisini yapsın, standartlar belirlensin. Sonra bakarız.
-
Toyota'nın (bazı sektörlere yönelik başka üreticilerin de) Hidrojenli motoru (elektrolizle elektrikli değil, konvansionel içten yanmalı ünitede hidrojen yakıt) ilerlemeleri mevcut. Gelişmeleri göreceğiz.
-
Toyota'nın (bazı sektörlere yönelik başka üreticilerin de) Hidrojenli motoru (elektrolizle elektrikli değil, konvansionel içten yanmalı ünitede hidrojen yakıt) ilerlemeleri mevcut. Gelişmeleri göreceğiz.
Suyu elektroliz edip, hidrojeni depolamadan kullandığı teknoloji mi? Orada yakıt sanırım saf su. Ama egzozdan ne çıkacak? Suyu moleküllerine ayırınca tekrar su olmayacak mı? Su azalır bu şekilde
-
Toyota ne yapmaya çalışıyor anlamadım. Avrupa ve amerika elektrikli araç yapıyorsa bütün otomobil üreticilerinin ayak uydurması şart. Avrupayı ilgilendiren petrol sorunları japonların olaya farklı bakmasını sağlıyor. Diğer yandan bu kadar hızlı değişim olurken eski nesil cihazlara tutunmak ne denli mantıklıdır ?
-
Suyu elektroliz edip, hidrojeni depolamadan kullandığı teknoloji mi? Orada yakıt sanırım saf su. Ama egzozdan ne çıkacak? Suyu moleküllerine ayırınca tekrar su olmayacak mı? Su azalır bu şekilde
Hayır direk hidrojen depoluyor içten yanmalı motorda hidrojen yakıyor egzozdan saf su çıkıyor,daha öncede yazmıştım Toyota elektrikli araç piyasasını bitirecek, hybrid te boşuna bu kadar ısrar etmiyorlar.
-
Hayır direk hidrojen depoluyor içten yanmalı motorda hidrojen yakıyor egzozdan saf su çıkıyor,daha öncede yazmıştım Toyota elektrikli araç piyasasını bitirecek, hybrid te boşuna bu kadar ısrar etmiyorlar.
Zaten hali hazırda hidrojenli mirai var. Hidrojen deposu var. Geçenlerde başka bi teknoloji açıklandı. Saf sudan hidrojen üreten sistemle içten yanmalı motoru çalıştırıyor. Bunun en güzel yani hidrojenin depolanma pahalılığını ortadan kaldırması. Su depolamak çok kolay.
-
Zaten hali hazırda hidrojenli mirai var. Hidrojen deposu var. Geçenlerde başka bi teknoloji açıklandı. Saf sudan hidrojen üreten sistemle içten yanmalı motoru çalıştırıyor. Bunun en güzel yani hidrojenin depolanma pahalılığını ortadan kaldırması. Su depolamak çok kolay.
Saf sudan hidrojen üretmek için ne kullanıyor? Hidroliz mi? Yani Elektrik mi? Elektriği direkt motor ile hareket enerjisine dönüştürse (hidrojen üretmek yerine) daha verimli olur ki buna zaten elektrikli otomobil diyoruz. 😃 Şakası bir yana Enerjinin korunumu ilkesine aykırı anlattığınız durum. Atladığınız bir şey var bence orada..
-
Termodinamiğe aykırı. Şöyle bir video dolaşıyor ama sanırım sırf izlenme sayısı artsın diye yapılmış
-
Hidrojenle çalışan içten yanmalı ünitede tek yakıt hidrojen değil, petrol türevine ek olarak kullanılıyor. Aslında dolayısı ile zararlı emisyon konvansiyonel üniteye göre azalsada, yine mevcut. Özellikle dizelle çalışan büyük makineler için daha anlamlı olacaktır.
-
Termodinamiğe aykırı. Şöyle bir video dolaşıyor ama sanırım sırf izlenme sayısı artsın diye yapılmış
Dezenformasyon yasası gereği bu video engellenmeli :lol:
-
Saf sudan hidrojen üretmek için ne kullanıyor? Hidroliz mi? Yani Elektrik mi? Elektriği direkt motor ile hareket enerjisine dönüştürse (hidrojen üretmek yerine) daha verimli olur ki buna zaten elektrikli otomobil diyoruz. 😃 Şakası bir yana Enerjinin korunumu ilkesine aykırı anlattığınız durum. Atladığınız bir şey var bence orada..
