Gönderen Konu: ESP nedir ne işe yarar  (Okunma sayısı 24094 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '12
  • 529 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
ESP nedir ne işe yarar
« : Şubat 15, 2011, 15:27:35 »

Uzun şekliyle Elektronik Stabilite Programı, bilinen kısaltılmış haliyse ESP.Bundan tam on altı yıl önce tanıştığımız bu teknolojik ekipmanın kahramanlarıysa Bosch ve Mercedes
1995 yılında S600 Coupe modelinde standart olarak sunulan bu sistemi inceleyen otomobil üreticileri kısa süre içinde kendi ürünlerine taşıdılar. On altı yıl önce Mercedes'in ancak amiral modelinde kullanabildiği bu sistem, şimdilerde mini sınıftaki otomobillerin bile donanım listesi süslüyor.

Gelelim ESP'nin yaratılış öyküsüne hikayemiz  50'li yılların sonuna kadar uzanıyor. O zamanki Mercedes şef mühendisi Fritz Narlinger, tekerleklerin boşa dönmesini engelleyen bir sistemin patentini almıştı. Ancak o yıllarda bunu gerçekleştirebileceği bir teknoloji (sensörler, işletim sistemleri) bulunmuyordu. ESP'nin fitili 1978 yılında Mercedes'in ABS sistemini bulması ve bunu otomobillerinde kullanmaya başlanmasıyla ateşlendi.
Lastiklere müdahale eden ilk elektronik sistem olan ABS kısa sürede geliştirilerek 1981 yılında çekiş kontrol sistemi adındaki ASR yaratıldı. ASR sistemi kalkış anında tekerleklerin boşa dönmesini önlüyordu. Ama hala ESP'nin elektronik düzeneği kurulamamıştı. Bazı firmalar ESP benzeri çalışan hidrolik ve mekanik sistemler üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Bunun sonucunda kilitli diferansiyel olarak tabir edilen teknolojiler doğdu. Takvim yaprakları 1994 yılını gösterdiğindeyse tamamen elektronik olarak çalışan ilk stabilite kontrol sistemi ortaya çıktı. İsveç'te buzlu bir göl üzerinde tanıtılan Mercedes S600 Coupe işte bu hayati güvenlik ekipmanını taşıyordu. Otomobil dairesel pistte savrulmadan dönerken, sistemi taşımayan aynı otomobil bir türlü izinde ilerleyemiyordu. Prömiyerin bir yıl sonrasındaysa ESP sistemi S600 Coupe modelinde standart olarak sunulmaya başlandı. Ardından Mercedes'in tüm modellerinde yer verildi. Bosch, ESP teknolojisini diğer markalara da pazarlayarak sistemin tüm dünyada yayılmasını sağladı. İlk yıllarda 8 kg gibi bir ağırlığa sahip olan ESP'nin 2002 yılında tanıtılan sekizinci jenerasyonunda ağırlık 2.3 kg kadar düşürüldü

ESP nasıl çalışıyor?

ESP sistemi temelde tekerleklere yerleştirilen bir kaç adet sensör, işletim bölümü ve müdahale bölümünden oluşuyor. Sensörler önden veya arkadan kayma durumundan boş dönen tekerleği tespit ediyor. Ardından bu bilgiyi sistemin kalbine gönderiyor. İşletim bölümü kaymanın düzeyini belirleyerek hangi tekerleklere ne miktarda fren basıncı uygulayacağını belirliyor. Sonra frenlemeyi yapacak üniteye bu bilgileri gönderip gerekli frenlemenin gerçekleşmesini sağlıyor. Fren uygulanan tekerlek yere tekrar güç iletmeye başlayarak, otomobilin izine dönmesini sağlıyor. Yaşam kurtarma konusunda iddialı olan ESP sistemiyle donatılan Mercedes marka araçlar geçtiğimiz yıl yüzde 42 oranında daha az kazaya karışmış. Amerikan Otoyol Güvenlik İdaresi (NHTSA) tarafından 1997-2002 yılları arasını kapsayan başka bir araştırmaya göreyse; savrulmadan dolayı yaşanan ölümcül kazalar ESP sayesinde yüzde 30 oranında azalmış. SUV sınıfındaki kaza oranındaki azalmaysa yüzde 63 lere kadar yükseliyor.

Bunlarda bir kaç video.Videolerda ESP devrede ve devre dışı şekilde kullanımlar var....

