0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tekin Bey cevap için teşekkür ederim ancak normal değerlere 300 km mi 3000 km demi ulaşacağım...
hayırlı olsun aracınız.. normal birşey çünkü bu araba tam otomatik değil.. Tekin bey de özetlemiş durumu zaten.. alışınca hoşunuza gidebilir yada gitmeyebilir
Auris 2012 dizel MMT aracımı alalı henüz bir kaç gün oldu,ilk izlenimlerime göre vites geçişlerinde araba tutukluk yapıyor gibi birşey oluyor.Bu normal bir durummudur? İlk kez otomatik vites kullanıyorum.Bazı forumlarda normal deniyor ancak yinede tecrübeli arkadaşlardan öğrenmek istiyorum.Br başka konu YAKIT.Normal değerlere ne zaman,kaç km de döneceğim?Cevap yazan herkese çok t eşekkürler
Aracınızı güle güle kullanın.Bir efsanedir gelmiş gidiyor. İlk çıktığında MMT, şimdi ise M/M olarak lanse edilen F1 şanzıman, tam otomatik değildir.Manuel'in otomaklieştirilmiş olanıdır.Tekin beyin yukarıda belirttiği gibi, sadece 1.<->2. vitesler arasında aracın vites değiştirdiğini hissediyorsunuz.Ve tabii ki dik rampalarda ve araç yüklüyken hissediliyor.Alışkanlık edinirseniz, 2. vitesten sonraki viteslerde, eğer gaz'a çok yüklendiyseniz, viteş değişimlerini hissetmmemek için, üst devirlerde ayağınız gazdan çok hafifi çekin, o anda araç vites değiştirir.Ben 2 yıldır M/M araca sahibim ve mutluyum...Tam otomatik bir çok lüks araç da kullandım ve kullanıyorum. M/M vites tam otomatiğin tadini ve hızlı tepkisini vermez, ancak yine de otomatik işte....Bu konuyu inceleyiniz, ancak her kezin yorumuna bakmayın. Genellikle, bu tip araca sahip olanların yorumuna ve ya uzun süreli kullananların yorumunu dikkate alınız.http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=24185.0
Tekin Bey vites değişimlerinde ayagınızı gazdan çekmeyin demişti...Şöyle mi anlamalıyım konuyu? 1den 2 ye geçerken ayak gazdan çekilmez ama diğerlerinde hafif kalkmalı mı?
Benim yazdıklarımda dikkat etmeniz gereken bir ayrıntı var.Gaza çok basmışsanız !! Vites değişim zamanlarında ayağınızı gazdan çekiniz ki, hem aracın hızı çok dura/kalmasın, hem de vites değişimi, dura/kalan aracın hızı ile parelel olsun. (biraz karışık oldu ama, ben öyle yapıyorum.)Bir şey daha ; Otomatik şanzımanlar, deviri sürekli olarak hıza parelel tutmaya çalışırken, otomatik olarak vites değiştirirler.Tam otomatik şanzımanlarda aşınan her hangi bir parça yok, ancak M/M şanzmanlarda, baskı/balata olduğun için, sürekli olarak farklı hızlarda kullanırken, araç vites düşürür ve ya yükseltir. Bu değişimlere paralel olarak da balata aşınır.Ben ; Seçenek 1 :Özellikle trafik ışıklarına yaklaşırken, (örn 500m ileride kavşak var) ve ışık kırmızı yanıyorsa ve ışıkta durup bekleme yapacağımdan emin sem, vitesi boşa alıyorum (kimine göre doğru değildir) ve frenle ışıklara kadar duruyorum.Vitesi bu durumda boşa almazsanız, sizin bastığınız frene parelel olarak hız düşer. Hız düşmesine paralel olarak araç vites düşürür ve sizin durmanıza yardımcı olur. Bu hizlı vites değişmlerinde, çok ufak sarsıntılar hissedersiniz. Bu sarsıntılar, hızlı vites değişmilerini işaret eder.Yani ; 6-5-4-3-2-1 viteslerini hzılı sırayalark,araç vites düşürür. Ve bu da, balatanın aşınması demektir.Seçenek 2: 6. vitesle gidiyorsunuz. Işıkları gördünüz, kırmızıda duracağınız anladınız, E modundayken, gaz keserek direksiyondaki vites (-)'den vites 5-e düşürün, o anda şanzıman manuel e geçer. Bir süre sonra (bu arada hızınız epey düşmüştür) 2 vites birden düşürün ve vitesi 3-e düşürün(tabii hız orantısı yaparak). Kısa süre sonra vitesi vites kolundan boşa alınız ve zaten durma zamanınız gelmiştir ve aracı frenle durdurunuz.
Levent bey,Sizin aracınız M/M ise, sizde baskı balata yok, sizin şanzımanınız sadece 2ad kasnak ve bunları birbirine bağlayan çelik kayıştan ibaret.Yorumlarınızı bu bilgiye göre gözden geçirmenizde fayda var.Diğer taraftan, otomatik demek; akıllı beyni olan ve bu beyindeki programların belirli motorları çalıştırarak bir makina bütününün kendi başına çalışması olarak açıklarsak, şu şanzıman tam otomatiktir diğerleri değildir demek çok anlamsız olur.Hali hazırda 3ad farklı otomatik şanzıman vardır ve bunların herbiri farklı malzemelerle çalışırlar fakat hepside tam otomatik olarak çalışır.Yani bir sistem, içinde kullanılan malzemeye göre değil nasıl iş ürettiğine bakılarak isim alır. Bir sistemin otomatik olması için herzaman hidrolik iticilere ihtiyacı olmayabilir. Eski çamaşır makinaları ile otomatik olanlar gibi, şimdiki çamaşır makinalarıda iki kasnakla işi bitiriyor yani bu makinalar yinede yarım otomatik mi oluyor? bu düşünce tarzına göre.Şu linkteki bilgilerden faydalanabilirsiniz.http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=39667.0
ilk izlenimlerime göre vites geçişlerinde araba tutukluk yapıyor gibi birşey oluyor.Bu normal bir durummudur?
Tekin bey;Bizim araçlardaki vites değiştirme sisteminin şematik anlatımını temin edip sunabilirmisiniz lütfen.Bulunduğım bölgedeki servis müdürüyle 2 yıl kadar önce, Garanti extra konusunda bir sohbet etmiştik.Sohbet esnasında, baskı/ balata aşınmaları ve arızaları garanti extra ya dahil olmadıklarını 2 defa hatırlatmıştı.Bu sohbetten edindiğim bilgiler ve sizin bu konudaki yazınız beni çelişkili düşüncelere sürükledi.Bizim araçlarda baskı balata yoksâ, sistemin tam olarak adı nedir, nasıl çalışıyor, mümkünse resim desteğiyle anlatırmısınız.