Yakıt hücreleri ters de çalışabiliyor diye biliyorum.
Gelecek ne elektriklide ne hibritte, amonyak motorda.
https://www.carscoops.com/2023/07/gac-and-toyota-have-created-an-ammonia-powered-2-0-liter-engine/
2.0 motordan 161hp almışlar amonyak kullanarak ve benzine kıyasla %90 karbon emisyonu azalmış. Tabi bunun yanında NOx emisyonları çok artacak. buna da adblue after treatment tarzı bir şeyler bulurlar herhalde.
-
Toyota yine elektrikli oto konusunda öncülük yapmaya kararlı,bu gün basında 2026 yılında 10 dakikalık şarj ile 1100 km lik menzil ve yarı fiyatına pil teknolojisinin devreye gireceğini açıkladı.
-
Toyota yine elektrikli oto konusunda öncülük yapmaya kararlı,bu gün basında 2026 yılında 10 dakikalık şarj ile 1100 km lik menzil ve yarı fiyatına pil teknolojisinin devreye gireceğini açıkladı.
yeni nesil katı hal bataryalar dan bahsediliyor. öncelikle şu anda maliyeti yüksek olduğu için sanırım ticari araçlarda kullanılacak diye biliyorum.
en önemli unsur bence şarj süresi yoksa 500 km de gitse 1-2 dakika da şarj oluyorsa da olur.
-
Batarya'da çok yönlü gelişmeler olası. Araştırma merkezleri kurulmalı.
Tesla çok görüyorum, Togg'da artmış gibi. Fiat elektrikli hoş duruyordu.
-
Katı batarya hala daha belli değil.
Elektrikli arabalara talep azaldı. Birçok firma bazı yatırımlarından vazgeçiyor. Çin elektrikli üretiyor. Pil hammedesi kendisinde. Ucuzluk kendisinde. Avrupa’da üretilenler çin arabalarıyla rekabet edemeyeceklerini anladılar. Tüm dünyada menzil ve şarj sorunu mevcut. Avrupalılar yarıştan çekilebilir.
Motorlu arabaların üretim kısıtlaması ertelenebilir
-
Çin'li BYD firması Türkiye'de elektrikli otomobil üretimi yapmayı planlıyordu,vazgeçmiş Macaristan'a gidiyormuş,Toyota bahsettiği planlamayı yapamazsa ve de forumda okuduğumuz kadarıyla pil değişimi vs gibi konularda tüketiciyi zorluyorsa yine benzinli arabalar lpg ile kullanıma uzun süre devam edecektir,aslında bir sistem tam anlamıyla oturmadan o araçları almamak lazım,renkli tv varken bize önce siyah beyaz tv tavsiye ettiler biliyorsunuz,2 ci elde bunları okuduktan sonra kim kullanılmış hibrid,elektrikli alır ?
-
Çin'li BYD firması Türkiye'de elektrikli otomobil üretimi yapmayı planlıyordu,vazgeçmiş Macaristan'a gidiyormuş,Toyota bahsettiği planlamayı yapamazsa ve de forumda okuduğumuz kadarıyla pil değişimi vs gibi konularda tüketiciyi zorluyorsa yine benzinli arabalar lpg ile kullanıma uzun süre devam edecektir,aslında bir sistem tam anlamıyla oturmadan o araçları almamak lazım,renkli tv varken bize önce siyah beyaz tv tavsiye ettiler biliyorsunuz,2 ci elde bunları okuduktan sonra kim kullanılmış hibrid,elektrikli alır ?
Hibritte sıkıntı yok. 10-15 yıl içinde pil değişimi 50-100bin lira olan pil için tercih değişmez. 15 yılda yeni nesiller daha farklı masraflar da açar.
Zaten kısa zamanda hepsi hibrit olacak. Hibritler uzun dönem hayatımızda kalacak. Ne zaman Elektrikli araba menzilleri ısınma dahiş 700-800km olur, 30bin dolar bandında olur, şarjı akaryakıt gibi kolay doldurulur, o zaman elektirkli alınır diyorum ben.
-
Elektrikli otomobillerin geçmişi 1900'lerin başları, süt dağıtım araçlarına gitse de, Avrupa'da petrole alternatif gerekliliği 70'lerdeki petrol krizlerine dayanıyor. Batarya için de başka yerlere bağımlı kalmak istemezler.