Mercedes Travego
Mercedes Bus uden/med ESP

BMW 5 serisi
effect of stability control system

Saab 9-3 serisi
Saab 9-3 ESP In Action
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Toyota Club Türkiye

ESP nedir ne işe yarar
« : Şubat 15, 2011, 15:27:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: ESP nedir ne işe yarar
« Yanıtla #1 : Şubat 15, 2011, 16:34:15 »
Mercedes'ten herkesin öğreneceği çok şey var... Adamlar 50'li yıllardan bahsediyorlar.  Onlar yapıyor, diğerleri taklit ediyor ;) :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 36000
  • Model Yılı: '10
  • 15 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 15, 2011, 18:45:09 »
Valla parası olan önce kullanacak olmayan yaygınlaşınca, kural bu:)
Toyota Corolla 2001 1.6 Terra Special
Toyota Corolla 2010 1.6 Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 529 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Şubat 15, 2011, 20:06:31 »
Mercedes'ten herkesin öğreneceği çok şey var... Adamlar 50'li yıllardan bahsediyorlar.  Onlar yapıyor, diğerleri taklit ediyor ;) :)
   Volvo,Mercedes ve Bosch otomotiv sektörüne en köklü yenilikleri kazandıran üçlü diyebiliriz...
Valla parası olan önce kullanacak olmayan yaygınlaşınca, kural bu:)
   Doğru bir bakış açısı Kemal bey...
   Bir çok güvenlik ekipmanları var araçlarımızda.Bunlar devreye ne gibi şeyler yapmalı,nasıl davranmalı bunları bilmiyoruz.Bilmememizde birazcık normal.ABS devreye girdiğinde ne olduğunu bilmeyen bir sürücü korkabilir "ne oluyor" diye ya da bir arıza meydana geldiğini düşünebilir.Benim başıma ilk geldiğinde ESP devreye girdiğinde ne olduğunu bilmiyordum ve ne yapacağımıda bilemiyordum.Şimdi aracımı kullanırken daha rahatım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 978 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 15, 2011, 21:25:35 »
kaynak linki de alabilir miyiz lütfen :)
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 529 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Şubat 15, 2011, 21:29:00 »
kaynak linki de alabilir miyiz lütfen :)
   Alper yazıyı nereden bulduğumu unuttum desem çokmu ayıp etmiş olurum :D :D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6 : Şubat 15, 2011, 21:39:23 »
valla o manevralara göre otobüsün çoktan devrilmesi lazımdı yakında bunun uçanlarını çıkaracaklar hatta ruslar pervanesi dönmeden uçabilen helikopter yaptı onun videosunu bulabilirmsem paylaşıcam tabi herkez fotomontaj sahte falan filan dicek ama videonun gerçek olduğu açıkça ortada.
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #7 : Şubat 15, 2011, 21:44:10 »
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 15, 2011, 21:49:34 »
Yararlı bilgi için teşekkürler. bende esp nin faydasını erimiş asldatta görmüştüm.
2010 Dizel Comfort Extra Beyaz...

Artık coca colaya,aside son..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2890 kere teşekkür etti
  • 3252 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 15, 2011, 21:50:36 »
  İlginç, peki o zaman neden pervane var bu araçta? Harrier ve Süpersonik özelliği olan F35 lerde dik iniş ve kalkış yapabiliyorlar uçak oldukları halde. Benzer bir egzoz sistemi mi var diye baktım ancak bunu göremedim. Birde rotor dönmüyorsa kuyruk pervanesine de ihtiyaç olmaz ki.

Esp bilgisi için teşekkürler Özcan ama Alper yöneticimizin de söylediği gibi kaynak belirtilmesi gerekiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #10 : Şubat 15, 2011, 21:56:44 »
hakan bey siz uçan daire ufo uzaylı zeta reculi 51. bölge s4 bölgesi anti gravity teknolojisi bu konuları araştırdığınız zaman o helikopterin nasıl uçtuğunu göreceksiniz çünkü o helikopterde petrol türevi yakıt kullanılmıyor yerçekimi teknolojisini tersinine çeviren bir teknoloji kullanılıyor tıpkı iki ters kutup mıknatısın birbirini itmesi gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #11 : Şubat 15, 2011, 22:03:55 »
  Ben daha ilginç birşey söyleyeyim izninizle; bunları ben ortaokul yıllarımda iken düşünüyordum hatta uzun uzaya da araştırmıştım (benzer kutupların birbirini itmesi prensibi ile cisimlerin havada kalabilmesi) ve bu konuda uzman diyebileceğim bir eniştemden de oldukça yardım almıştım. Ancak bunun teknolojik olarak varlığı olduğunu henüz sanmıyorum. Evet üzerinde kesin çalışmalar vardır. Diğer yandan benim söylediğim teknolojide yine pervaneye gerek yok ki, bu videodaki pervanenin dönmemesini anlayabilirim yukarıda bahsettiğim teknoloji uygulandı ise ancak bu teknolojiye sahip bir araçta neden pervane var onu anlamıyorum?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • TOYOTA
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 58000
  • Model Yılı: '15
« Yanıtla #12 : Şubat 15, 2011, 22:14:14 »
Esp yi çalıştırma ile çalıştırmama arasında performans farkı varmı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 15, 2011, 22:25:04 »
Paradan çok arz talep ile ilgili.
Biz millet otomatik klima olsun der, esp vsc nedir bilmez istemez.
Türküz ya biz bize birşey olmaz.

