Toyota Club Türkiye
Sorunlar & Çözümler => Genel => Konuyu başlatan: irfan erdoğan (7811) - Nisan 19, 2010, 20:45:23
-
İttirerek halk arasında vurdurarak diye bilinen yöntemle araba çalıştırmanın bir sakıncası varmıdır. benzinli veya dizel farkedermi.Özellikle Yeni araçlarda elektroniğin bol olduğu araçlarda herhangi bir soruna yol açarmı.
-
:) Bence bunu sormak bile tehlikeli.
Kesinlikle güncel bir araçta; ister benzinli, ister dizel olsun, bırakın vurdurarak çalıştırmayı, takviye ile çalıştırmak bile tehlikeli olabilir. En doğrusu, bu duruma hiç düşmemektir.
-
dizellerde vurdurarak çalıştırılmıyor diye biliyorum zararlı diye ama benzinlide pek sorun yaratacağını zannetmiyorum :) Ancak dayımın benzinli kangosunu vurdurarak çalıştırırken orjinal teyp yandı zarar 786 lira :) bunları göz önünde bulundurman lazım :)
-
vurdurarak çalıştırma hiç bir motor tipi için uygun değildir.Böyle bir yanlışa kesinlikle düşülmemelidir.
-
arkadaşımın 95 gli si vardı. aracı çektirerek çalıştırmaya çalıştı.sonuç kötü. çıkarılacak iyi sonuç: en azından baskı balata yenilenmiş oldu...:)
-
sadık ustaya sormuştum takviyeyle çalıştırma konusunda kutuplara dikkat edilmesini, önce - kutbun bağlanıp, sökerken de - kutbun sonra sökülmesini tavsiye etti. bir de takviye yapılan araçla veya aküyle bağlantının araba çalıştıktan 30sn veya 1 dk sonra kesilmesini tavsiye etmişti.
-
enjeksiyonlu artaçlarda vurdurarak çalıştırmak sakat iş , ancak ben 1 kere vurdurmak zorunda kaldım ve çalıştırdım hiçbir sorunla karşılaşmadım ama bu hiç sorun olmıyacak anlamına gelmez, benim şansım varmış :D
-
Trigere zarar verebilir,eski ise koparabilir,yeni ise sente atlatabilir....
-
Klasik tip benzinli ve dizel araçlarda şöyle bir mantık vardı: Dizel araç aküsü yoksa bile iterek çalışır. Benzinli aracın ise aküsünde bujilere ateşleme yapacak kadar şarj varsa çalışır.
Ama artık klasik motor kalmadı. İster benzinli ister dizel tüm motorlar elektrik/elektronik sistemlere sahip ve çalışmak için mutlaka elektriğe ihtiyaç duyuyor.
Akünün araç çalışmasında iki görevi vardır.
1-Marş motoru aracılığı ile motora döndürme gücü vermek
2-Elektronik kontrol sistemleri ve elektrikli sıvı ve/veya gaz valflerini kontrol etmek.
Bu nedenle ister dizel ister benzinli olsun bir aracı ittiğimiz zaman sadece motora döndürme kuvveti uygulamış oluruz. Eğer akü yakıt müşirlerini/valflerini açamayacak kadar bitmişse yakıt gelmeyeceği için çalıştırmak mümkün değildir. Hele motor elektrikli pompa sistemine sahipse biraz daha fazla elektriğe ihtiyaç olacaktır.
Bunu şöyle anlayabiliriz. Kontak açıldığında gösterge lambaları normal parlaklığı ile yanıyor ancak marşa basıldığında sönükleşiyor veya tamamen sönüyorsa bu araç iterek çalışabilir. Yok göstergeler çok sönük veya hiç yanmıyorsa itmenin de çekmenin de faydası olmayacaktır.
Klasik karbüratörlü bir araçsa belki hava filtresi çıkartılıp karbüratöre 2-3ml benzin konulursa çalışabilir.
Marş normal gücünde basıyorsa ama motor çalışmıyorsa; dizel motorlarda yakıt yolu kontrol edilmelidir. Benzinli araçlarda ise elektrik ve yakıt sistemi sorunludur. Böyle durumlarda sadece motor boğulmuşsa (benzinli için) itmenin faydası olur. Çünkü ittiğimizde motoru marş motorundan daha yüksek devirde döndürmüş oluruz. Gerçi boğulma durumunda şöyle bir çözüm daha var. (Veya uzun süre çalışmadığı durumlarda karbüratördeki benzin buharlaşmışsa. Bu durumda karbüratörden benzin dökmek de faydalı olur.) Hava filtresi sökülü. Karbüratöre hava giren ağız avuç içi vaya bez gibi birşeyle hava almayacak şekilde kapatılır. (İçeri birşey düşmemeli.) Çalışıncaya kadar marşa basılır. Çalıştıktan 1-2dk sonra tıkanan yer açılır. (Hava girişi kapatıldığı için emme manifoldunun emme gücü de benzin yolundan benzin çekmeye destek olmaktadır.)
Marş basmayan durumlarda en sağlıklı çözüm gücü yeterli bir akü ile takviye yapmaktır.
Burada yazdıklarım bilgi amaçlıdır. Teknik bilgi ve becerisi olmayan kişilerce denenmemesi, profesyonel yardım istenmesi daha yerinde olacaktır.
-
klasik tip dediniz de anımsadım, eskiden renault12 leri traktörle çekerdik vitesteyken. zor çalışırdı. arabada triger falan yok, debriyaj balatası desen ucuz, sıyırsa bile değiştirirdik. hey gidi günler.
-
:) Bence bunu sormak bile tehlikeli.
Kesinlikle güncel bir araçta; ister benzinli, ister dizel olsun, bırakın vurdurarak çalıştırmayı, takviye ile çalıştırmak bile tehlikeli olabilir. En doğrusu, bu duruma hiç düşmemektir.
+1