ABD ise önemli bir belirleyici pazar. Alım gücü ve piyasa genişliği ile bazı şeyleri yönlendirebiliyor.
-
Dolubatarya diye bir kanal var izler misiniz ?
Bütün dünyaları elektrikli otomobil olmuş. Ayrıntılar gelişmeler açısından bilgilendirici bir kanal fakat elektrik otomobili dedem süremezse asla yaygınlaşmayacağı düşüncesindeyim.
Bataryadaki gelişmeler dikkat çekici. Sağlamlık, hız, ömür gibi konular sürekli gündemde. Bu yıllarda elektrikli araçların geleceğimiz olduğu kesinleşti ve artık ciddi ciddi paralar harcanıyor. Her yeni teknoloji gibi sorunlar sıkıntılarda oluyor. Sistemin oturmasını beklemek çok mantıklı. Çok hızlı gelişen bir dünyaya adım atmak bana göre risk. Aracı alsanız bile sorunlarını siz çekeceksiniz fakat kısa zaman sonra düzeltmeler ve daha yeni teknolojiler içeren araçlar çıkacak.. böylece geri kalacaksınız.
Araba her yıl değiştirilen bir tüketim malzemesi mi oluyor ?
-
Dolubatarya diye bir kanal var izler misiniz ?
Fosil yakıtlı arabaların verimleri kışın %50 düşer dedikleri zaman tüm büyüsü bozuldu.
-
Biraz üşümüşler
https://x.com/voiceoflevant/status/1747341594620031235?s=12
-
Elektrikli otomobillerin bazılarında gizli tasarım kapı kolu görüyorum, kaza anında özel bir çalışma şeklivar mı acaba, çünkğ bu gibi durumlarda kapının dışarıdan açılabilmesi için risk oluşturabilir.
Soğuk havalarda dikkatimi çeken, elektrikli otomobil yararlanıcıları genelde içinde montları giyili halde seyahat ediyorlar. :)
-
Önemli bir konuya değinmişsiniz,elektrikli arabaların bazı özelliklerinden haberimiz yok,olumlu ve olumsuz yönde,herkes sadece az yakıyor düşüncesinin haricinde pek aydınlatılmamış durumda,örneğin ağır kış koşullarında,kaloriferin fazla çalıştığı ve aşırı soğukların olduğu yerlerde pillerin tahminden erken bittiğini ve bir sürü aracın yollarda kaldığını ve terkedildiğini tv de gördük,araç içinde montla oturmanın belki kaloriferi az açalım,menzil kısalmasın gibi mantığı olabilir,bir diğer örnek ani su baskınları oluyor ve arabalar alt geçitlerde tavan hizasına kadar suya gömülüyor , nehire,kanala, denize uçan araçlarda 4 kapı otomatik olan arabalarda özellikle elektrikli olanlarda kapılar içerden nasıl açılır? acaba arka kapılar olsun elle manuel açılsa kurtulma ümidi daha çok olmaz mı? aslında panik halinde insanların ne yapacağını önceden eğitim alarak bilmeleri gerekli değil midir ?
-
Pil üretimi pahalılığı ve geri dönüşüm sorunu ile pil kapasitesinin sıkıntı olmasından dolayı bir süre alternatif araç olarak kalacaklar. Zaten avrupa çin arabalarına ek vergi getirecek. Yarışamıyorlar. Yavaş yavaş markalar da laflarını yemeye başladı. İçten yanmalı motorlu araçlar daha uzun süre hayatımızda olacak.
Bu arada avrupa’da büyük meblağlı hidrojen yatırımları yapılmaya başlandı
-
Arkadaşlar biliyorum elektrikli araçlar için henüz erken fakat bütün sıkıntısına rağmen elimde aracımı değiştirmem için bir fırsat var ( gibi )
Togg kampanyasında 350 bin tl için 12 ay faizsiz kredi sağlarken, 900 bin tl ye kadar 36 ay vadeli kredi bile mümkün. Bir yandan mantıklı geliyor. Elektrikli araçların 2. el de para etmediğini düşünüyorum. Biraz kararsız kaldım.
Sizce 5 veya 6. aylarda hybrid satıp elektriğe geçmeye değer mi ?
-
Geçtiğimiz haftalarda Apple elektrikli araçla ilgili projelerini durdurdu bu gelecekleri için soru işareti..Olaya geleneksel yaklaştığımız için ancak asgari 1000 km menzil,her koşulda 15-20 dakikada her yerde tam şarj olduğunda düşünülebilir,bu günlerde en fazla hybrid araç alınır,bütün bunların ötesinde memleketimizde en önemli konu arabayı satmak istediğinizde önce değerini koruyan,prim yapan,hızla satılabilen marka,model olarak olaya bakmalıyız,0 km si kolay elde edilebilen bir arabanın 2.el de satış hızı ve değeri aksine satıcının aleyhine olur.
-
Li-Ion pillerin ömürlerini uzun tutmak için %80'den fazla şarj edilmemeleri gerekirken, Ssangyong Torres EVX ile sanırım ilk defa Lityum Demir Fosfat pil sunulmuş oldu. Bu pillerin iç gerilim dirençleri çok düşük olduğundan sürekli olarak %100 şarj edebilinirmiş.
Ssangyong Torres EVX : 1.780.000 TL
-
LFP pil bir çok modelde var. Özellikle BYD nin tercihidir. MG4 comfort pakette de mevcut mesela.
Tesla 3 lerin düşük menzilleri de LFP, bizde henüz satılmıyor. Y lerin de düşük menzil olanları LFP olabilir, emin değilim.
Söylentiye göre hatta TOGG'un ilerki yıllarda geçeceği pil türü. Şu anda enerji yoğunluğu daha az olduğu için tercih edilmiyor ama bir çok diğer avantajı var. Sıcaklık değişimlerine daha dayanıklı, daha stabil şarj edilebiliyor, delinip patlayınca yanmıyor vs vs...
-
Batarya paketi kullanımı taşınan faydalı yük oranını çoj düşürüyor EU 28 otomobil ortalama 1,7 yolcu olduğu düşünüldüğünde, 75x1,7=127,5 kg için 2 ton civarı kütle hareket ettiriliyor.
Batarya ömrü yanında maliyeti de önemli bir faktör.
Haliç tramvay hattı benzeri, İsveç'teki gibi yollar da yaygınlaşacaktır.
-
https://www.autoevolution.com/news/tesla-offers-lfp-pack-retrofit-for-2170-equipped-model-3-that-need-a-battery-replacement-230641.html
Bugün karşıma çıkan bir haber, Tesla garantiden değişen pil paketlerinde müşterilere LFP seçeneği vermeye de başlamış.
-
Bir ara Corolla yerli bir fitma tarafından elektrikli dönüşümü yapılmamış mıydı? 10 seneyi geçmiştir, batarya paketleri ne durumda acaba?
-
Haber: "Kayseri'de bir Tesla yağmurda kayıp ağaca çarptı. Aniden alev alan araçtaki 34 yaşındaki sürücü yanarak yaşamını yitirdi."
-
Aslında elektriğe ulaşmak akaryakıta ulaşmaktan daha kolay. Daha doğrusu elektrik köydeki evde bile var, plajda bile var. Ama akaryakıt her yerde bulunamıyor. Sıkıntı şurada, arabalar park yerinde bir alan kaplıyor. Yanyana sıkıştırılabilecek araba sayısı belli. Şarj için özel alanlar şu an sıkıntı.
İleride bu sorunu aşacak çözümlerden biride kaldırım üstü elektrik direkleri. Veya aydınlatma direkleri. Basit şekilde kaldırım üstüne ufak baba direkler koyulabilir. Bunu yapmak zor değil. Böylece şarj etmek için yer aranmayacak.
Ama yine de elektrikli arabalar pil kapasitesine göre fazla tüketiyor. Sürekli şarj düşünmek can sıkıyor.
-
Haber: "Kayseri'de bir Tesla yağmurda kayıp ağaca çarptı. Aniden alev alan araçtaki 34 yaşındaki sürücü yanarak yaşamını yitirdi."
[
/quote]
Bu kaçıncı yangın ? geçenlerde de Zoe marka elektrikli otomobil şiddetle patlamış ve yanmıştı tv de gösterdiler,dolaşımdaki elektrikli araç sayısı ile orantılığında oldukça yüksek,lpg li arabalar bile bu kadar patlamıyor,yanmıyor,sigorta şirketleri fazla prim talep etmeli,hybrid arabalarda da fazla patlama yangın çok duyulmuyor.
-
Haber: "Kayseri'de bir Tesla yağmurda kayıp ağaca çarptı. Aniden alev alan araçtaki 34 yaşındaki sürücü yanarak yaşamını yitirdi."
Bu haber doğru değil, araçtan çıkarılmış sürücü, çarpmanın etkisiyle yaşamını yitirmiş, araç sonra yanmış.
Trafikte hızlı ve öfkeli olan bizim millet için Tesla tork ve gücü ile bir gömlek fazla bir araç.
edit:
Hatta haberin detayı şurada:
https://www.denizpostasi.com/kayseride-yanan-elektrikli-aracin-surucusu-oldu
-
Bakımda hangi işlemler yapılıyor acaba? Bakım periyotları ne ve nelere göre belirleniyor?
-
Daha önce araştırırken filoların internette açıklamalarını gördüm(hedef filo gibi) epeyce bilgi vermişler ancak bizzat kullanıcıların görüşleri çok önemli,neler yapıldığını,ne kadar servis maliyeti çıktığını faturanın üzerinden görmek faydalı olacak,örneğin yazılım hataları oluyor,arka bagaj kapağı açılmıyor,soğukta sorun çıkıyor yolda kalabiliyor ve kaza halinde yangın çıkabiliyor,Tesla Amerika 'da 200.000 aracını geri çağırdı,biz de de böyle geri çağırma olur mu? bekleyip göreceğiz,diğer taraftan böyle hallerde kullanıcı hatası deyip vatandaşa ödeme çıkar mı?
-
Merhaba,
Uzun bir aradan sonra yazma fırsatım oldu. Bazı kullanıcıları isim veya resimlerinden tanıyorum, unutmamışım :)
Mercedes firması 2021 yılında sadece elektrikli araç üreteceğini deklare etmesine rağmen 2023 yılında kararını revize ederek elektrikli araç üretimini toplam üretiminin yüzde ellisine düşürmüş. Haberini de buldum. https://sanayigazetesi.com.tr/mercedesten-carpici-aciklama-elektrikli-araclarda-geri-adim/
Japonlar zaten bildiğim kadarıyla komple elektrikliden ziyade hibrit ve hidrojen üzerine duruyorlar.
Yine başka haberde Almanya elektrikli araç teşvik programını sonlandırıyor diyor. https://yesilhaber.net/almanya-elektrikli-arac-tesvik-programini-sonlandiriyor/
-
Zamanında elektro manyetizmayı tartışmıştık, 15 seneye yakın olmuş. Bu konu yeni yeni gündeme gelmeye başladı kimi mecralarda.
https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=19517.msg252980#msg252980
-
Geçtiğimiz hafta yine bir elektrikli Tesla aniden yandı,kaza olmadan,neyse ki sürücü kendini kurtardı teknik bir açıklama olmadı,bazen otobüslerde yanıyor yolcular sürücü fark ederse hemen tahliye edilerek kurtuluyorlar,sebep araştırmasında bazen 10 numara yağ suçlanıyor bazen de otobüslerde,kahve makinesi,koltukların arkasına konulan tabletlerin yoğun elektrik çekmesinden olduğunu söylüyorlar,bir arada yakıt deposu suçlandı ama anlaşılır bir açıklama alamadık.
-
Konutların elektrik tarifelerinde düzenleme düşünülmekteymiş. Özellikle aracını evden şarj edenlerle ilgili bir konu. Genel ortalamanın üstündeki tüketimler daha yüksek tarifeden ücretlendirilebilir, izlemek gerek.
-
Son kaynak tedarik tarifesinin meskenler için yıllık 100 milyon kWh olan sınırını (hiçbir mesken yılda 100 milyon kWh harcayamayacağı için bu tarifeye geçmesi imkansızdı) yıllık 5 bin kWh e indirmeyi planlıyorlarmış. Eğer böyle olursa ayda 417 kWh den fazla tüketenler otomatikmen ulusal tarifeden son kaynak tedarik tarifesine geçmiş olacak. Ulusal tarifedeyken tüketilen elektriğin kWh ücreti belliyken son kaynak tedarik tarifesinde belli değil. Belli olan bir şey var ki son kaynak tedarik tarifesi ulusal tarifeye göre neredeyse iki kat pahalı.
-
İlk defa gaz çıktığında kaç liraydı ? taksiciler mutfak tüpü takardı. Sonradan bir gazcılar çıktı. Neredeyse bedava olan gaz 3 hatta 4 katına çıkmıştı. Çünkü çok büyük ekonomi sözkonusuydu ve devlet neden böyle bir paradan yararlanmasın ?
benzin mazot veya gaz yakıtlarının aslında üretilmesine göre fiyatlanmıyorlar. Belli bir kar koyup satmak yerine mesela gazcılar kazansın ama benzin kadar pahalı olmasın gibi denge korunuyor.
Şimdi evde şarj ile dışarıdaki şarj arasında farklar var. Bu demek oluyor ki aradaki fark doldurulacak. Evde pahalı elektrik kullanacağız.
-
Otobüs vb ortamlarda telefon şarj eden oldu mu? Bu konuda önemli riskler olduğunu düşünüyorum. Benzer durum elektrikli otomobiller için de geçerli. Hatta sistemde parafudr gibi koruyucu ekipmanlar konusu da gündeme gelmeli.
-
Birçok şarj istasyonu kuruluyor. Bunların para kazanması için evde araç şarjının ucuz olmaması gerekiyor. Normal şartlarda 4 kişilik bir ailenin yaşadığı evde günde 8 ila 10kw elektrik tüketilirken araç şarjı ile günlük ortalama 13-15 kw üzerine çıkacaktır. Bu durumda elektrikli aracı olanlar pahalı elektrik kullanacak ve evde az elektrik parası ödemek için dışarıda araç şarjına yönelecek diye düşünülmekte.
Zengin insan zaten elektrik parasını önemsemeyeceği için onları bu durum etkilemeyecektir. Olan yine gariban orta gelirli ve hasbelkader elektrikli araç alanlara olacaktır.
Başka ülkelerde elektrikli araç alanlar teşvik edilirken bizde elektrikli araçlardan para kazanmak isteyen devlet normal vatandaşı cezalandırma yolunu seçiyor.
Tabi birde şöyle bir durum var. Her şeyin kolayına kaçan bizler evimizde ki tesisatın kaldırıp kaldırmayacağına bakmadan ince kablo ile yüksek amperde elektrik çekip yangına sebebiyet vereceğiz ve bunun bir denetimi de yok. Sonra elektrikli araçlar şarj ederken yandı haberleri yayılacak. Geçenlerde instagram'da bir video vardı. Adam elektrikli aracını sitenin ortak kullanım prizinden yaklaşık 30 metrelik ara kablo kullanarak şarj ediyordu. Bugün olmasa da yarın tesisata binen yük yangına sebebiyet verecektir. Kuruş kâr edeceğim diye hem milletin hakkına giriyor hemde canlarını tehlikeye atıyor. Ama umrunda değil.
-
Fabrika kurulumundan sonra yerli olacak modeller içinde olursa BYD Sealion 7 takibe alınmalıdır.
600km menzil, LFP pil paketi, Isı pompası, 150kW hızlı şarj, internet bağlantısı vs vs
(https://i.hizliresim.com/p2twsrt.jpg) (https://hizliresim.com/p2twsrt)
-
Bu akım koruma olayı a dan Z ye priz olan her yerde zorunlu ve standart olmalı.
-
bende elektrikli araca geçmek istiyorum şuanda togg ve tesla yı araştırmaktayım fakat bir konu kafamı çok karıştırdı. yapılan yeni araştırmalar elektrikli araçlardaki manyetik alanın insan sağlığı için zararlı olduğuna dair. Amerikada yapılan bazı araştrımalar uzun süre tesla kullanan insanlarda kronik baş ağrıları ve stres belirtilerinin arttığını belirtmişler.
-
bende elektrikli araca geçmek istiyorum şuanda togg ve tesla yı araştırmaktayım fakat bir konu kafamı çok karıştırdı. yapılan yeni araştırmalar elektrikli araçlardaki manyetik alanın insan sağlığı için zararlı olduğuna dair. Amerikada yapılan bazı araştrımalar uzun süre tesla kullanan insanlarda kronik baş ağrıları ve stres belirtilerinin arttığını belirtmişler.
Uluslararası manyetik alan ile ilgili sınır değer 300-1500 nT
abd'de ise 200nT olarak kabul ediliyor.
Bu konuyla ilgili 2 yıl önce Tesla 3 ile yapılan bir video var, ölçülen değerler;
Mikrodalga dibinde 360, 50cm ötesinde 100 ve uzaklaştıkça aşağısı,
Tesla 3 kabin içinde 130 veya altında,
Sanırım abd'de yapılan araştırmada elektrikli araç içinde oluşan baş ağrısının sebebi manyetik alan değil, elektrikli aracın aşırı torku nedeniyle aşırı ani hızlanmayla kafatası ile beyin zarı arasında sıvı birikmesi olabilir.
-
Bu akım koruma olayı a dan Z ye priz olan her yerde zorunlu ve standart olmalı.
Akım koruma prizleri hiçbir işe yaramıyor. Bu nedenle daire girişindeki panoya TOMZN düşük yüksek voltaj koruma rölesi kullandım. Çok memnunum
-
Akım koruma prizleri yıldırım düşmesi gibi durumlarda sigorta gibi görev yapıyor, dediğin gibi yoksa akım dalgalanmaları da fayda göstermiyor, role şart Mutlu. Şarj istasyonlarinda bu konuda donanımlar önemli, özellikle aynı anda şarja bağlanan çoklu araçlarda, sonuçta bunlar tek trafo merkezinden besleniyorlar.
Kablo konusu da belirtildiği gibi çok önemli, çekilen akım ve kablo kesiti (bakır) açısından.
Otomobil içindeki elektromanyetik alan konusunu 14 yıl önce incelemiştim. https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=19517.0
Net söyleyeyim, öznel tecrübeyle canlılar üzerinde etkisi var. Bir örnek vereyim, kablo dışından metal teması olmadan ölçüm yapabilen cihazlar mevcut. Hatta bazı yeraltı elektrik hattı arızalarınin konumları bu şekilde tespit edilmektedir.
Hatta elektrik motorları da bu elektrik alanlarından yararlanarak çalışmaktadır. Hatta, tonlarca ağırlığındaki trenler zeminden aynı prensipten yararlanilarak kaldirilmakta ve lineer motorlarla yüksek hizlara ulastirilmaktadir (bkz, magnetic levitation).
-
Bilirsiniz, bazen, kimi sebeplerden geniş kapsamlı elektrik kesintileri olabiliyor. Bunun şehirlerarası şarj istasyonlarini etkileyecek sekilde olması, dizel destek hariç büyük problem oluşturur. Petrol krizindeki akaryakıt kuyruğu gibi şarj kuyrukları olması riski mevcut.
-
Daha önceki yorumları okudum,oldukça isabetli tahminler olmuş,örneğin evden yapılan şarj ucuz diye kablo çekmeler ve ortak kullanım alanından elektrik almalar gibi olaylar olurken şimdilerde belli kilowatt sarfiyat üzerine çıkınca 2 katı fatura gelmesi gündemde,Manisa'da BYD fabrikası üretime başlayınca oldukça hareketli bir piyasa olacağını ve temelli sayılacak düzenlemelerin o zaman yerine oturacağını varsayıyorum.Beklemedeyiz.
-
Bilirsiniz, bazen, kimi sebeplerden geniş kapsamlı elektrik kesintileri olabiliyor. Bunun şehirlerarası şarj istasyonlarini etkileyecek sekilde olması, dizel destek hariç büyük problem oluşturur. Petrol krizindeki akaryakıt kuyruğu gibi şarj kuyrukları olması riski mevcut.
Hakan Bey çok haklısınız elektrikli araçların ve alt yapılarının oturma süreci zaman alacak gibi. Şu an en mantıklı seçenek hibrit araçlar gibi duruyor.
-
Togg 4x4 'e denk gelen oldu mu?
Bu arada otomobiller dahil sokaklarda araç sarjlari için kaldirimlarda elektrik kabloları görüyorum, bu konuda bir düzen getirilmesi gerekir güvenlik açısından.
-
Biz önce istim arkadan gelsin diye yola çıkarız sonra üzücü beklenen olaylar olur tedbir ve yönetmelikler ve düzenlemeler gelir,bulunduğum sokakta apartmandan sokağa kablo çekilmiş ve bir BYD devamlı şarjda,apt duvarı ve kaldırım arasında sürekli şarj oluyor,araç,apt için ne derece güvenli ve araç gittiğinde kablo orada bir kutuda saklanıyor zannedersem,ancak kötü niyetli olunursa sorun çıkacaktır.