Avrupa'da bu donanımlar standart, bizde en üst modelde opsiyonel.

-Esp , vsc lafı duyunca kafayı sıyıran şöför
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #14 : Şubat 15, 2011, 22:28:03 »
ABD bile s4 ve 51.bölgedeki elinde bulundurduğu dünya dışı ufo enkazlarını yıllarca inceledi nasıl uçtuğunu hangi madenlerden yapıldığı çözemedi ele geçen enkazlarda vida somun gibi veya buna benzer eklemeler bulamadı yıllarca nasıl uçtukları konusunu ABD li bilim adamları çözemedi son zamanlarda sonuca ulaşmaya başladılar test uçuşları yaptılar ama ABD ufo üretebiliyormu o konu meçhul çünkü ufo yapımında kullanılan madenlerin dünyada olmadığı bilgisi var belkide dünyadaki madenlerin karışımından ortaya çıkan yeni maden türü net bişey diyemeyiz.Pervane konusuna gelirsek o bir helikopter insanların tanıdığı bir araç isteselerdi çok farklı bir şekil araç üretip o aracı sunabilirlerdi ama böyle bişey yapsalardı insanlar uzaylı görmüşe dönebilirlerdi çünkü insanın akıl sınırlarını zorlayan devasa büyüklükte gemiler var herşey zamanla ortaya çıkacak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • bugün toyota'n için ne yaptın?
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Şubat 16, 2011, 00:06:28 »
ABD bile s4 ve 51.bölgedeki elinde bulundurduğu dünya dışı ufo enkazlarını yıllarca inceledi nasıl uçtuğunu hangi madenlerden yapıldığı çözemedi ele geçen enkazlarda vida somun gibi veya buna benzer eklemeler bulamadı yıllarca nasıl uçtukları konusunu ABD li bilim adamları çözemedi son zamanlarda sonuca ulaşmaya başladılar test uçuşları yaptılar ama ABD ufo üretebiliyormu o konu meçhul çünkü ufo yapımında kullanılan madenlerin dünyada olmadığı bilgisi var belkide dünyadaki madenlerin karışımından ortaya çıkan yeni maden türü net bişey diyemeyiz.Pervane konusuna gelirsek o bir helikopter insanların tanıdığı bir araç isteselerdi çok farklı bir şekil araç üretip o aracı sunabilirlerdi ama böyle bişey yapsalardı insanlar uzaylı görmüşe dönebilirlerdi çünkü insanın akıl sınırlarını zorlayan devasa büyüklükte gemiler var herşey zamanla ortaya çıkacak.
bahsettiğiniz bölgelerin ya da maddelerin bi çoğundan haberim yok. bilgim de... yalnız bu videoda bi tuhaflık var gibi. normal bir helikopterin pervane ve motor sesi geliyor, ancak pervane de dönmüyor. hakan'ın dediği gibi üst pervane dönmezse kuyruk pervanesinin de dönmesine gerek yok. hatta bahsettiğiniz gibi yer çekimine karşı koyabilen bir maddeden yapıldıysa pervaneye de gerek yok, motora  da ve motorun çalışmasına da... ilginç, bu ruslar bi şey karıştırıyor gibi :)
94 corona 2.0 GLİ 3SFE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #16 : Şubat 16, 2011, 00:24:51 »
ben helikopter mühendisi değilim ancak arka pervane sanırsam araca yön vermek ve dengede tutmak için kullanılıyor diye biliyorum motor çalışıyor gözüküyor oda arkada pervanenin helikoptere yön vermesi için çalışıyor olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2011 Auris 1.6 Comfort Extra
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Şubat 16, 2011, 01:03:36 »
auris aracta esp varmı ebd yazıyor ama

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #18 : Şubat 16, 2011, 06:43:13 »
  Ebd ile Esp farklı sistemlerdir ve Ebd'nin bir araçta olması Esp'nin de olduğu anlamına gelmez. Ebd virajda frenlemede ön ve arka tekerleklerin yanında sağ ve sol olarak da fren gücünü ayarlayarak aracın dışarı savrulmasını önler. Yani elektronik fren gücü dağıtıcısıdır Ebd.

Helikopterlerde arka (kuyruk) pervanesi helikopterin rotorun tersi yönünde gövde dönüşü yapmasını engellemek içindir. Yaoksa üst pervane (motorun rotoru) bir yöne dönerken helikopterde bir yere sabitlenmediği için gövde (motorun statoru) diğer yöne doğru kontrolsüzce dönerdi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 16, 2011, 06:46:48 »
Faydayı paylaşım için teşekkürler Özcan hocam
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem